Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Kraliçe Victoria, İngiliz Kraliyetini Nasıl Yeniden Yapılandırdı?

Bir döneme adını veren İngiliz Kraliçesi!

Kraliçe Victoria, İngiliz Kraliyetini Nasıl Yeniden Yapılandırdı? How Stuff Works
5 dakika
13,040
Tüm Reklamları Kapat

Kıtlık Kraliçesi... Windsor'un Dulu... Avrupa'nın Büyükannesi... Kraliçe Vic... 19. yüzyılda yaşamış olan Kraliçe Victoria, tüm bu unvanlara ve çok daha fazlasına sahipti. Tüm bunlar, 1837-1901 yılları arasında süren 64 yıllık saltanatının, Birleşik Krallık üzerinde kalıcı bir etkisi olduğunu göstermektedir.

"Victoria Dönemi" veya "Viktoryen Dönem" olarak bilinen bu süre zarfında Kraliçe; ulusunun endüstriyel, sosyal ve bölgesel genişlemesini organize etti ve Avrupa'nın monarşiye karşı bakış açısını değiştiren bir lider olarak tanındı. Kraliçenin hükümdarlığının son dönemlerinde, dünyadaki her dört kişiden birisinin Britanya İmparatorluğu'na bağlı vatandaşlar olduğu düşünülmektedir. Buna karşılık "İngiliz Krallığı", Victoria tahta geçtiğinde hiç de tanınmış bir yer değildi. Yani İngiltere her şey, Kraliçe Victoria ile değişti.

Tüm Reklamları Kapat

Heinrich von Angeli Tarafından Resmedilmiş Kraliçe Victoria Portresi
Heinrich von Angeli Tarafından Resmedilmiş Kraliçe Victoria Portresi
Wikipedia

Tahta Çıkışı

Victoria, Kral George'un muhtemel halefi Prenses Charlotte'un ve onun bebeğinin doğum sırasında ölmesiyle patlak veren veraset krizinin bir sonucuydu. Savurgan harcamaları ve dağınık yaşamlarıyla monarşiye leke süren Charlotte'un bekar kardeşleri, bir varis çıkarabilmek için yarıştılar. Bu kardeşlerden biri olan Edward, dul bir Alman prensesiyle alelacele evlendi ve bir varise sahip ilk kişi oldu. 1819'da doğan Alexandrina Victoria, kraliyetin doğrudan halefi olmuştu.

Saray entrikaları sebebiyle çocukluğunu kötü geçirdi. Victoria'nın babası o çocukken öldü ve hırslı annesi, entrikacı Sör John Conroy ile ittifak kurdu. Sör John Conroy, geleceğin kraliçesi sayesinde güç ve nüfuz kazanma şansını yakalamış bir kişiydi ve kraliyet ailesine mensuptu.

Tüm Reklamları Kapat

Kraliçe Victoria, tahta çıkış haberini alıyor. 20 Haziran 1837
Kraliçe Victoria, tahta çıkış haberini alıyor. 20 Haziran 1837
Wikipedia

O, "Kensington Sistemi" denilen şeyi tasarladı. Kensington Sistemi, genç prensesi Kensington Sarayı'nda tecrit eden, onun eğitim ve bakım hakkını Conroy'a devreden ayrıntılı bir kurallar dizisidir. Victoria'yı annesine bağlı ve sadık yetiştirmek için tasarlanan bu sistem, onun mutsuz bir çocukluk geçirmesine ve gittikçe kızgınlaşmasına sebep oldu.

John Conroy
John Conroy
Wikipedia

Victoria, 1837'de 18 yaşına girip tahta çıktığında zincirlerini kırdı. Kraliçe olmasıyla birlikte Conroy'u sarayından men etti ve annesini ötekileştirdi. 1840'ta bir Alman prensi ve ayrıca kendisinin kuzeni olan Albert ile evlendi. Gerçek bir aşk evliliğiydi - düğün gecesinin "inanılmaz neşeli" olduğunu yazdı- ve dokuz çocukları oldu.

