Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Atopik Dermatit(Egzama)Nedir?

Dermatoloji

4 dakika
81
Atopik Dermatit(Egzama)Nedir? Egzama
  • Blog Yazısı
Atopik Dermatit
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Atopik dermatit(AD) genellikle bebeklik(infant) döneminde başlayan ve her yaşta görülebiln çeşitli faktörler ile tetiklenen cildin tekrarlayan inflamasyonudur.

Cildin Şiddetli kaşıntısı bu hastalığın en belirgin semptomudur.Cildin kaşıntısı yanı sıra iltihaplanmasına,döküntülerin gelişmesine ,pul pul dökülmesine ve kurumasına neden olan dermatolojik bir hastalıktır.

Vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilmesine rağmen en fazla el,ayak,dirsekler,diz arkası ve yüz gibi bölgelerde yerleşim göstermektedir.Yaşa göre de lezyonların yerleşim yeri değişmektedir.[7]

Tüm Reklamları Kapat

Etiyolojisi hala tam olarak bilinmemekle birlikte stres,kalıtsal faktörler,cilt bariyerin bozuk olması,otoimmün sistemde bozunmalar,bazı gıdalar ve başka birçok çevresel faktöre bağlı geliştiği düşünülmektedir.

Son yıllarda insidansında büyük bir artış görülmektedir.Genellikle kronik seyirlidir.Remisyon ve relaps dönemleri ile seyreder.

Atopik Dermatit'in Belirtileri

Kaşıntı:AD hastalarının en belirgin özelliğidir,tekrarlayan ve kronik formdadır.Kaşıntı,cildin kızarmasına,pul pul dökülmesine de neden olmaktadır.Kaşıntı,atopik dermatite özel yaralar oluşmasına neden olur.Terleme,irrite edici kumaşlar,sıcaklık ve bazı alerjenler kaşıntıyı arttırdığı bildirilmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Kuruluk:AD hastalarında cilt bariyeri bozuk olduğundan ve nem oranı az olduğundan dolayı kuruluk ortaya çıkar.

Akıntı ve iltihap:AD hastalarında kaşıntıdan dolayı yaralar oluşur ve bu yaraların içine mikroorganizmaların yerleşmesi enfeksiyona ve irinli akınıtlara sebep olmaktadır

.

AD hastaları ''atopik yürüyüş'' adı verilen bir sürecin ilk derecelerinde yer alırlar.Başka bir tabirle diğer insanlara göre astım,alerjik rinit vs. gibi alerjik hastalıkların gelişme olasılığı bu insanlarda daha yüksektir ancak kesin olarak başka alerjik bir hastalık geliştirecekleri de anlamına gelmez.[2]

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Atopik Dermatit'İn Tanısı Nasıl konulur?

Tanısı klinik olarak konulan bir hastalıktır.En belirgin özelliği egzamatöz lezyonlar ve kronik kaşıntıdır.Diğer hastalıklar dışlanması durumunda ve hastanın şikayetleri dinlenerek tanısı konulmaktadır.

Çok sık olmasa da bazı vakalarda immünoglobülin E(IgE) seviyelerine bakılabilir veya biyopsi alınabilir.AD hastalarında IgE oranı genel olarak yüksek saptanır.Yama testi ve deri prick testi de tanı için yardımcı testlerdir.

Birçok dermatolojik hastalık(skabiyez,seboreik dermatit vs.) ile karşılaştırılabilir bu da tanı koymayı zorlaştırabilir,bundan dolayı tanısını alanında uzman bir dermatolog koymalıdır.AD hastalarının cilt bariyerleri bozuk olduğundan cilt kolaylıkla enfeksiyon kapabilir ve bu da çeşitli mikroorganizmanın cilde girmesine olanak sağlar ve farklı komplikasyonların ortaya çıkmasına neden olur.

Atopik Dermatitin Tedavisi

Birçok hastalık'ta olduğu gbi AD'nin tedavisi semptomların şiddetine,komplikasyon olup olmadığı ve en önemlisi hastanın durumuna göre belirlenmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

semptomların şiddetini arttıran maddelerden kaçınmak:Çok sıcak ve uzun süre duş almak,dar ve irrite edici kıyafetler giymek,cilt pH'ını bozan sabunlar,şampuanlar,deterjanlar,kozmetikler vs. gibi maddeleri kullanmaktan kaçınılmalıdır.

