Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

MRI Yoluyla Erken Çocukluk Dönemindeki Beyin Gelişimi Haritalandı!

3 dakika
40
MRI Yoluyla Erken Çocukluk Dönemindeki Beyin Gelişimi Haritalandı! Medical Xpress
Tüm Reklamları Kapat

Kuzey Carolina Üniversitesi öncülüğünde araştırmacılar, erken çocukluk döneminde beyin gelişimini takip etmek için fonksiyonel MRI verileriyle oluşturulan beyin bağlantı haritalarını kullandı. Bu haritalar, doğumdan 6 yaşına kadar beyin ağlarının olgunlaşma sürecini gösteriyor. Ekip, bu gelişimsel modellerden sapmaların; birincil, varsayılan, kontrol ve dikkat ağlarını içeren erken bilişsel yeteneklerde önemli ölçüde farklılıklarla ilişkilendirildiğini belirledi.

Erken çocukluk dönemi, beyin büyümesinde kritik bir dönemde olduğu ve sinir ağlarının bilişsel gelişimi şekillendiren hızlı değişimler geçirdiği bir döneme işaret eder. Fiziksel büyüme çizelgeleri boy ve kilo gibi parametreleri izlemek için iyi bilinen araçlar olsa da çocuklarda zamanlaması farklı olan beyin fonksiyonu gelişimini değerlendirmek için benzer standartlar hala belirlenmiş değil.

Yapısal beyin büyüme eğrileri, gelişimdeki farklılaşmalar ile nöropsikiyatrik risk arasında ilişki gösterirken, dinlenme halindeki fonksiyonel MRI (İng: "resting-state fMRI"), herhangi bir görev yapmayı gerektirmeden beyin işlevini yakalamayı mümkün kılsa da ekip, bu yöntemin fonksiyonel gelişim haritalarını çıkarmak için daha önce sistematik olarak uygulanmadığının altını çiziyor.

Tüm Reklamları Kapat

Nature Human Behaviour dergisinde yayınlanan çalışmada araştırmacılar; uyku ile uyanıklık durumları arasındaki işlevsel farkları belirlemek, doğumdan erken çocukluğa kadar olan gelişim çizelgeleri oluşturmak ve beyin gelişimiyle bilişsel beceriler arasındaki ilişkiyi incelemek için çok aşamalı bir analiz tasarladı.[1]

Toplam 501 katılımcı, beş farklı çocuk görüntüleme grubunda yapılan 1.091 dinlenme halindeki fMRI taramasına katkıda bulundu. Araştırmacılar, uyku ve uyanıklık durumlarındaki farkları birleştirmek için "elastik net regresyon" olarak adlandırılan bir yöntem kullandılar. Ayrıca, farklı yerlerden gelen görüntüleme verilerindeki tutarsızlıkları "ComBat" yöntemiyle azalttılar.

Fonksiyonel bağlantı kalıpları, uyku ve uyanıklık durumlarında belirgin biçimde farklılaştı; uyanıklık halinde genel bağlantı düzeyi daha yüksekti. Araştırmacılar, bu farkı ortadan kaldırmak için makine öğrenmesi modelleri kullandılar. Bu modellerle, uyanıkken elde edilen tarama verilerine bakarak, uyku sırasında beyin bağlantılarının nasıl olacağını tahmin ettiklerinde, farklı yaşlardaki ve uyku/uyanıklık gibi farklı durumlardaki tüm görüntüleme verilerini birleştirip karşılaştırabildiler.

