Kraliçe Victoria, İngiliz Kraliyetini Nasıl Yeniden Yapılandırdı?
Bir döneme adını veren İngiliz Kraliçesi!
Kıtlık Kraliçesi... Windsor'un Dulu... Avrupa'nın Büyükannesi... Kraliçe Vic... 19. yüzyılda yaşamış olan Kraliçe Victoria, tüm bu unvanlara ve çok daha fazlasına sahipti. Tüm bunlar, 1837-1901 yılları arasında süren 64 yıllık saltanatının, Birleşik Krallık üzerinde kalıcı bir etkisi olduğunu göstermektedir.
"Victoria Dönemi" veya "Viktoryen Dönem" olarak bilinen bu süre zarfında Kraliçe; ulusunun endüstriyel, sosyal ve bölgesel genişlemesini organize etti ve Avrupa'nın monarşiye karşı bakış açısını değiştiren bir lider olarak tanındı. Kraliçenin hükümdarlığının son dönemlerinde, dünyadaki her dört kişiden birisinin Britanya İmparatorluğu'na bağlı vatandaşlar olduğu düşünülmektedir. Buna karşılık "İngiliz Krallığı", Victoria tahta geçtiğinde hiç de tanınmış bir yer değildi. Yani İngiltere her şey, Kraliçe Victoria ile değişti.
Tahta Çıkışı
Victoria, Kral George'un muhtemel halefi Prenses Charlotte'un ve onun bebeğinin doğum sırasında ölmesiyle patlak veren veraset krizinin bir sonucuydu. Savurgan harcamaları ve dağınık yaşamlarıyla monarşiye leke süren Charlotte'un bekar kardeşleri, bir varis çıkarabilmek için yarıştılar. Bu kardeşlerden biri olan Edward, dul bir Alman prensesiyle alelacele evlendi ve bir varise sahip ilk kişi oldu. 1819'da doğan Alexandrina Victoria, kraliyetin doğrudan halefi olmuştu.
Saray entrikaları sebebiyle çocukluğunu kötü geçirdi. Victoria'nın babası o çocukken öldü ve hırslı annesi, entrikacı Sör John Conroy ile ittifak kurdu. Sör John Conroy, geleceğin kraliçesi sayesinde güç ve nüfuz kazanma şansını yakalamış bir kişiydi ve kraliyet ailesine mensuptu.
O, "Kensington Sistemi" denilen şeyi tasarladı. Kensington Sistemi, genç prensesi Kensington Sarayı'nda tecrit eden, onun eğitim ve bakım hakkını Conroy'a devreden ayrıntılı bir kurallar dizisidir. Victoria'yı annesine bağlı ve sadık yetiştirmek için tasarlanan bu sistem, onun mutsuz bir çocukluk geçirmesine ve gittikçe kızgınlaşmasına sebep oldu.
Victoria, 1837'de 18 yaşına girip tahta çıktığında zincirlerini kırdı. Kraliçe olmasıyla birlikte Conroy'u sarayından men etti ve annesini ötekileştirdi. 1840'ta bir Alman prensi ve ayrıca kendisinin kuzeni olan Albert ile evlendi. Gerçek bir aşk evliliğiydi - düğün gecesinin "inanılmaz neşeli" olduğunu yazdı- ve dokuz çocukları oldu.
Saltanatının İlk Yılları
Victoria, hüküm yıllarının başında, başbakan Lord Melbourne'den ve en yakın siyasi danışmanı, ayrıca bazı tarihçilere göre "taçsız bir kral" olan Albert'ten oldukça etkilendi. Birlikte, siyasi karışıklığın olduğu bu dönemde, modernleşme ve istikrar gibi konuların üstüne gittiler. Krallığın itibarı, Victoria'nın selefleri tarafından büyük ölçüde zedelenmişti ve Britanya halkı, monarşiyi cumhuriyetle değiştirmek için yaygara kopardı. İrlanda'da ise 1845 ve 1852 yılları arasında gerçekleşen patates kıtlığı, güçlü bir isyanın sebebi oldu.