Victoria'nın Evliliği. 10 Şubat 1840
Victoria'nın Evliliği. 10 Şubat 1840
Wikipedia

Saltanatının İlk Yılları

Victoria, hüküm yıllarının başında, başbakan Lord Melbourne'den ve en yakın siyasi danışmanı, ayrıca bazı tarihçilere göre "taçsız bir kral" olan Albert'ten oldukça etkilendi. Birlikte, siyasi karışıklığın olduğu bu dönemde, modernleşme ve istikrar gibi konuların üstüne gittiler. Krallığın itibarı, Victoria'nın selefleri tarafından büyük ölçüde zedelenmişti ve Britanya halkı, monarşiyi cumhuriyetle değiştirmek için yaygara kopardı. İrlanda'da ise 1845 ve 1852 yılları arasında gerçekleşen patates kıtlığı, güçlü bir isyanın sebebi oldu.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Victoria, kocasıyla birlikte, İngiltere'deki ve Avrupa'daki konumlarını sağlamlaştırmak için pes etmeden çalıştı. Ayrıca, savurgan harcamaların ceremesini çeken Avrupa halkında, monarşilere karşı artmakta olan bir nefret vardı. Buna karşılık Victoria, Britanya Krallığı'na giden paraların gereksiz olmadığını ispatlamak için hayır kurumlarını, sanatları ve halk reformunu destekleyerek, hükümdarın kamusal rolünü geniş bir alana yaydı. Sonuç olarak kraliçe ve onun büyüyen ailesi, sevilen ünlüler haline geldi ve İngiltere'ye beyaz gelinliklerden Noel ağaçlarına kadar her şeyi getirerek, popüler kültürü etkilediler.

1861'de, Albert'in 42 yaşında ölmesiyle birlikte bir trajedi yaşandı. Victoria perişan oldu ve derin bir yas tuttu. Hayatının geri kalanında siyah renk giyindi ve yıllarca halkla karışmaktan kaçındı. İnzivası sırasında cumhuriyetçi hareket büyüdü ve kamusal hayattan uzak olduğu için eleştirildi.

Victoria, Eşi Albert ve Çocukları (1857)
Victoria, Eşi Albert ve Çocukları (1857)
Wikipedia

İleriki Yılları

Victoria, 1860'ların sonunda kamu görevine yeniden başladı. Daha sonraki yıllarını, büyük ölçüde Avrupa'da barışı teşvik etmeye ve devasa imparatorluğunu genişletmeye ve sağlamlaştırmaya adamıştı. 1877'de Hindistan İmparatoriçesi oldu. Avrupa'daki çoğu kraliyet ailesiyle evlenen çocukları ve torunları aracılığıyla dış ilişkileri etkileyerek Avrupa'yla yakınlaştı.

Saltanatının başlangıcında, İngiltere büyük ölçüde bir ticaret gücü olarak görülüyordu. Ancak Victoria döneminde kudretli bir imparatorluk ve dünyanın en güçlü devleti haline geldi. 19. yüzyılda, Britanya 25 milyon kilometre kareye hükmediyordu ve 400 milyon insanı bünyesinde barındırıyordu. Bu kazanımların bedeli de aynı ölçüde büyüktü: İngiltere, Victoria'nın saltanatı sırasında neredeyse sürekli savaş içindeydi ve onun adına uygulanan sömürgecilik politikası, acımasız baskılar gerektiriyordu.

Victoria popüler olsa da, tebaası, krallığa reform yapması için hala kendisini darlıyordu. Sonuç olarak, 1800'lerin ortaları ve sonları arasında, yerel İngiliz halkı gizli oy hakkı kazandıkça ve diğer siyasi iyileştirmelere maruz kaldıkça, hükümdarın mutlak gücü sarsıldı.

Tüm Reklamları Kapat

Kraliçe Victoria
Kraliçe Victoria
Wikipedia

Ardında Bıraktıkları

1901'deki ölümüne kadar, Victoria, iradesiyle ve yönettiği devasa imparatorluğuyla tanınan bir hükümdar olmuştu. Britanya İmparatorluğu, Dünya'nın beşte birini kaplıyordu ve zamanının önde gelen süper gücü haline gelmişti.

