Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

ANTİFOSFOLİPİD ANTİKOR SENDROMU

Romatoloji,Tıp

ANTİFOSFOLİPİD ANTİKOR SENDROMU tahlil.com
alyuvar
4 dakika
85
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Antikorlar bir tür proteindir. Bağışıklık sistemi genellikle bu proteinleri enfeksiyona karşı savunma amacıyla üretir.

Antifosfolipid antikorlar(AFA) değişik fosfolipidlere bağlanabilir. Bu bağlanma sırasında aracılık eden bazı kolaylaştırıcı proteinler vardır.

Antifosfolipid antikor sendromu(AFAS) otoimmün bir bozukluk olup diğer tüm otoimmün bozukluklar gibi vücut,sağlıklı hücrelerine saldırarak o hücrelerde harabiyet oluşturur.AFAS da vücut yanlışlıkla fosfolipidlere (bir tür yağ) saldıran antikorlar üretir.

Tüm Reklamları Kapat

Antikorlar fosfolipidlere saldırınca hücrelere zarar verir. Bu durum değişik klinik tabloların çıkmasına neden olur.Eğer vücudun atardamar ve toplardamarlarında istenmeyen kan pıhtıları oluşursa (pıhtının yerine göre, doku ve organlarda hasar da değişir)pıhtı bacak toplar damarları ve koroner(kalbi besleyen) damarları tıkayarak kalp krizine sebep olabilir. Ayrıca beyine giden kan damarlarının tıkanıklığına ve buna bağlı olarak felçlerle sonuçlanabilir. Bunun yanında akciğere bağlı damarların tıkanması sonucu ise akciğer embolisi oluşmasına neden olabilir.

Deride livedo retikülaris denen mermer deseni gibi morluklara(Bu durum soğukla belirgin hale gelir, ısınınca deri normale dönebilir,Bazen de kalıcı hale gelebilir.) neden olur.

livedo retikülaris
livedo retikülaris
Wikipedia

[1], [2], [3]

Ayrıca hamile kadınlarda abortusa(düşük)ve prematüre doğuma(erken doğum) neden olur.Antifosfolipide bağlı pıhtı oluşumu, kan dolaşımının her yerinde olabilir ve vücudun herhangi bir organını etkileyebilir. Damarlarda kan pıhtılaşması, en sık bacaklarda görülür. Bacak damarlarındaki kan pıhtıları koparak akciğere gider ve pulmoner emboli denilen çok ciddi bir duruma neden olabilir. Pulmoner embolide akciğere kan akışı engellenir ve kandaki oksijen miktarı azalır.

Tüm Reklamları Kapat

Katastrofik antifosfolipid sendromu (CAPS), antifosfolipid sendromunun en ağır formudur.En az üç farklı organ veya sistemde bir süre içinde çok sayıda büyük veya küçük damarın tıkanması şeklinde görülür.Bu tıkanmalar çoğu zaman ölümle sonuçlanır.Geçirilen ameliyatlar,kullanılmakta olan tedavilerin kesilmesi de bu tabloya yol açabilir

AFAS primer(kendiliğinden) gelişebildiği gibi bazı faktörler yüzünden de ortaya çıkabilmektedir. Bu faktörlerin başında sistemik lupus eritematozus(SLE)(Bir tür romatizmal hastalık) olmak üzere çeşitli otoimmun hastalıklar, enfeksiyonlar, bazı ilaçların kullanımı,stres,sigara,genetik faktörler ve bazı kanserler AFAS'ın çıkmasına neden olur.

Antifosfolipid sendromu, kadınlarda erkeklere göre beş kat daha fazladır. Genellikle 30 ila 40 yaşları arasında teşhis edilir. Lupuslu hastalarının %40 kadarında antifosfolipid antikoru bulunmasına rağmen, bunların sadece yarısında pıhtı ve/veya düşük gelişmektedir.Diğer otoimmün hastalıklarda olduğu gibi AFAS da genetik yatkınlık mevcuttur. Bir insanın ailesinde AFAS'a sahip birinin olması ona büyük bir risk oluşturmaz ancak onu normal insanlara göre AFAS'a biraz daha yatkın hale getirir.

Antifosfolipid sendromu teşhisi pıhtılar ve/veya tekrarlayan düşükle birlikte, antifosfolipid antikorlarının (antikardiyolipin antikorları, anti-beta 2-glikoprotein 1 antikorları, lupus antikoagülanı, anti-fosfotidil serin antikorları) kan testinde görülmesi ile konur. Üç ay sonra testin tekrarında sonucun yeniden pozitif olması tanıyı kesinleştirir. Pıhtı veya düşük olmaksızın, testin tek başına pozitifliği, antifosfolipid sendromu tanısı koydurmaz. Hayatları boyunca hiç belirti göstermeden, bu antikorları kanlarında taşıyan sağlıklı insanlar da vardır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

AFAS tedavisinin amacı , tekrarlayan düşükleri ve pıhtı oluşumunu önlemektir.Tedavide en önemli ilaçlar kanın pıhtılaşmasını engelleyen ilaçlardır(antikoagülan ilaçlar),bu ilaçların başında asetilsalisilik asit içeren ilaçlar yani aspirin

Aspirin
Aspirin
Anadolu Ajansı

gelir.Sadece antifosfolipid antikorunu taşıyan ancak gebelik komplikasyonu veya damar tıkanıklığı yaşamamış hastalarda düşük doz aspirin kullanmaları, kullanmayan hastalara göre koruyuculuk sağladığı gösterilmiştir.Bu nedenle düşük doz aspirin (aspirin 81-100 mg), klinik bulgu olmaksızın sadece antikoru taşıyanlara da önerilir. AFAS da aspirin ömür boyu kullanılması önerilen bir ilaçtır. Eğer kişide tesadüfen saptanmış AFA’lar varsa yani henüz hiç damar tıkanıklığına veya düşüklere neden olmadan fark edilmişse aspirin kullanmak yeterli olacaktır.

Ancak bir klinik durum yaşanmış ve araştırmalar sonucunda AFA’lar saptanmış ise daha kuvvetli bir tedavi gerekir. Bu durumda heparin veya oral antikoagülan tedavisi gereklidir. Gebelik sırasında ise günlük olarak heparin enjeksiyonu ve ve düşük doz aspirin, düşüklerin önlenmesinde kullanılan standart tedavidir. Tedavi gebeliğin başlamasıyla başlanır ve doğum sonrasına kadar devam eder.Osteoporozdan(kemik erimesi) korunmak için anneye yeterli miktarda kalsiyum ve D vitamini desteği verilir. Bu tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda, kortikosteroidler ve intravenöz immunglobulin infüzyonu(İVİG)(Bir tür bağışıklık düzenleyici ilaçlar) gibi alternatif tedaviler verilebilir.

AFAS ile seyreden başka bir romatolojik hastalık varsa ona yönelik tedavi de eklenmelidir.

Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2024 20:36:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16130

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Genler
Gerçek
Koruma
Semptom
Gezegen
Newton
Argüman
Canlılık
Kontrol
Psikiyatri
Samanyolu Galaksisi
Pandemik
Sağlık Personeli
Karbon
Doğal Seçilim
Yüz
Taksonomi
Kan Hastalıkları
Kimya
Şiddet
Karanlık Madde
Uzun
Elektromanyetizma
Risk
Einstein
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close