Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Kafana takılan neler var?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Mehmet Ali Döke
Çeviren 19 Ekim 2016 12 dk.

Canlılar doğaları gereği rekabetçidir; fakat işbirliği de yaygındır. Genler, genomlarda işbirliği yaparlar; hücreler, dokularda işbirliği yaparlar; bireyler, toplumlarda işbirliği yaparlar. İçlerinde toplu eylemin bireyler arasındaki işbirliğinden doğduğu hayvan toplumları yüksek düzeyde toplumsal karmaşıklık sergilerler. Bu gibi toplumlar yalnızca böcekler, memeliler ve kuşlar arasında yaygın olmayıp amip gibi basit türlerde bile görülürler (Görsel 1).

Hayvan toplumları yapı bakımından üreme yetisine sahip tek bir dişinin yüzlerce, binlerce, hatta milyonlarca kısır işçi tarafından desteklendiği tümtoplumsal (ösosyal) böcek kolonilerinden bir veya daha çok üreyen birey ile az sayıda üremeyen bireyden oluşan ve işbirliği yaparak üreyen omurgalı topluluklarına kadar değişiklik gösterirler. Toplu halde yaşayan türlerin çeşitliliği göz önüne alındığında neden bazı türler karmaşık toplumlar oluşturur da onlarla yakın akraba olan diğer türler oluşturmazlar? Bu toplumlar içinde neden bazı bireyler üremeye yatkınken diğerleri kendi üreme çabalarını erteleyip başkalarının yavrularını yetiştirmeye yardımcı olurlar? Bu ve başka soruların yanıtlarını belirlemek, toplulukların nasıl ve neden oluştuklarını ve topluluklar içerisinde bireylerin davranışsal rollerinin nasıl belirlendiğini düşünmeyi gerektirir. 

62
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Yaşam Ağacı Gözlemi
Melih Ataç
Melih Ataç
26K UP
Gözlemi Yapan 3 gün önce Türkiye, Kahramanmaraş
Bir tırtıl ve yakın bir konumda bulunan yetişkin kelebeğin fotoğrafı.Büyük beyaz kelebek Türkiye de özellikle Trakya, Marmara, Ege, Batı Akdeniz, Doğu Akdeniz, İç Anadolu, Batı Karadeniz, Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu,bölgelerinde bulunur.
2
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ozan Zaloğlu
Ozan Zaloğlu
313K UP
Çeviren 28 Mart 2016 3 dk.

Araştırmacılar, devam etmekte olan ciddi plastik sorunumuza dikkat çekmek için harika bir yöntem buldular. Plastik malzemeleri sindiren fakat zehirli herhangi bir şey biriktirmeyen iki adet mantar cinsi sayesinde, plastik atığı güvenli ve yenilebilir ürüne çeviren bir cihaz yaptılar. Mucitlerden biri olan Avusturyalı tasarımcı Katharina Unger, Motherboard'dan Kaleigh Rogers'a şöyle konuştu:

Fungi Mutarium olarak adlandırılan teknoloji, birkaç yıldır geliştirilmekteydi ve Unger şimdi mikrobiyologlarla çalışarak kaç tane farklı tür mantar kullanabileceklerini ve ayrıştırma işleminin verimini nasıl yükselteceklerini çözmeye çalışıyor. Unger şöyle söylüyor:

22
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bilim ve bilimseverler sıkıcı değildir! Evrim Ağacı Etkinlik Platformu'nu kullanarak bulunduğun şehirde veya internet üzerinde toplantılar, etkinlikler, buluşmalar düzenleyebilir, diğerlerinin düzenlediği etkinliklere katılabilirsin. Ayrıca eğer bilimle ilgili bir iş, staj, burs veya eğitim arıyorsan veya bu pozisyonları dolduracak bilimseverler, bilim insanları ve öğrenciler arıyorsan, Evrim Ağacı İlan Platformu'nu kullanarak Türkiye'deki ve Dünya'nın her yanındaki bilimseverlerin oluşturduğu ağa katılabilir, bu ağa güç katabilirsin!

