ANTİFOSFOLİPİD ANTİKOR SENDROMU
Romatoloji,Tıp

- Blog Yazısı
Antikorlar bir tür proteindir. Bağışıklık sistemi genellikle bu proteinleri enfeksiyona karşı savunma amacıyla üretir.
Antifosfolipid antikorlar(AFA) değişik fosfolipidlere bağlanabilir. Bu bağlanma sırasında aracılık eden bazı kolaylaştırıcı proteinler vardır.
Antifosfolipid antikor sendromu(AFAS) otoimmün bir bozukluk olup diğer tüm otoimmün bozukluklar gibi vücut,sağlıklı hücrelerine saldırarak o hücrelerde harabiyet oluşturur.AFAS da vücut yanlışlıkla fosfolipidlere (bir tür yağ) saldıran antikorlar üretir.
Antikorlar fosfolipidlere saldırınca hücrelere zarar verir. Bu durum değişik klinik tabloların çıkmasına neden olur.Eğer vücudun atardamar ve toplardamarlarında istenmeyen kan pıhtıları oluşursa (pıhtının yerine göre, doku ve organlarda hasar da değişir)pıhtı bacak toplar damarları ve koroner(kalbi besleyen) damarları tıkayarak kalp krizine sebep olabilir. Ayrıca beyine giden kan damarlarının tıkanıklığına ve buna bağlı olarak felçlerle sonuçlanabilir. Bunun yanında akciğere bağlı damarların tıkanması sonucu ise akciğer embolisi oluşmasına neden olabilir.
Deride livedo retikülaris denen mermer deseni gibi morluklara(Bu durum soğukla belirgin hale gelir, ısınınca deri normale dönebilir,Bazen de kalıcı hale gelebilir.) neden olur.

Ayrıca hamile kadınlarda abortusa(düşük)ve prematüre doğuma(erken doğum) neden olur.Antifosfolipide bağlı pıhtı oluşumu, kan dolaşımının her yerinde olabilir ve vücudun herhangi bir organını etkileyebilir. Damarlarda kan pıhtılaşması, en sık bacaklarda görülür. Bacak damarlarındaki kan pıhtıları koparak akciğere gider ve pulmoner emboli denilen çok ciddi bir duruma neden olabilir. Pulmoner embolide akciğere kan akışı engellenir ve kandaki oksijen miktarı azalır.
Katastrofik antifosfolipid sendromu (CAPS), antifosfolipid sendromunun en ağır formudur.En az üç farklı organ veya sistemde bir süre içinde çok sayıda büyük veya küçük damarın tıkanması şeklinde görülür.Bu tıkanmalar çoğu zaman ölümle sonuçlanır.Geçirilen ameliyatlar,kullanılmakta olan tedavilerin kesilmesi de bu tabloya yol açabilir
AFAS primer(kendiliğinden) gelişebildiği gibi bazı faktörler yüzünden de ortaya çıkabilmektedir. Bu faktörlerin başında sistemik lupus eritematozus(SLE)(Bir tür romatizmal hastalık) olmak üzere çeşitli otoimmun hastalıklar, enfeksiyonlar, bazı ilaçların kullanımı,stres,sigara,genetik faktörler ve bazı kanserler AFAS'ın çıkmasına neden olur.
Antifosfolipid sendromu, kadınlarda erkeklere göre beş kat daha fazladır. Genellikle 30 ila 40 yaşları arasında teşhis edilir. Lupuslu hastalarının %40 kadarında antifosfolipid antikoru bulunmasına rağmen, bunların sadece yarısında pıhtı ve/veya düşük gelişmektedir.Diğer otoimmün hastalıklarda olduğu gibi AFAS da genetik yatkınlık mevcuttur. Bir insanın ailesinde AFAS'a sahip birinin olması ona büyük bir risk oluşturmaz ancak onu normal insanlara göre AFAS'a biraz daha yatkın hale getirir.
Antifosfolipid sendromu teşhisi pıhtılar ve/veya tekrarlayan düşükle birlikte, antifosfolipid antikorlarının (antikardiyolipin antikorları, anti-beta 2-glikoprotein 1 antikorları, lupus antikoagülanı, anti-fosfotidil serin antikorları) kan testinde görülmesi ile konur. Üç ay sonra testin tekrarında sonucun yeniden pozitif olması tanıyı kesinleştirir. Pıhtı veya düşük olmaksızın, testin tek başına pozitifliği, antifosfolipid sendromu tanısı koydurmaz. Hayatları boyunca hiç belirti göstermeden, bu antikorları kanlarında taşıyan sağlıklı insanlar da vardır.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
AFAS tedavisinin amacı , tekrarlayan düşükleri ve pıhtı oluşumunu önlemektir.Tedavide en önemli ilaçlar kanın pıhtılaşmasını engelleyen ilaçlardır(antikoagülan ilaçlar),bu ilaçların başında asetilsalisilik asit içeren ilaçlar yani aspirin

gelir.Sadece antifosfolipid antikorunu taşıyan ancak gebelik komplikasyonu veya damar tıkanıklığı yaşamamış hastalarda düşük doz aspirin kullanmaları, kullanmayan hastalara göre koruyuculuk sağladığı gösterilmiştir.Bu nedenle düşük doz aspirin (aspirin 81-100 mg), klinik bulgu olmaksızın sadece antikoru taşıyanlara da önerilir. AFAS da aspirin ömür boyu kullanılması önerilen bir ilaçtır. Eğer kişide tesadüfen saptanmış AFA’lar varsa yani henüz hiç damar tıkanıklığına veya düşüklere neden olmadan fark edilmişse aspirin kullanmak yeterli olacaktır.
Ancak bir klinik durum yaşanmış ve araştırmalar sonucunda AFA’lar saptanmış ise daha kuvvetli bir tedavi gerekir. Bu durumda heparin veya oral antikoagülan tedavisi gereklidir. Gebelik sırasında ise günlük olarak heparin enjeksiyonu ve ve düşük doz aspirin, düşüklerin önlenmesinde kullanılan standart tedavidir. Tedavi gebeliğin başlamasıyla başlanır ve doğum sonrasına kadar devam eder.Osteoporozdan(kemik erimesi) korunmak için anneye yeterli miktarda kalsiyum ve D vitamini desteği verilir. Bu tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda, kortikosteroidler ve intravenöz immunglobulin infüzyonu(İVİG)(Bir tür bağışıklık düzenleyici ilaçlar) gibi alternatif tedaviler verilebilir.
AFAS ile seyreden başka bir romatolojik hastalık varsa ona yönelik tedavi de eklenmelidir.
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ N.Türkçapar. Antifosfolipid Antikor Sendromu Ve Gebelik. (26 Kasım 2023). Alındığı Tarih: 26 Kasım 2023. Alındığı Yer: romatizmahastaliklari | Arşiv Bağlantısı
- ^ S.Öktem. Antifosfolipid Antikor Sendromu. (26 Kasım 2023). Alındığı Tarih: 26 Kasım 2023. Alındığı Yer: seldaoktem | Arşiv Bağlantısı
- ^ A.Yazıcı. Katastrofik Antifosfolipid Sendromu Nedir. (26 Kasım 2023). Alındığı Tarih: 26 Kasım 2023. Alındığı Yer: Romatizmatv | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/04/2025 12:16:22 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16130
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.