Uyku ve uyanıklık durumlarındaki verileri birbiriyle uyumlu hale getirdikten sonra, araştırmacılar doğumdan altı yaşına kadar olan süreyi kapsayan sekiz ana beyin ağı için gelişim eğrileri oluşturdular. Sonuçlar şu şekilde:

Tüm Reklamları Kapat

  • Görsel ağ bağlantısı yaklaşık beşinci ayda en yüksek seviyesine ulaştı, beyin bu alanda özelleşirken azaldı ve 48 aylıkken sabit bir düzeye indi.
  • Bedensel hareket ve duyu ile ilgili olan somatomotor ağ bağlantısı doğumdan itibaren düşüş gösterdi ve 18 aylıkken durağanlaştı.
  • Duygular ve hafıza ile ilgili olan limbik ağın gücü yaklaşık 10 aylıkken zirveye ulaştı ve sonrasında sabitlendi.
  • Varsayılan durum ağı bağlantısı yaklaşık 16 aylıkken en yüksek noktasına ulaştı ve ardından durağan bir seyir izledi.
  • Ventral (alt) dikkat ağı bağlantısı yaklaşık 21 aylık olana kadar hızla tırmandı ve sonrasında sabit kaldı.
  • Dorsal (üst) dikkat ağı bağlantısı ise yaklaşık 18 aylıktan itibaren kademeli bir artış göstermeye başladı.
  • Kontrol ağının gücü, altı yıllık dönemin tamamı boyunca istikrarlı bir şekilde arttı.
  • Beyin kabuğunun altındaki subkortikal bağlantılar ise bu süre boyunca yüksek ve sabit kaldı.

Bunlara ek olarak araştırmalarda on iki çift fonksiyonel ağın zaman içinde bir araya gelme ve birbirinden uzaklaşma arasında geçişler gösterdiği de gözlemlendi. Araştırma normal büyüme çizelgelerinden sapmaların, bilişsel performansla doğrudan ilişkili olduğunu gösteriyor.

Normatif çizelgelerden sapmalar, bilişsel performansla anlamlı bir şekilde ilişkilendirildi. Fonksiyonel bağlantılar; ifade edici ve alıcı dil becerileri, ince motor beceriler ve görsel algı puanlarını öngörmede belirleyici oldu. Bu bilişsel tahminlere en güçlü katkıyı birincil ağlar, kontrol ağı, dikkat ağları ve varsayılan mod ağı sağladı.

Araştırma sonuçları, normatif beyin işlevi kalıplarından sapmaların izlenmesinin, atipik gelişimin erken tespitine ve zamanında müdahale imkanı sunabileceğini ortaya koydu. Araştırmacılar gelecek çalışmaların, haritaların daha da doğrulanması ve iyileştirilmesi için özellikle bebeklerden alınan uyanık haldeki yüksek kaliteli görüntülemelerin artırılmasından faydalanabileceğini vurguluyor.

Evrim Ağacı, sizlerin sayesinde bağımsız bir bilim iletişim platformu olmaya devam edecek!

Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...

O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...

O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.

Avantajlarımız
"Maddi Destekçi" Rozeti
Reklamsız Deneyim
%10 Daha Fazla UP Kazanımı
Özel İçeriklere Erişim
+5 Quiz Oluşturma Hakkı
Özel Profil Görünümü
+1 İçerik Boostlama Hakkı
ve Daha Fazlası İçin...
Aylık
Tek Sefer
Destek Ol
₺50/Aylık
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu Makale Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/04/2025 09:05:20 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20443

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin, et al. MRI Yoluyla Erken Çocukluk Dönemindeki Beyin Gelişimi Haritalandı!. (23 Nisan 2025). Alındığı Tarih: 24 Nisan 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/20443
Derin, U., Derin, U. (2025, April 23). MRI Yoluyla Erken Çocukluk Dönemindeki Beyin Gelişimi Haritalandı!. Evrim Ağacı. Retrieved April 24, 2025. from https://evrimagaci.org/s/20443
U. Derin, et al. “MRI Yoluyla Erken Çocukluk Dönemindeki Beyin Gelişimi Haritalandı!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 23 Apr. 2025, https://evrimagaci.org/s/20443.
Derin, Utku. Derin, Ufuk. “MRI Yoluyla Erken Çocukluk Dönemindeki Beyin Gelişimi Haritalandı!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, April 23, 2025. https://evrimagaci.org/s/20443.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close