Victoria'nın aile üyelerini evlendirerek Avrupa monarşilerini güçlendirme çabaları, kısa vadeli bir barış sağladı; ancak bu durum, 20. yüzyılın en yıkıcı çatışmalarından bazılarının tohumlarını ekti. 1914'te Birinci Dünya Savaşı'nın başlamasıyla, bu tohumlar filizlenecek ve torunları birbirlerine düşman olacaktı.

Yönettiği imparatorluğun insafsız sömürgeciliği ve istemeden de olsa tohumlarını ektiği yıkıcı savaş, günümüzde Victoria'nın saltanatının üstüne gölge düşürmüş durumda. Kraliçe, İngiliz kudretinin ve refahının her şeyden önemli olduğuna inanıyordu. 1899'da yazdığı gibi:

Biz yenilme ihtimalleriyle kafamızı meşgul etmiyoruz, öyle bir ihtimal yok.
Kraliçe Victoria'nın Cenazesi
Kraliçe Victoria'nın Cenazesi
Wikipedia

Yönetmek için doğmuş bir kadın, kendi tarihsel yazgısı konusunda veya adına kurulmuş bu imparatorluğun gücü konusunda hiçbir şüpheye düşemezdi.

Alıntı Yap
Okundu Olarak İşaretle
11
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 7
  • İnanılmaz 2
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Korkutucu! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Sıkça Sorulan Sorular

Veraset krizi, örneğin bir kralın tartışılmaz bir varis bırakmadan ölmesi gibi bir devamlılık düzeninin bozulmasıyla ortaya çıkan bir krizdir. Bir veraset savaşıyla sonuçlanabilir.

64 yıl hüküm sürmüştür.

Albert'in ölümüne kadar, yani 21 yıl.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/05/2023 14:13:37 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10955

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
İnsan Türü
Biyokimya
Cinsiyet
Yumurtalık
Viral Enfeksiyon
Araç
Mikoloji
Büyük Patlama
Veri Bilimi
Yavru
Video
Eğitim
Damar
Obezite
Savaş
Felsefe
Arkeoloji
Entropi
Gıda
Kişilik
Koaservat
Doktor
Film
Moleküler Biyoloji
Evrenin Genişlemesi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Bazen Kalbinize Bıçak Saplanmış Gibi Bir Ağrı Hissediyor musunuz?
Bazen Kalbinize Bıçak Saplanmış Gibi Bir Ağrı Hissediyor musunuz?
Bir Diyetin Zırva Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?
Bir Diyetin Zırva Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?
Yazın Cereyanda (Soğuk Hava Akıntısında) Kalmak Sizi Hasta Eder mi?
Yazın Cereyanda (Soğuk Hava Akıntısında) Kalmak Sizi Hasta Eder mi?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Alıntı Yap
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Blakemore, et al. Kraliçe Victoria, İngiliz Kraliyetini Nasıl Yeniden Yapılandırdı?. (11 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 30 Mayıs 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10955
Blakemore, E., Acar, M. S., Bakırcı, Ç. M. (2021, September 11). Kraliçe Victoria, İngiliz Kraliyetini Nasıl Yeniden Yapılandırdı?. Evrim Ağacı. Retrieved May 30, 2023. from https://evrimagaci.org/s/10955
E. Blakemore, et al. “Kraliçe Victoria, İngiliz Kraliyetini Nasıl Yeniden Yapılandırdı?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Mehmet Samet Acar, Evrim Ağacı, 11 Sep. 2021, https://evrimagaci.org/s/10955.
Blakemore, Erin. Acar, Mehmet Samet. Bakırcı, Çağrı Mert. “Kraliçe Victoria, İngiliz Kraliyetini Nasıl Yeniden Yapılandırdı?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Mehmet Samet Acar. Evrim Ağacı, September 11, 2021. https://evrimagaci.org/s/10955.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close