Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bilimde Tekrarlanabilirlik Neden Önemlidir? Sosyal Bilimlerdeki Bazı Deneyler Neden Tekrarlanamıyor?

7 dakika
805
Bilimde Tekrarlanabilirlik Neden Önemlidir? Sosyal Bilimlerdeki Bazı Deneyler Neden Tekrarlanamıyor? Vox
Evrim Ağacı Akademi: Sosyoloji Yazı Dizisi

Bu yazı, Sosyoloji yazı dizisinin 11 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Sosyal Davranış Nedir?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Bilimin mihenk taşlarından biri tekrarlanabilirliktir. Bunun temel nedeni, yapılan deneylerin tutarlı olup olmadığını görme ihtiyacıdır. Tekrarlanabilirlik, bir deneyin gerçekle ilişkisi olup olmadığını anlamamızı sağlamaktır. Eğer deney tekrarlanabilir değilse doğruluğundan emin olamayız.

Son yıllarda sosyal bilimciler, bulgularının tekrarlanabilirliği ile alakalı derin endişe duymaktadır. Psikolojide inanılmaz etkili bir bulgu olan "benlik kaynaklarının tükenmesi" veya "Marshmallow Testi" gibi konuların hassas olduğunu düşündüğümüz yöntemlerimizi adeta bir yay gibi büktüğünü gördük. Bu nedenle bilim insanları şu ana kadar süregelen yaygınlaşmış metodolojilerinin hatalı pozitif sonuçlar doğurduğunu fark ettiler. Bu olay "tekrarlanabilirlik krizi" olarak da adlandırıldı.

Bir grup sosyal bilimci, en prestijli bilim dergilerinden biri olan Nature ve Science dergilerindeki 21 adet makaleyi tekrarlamaya çalıştı. Popüler kültürde ve bilimde bir hayli etki bırakmış olan, internetteki arama motorlarının hafıza kaybına neden olması ve kitap okumanın çocukların zekalarını geliştirmesi hakkındaki makaleler, bunlardan bazılarıydı.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar yaptıkları deneyin sonucunu Nature Human Behavior dergisinde yayınladı. Araştırma bulgularından çıkardıkları en büyük sonuç şuydu: En büyük jurnallerde yayınlanan makaleler bile tekrar edilene kadar içlerinde bir miktar şüphe barındırır. Bunlar sadece başlangıç bulgularıdır, gerçeğin tamamı değildir ve birkaç nedenden ötürü çok zor tekrarlanabilirler.

Çalışmalar Tekrarlanınca Heyecanını Kaybedebilir!

Bilim insanlarından oluşan ve 21 deneyi tekrarlayan grup; sadece deneyleri aynı şekilde tekrarlamakla yetinmedi, aynı zamanda çok daha hassas davrandılar. Örneğin bazı durumlarda katılımcı sayısını 5 kat arttırdılar ve deney yöntemini ve analizini not aldılar.

Ulaşılamayan bir grup hariç orijinal makalelerin yazarlarının hepsi bu deney yöntemleri ve analizleri kontrol ettiler ve altına imzalarını attılar. Bu da yöntemden sapılmayacağına ve sonuçlara ön yargı katılmayacağına dair bir güvence sağladı.

Orijinal 21 makalenin 13'ü tekrarlanabilmişti. Ancak makaleler arasında başarıyla tekrarlanabilenlerin bile etki alanı (kontrol grubu ile deney grubu arasındaki fark) yarı yarıya azaldı. Yani orijinal makalelerdeki sonuçlar deneysel manipülasyon nedeniyle abartılmıştı! Avusturyalı ekonomist ve çalışmanın ortak yazarlarından biri olan Felix Holzmeister şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Genel olarak çalışmamız, istatistiksel olarak anlamlı bilimsel bulguların en tanınmış dergilerde yayınlanmış olsalar bile tekrarlanana kadar oldukça dikkatli bir şekilde yorumlanması gerektiğini göstermektedir.

Bilim Yapmak Zordur!

Tekrar edilen makalelerin birçoğu, birden fazla deney içermekteydi. Her makaleden sadece bir deney tekrar edildi. Bu nedenle aynı sonuçlara ulaşamamak, başarılı bir şekilde tekrar edilemeyen deneylerin baştaki sonuçlarının tamamen yanlış olduğu anlamına gelmemeli.

Örneğin internette bulabileceğimizi bildiğimiz şeyleri hatırlamakla pek uğraşmadığımızı belirten "Hafızaya Google Etkisi" adlı makalenin sonuçları, bu çalışmada tekrarlanamadı. Ancak makalenin Hazırlama Etkisi (İng: "Priming Effect") içerdiğine kanaat getirildi. Hafızaya Google Etkisi deneyi haricindeki deneylerde de bu duruma tatmin edici bir açıklama sağlanmadı. Ancak başka araştırmalar bu deneyin ana argümanını destekler nitelikte sonuç vermekteydi.

