Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

- MÜNZEVİ MEKTUPLARI - FARKINDA OLMAK İÇİN YAKINDA MI OLMAK GEREKİR?

Uzaktan Sevenlerin Öyküsü ...

2 dakika
2
- MÜNZEVİ MEKTUPLARI -
FARKINDA OLMAK İÇİN YAKINDA MI OLMAK GEREKİR? Mersin Gazetesi
  • Blog Yazısı
Mersin Gazetesi köşe Yazımın başlık resmidir
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Meşguliyetlerimiz, seçimlerimiz, adımlarımız bizi ya bir çöldeki yalnızlığa ya da bir denizin kıyısındaki kalabalığa sürükler.

“Ya vezir ya rezil” hesabı, her tercih bir yol ayrımıdır; ya kendimizi bir kum tanesi gibi uçsuz bucaksız bir boşlukta buluruz ya da bir bahçenin ortasında çiçeklerle çevrili.

Ama ne olursa olsun, akıp giden zamanın içinde çevremizde, hayatımızda, öğretilmişliklerimizde ve örgütlenmişliklerimizde birtakım uyaranlarla yüzleşmek kaçınılmazdır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu, hepimizin ortak yazgısıdır; bir anlamda, gündemdeki tabirle “kırmızı çizgimizdir”.

O çizgiyi aşmaya hiçbirimiz izin vermeyiz. Her ne pahasına olursa olsun, hattı müdafaa etmek zorundayız.

Cam kırılır, dal kırılır, kol kırılır;

ama insanın içindeki “yen” hep taze, hep yerinde kalır.

Tüm Reklamları Kapat

Ağlayan birini görsek hüzün kaplar içimizi, ölen birini görsek suçlarız –kimi zaman kendimizi, kimi zaman kaderi–.

Bir bebeğin gülüşüyle mutlu olur, bir yaşlının anlatılarıyla hatıraları tazeleriz.

Dünya döner, biz de onunla birlikte dönmeye devam ederiz.

Ağaçlar büyür, çiçekler açar ve bir sabah uyanırız ki bahar gelmiş. Ama o çiçeğe dokunmadan, kokusunu içimize çekmeden, sevdiğimize sunmadan anlayabilir miyiz gerçekten baharın geldiğini?

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

İşte burada durup soruyorum: Farkında olmak için illa ki yanında mı olmak gerekiyor?

Dokunmak, hissetmek, acıyı çekmek mi lazım?

Yüzyıldayız.

Süsülü lafların anında deşifre olduğu, dalgaların artık başka sahillere vurduğu bir çağdayız.

O kaptan gelmeyecek; bu müjdeyi –veya belki kehaneti– bir kez daha ben vermek zorundayım. Ama asıl mesele şu:

Bir insanın sevdiğini bakışlarından, dokunuşundan anladığı gibi, bir çiçeğin güzelliğini renginden önce kokusundan hissetmekse farkına varmak, sevmek uzaktan mümkün mü?

Tüm Reklamları Kapat

Ağlamak, acıyı duyumsamak, farkında olmak demekse, insan olmak zaten bunların hepsini gerektirmiyor mu? Ne çok ağlıyoruz, değil mi? Ne çok seviyoruz…

Ama nedense bunların hiçbirinin içinde tam anlamıyla olamıyoruz.

İnatla ve amaçsızca yaşıyoruz; en başta kendimize ihanet ederek, yaşadığımız hayatın farkında olmaktan kaçıyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Boş beleş yaşayanlara ne acıdır bu!

Açılıp kapanmadan, yani bir çiçek gibi ömrünü tamamlamadan geri iade olanlara ne acıdır…

Ve en çok da insan doğup insanlaşamadan ölenlere, ne acıdır bu dünya!

Peki, neden böyleyiz?

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Hücrenin Şarkısı: 
Dönüşen Tıp ve Yeni İnsan

NEW YORK TIMES, ECONOMIST ve GUARDIAN
Yılın Kitabı Seçkilerinde

2023 Baillie Gifford Ödülü Adayı

Tüm Hastalıkların Şahı ve Gen’in Pulitzer ödüllü yazarı Siddhartha Mukherjee insan olmanın anlamına dair bir başyapıtla geri dönüyor.
Hücrenin Şarkısı 1600’lerde, birbirlerinden iki yüz kilometre uzakta çalışan münzevi bir tekstil tüccarıyla sıradışı bir bilginin el yapımı mikroskopları sayesinde yaşam içindeki yaşamı ya da kendi verdikleri ismiyle hücreyi keşfetmeleriyle başlıyor. Mukherjee hikâyenin izini günümüze kadar sürerek, hücreye dair kavrayışımızın ve onu manipüle etme becerimizin (modern tıp) sadece bilimi değil, insana dair hemen her şeyi değiştirdiğini gösteriyor. Ve nihayetinde bizleri genleri düzenlenmiş embriyoların tasarlandığı, hücre naklinin doğal ile geliştirilmiş olan arasındaki sınırların bulanıklaştıracak şekilde kullanıldığı bir geleceğin sarp kayalıklarına götürüyor.
Yaklaşan bir devrim, yazılmamış bir tarih (ve bir gelecek) var: Hücrenin Şarkısı, bu devrimle birlikte açığa çıkan hücrelerin, hücreleri biçimlendirme kabiliyetimizin ve tıptaki dönüşümün tarihi. 

 “Henüz biyolojiye hayran değilseniz, Hücrenin Şarkısı sizi o noktaya getirebilir. Tam bir ustalık dersi.”—GUARDIAN
“Fazlasıyla tutkulu… Hücre biyolojisi kadar karmaşık ve yaşamın kendisi gibi büyük bir konuyu daha iyi ele alabilecek bir yazar tanımıyorum.”—THE TIMES
“Hücrenin Şarkısı’ndaki cümleler o kadar güzel ki kendinizi onun melodisine kaptırabilirsiniz.”—NEW YORK TIMES

Devamını Göster
₺330.00
Hücrenin Şarkısı: 
Dönüşen Tıp ve Yeni İnsan

Teknoloji mi mesafeleri açtı, yoksa bizler mi birbirimize yabancılaştık?

Bir kadının hâlâ erkek gibi ağlayamadığı, duyguların cinsiyetle sınırlı sanıldığı bir çağda, farkında olmak için gerçekten yakında mı olmak gerekiyor?

Belki de mesele yakınlıkta değil, içimizdeki o “yen”i koruyabilmekte.

Belki de insan olmak, tüm bu çelişkilerin arasında bir denge bulabilmek; ağlarken gülebilen, severken mesafeleri yok sayabilen bir bilinç geliştirebilmek.

Hayat akıyor, dünya dönüyor, çiçekler açıyor. Ama biz, o çiçeğe dokunmadan baharı anlayamıyorsak, sevdiğimize sarılmadan sevgiyi hissedemiyorsak, neyi yaşıyoruz ki?

Farkında olmak, belki de biraz cesaret istiyor; hissetmeye, dokunmaya, acıyı ve mutluluğu aynı anda yaşamaya cesaret. İnsan kalmak, işte tam da bu değil mi?

Dilerim hepimiz insan kalırız.[1]

Gelecekte, daha farkında bir dünyada görüşmek üzere…

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Şafak GENÇ. Farkinda Olmak İçin Yakinda Mi Olmak Gerekir? – Mersin Gazetesi. (17 Mart 2025). Alındığı Tarih: 19 Mart 2025. Alındığı Yer: mersingazetesi | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2025 16:43:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20121

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close