İnceleme
Kağan Köseoğlu
İnceleyen10 1 gün önce
Şahsen hayatımda izlediğim en güzel ve en anlamlı filmlerden biriydi. Sadece bir distopya olmasından öte, insanı dürten ve olası geleceğe karşı uyaran bir nitelik taşıyor. Düşünen ve sorgulayan insanların çok dersler çıkaracağı harika bir başyapıt, herkese şiddetle tavsiye ederim.
9.8/10
(114 Kişi)
Puan Ver
Hatırla, hatırla... 5 Kasım'ı hatırla...
Yönetmen: James McTeigue
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
3
1 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı Akademi

Evrim Ağacı Akademi'yi kullanarak kendini Felsefe konusunda geliştirebilirsin.

Söz
Evrim Ağacı
Alıntıyı Ekleyen 13 Şubat 2019
Matematik bilmemek, Evren'i anlamak önünde çok büyük bir engeldir.
Bu alıntı Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
32
1 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Mustafa Kandemir
İnceleyen 3 gün önce
Olsun…Yine Dene…Yine Yenil!

Ülkemizde bir birey doğduğu andan itibaren maddi odaklı bir maratonun içerisine düşer. Okuyan okuluna devam etmeli, okuyamayan sanayinin yolunu tutmalı. Hepsinde de beklenti hayatını idame ettirecek kadar belki de daha fazlasını kazanıp, ev araba sahip olup evlenip çocuk yapması. Her ne kadar duygusal bir toplum olduğumuz söylense de bunu hiç görmedim ben. Varsa yoksa maddiyattı önemli olan. ‘Bak çocuğum ona yardım etmeliyiz!’ mealinde sözler de bu maddiyat yolunda yol almamız için söylenmiştir hep. ‘Okumazsan, çalışmazsan böyle olursun’ demenin farklı bir şekli yani temelde.

Kişisel gelişim kitaplarından da kişisel gelişim uzmanlarında da haz etmem. Onların dediklerini uygulayınca başarılı olacağımızı farz etsek bile henüz dediklerini 2 yaşındayken oturup düşünüp hedefimizi belirlememiz gerekir. 2 yaşındaki bir çocuğa bakınca bunun ne kadar absürt olduğu da görülüyor.

Hocamız aslında bizi gaza getirme odaklı bu anlayışın hatalı olduğunu bilimsel bir dille anlatıyor. Kendine has esprili üslubuyla bilimsel verileri çok iyi yedirmiş. Ama gülücük işaretlerine gerek yoktu diye düşünüyorum. Oradaki ironiyi anlamayan da zaten kitaptan bir şey anlamayacaktır.
9.9/10
(9 Kişi)
Puan Ver
Hayatta Sana Anlatılmayan Gerçekler
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
7
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Utku Derin
Utku Derin
344K UP
Aktaran 1 gün önce 3 dk.

Kuzey Carolina Üniversitesi öncülüğünde araştırmacılar, erken çocukluk döneminde beyin gelişimini takip etmek için fonksiyonel MRI verileriyle oluşturulan beyin bağlantı haritalarını kullandı. Bu haritalar, doğumdan 6 yaşına kadar beyin ağlarının olgunlaşma sürecini gösteriyor. Ekip, bu gelişimsel modellerden sapmaların; birincil, varsayılan, kontrol ve dikkat ağlarını içeren erken bilişsel yeteneklerde önemli ölçüde farklılıklarla ilişkilendirildiğini belirledi.

Erken çocukluk dönemi, beyin büyümesinde kritik bir dönemde olduğu ve sinir ağlarının bilişsel gelişimi şekillendiren hızlı değişimler geçirdiği bir döneme işaret eder. Fiziksel büyüme çizelgeleri boy ve kilo gibi parametreleri izlemek için iyi bilinen araçlar olsa da çocuklarda zamanlaması farklı olan beyin fonksiyonu gelişimini değerlendirmek için benzer standartlar hala belirlenmiş değil.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Berra Özkurt
6 gün önce
Selam! burada bir teorimi paylaşmak için buradayım. 

Konu:DÜNYA GERÇEKTEN KARASAL MI?