Cildi nemlendirmek:Cildi nemlendirmek kaşıntıyı azaltan en önemli faktörlerdendir.Özellikle banyo yaptıktan hemen sonra cilt nemli iken nemlendirici kullanılmalıdır.Vazelin gibi yağ bazlı nemlendiriciler ve üre içeren nemlendiriciler tavsiye edilmektedir.Unutulmamalıdır ki infant dönemindeki çocuklara üre içeren nemlendiriciler uygulamak böbrek disfonksiyonkarına neden olabileceği için infant dönemindeki çocukların üre içeren nemlendiriciler kullanmamsı gerekmektedir.[5]

Topikal İmmünsüpresifler(modülatörler):Koruyucu önlemler ve nemlendirme ile beraber belirtilerde bir azalma görülmüyor veya artıyorsa antiiflamatuar özelliklere sahip kremlere,pomadlara başvurulmaktadır.Hidrokortizon,Mometazon furoat,Betametazon

Tüm Reklamları Kapat

dipropiyonat gibi ilaçlar kortikosteroidlere örnektir.[5]

En yaygın topikal modülatörler kortikosteroidlerdir.Yan etkilerinin fazlalğı nedeni ile doktor kontrolünde kullanılmalıdır.Genel olarak orta potensli kortikosteroidler kullanılmaktadır.

Kortikosteroidlerin yanıt vermediği durumlarda,şiddetli vakalarda takrolimus,siklosporin gibi immünsüpresif ajanlar da kullanılmaktadır.[6]

Sistemik Tedaviler:Antihistaminikler ve antibiyotikler olarak iki kısma ayrılır:

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
DAVRANIŞ FİZYOLOJİSİ
Devamını Göster
₺1,033.00
DAVRANIŞ FİZYOLOJİSİ

1-Sistemik Antihistaminikler:Vücuttaki histaminin etkisini yok eden ilaçlardır.Kaşıtnı için oldukça etkili olup egzamatöz döngüyü durdurmaktadırlar.Bİlastin,setirizin,levosetirizin dihidroklorür,montelukast gibi ilaçlar oldukça etkili antihistaminlerdir.[3], [4]

2-Sistemik Antibiyotikler ve Antifungallar:Enfeksiyon komplikasyonu gelişen hastalarda kullanılmaktadır.Açık yaralara sahip hastaların enfeksiyon kapma oranları daha yüksek olduğundan bu hastalar bu ilaçlara daha fazla başvururlar.

Fototerapi:Birçok dermatolojik bozuklukta kullanılan bu yöntem AD'nin tedavisinde de kullanılabilmektedir.Hasta bir kabinin içine girerek hastayı birkaç saniyeliğine ışığa maruz bırakılır.Hastalığın şiddeti ve belirtilere göre seans sayısı değişebilmektedir.PUVA seanslarında 2 saat önce Geroxalen adı verilen bir ilaç kullanılması istenmektedir.PUVA(psoralen UVA),PUVB veya psoralen ile UVA ve UVB kombinasyonu ve Ekstrakorporeal Fotoferez (ECP)gibi ışık tedavileri bulunmaktadır.SLE,rozasea gibi fotosensitivite geliştiren hastalıklara sahip insanların bu tedavi seçeneğinden yararlanamazlar .[1]

AD Hastalarına Öneriler

-Banyo yaparken çok sıcak su ve sert keseler kullanmayıp ılık su ve yumuşak keseler kullanılmalıdır.

-Cilt bariyerini bozacak her türlü temizlik malzemesi,kozmetikten kaçınılmalıdır.

-pamuk içeriği yüksek kumaşlar tercih edilmelidir.

-Sürekli bir kaşıntı hissi olduğu için tırnaklar düz ve kısa kalmalıdır.

-AD'yi tetikleyecek besinler varsa onlardan kaçınılmalıdır.

-Doktora gitmeyi ihmal etmemeli ve ve ilaç kullanımı aksatılmamalıdır.

Okundu Olarak İşaretle
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/04/2025 12:16:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16681

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close