Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Bitkilerin Bildikleri

Bitkilerin Bildikleri (What a Plant Knows)

Dünyaya Bitkilerin Gözünden Bakmak
Kitap
2018
EA Puanı
10.0 10
20 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Betonun giderek yeşili yuttuğu günümüzde bile her daim bitkilerle iç içeyiz: Evlerimizi, balkonlarımızı onlarla süslüyor, sokaklarda yanlarından geçiyor, parklarda onları seyre dalıyoruz. Peki ama bitkilerin nasıl bir dünyası olduğunu hiç düşünüyor muyuz?

Bu kitapta biyolog Daniel Chamovitz bitkilerin dünyayı nasıl deneyimlediklerini inceliyor. Charles Darwin ve çağdaşlarından günümüz biliminsanlarına kadar birçok yaratıcı zihnin tasarladığı deneyler ışığında, bitkilerin görme, koklama, duyma, dokunma duyuları aracılığıyla neleri “bildiklerini” anlatıyor. Çeşitli kimyasallar sayesinde nasıl birbirleriyle “haberleştiklerini”, aşağıyla yukarıyı nasıl ayırt ettiklerini, dokunmaya nasıl tepki verdiklerini, neler “hatırladıklarını” ve çevrelerinin nasıl “farkında olduklarını” açıklıyor. Böylece bitkilerin pek az bildiğimiz zengin dünyasını tanımamıza ve dünyaya onların “gözlerinden bakmamıza” imkân tanıyor.

“Bundan sonra parkta yürüyüşe çıktığınızda durup kendinize sorun,” diyor Chamovitz. “Çimenlerin arasındaki karahindiba ne görüyor? Otlar hangi kokuları alıyor? Meşenin yapraklarına dokunun, ileride ona dokunulduğunu hatırlayacağını bilerek. Ama sizi hatırlamayacaktır. Sizse o ağacı hatırlayacak ve anısını her daim hafızanızda yaşatacaksınız.”
Betonun giderek yeşili yuttuğu günümüzde bile her daim bitkilerle iç içeyiz: Evlerimizi, balkonlarımızı onlarla süslüyor, sokaklarda yanlarından geçiyor, parklarda onları seyre dalıyoruz. Peki ama bitkilerin nasıl bir dünyası olduğunu hiç düşünüyor muyuz? Bu kitapta biyolog Daniel Chamovitz bitkilerin dünyayı nasıl deneyimlediklerini ... Daha fazla göster
Yazar
Daniel Chamovitz
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Orijinal Başlık
What a Plant Knows
Yayınlanma Tarihi
01 Eylül 2018
Yayınevi
Metis Yayınları
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 159
ISBN-13 978-6-0531-6136-3
Son Baskı Tarihi 2021-03-01
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
İsrail asıllı Amerikalı biyolog Daniel Chamovitz 1963 yılında Pennsylvania’da doğdu. Lisans öğrenimini Columbia Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra doktorasını Kudüs İbrani Üniversitesi’nde genetik alanında yaptı. Yale Üniversitesi’nde ve Seattle’daki Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi’nde konuk biliminsanı olarak çalıştı. Dünyanın çeşitli ülkelerindeki üniversitelerde konferanslar verdi; bitkiler ve meyve sinekleriyle ilgili araştırmaları önde gelen bilim dergilerinde yayımlandı. Halen Tel Aviv Üniversitesi’nde Yaşam Bilimleri Fakültesi’nin dekanı olan Chamovitz, eşi ve üç çocuğuyla birlikte İsrail’in Hod HaŞaron kentinde yaşıyor.
İsrail asıllı Amerikalı biyolog Daniel Chamovitz 1963 yılında Pennsylvania’da doğdu. Lisans öğrenimini Columbia Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra doktorasını Kudüs İbrani Üniversitesi’nde genetik alanında yaptı. Yale Üniversitesi’nde ve Seattle’daki Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi’nde konuk biliminsanı olarak çalıştı. Dünyanın çeşitli ü ... Daha fazla göster
Özet
Bu kitapta biyolog Daniel Chamovitz bitkilerin dünyayı nasıl deneyimlediklerini inceliyor. Charles Darwin ve çağdaşlarından günümüz biliminsanlarına kadar birçok yaratıcı zihnin tasarladığı deneyler ışığında, bitkilerin görme, koklama, duyma, dokunma duyuları aracılığıyla neleri “bildiklerini” anlatıyor.
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (3)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
İnceleme
Elif Kavak
Elif Kavak
31K UP
İnceleyen10
Bitkilere kimi camialarca yüklenen insansı özelliklerin sadece insana ait olduğunu öğrenmek şaşırtıcı oldu. Örneğin 'Ağaçların Gizli Yaşamı' kitabı bu bağlamda gerçekçi bulunmamakla itham edilmiş.
İnsanoğlunun kendisi dışındaki varlıklara anlam atfetmesi aslında bizi şaşırtmamalı çünkü bizler anlam arayan varlıklarız. Yine de bazı durumlara nesnel bakabilmemiz önemli.
Hayvanların olduğu gibi bitkilerin doğasını anlamak, yaşamı anlamamız bir yol gösterici niteliği taşıyor. Her ne kadar gözümüzün önünde sabit bir yerlere bağlı olan bir canlı, çok da ilgimizi çekmese de incelenmeye değer. Çünkü her canlının yaşama tutunma stratejisi farklı. Kimi üreterek yaşamda kalır kimi asalaklık yaparak.
8
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İnceleme
Bu kitap, sadece çağdaş bilimin bitkilerin duyuları hakkında söylediği şeylerle ilgili bir inceleme değil; öyle olsaydı yalnızca bu alandaki okurlarla sınırlı kalırdı. Onun yerine her bölümde bir insan duyusuna odaklanıp bu duyunun insanlardaki işleviyle bitkilerdeki işlevini karşılaştırıyor.
Kitap bize;
- Bitkilerin yiyeceğe doğru hareket etmekten ziyade yiyeceğe doğru büyüdüğünü böylece kırmızı ışığa duyarlı olduklarını (“Görmek” bölümü),
- Etilenin (Gaz halinde ki tek hormon) meyveler üzerindeki etkisini (“Koklamak” bölümünde)
- Bitkiye iyi konuştuğumuzda büyüdüğünü iddia eden düşüncelerin eleştirisini (“Bitkilerin Duydukları” bölümünde)
- Bitkinin yerçekimini algılaması için statolitlere, insanın ise denge reseptörlerimizin uyarımı için otolitlere ihtiyacı olduğu hakkında aydınlatıcı bilgileri (“bitkilerin konumlarına dair bildikleri” bölümünde) vermekte.


Yukarda bahsettiğim gibi alan dışı okurlar için dili oldukça anlaşılır. Adeta bitki olmak isteyeceğiniz kadar akıcı üsluba sahip olan “Bitkilerin Bildikleri” adlı bu kitabı tüm bilim ve doğa meraklılarına öneririm.
4
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İnceleme
Ballrockk ...
Ballrockk ...
50K UP
İnceleyen10
Herkesin anlayacağı şekilde çok güzel yazılmış ve çevirilmiş. Sıkılmadan okunabilecek bir kitap .
3
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
H. Kübra Küçükbalkaya
@crocodilia1143063
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close