Bir deneyin tekrarlanamamasının birden fazla nedeni olabilir. Örneğin deney tekrar edilirken bir şeyler karıştırılmış olabilir. Bir başka neden olarak orijinal deney, yanlış pozitifte takılmış olabilir. Kentucky Üniversitesinden psikolog Will Gervais'in deneylerinden biri de bu tekrarlanamayan deneylerdendir. Deneyinin amacı, "İnsanların daha rasyonel düşünmesini sağlamak onları inançlarından uzaklaştırabilir mi?" sorusuna cevap aramaktı. Gervais, konu hakkında şunları söylüyor:

Sonradan baktığımızda çalışmamız çok saçmaydı.

Bu çalışmada araştırmacılar, denekleri Robin'in Düşünen Adam heykelinin bir resmine bakmalarını istediler ve bunun insanları daha çok düşünmeye sevk edeceğini düşündüler. Bu çalışma Science dergisinde yayınlandı. Gervais, düşüncelerini şöyle aktarıyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Onlara Tanrı'ya inanıp inanmadıklarına dair tek bir soru sorduğumuzda bu bize gerçekten küçük bir örneklem sağlıyordu ve buna anlamlı bir sonuç demek güçtü. Makalenin bugün olsa yayınlanmayacağını düşünüyorum.

Deneylerinin tekrarlanamamasının bir başka nedeni ise deneylerdeki insanların değişmesi olabilir. MIT'de psikolog olan David Rand, Nature dergisinde insan iş birliğine dair bir çalışma yayınlamıştı. Deneyinde ekonomi oyunu oynayan çevrimiçi katılımcılar vardı. Çalışması birçok katılımcının zamanla oyuna aşina olmaya başlayacağını ön görüyordu ancak bu varsayım gerçek hayatı yansıtmamaktaydı. Yapılan yeni çalışmalarda bu deneyin sonuçları da tekrarlanamadı.

Bir çalışmanın neden tekrarlanamayacağını anlamak güçtür, kesin olarak anlaşılan şey ise bilim insanlarının bir arada oldukları bir düşünme sürecine girmeleri gerektiğidir. Bir deneyi tekrarlamanın amacı bireysel araştırmacıların hatalarını ortaya çıkarmak değildir. Center for Open Science'ın direktörü ve psikolog olan Brian Nosek'e göre bunu yapmanın amacı şudur:

Bir deneyi tekrarlamak insani değerlerimizi hatırlamak için bir fırsattır.

Brian aynı zamanda şunları da ekliyor:

En iyi dergilerde makale yazanlar da makalelerinin kontrol edilebileceğini bilmelidir. Sosyal bilimlerdeki bu tekrar edilemezlik durumu bile aslında tekrar edilebilir bir bulgudur.

Genellikle bir makale tekrarlanamadığında bu durum o deneyin hipotezlerinin tamamen çürütüldüğü anlamına gelmez Ayrıca makalelerin yazarlarının birer "sahtekâr" olduğu da düşünülmemelidir. Sonuçların tekrarlanamaması, genellikle deneyi nasıl anlatacağımızda önemli değişiklikler yapılacağı anlamına gelir.

Örneğin meşhur Marshmallow Testi'nin tekrar edilmesi ile alakalı bir yazı yayınlandı. Testte erken yaşlarda olan memnuniyetin gecikmesinin ileri yaşlarda başarı getirdiğine dair bir korelasyon gösterildi. İleri zamanlarda yayınlanan bir makalede de böyle bir korelasyon bulundu, ancak aile geçmişi gibi faktörler kontrol edildiğinde bu korelasyondan eser kalmadı. Böylece makalenin çıkarımı şu şekilde değişti: Memnuniyetin gecikmesi bir insanın hayatını pozitif yönde etkileyen benzersiz bir kaldıraç değildir. Bir insanın hayatında değişikliğe yol açması zor bir faktördür, ama buna rağmen büyük bir resmin bir parçasıdır.

Bilimde sıklıkla bir şeyin doğruluğunun ilk gösterimi kalıcı yer edinir. Tekrarlanabilirlik, bilimin amacının bu olmayabileceğinin bir hatırlatıcısıdır. Bilim hatalarını kucaklar ve hatalarından ders alır.

Tüm Reklamları Kapat

Tekrarlanabilirlik Krizi Yıllardır Var ve Bilim İnsanları Kendilerini Geliştiriyor!

Psikolojideki "tekrarlanabilirlik krizi" 2010 yıllarında başladı. Bu krizin başlamasının nedeni bir makalenin tamamen deneysel metotları kullanarak insanların geleceği bilebileceğine dair kanıt bulduğunu iddia etmesi oldu. Bu olay bilim camiasında deneysel metotların güvenilirliğinin sorgulanmasına yol açtı. Örneğin üniversite öğrencilerinin çizim yapmak gibi küçük eylemleri gerçek deneysel etkileri görmek için yetersiz oldu.

