Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kawasaki Hastalığı Nedir?Belirtileri,Teşhis ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Tıp,Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları,Pediatri

Kawasaki Hastalığı Nedir?Belirtileri,Teşhis ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Sunaemir
Yüksek Ateş
3 dakika
46
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Genel Bilgiler

Kawasaki Hastalığı(KH) veya mukokutanöz lenf nodu sendromu ilk olarak 1967 yılında Japonyada tanımlanmış bir vaskülit(damar iltihabı)çeşididir.Ülkemizde ilk olarak 1976 yılında ilk kez bir hastada görüldü ve o yıldan sonra vaka sunumları halinde rapor edilmeye başlanmıştır.Akut,subakut ve iyileşme dönemi olarak 3'e ayrılır.

Etiyolojisi tam olarak bilinmemekle beraber genetik(etnik köken),otoimmünite ve birçok farklı enfeksiyöz ajanın hastalığın ortaya çıkmasına rol aldığını literatürde bildirilmiştir.Henoch-Schönlein Purpurası'ndan sonra en sık rastalnılan çocukluk çağı vaskülitidir.

Tüm Reklamları Kapat

KH'nin temel 6 tane bulgusu bulunmaktadır:Yüksek ateş,orofarinks mukozasında(ağız,dil-dudak mukozası) değişiklikler,servikal lenfadenopati(boyun bölgesinde lenf bezlerinin şişmesi),konjunktival konjesyon,el ve ayaklarda eritemli döküntüler ve hastalığın en önemli bulgusu olan kalbi besleyen koroner arterlerde anevrizma veya dilatasyon gelişmesidir.Bu kardiyolojik sebepten dolayı edinsel kalp hastalıklarının en önemli nedenlerindendir.Bu belirtilerin yanı sıra başka birçok farklı sistemde de bozukluklar görülebilir.

Genellikle 5 yaş altı çocuklarda görülür.Erkeklerde 1,5 kat daha fazla görülür.

KH'nin Belirtileri

KH birçok farklı belirti göstermekle birlikte İlk olarak yukarıda bahsettiğimiz temel 6 beliritden başlayalım:

Tüm Reklamları Kapat

1-Yüksek Ateş:Yüksek ateş tüm KH vakalarında görülmektedir.5 günden daha uzun süren ve antibiyotiğe cevap vermeyen ateş şeklindedir.

2-Orofarinks mukoza değişiklikleri:Çilek dili adı verilen eritemli,kırmızı noktacıklar veya kuru ve çatlak dudaklar şeklinde karakterizedir.

3-Servikal Lenfadenopati:Boyun bölgesindeki lenf bezlerinin şişmesidir.Genelde +1.5 cm boyutundadır.

4-Konjunktival Konjesyon:Gözün beyaz kısmının akıntısız iltihaplanmasıdır.İki gözü etkileyen türdedir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

5-El ve Ayak Lezyonları:Avuç içlerinde ve ayaklarda kırmızı şişkin ve döküntler şeklinde belirti vermektedir.Vücudun başka

6-Koroner Arter'lerin Etkilenmesi:Kalbi besleyen damarlar olan koroner arterlerde bir anevrizma(damarda balon şeklinde şişlik) veya dilatasyon(genişleme) gelişmesidir.Hastalığın en riskli bulgusudur.

-KH multisistemik bir hastalık olduğundan yukarıda belirtilen bulgulara ek olarak bu semptomlar da görülebilir:

-Pyüri,karaciğer disfonksiyonu,artrit,ishal,kusma,aseptik menenjit,anevrizma komplikasyonu olarak mitral kapak yetmezliği,kalp krizi veya miyokardit gibi ve böbrek yetmezliği vs. bazı vakalarda görüldüğü literatürde belirtilmiştir.[2]

KH'nin Tanısı Nasıl Konulur?

-KH'ye özgü bir laboratuvar testi olmadığından tanısı klinik olarak konulmaktadır.Yukarıda bahsettiğimiz belirtilerden en az 5 tane bulunması veya ateş ile koroner arter değişiklikleri bulunması tanı için yeterlidir.Özellikle 5 günden daha uzun süren ve ateş düşürücülere,antibiyotiklere dirençli olan ateşler KH'yi akla getirmelidir.Enflamatuar bir süreç olduğu için CRP gibi akut faz reaktanları,sedimantasyon hızı ve lökosit ve trombosit oranları yüksek olarak saptanmaktadır.Koroner arterlerin durumunu görüntülemek için ekokardiyogram'dan sık sık yararlanılır.

Tüm Reklamları Kapat

KH'nin Tedavisi

Hastalığın tedavisi iki ilaçtan oluşmaktadır:İVİG ve Asetilsalisilik asittir(aspirin).

1-İntravenöz İmmünglobulin(IVIG):İnsan antikorundan oluşan ve bağışıklık sistemini düzenleyen damar yolu ile verilen bir ilaçtır.Hastanın boy/kg hesaplanarak verilir.Tek doz ve belli aralıklar ile verilebilir ancak bazı yayınlarda tek doz'un daha etkili olduğu bildirmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

2-Asetilsalisilik Asit:Antienflamatuar etkisi ile oluşan enflamasyonu,ağrıyı azaltmaktadır.Hastalarda KAA komplikasyonu önelemek için yüksek doz şeklinde İVİG ile eş zamanlı kullanılmaktadır.Sonraki dönemde trombotik olay gelişimininin önüne geçmek için antiagregan etkisi ile 1-2 düşük doz halinde kullanılır.

-KH'nin tedavisinde kortikosteroidler tartışmaya neden olmuştur.Bir çalışmada kortikosteroid kullanan hastaların kullanmayanlara göre ateşlerinin ve inflamasyon belirtilerinin daha hızlı iyileştiği bildirilmiştr.Başka bir araştırmada hastaları 2 gruba ayırarak bir gruba metilprednizolon adı verilen bir steroid verilmiş olup iki grup arasında hastanede yatış süresi ve ateşli gün sayısında vs. bir azalma görülmemiştir.[1]

Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 18:49:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17113

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Kas
Yumurta
Matematik
İspat Yükü
Doğa Olayları
Hız
Kilo
Viroloji
Biyocoğrafya
Sahte
Evrimsel Süreç
Dil
Gıda Güvenliği
Optik
Şiddet
Algı
Boyut
Epidemik
Yıldızlar
Fizyoloji
Doğum
Nörobilim
Maske Takmak
Renk
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close