Herkes Dünya'nın karasal olduğunu biliyor ama bence değil. Çünkü uzayda Ay'a inerken hemen karasal bir zemine iniyoruz. Ama Dünya'ya inerken bir süre gaza (H2O) sonra karasal bir yere iniyoruz. Yani bu Dünya'nın ne karasal nede Gazsal olmadığını gösteriyor. 


Teorik buydu. Eleştirebilirsiniz. Şimdilik görüşürüz! 

0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 8 Mayıs 2019 48 dk.

Uyku, birçok hayvan türünde ortak olarak paylaşılan bir özelliktir. 2012 itibariyle Türkiye’de doğan bebeklerin ömür uzunluğu beklentisi ortalamada 75 yıl civarıdır. Bu kadar yaşayacak insanların ortalamada 25 yıllarını gözleri ve algıları kapalı bir şekilde, uyku halinde geçireceklerini düşünürsek, uykunun türümüz için ne kadar önemli olduğunu fark etmek mümkündür. Sadece türümüz için de değil… Neredeyse beynin ilk evrimleştiği zamanlardan beri çeşitli uyku formları da canlılara eşlik etmiştir. Bu durumda, eğer ki evrimsel tarihimizi aydınlatmak, beyinlerimizin nasıl çalıştığını anlamak ve kendimizi daha iyi tanımak için uykunun nasıl evrimleştiğini ve neden var olduğunu anlamamız gerekmektedir. Günümüzde uykunun hem evrimine, hem de canlılardaki işlevine yönelik çok kapsamlı ve çok yönlü birçok araştırma yürütülmektedir. Bu yazıda, güncel uyku araştırmalardan bazı örnekler ve sonuçlar sunarak sizlere sadece uykuyu, evrimini ve hayatımızdaki yerini anlatmakla kalmayacağız; aynı zamanda uykuyla yakından ilişkilendirilen birçok ilginç konuyu (örneğin rüyaları, uyku sırasındaki düşme hissinin neden yaşandığını, vb.) en temel düzeyde ve basit bir dille anlatmaya çalışacağız. Umarım faydalı olacaktır.

Eğer ki uykuyu anlamak istiyorsak, öncelikle onu tanımlamamız gerekmektedir. Ancak biz insanlar da dâhil olmak üzere binlerce farklı hayvan türünün her gün saatlerce yaptığı bu davranışı tanımlamanın çok da kolay olmadığı görülecektir. Merriam-Webster sözlüğü uykuyu “gözlerinizin ve bilincinizin kapalı olduğu doğal dinlenme hali” olarak tanımlamaktadır. Bu daha ziyade halka yönelik ve bilimselliğe pek de ağırlık vermeyen bir tanımdır. Türk Dil Kurumu ise bu olguyu “Dış uyaranlara karşı bilincin, bütünüyle veya bir bölümünün yittiği, tepki gücünün zayıfladığı ve her türlü etkinliğin büyük ölçüde azaldığı dinlenme durumu” olarak tanımlamaktadır. Bu tanımın özellikle “her türlü etkinliğin büyük ölçüde azaldığı” kısmının aslında bir yanılgı ve hata olduğunu yazının ilerleyen kısımlarında göreceğiz. Bu hatadan biraz daha arındırılmış ve biraz daha bilimsel bir tanım, Macmillian tarafından basılan Öğrenciler İçin Sözlük’te bulunabilir: “Uyku, bilinç düzeyinin değiştiği, duyusal aktivitenin ve neredeyse tüm istemli kasların baskılandığı doğal olarak kendini tekrar eden bir durumdur.”