Bilim insanları, eğer az sayıda insanda bir etki bulabilirseniz bu etkinin güçlü olması gerektiğini düşünür. Ancak çoğu zaman küçük örneklerden elde edilen önemli sonuçlar istatistiksel tesadüfler olmuştur.

Tekrarlanabilirlik krizi 2015 yılında aralarında Nosek'in de bulunduğu bir grup psikoloğun Science dergisinde kapsamlı bir sorunun kanıtlarını içeren bir rapor yayınlamasıyla daha da şiddetlendi. 270 psikolog, önde gelen dergilerde yayınlanan 100 deneyi tekrarlamaya çalıştı ve çalışmaların yalnızca yüzde 40'ı tekrarlanma testlerini geçebildi. Kalanlar ya başarısız oldu ya kayda değer veri veremedi. Tekrarlanabilenlerin sonuçları ise orijinal makaleler kadar etkili olamadı. Tekrarlanma eğiliminde olan çalışmalar, anlamlılık eşiğini zar zor geçenlerle karşılaştırıldığında daha yüksek düzeyde anlamlı sonuçlara sahipti. Nosek'e göre deneyleri tekrar etmenin başka bir önemli nedeni de şu:

Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanlarının hangi hipotezlerin tekrarlanmaya değip değmediğine dair sezgilerini geliştirmek ve hangi tür çalışmaların tekrarlanma eğiliminde olup hangilerinin olmadığını anlamak deneyleri tekrar etmek için önemli bir nedendir.

Nosek ve meslektaşları yeni çalışmalarına "tahmin etme" faktörünü de ekledi. Bir grup bilim insanı hangi deneylerin tekrarlanması, hangilerinin tekrarlanmaması gerektiği konusunda birtakım tahminlerde bulundu. Deneyin sonuçlarını aşağıdaki grafikte görebilirsiniz.

Makalelerin tekrarlanma grafiği. Sarı noktalar tekrarlanmayan deneylerdir.
Makalelerin tekrarlanma grafiği. Sarı noktalar tekrarlanmayan deneylerdir.
Vox

Ekonomist ve çalışmanın ortak yazarlarından biri olan Anna Dreber şöyle diyor:

Bu sonuçlara göre tekrarlanması başarısız olan deneylerde sistematik giden bir şeyler var.

Tekrarlanamayan birçok makale, sezgisel olarak da kulağa biraz fazla iyimser geliyor. Mesela bir makale el yıkamanın sonradan anlama önyargısını çürüttüğü iddia ediyor. Çalışmanın özetinde, el yıkamanın "geçmişteki endişeleri genel olarak ortadan kaldırdığını ve metaforik bir 'temiz sayfa' etkisine yol açtığının görüldüğü" belirtiliyor. Araştırmacılar şunu söylüyor:

Deneyde olan her şey kulağa biraz fazla kolay, fazla basit geliyor ama sonuçlar tekrarlanamadı.

Ancak bunlar sayesinde, sosyal bilimlerin daha iyiye gittiğine dair bazı umut verici işaretler var. Birçok bilim insanı çalışma yöntemlerini not alıyor. Bunu yapmaları onların cımbızlama safsatasına düşmelerini de engelliyor. Dergiler artık makalelerin daha fazla katılımcı bulmasını ve bilim insanlarının bütün verilerini not almasını şart koşuyor. Son olarak Nosek şunu söylüyor:

Bu projeden alınacak ders çok olumlu bir reformasyon mesajıdır. Bilim daha iyiye gidiyor!
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Sosyoloji Yazı Dizisi

Bu yazı, Sosyoloji yazı dizisinin 11 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Sosyal Davranış Nedir?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
19
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Vox | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:31:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15740

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Resnick, et al. Bilimde Tekrarlanabilirlik Neden Önemlidir? Sosyal Bilimlerdeki Bazı Deneyler Neden Tekrarlanamıyor?. (26 Kasım 2023). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15740
Resnick, B., Grubu, E. D. S. S., Alparslan, E. (2023, November 26). Bilimde Tekrarlanabilirlik Neden Önemlidir? Sosyal Bilimlerdeki Bazı Deneyler Neden Tekrarlanamıyor?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/15740
B. Resnick, et al. “Bilimde Tekrarlanabilirlik Neden Önemlidir? Sosyal Bilimlerdeki Bazı Deneyler Neden Tekrarlanamıyor?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by EA Discord Soci Science Grubu, Evrim Ağacı, 26 Nov. 2023, https://evrimagaci.org/s/15740.
Resnick, Brian. Grubu, EA Discord Soci Science. Alparslan, Eda. “Bilimde Tekrarlanabilirlik Neden Önemlidir? Sosyal Bilimlerdeki Bazı Deneyler Neden Tekrarlanamıyor?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by EA Discord Soci Science Grubu. Evrim Ağacı, November 26, 2023. https://evrimagaci.org/s/15740.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close