Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
İnceleme
H. Kübra Küçükbalkaya
İnceleyen 30 Nisan 2022
Bu kitap, sadece çağdaş bilimin bitkilerin duyuları hakkında söylediği şeylerle ilgili bir inceleme değil; öyle olsaydı yalnızca bu alandaki okurlarla sınırlı kalırdı. Onun yerine her bölümde bir insan duyusuna odaklanıp bu duyunun insanlardaki işleviyle bitkilerdeki işlevini karşılaştırıyor.
Kitap bize;
- Bitkilerin yiyeceğe doğru hareket etmekten ziyade yiyeceğe doğru büyüdüğünü böylece kırmızı ışığa duyarlı olduklarını (“Görmek” bölümü),
- Etilenin (Gaz halinde ki tek hormon) meyveler üzerindeki etkisini (“Koklamak” bölümünde)
- Bitkiye iyi konuştuğumuzda büyüdüğünü iddia eden düşüncelerin eleştirisini (“Bitkilerin Duydukları” bölümünde)
- Bitkinin yerçekimini algılaması için statolitlere, insanın ise denge reseptörlerimizin uyarımı için otolitlere ihtiyacı olduğu hakkında aydınlatıcı bilgileri (“bitkilerin konumlarına dair bildikleri” bölümünde) vermekte.


Yukarda bahsettiğim gibi alan dışı okurlar için dili oldukça anlaşılır. Adeta bitki olmak isteyeceğiniz kadar akıcı üsluba sahip olan “Bitkilerin Bildikleri” adlı bu kitabı tüm bilim ve doğa meraklılarına öneririm.
10.0/10
(20 Kişi)
Puan Ver
Dünyaya Bitkilerin Gözünden Bakmak
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
5
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Copper Harbor Üzerinde STEVE

Güçlü Termal Emisyon Hız Artışı (STEVE’ler), muhtemelen antik çağlardan beri görülmüştür. Ancak son beş yıl içinde, renklerinin ve şekillerinin auroralardan farklı olduğu anlaşıldı. Görselde pembe ve mor renkli parlak çizgi olarak görülen STEVE’lerin kökeni, aktif bir araştırma konusu olmaya devam ediyor. STEVE’ler alt-aurora iyon sapması (subauroral ion drift – SAID) ile ilgili olabilir. SAID’ler sıcak atmosfer iyonlarından oluşan süpersonik bir nehirdir. Şu anda bilinmeyen nedenlerden dolayı, STEVE’lere sıklıkla yeşil renkli “çit” görünümlü auroralar eşlik eder. Paylaşılan STEVE görseli, Copper Harbor, Michigan, ABD’den Mart ayının ortalarında peş peşe alınan ön ve arka plan görüntülerinin birleşiminden oluşmuştur. Bu parlak STEVE birkaç dakika sürdü ve bir ufuktan diğer ufuğa kadar uzanıyordu. Normal auroraların görülme zamanlarının ortasında ortaya çıktı.

5 Mayıs 2021 Günün Astronomi Fotoğrafı (NASA APOD)

📸 Kaynaklar ve Katkıda Bulunanlar:
Görsel Kaynağı ve Telif Hakkı: MaryBeth Kiczenski
Çeviren: Seda Baştürk
Çeviri Editörü: Eda Alparslan

🔗 Tüm APOD içeriklerini görmek için:
https://evrimagaci.org/apod
Burak Albayrak
Ekleyen 8 Mart 2022 1 sa.

Astım, akciğer hava yollarının uzun süreli inflamatuar bir hastalığıdır.[1] Değişken ve tekrarlayan semptomlar, geri dönüşümlü hava akımı obstrüksiyonu ve kolayca tetiklenen bronkospazmlar ile karakterizedir. Semptomlar hırıltı, öksürük, göğüste sıkışma ve nefes darlığı ataklarını içerir. Bunlar günde veya haftada birkaç kez olabilir. Kişiye bağlı olarak astım semptomları geceleri veya egzersizle daha da kötüleşebilir.