349
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Alieren Kızmaz
İnceleyen10 15 Eylül 2023
Uzun zamandır izliyorum okullarda öğretilen felsefeyle hiçbir alakası yok akıcı bir dili var izlerken keyif alıyorsun
Youtube Kanalı
9.6/10
(156 Kişi)
Puan Ver
Dilozof - @pelindilaracolak
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
14
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çınar Civan
Çeviren 29 Ağustos 2023
Sarmal galaksi M66 neden simetrik değil? Genellikle gaz, toz ve yeni oluşan yıldızların yoğunluk dalgaları sarmal gökadanın merkezini çevreler ve neredeyse simetrik bir galaksi oluşturur. M66'nın sarmal kolları ve çekirdeğinin görünen yer değiştirmesi arasındaki farkların tamamı, büyük olasılıkla daha önceki yakın etkileşimlerden ve yakın galaksi komşuları M65 ve NGC 3628'in gelgit çekimsel etkilerinden kaynaklanmaktadır. James Webb Uzay Teleskobu tarafından kızılötesi ışıkta görülen galaksi, yaklaşık 100.000 ışık yıllık bir alanı kaplayan ve ortalama 35 milyon ışık yılı uzaklıkta yer konumlanan, Aslan Üçlüsü olarak bilinen gruptaki en büyük galaksidir. Birçok sarmal galaksi gibi M66'nın da uzun ve karmaşık toz şeritleri, sarmal kolları takip eden parlak yıldızlar ve gökadalar arası tozla iç içe geçmiş halde görülmektedir.
6
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Discord
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bunu sadece Evrim Ağacı'nın eskileri bilir. 2010 yılında kurulan Evrim Ağacı'nın en önemli parçalarından biri, evrim ve ilgili konularda ürettiğimiz devasa Makale Arşivi'mizdi. Bu arşivimiz, her geçen gün daha da büyüyen şekilde yoluna devam ediyor. Nostalji yapmak isteyenlere önerilir!

Yaşam Ağacı Türü
Alper Kaan Selçukoğlu
Türü Ekleyen 6 gün önce
Ctenochasmatidae, Pterosauria takımı ve Pterodactyloidea alt takımı içinde yer alan, özellikle uzun çeneleri ve ince, sık dizilmiş dişleriyle tanınan, çoğunlukla süzerek beslenen pterosaurları içeren bir ailedir. Bu aile, Animalia alemine, Chordata şubesine, Reptilia sınıfına, Pterosauria takımına ve Pterodactyloidea alt takımına aittir. Ctenochasmatid pterosaurlar genellikle göl, lagün ve kıyı ortamlarında yaşamış; uzun ve dar gagaya benzeyen çenelerinde yer alan yüzlerce iğne gibi ince dişi sayesinde sudan küçük omurgasızları ve plankton benzeri canlıları süzerek beslenmişlerdir. Bu özellikleriyle, modern flamingolarla ekolojik açıdan benzerlik gösterirler. Aile üyeleri arasında Ctenochasma, Pterodaustro, Gnathosaurus ve Feilongus gibi cinsler bulunur. Özellikle Güney Amerika’dan çıkan fosillerle bilinen Pterodaustro, alt çenesindeki fırçaya benzeyen diş yapısıyla bu grubun beslenme stratejisini en iyi temsil eden örneklerden biridir. Ctenochasmatidae üyeleri, uzun süreli uçuşa uygun zar kanatları, dengeli vücut yapıları ve özelleşmiş ağız morfolojileri ile hem evrimsel çeşitliliğin hem de ekolojik adaptasyonun başarılı birer temsilcisidir.
2
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Söz
Halis Gönül
Alıntıyı Ekleyen 6 gün önce
Mürekkeple çarpışılan toplumsal anlaşmazlıklar kanlı iç savaşlarla sonuçlanmazdı.
Kaynak: Medya ve Demokrasi
9
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sema Tezel
Seslendiren 21 Ocak 2024 3:32
Meşhur soruyu bilirsiniz: "Bir kilo demir mi ağırdır, bir kilo pamuk mu?"Bu soru geldiğinde, şöyle bir gerindikten sonra gururla cevap veririz:...
51
Orhan Yağızer Çınar
Üye 8 Haziran 2021 1 Cevap
İklimin değişmesi, dünyada çeşitli sorunlar yol açacak mı? Dünyamızı günümüz koşullarında nasıl koruyabiliriz?
172 görüntülenme
İklim değişikliği dünyayı nasıl bir felakete sürükleyecek?
İklim değişikliği dünyayı nasıl bir felakete sürükleyecek?
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close