Victoria, kocasıyla birlikte, İngiltere'deki ve Avrupa'daki konumlarını sağlamlaştırmak için pes etmeden çalıştı. Ayrıca, savurgan harcamaların ceremesini çeken Avrupa halkında, monarşilere karşı artmakta olan bir nefret vardı. Buna karşılık Victoria, Britanya Krallığı'na giden paraların gereksiz olmadığını ispatlamak için hayır kurumlarını, sanatları ve halk reformunu destekleyerek, hükümdarın kamusal rolünü geniş bir alana yaydı. Sonuç olarak kraliçe ve onun büyüyen ailesi, sevilen ünlüler haline geldi ve İngiltere'ye beyaz gelinliklerden Noel ağaçlarına kadar her şeyi getirerek, popüler kültürü etkilediler.
1861'de, Albert'in 42 yaşında ölmesiyle birlikte bir trajedi yaşandı. Victoria perişan oldu ve derin bir yas tuttu. Hayatının geri kalanında siyah renk giyindi ve yıllarca halkla karışmaktan kaçındı. İnzivası sırasında cumhuriyetçi hareket büyüdü ve kamusal hayattan uzak olduğu için eleştirildi.
İleriki Yılları
Victoria, 1860'ların sonunda kamu görevine yeniden başladı. Daha sonraki yıllarını, büyük ölçüde Avrupa'da barışı teşvik etmeye ve devasa imparatorluğunu genişletmeye ve sağlamlaştırmaya adamıştı. 1877'de Hindistan İmparatoriçesi oldu. Avrupa'daki çoğu kraliyet ailesiyle evlenen çocukları ve torunları aracılığıyla dış ilişkileri etkileyerek Avrupa'yla yakınlaştı.
Saltanatının başlangıcında, İngiltere büyük ölçüde bir ticaret gücü olarak görülüyordu. Ancak Victoria döneminde kudretli bir imparatorluk ve dünyanın en güçlü devleti haline geldi. 19. yüzyılda, Britanya 25 milyon kilometre kareye hükmediyordu ve 400 milyon insanı bünyesinde barındırıyordu. Bu kazanımların bedeli de aynı ölçüde büyüktü: İngiltere, Victoria'nın saltanatı sırasında neredeyse sürekli savaş içindeydi ve onun adına uygulanan sömürgecilik politikası, acımasız baskılar gerektiriyordu.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Victoria popüler olsa da, tebaası, krallığa reform yapması için hala kendisini darlıyordu. Sonuç olarak, 1800'lerin ortaları ve sonları arasında, yerel İngiliz halkı gizli oy hakkı kazandıkça ve diğer siyasi iyileştirmelere maruz kaldıkça, hükümdarın mutlak gücü sarsıldı.
Ardında Bıraktıkları
1901'deki ölümüne kadar, Victoria, iradesiyle ve yönettiği devasa imparatorluğuyla tanınan bir hükümdar olmuştu. Britanya İmparatorluğu, Dünya'nın beşte birini kaplıyordu ve zamanının önde gelen süper gücü haline gelmişti.
Victoria'nın aile üyelerini evlendirerek Avrupa monarşilerini güçlendirme çabaları, kısa vadeli bir barış sağladı; ancak bu durum, 20. yüzyılın en yıkıcı çatışmalarından bazılarının tohumlarını ekti. 1914'te Birinci Dünya Savaşı'nın başlamasıyla, bu tohumlar filizlenecek ve torunları birbirlerine düşman olacaktı.
Yönettiği imparatorluğun insafsız sömürgeciliği ve istemeden de olsa tohumlarını ektiği yıkıcı savaş, günümüzde Victoria'nın saltanatının üstüne gölge düşürmüş durumda. Kraliçe, İngiliz kudretinin ve refahının her şeyden önemli olduğuna inanıyordu. 1899'da yazdığı gibi:
Biz yenilme ihtimalleriyle kafamızı meşgul etmiyoruz, öyle bir ihtimal yok.
Yönetmek için doğmuş bir kadın, kendi tarihsel yazgısı konusunda veya adına kurulmuş bu imparatorluğun gücü konusunda hiçbir şüpheye düşemezdi.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 14
- 4
- 3
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- Çeviri Kaynağı: National Geographic | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:01:41 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10955
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in National Geographic. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.