Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Utku Derin
Utku Derin
348K UP
Aktaran 20 saat önce 2 dk.

Uluslararası bir araştırma ekibi, Dünya'nın iki katı büyüklüğünde ve yıldızına Satürn'ün Güneş'e olan mesafesinden daha uzakta dönen bir gezegen buldu. Harvard ve Smithsonian Astrofizik Merkezi'nin (CfA) de aralarında olduğu ekip, bu keşfin diğer gezegen sistemlerinin bizimkinden ne kadar farklı olabileceğinin bir örneği olduğunu belirtiyor. CfA üyesi ve araştırmanın başyazarı Weicheng Zang şunları söylüyor:

Ekip, Samanyolu'ndaki gezegen popülasyonlarına dair yeni bilgiler elde etmek için yıldızlarına göre gezegen kütlelerini ölçtü. Çalışmada, uzak nesnelerden gelen ışığın gezegen gibi bir cisim tarafından bükülmesiyle oluşan mikromercekleme tekniği kullanıldı. Bu yöntem, özellikle Dünya ile Satürn yörüngeleri arasındaki mesafede bulunan gezegenleri tespit etmek konusunda etkili. Mikromercekleme ile şimdiye kadarki en kapsamlı veri setini sunan bu çalışma, önceki örneklerden üç kat daha fazla gezegen içeriyor ve tekniğin tespit edebildiği gezegen boyutunu sekiz kat küçülterek Dünya boyutuna yakın ölçeklere indirgiyor. Bu sayede, yöntemin hassasiyeti artırılarak daha küçük kütleli gezegenlerin keşfi mümkün hale geliyor.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Evrim Ağacı Akademi

Evrim Ağacı Akademi'yi kullanarak kendini Sosyal Bilimler konusunda geliştirebilirsin.

Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 21 Aralık 2016 1 dk.

Matta İncili'nin 14. bölüm, 25. ve 26. bablarında şöyle denir:

İsa boyutlarında bir canlının, dolayısıyla İsa'nın su üzerinde yürümesi bilimsel olarak imkansızdır ve hidrodinamiğin tüm temellerine aykırıdır. Hatta birçok sefer sıradan ayakkabılar, özel ayakkabılar ve çıplak ayakla bu tip denemeler yapılmış, her biri başarısız olmuştur.

16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Evrim Ağacı Ankara Topluluğu
Etkinliği Ekleyen 1 ay önce Ankara₺250,00 - ₺1.300,003 Mayıs
Antik Tarih ve Mitoloji Dersleri II
03 Mayıs 2025 17:00 tarihinden 31 Mayıs 2025 20:00 tarihine kadar.

Evrim Ağacı Ankara'nın Antik Tarih ve Mitoloji dersleri bu dönem yepyeni konular ile devam ediyor! 

Dersler Timuçin Alp Aslan, MA. tarafından verilecektir ve 4 ayrı günde 4 ayrı dersi içermektedir. 

Konuşmacı: Timuçin Alp Aslan, MA.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Tarih bölümünden lisans derecesini aldı. Bologna Üniversitesi’nde Latince, Koç Üniversitesi Kapadokya Okulu, Nümizmatik okulu ve Çevresel Arkeoloji programları gibi uluslararası etkinliklerde yer aldı. Ankara Çayyolu Höyük, Muğla – Milas Labraunda antik kutsal alanı ve Yunanistan’da Büyük İskender’in ilk başkenti Pella’da alan çalışmalarında bulundu. Turist rehberliği alanında yüksek lisans derecesi vardır.


Bilim ile kalın!