Astımın genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklandığı düşünülmektedir. Çevresel faktörler, hava kirliliğine ve alerjenlere maruz kalmayı içerir. Diğer potansiyel tetikleyiciler arasında aspirin ve beta blokerler gibi ilaçlar bulunur. Tanı genellikle semptomların paternine, tedaviye zaman içinde verilen yanıta ve spirometri testine dayanır. Astım; semptomların sıklığına, bir saniyedeki zorlu ekspiratuar hacim ve tepe ekspiratuar akım hızına göre sınıflandırılır.[2] Aynı zamanda atopik veya atopik olmayan olarak da sınıflandırılabilir; burada "atopi", tip 1 aşırı duyarlılık reaksiyonu geliştirmeye yönelik bir yatkınlığı ifade eder.[3][4]

79
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 14 Aralık 2016 3 dk.

En yaygın sıcaklık ölçüm birimlerimiz olan Fahrenheit, Celcius ve Kelvin büyük oranda "keyfi nedenlere" göre seçilmiş aralıklarda değerler alırlar. Hepimiz neredeyse ilkokul seviyesinde Celcius'un suyun donma ve kaynama noktasına göre 0 ve 100 sayılarının değerlerini belirlediğini öğrenmişizdir. Kelvin ise daha "bilimsel" meseleler için geliştirilmiş bir sıcaklık birimidir ve Celcius ile ölçtüğünüz değere 273 ekleyerek bulursunuz (örneğin 120 Celcius derece, 393 Kelvin'dir). Peki bu Fahrenheit da ne ola?

Birçokları için Fahrenheit, "Amerikan/İngiliz çıkıntılarının sıcaklık birimi"nden ibarettir. Dolayısıyla anlamsız ve gereksizdir. Halbuki Fahrenheit ile birazcık haşır neşhir olan biri, aslında son derece kullanışlı bir birim olduğunu fark edecektir.

38
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Eser
Ece Müker
Ece Müker
521K UP
Eseri Ekleyen 5 gün önce Film
Puan Ver
Orjinal Adı : Kaptein Sabeltann og Grevinnen av Gral, Captain Sabertooth 2
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
Çağrı Mert Bakırcı
Çeviren 13 Mayıs 2024 52 dk.

Alan Turing'in 1950 yılında Mind dergisinde yayımlanan "Computing Machinery and Intelligence" başlıklı makalesi, yapay zeka tarihi için bir dönüm noktası olarak kabul edilir. Bu eserde Turing, daha sonraları "Turing Testi" olarak adlandırılacak olan fikri ortaya atarak makinelerin düşünme yeteneğini sorgulamış ve bilgisayar biliminin temel taşlarını döşemiştir. Bu test, insan bir "sorgucu"nun, hangisinin hangisi olduğunu bilmeden bir makine ve başka bir insanla yazılı olarak veya doğal dilde konuşmasını içerir. Sorgucu, makineyi insandan güvenilir bir şekilde ayıramazsa, makinenin insan benzeri bir zeka sergilediği kabul edilir.

Turing'in makalesi, tartışmayı zihin ve bilincin doğasına ilişkin soyut felsefi tartışmalardan pratik ve operasyonel bir perspektife temelden kaydırmaktadır. Bunu yaparak, insan düşünce sürecinin kendisini taklit etmek yerine, makinelerin insan zekasına davranışsal eşdeğerlik sergileme becerisine odaklanan zeka için net, ölçülebilir bir standart belirler. Bu pratik yaklaşım, sadece yapay zeka araştırmacılarına somut bir hedef sunmakla kalmamıştır, aynı zamanda psikoloji, bilişsel bilim ve bilgisayar bilimlerinden daha geniş bir disiplinlerarası katılımı davet ederek akıllı sistemlerin geliştirilmesinin önünü açmıştır. Turing'in çalışması bu nedenle sadece makinelerin yeteneklerine bir meydan okuma olarak değil, aynı zamanda zekanın doğasına ilişkin felsefi bir sorgulama olarak da hizmet etmekte ve onlarca yıllık tartışma, araştırma ve yeniliği teşvik etmektedir.

62
7
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Cemre Nur
Cemre Nur
50K UP
9 saat önce
Türkiye’nin dini psikotik bozukluk hakkında bilgilendirilmesi gerek. Psikolojik rahatsızlıkların “cin çarpması” gibi açıklanması, tanıyı geciktirip hastalığın kötüleşmesine yol açıyor. Kendi yakınlarımdan birinin psikolojik tedavi alması gerekirken ailesi onu zorla hoca hoca gezdirdiği için hayatı bitmiş, ve bir daha asla normale dönemeyecek durumda. Acı verici bir durum değil mi sizce de ?
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sena Küçükkıvanç
Bilgisayar Mühendisi 7 saat önce Sen de Cevap Ver

Bence en mantıklı çözüm doğrudan çipe sıvı soğutma. Çünkü bu sistemle ısıyı tam kaynağında, yani cayır cayır yanan işlemcinin üzerinde anında yok ediyorsun. Bütün odayı veya devasa dolapları soğutmak için boşa enerji harcamak yerine, minik borularla soğutucuyu direkt çipe veriyorsun, olay bu. Bu hem acayip verimli hem de en güçlü yapay zekâ donanımlarını bile daha küçük alanda, daha az masrafla çalıştırmanı sağlıyor.

Deniz mantıklı gibi görünüyor ama değil. Hani bedava ve sonsuz bir soğutma kaynağı var gibi... Ama iş pratiğe dökülünce birkaç büyük sorundan dolayı pek de mantıklı olmuyor.

En büyük sorun şu: Bakım ve onarım. Karadaki bir veri merkezinde sunucu bozulduğunda teknisyen içeri girip 10 dakikada parçasını değiştirir. Peki denizin yüzlerce metre altındaki bir hard diski ya da kabloyu nasıl değiştireceksin? Bunun için özel dalgıçlar, robot denizaltılar falan gerekiyor. Yani küçücük bir arıza bile acayip pahalı ve haftalar süren bir operasyona dönüşüyor. Kâr elde edelim derken zarar elde ediyorsun.

Tüm Reklamları Kapat

Bir de çevre meselesi var. O bütün ısıyı direkt denize boşaltıyorsun ve bu o bölgedeki su sıcaklığını değiştirerek oradaki ekosistemin, yani balıkların ve deniz canlılarının dengesini bozabilir. Kısacası bir yeri yapayım derken başka bir yeri yıkma riskin çok yüksek.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Ayb Balyimez
Ayb Balyimez
76K UP
1 gün önce
Bir Türk tarafından yapılan bu tarayıcıyı öneririm. Üst düzey güvenlik ve opera tarzı bir arayüzü var.
4
1 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Öne Çıkan EtkinlikKültürel Etkinlik
Evrim Ağacı İstanbul Topluluğu
Etkinliği Ekleyen 1 hafta önce İstanbulÜcretsiz26 Temmuz
🎬 Birlikte Interstellar İzliyoruz!
26 Temmuz 2025 20:30 tarihinden 26 Temmuz 2025 22:00 tarihine kadar.

Yaz akşamına birlikte keyif katmaya ne dersiniz? 


Evrim Ağacı İstanbul Topluluğu olarak, 26 Temmuz Cumartesi akşamı saat 20.30’da Kadıköy Kültür Sanat Evi’nde film gecemizde birlikte Interstellar (Yıldızlararası) izliyoruz! 🌌🚀

Devamını Göster
5
0 Yorum
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bilim haberlerimizi ve diğer yazılarımızı Google Haberler'de görmek için bizi takip etmeyi unutmayın.

Halil Özdemir
Üye 4 gün önce 1 Cevap
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Bilimler Köyü
Etkinliği Ekleyen 1 ay önce İzmir₺9.000,0020 Temmuz
Atomlardan proteinlere: Yapısal Biyoloji ve Yapısal Taklit
20 Temmuz 2025 15:00 tarihinden 27 Temmuz 2025 12:00 tarihine kadar.

Amino asitler nasıl bir araya geliyor, 3 boyutlu yapı nasıl oluşuyor? Protein yapılarını çözmek, incelemek ve karmaşık protein etkileşimlerini anlamak için hangi teknikleri kullanıyoruz? Etkinlikte bu sorulara cevap ararken, teorik ve pratik oturumlar aracılığıyla protein yapılarını ve etkileşimlerini inceleyeceğiz. Pratik derslerle veritabanı kullanımı (NCBI BLAST, Expasy), protein görselleştirme (PDB, Chimera X), yapı modelleme (AlphaFold), protein etkileşimleri (PISA) ve moleküler kenetleme (HADDOCK, SWISSDOCK) konularını işleyeceğiz.

Devamını Göster
4
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Cansu Demir
Seslendiren 17 Eylül 2020 4:22
Metrolardaki yürüyen merdivenler sık sık bozulur. Bir sakatlığınız veya ağır çantalarınız olduğunda bu durum oldukça rahatsız edici bir hal alabilir....
23
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close