Devamını Göster
2
0 Yorum
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ece Müker
Ece Müker
492K UP
2 gün önce
Avustralya'da yapılan yeni bir araştırma, tarihin en büyük kanguru türlerinden birinin sosyal yapısına ışık tuttu. Bilim insanları, dev prehistorik kanguruların (yaklaşık 2,5 metre boyunda ve 270 kg ağırlığında) sosyal ve göçmen yapıya sahip olmadıklarını, daha çok dar bir alanda yaşamayı tercih ettiklerini ortaya koydu. Bu türler, modern kangurular gibi büyük gruplar halinde dolaşmak yerine, bulundukları çevreye bağlı kalmayı ve daha izole bir yaşam sürmeyi tercih ediyordu. Araştırmacılara göre bu davranış, bu dev türlerin yok olmasında rol oynamış olabilir.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
4
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Yaşam Ağacı Türü
Melih Ataç
Melih Ataç
26K UP
Türü Ekleyen 5 gün önce
En yaygın kelebek türlerinden biridir. Bu yaygın kelebek, özellikle lahana yetiştirilen bahçeler ve arsalar olmak üzere çeşitli yaşam alanlarında bulunur.Büyük Beyaz,"Lahana Beyazı" unvanını talep edebilen iki türden biridir (diğeri Küçük Beyaz'dır). Bu türün larvaları zararlı boyutlara ulaşabilir ve lahanaları yok edebilir. Dişi, ön kanat üst tarafında siyah bir çizgi ile birlikte 2 siyah noktanın varlığıyla erkekten ayırt edilir.
3
Ayhan Can Muşlu
Üye 2 gün önce 1 Cevap
Veronika Ölmek İstiyor adlı romanda geçen “Bu dünyada hiçbir şey rastlantı sonucu meydana gelmez.” ifadesi dikkatimi çekti. Bu cümle beni bilimsel anlamda düşündürdü: Gerçekten de evrende meydana gelen tüm olaylar önceden belirlenmiş yasalara mı tabidir, yoksa kuantum mekaniğindeki belirsizlik ilkesi gibi rastlantısallığın da gerçek bir karşılığı var mıdır? Determinizm, rastlantı ve özgür irade gibi kavramlar bu bağlamda nasıl değerlendirilmeli?
305 görüntülenme
Evrenin işleyişinde rastlantının yeri var mıdır? Tüm olaylar deterministik yasalarla mı gerçekleşir, yoksa gerçekten sebepsiz ve öngörülemez olaylar mümkün müdür?
Evrenin işleyişinde rastlantının yeri var mıdır? Tüm olaylar deterministik yasalarla mı gerçekleşir, yoksa gerçekten sebepsiz ve öngörülemez olaylar mümkün müdür?
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı
Yazar 14 Aralık 2020 1 dk.

Boğaziçi Üniversitesi Bilişim Kulübü (COMPEC) tarafından bu sene 8.'si düzenlenen Boğaziçi Bilişim Ödülleri’nde Evrim Ağacı, ''Yılın En İyi Bilgilendirme Kanalı'' kategorisinde aday gösterildi! Geçtiğimiz sene de aynı ekip tarafından "Yılın En İyi İçerik Sitesi" kategorisinde aday gösterilmiştik.

Bu bizim için çok onur verici bir durum; çünkü verilecek olan ödül falan bir yana, bilime yönelik çalışmaların bir yerlerde ilgi çektiğini görmek, bu tarz kıymetli ödüllere aday gösterilecek kadar insanların radarına girebilmek, bizler için en büyük ödül aslında. 

41
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Oğuzhan Kiper
Yazar 6 Nisan 2016 15 dk.

Çoğumuzun (en azından yazarımızın) çocukluk kahramanı John McClane’in maceralarını konu alan “Die Hard (Zor Ölüm)” serisinden haberi olmayan çok az kişi vardır diye umuyoruz. McClane, seri boyunca yüzlerce kurşundan kaçar, düşme tehlikesinden kurtulur, kırık camlardan basa basa geçer, patlayıcılardan korunur ve düşmanlarını bertaraf eder. Sayısız ölüm tehlikesine rağmen yaşamaya devam eder. 

Özellikle insanın davaya adanmışlık, başarma isteği gibi erdemlere ve yenilmezlik gibi üstün meziyetlere karşı olan hayranlığını hedef alarak ticari başarı kazanan bu tip Hollywood macera filmlerinden belki de binlercesi vardır. Die Hard serisinin konu olması sadece ilk gençliğin yazarda bıraktığı kalıntı olabilir. Kötünün cezasını bulduğu, iyinin ise biraz da Hollywood alt metniyle “ilahi müdahale”ye yorabileceğimiz şansının yardımıyla, güzel ihtimallerin art arda gelmesiyle kazandığı ve şiirsel adaletin tecelli ettiği Hollywood filmleri bu manada gerçeği tam olarak yansıtıyor diyemeyiz. Kahramanın kurşun yağmurunu “sorun değil, birkaç önemsiz sıyrık dostum”la atlatması, kahramana bağlı ipin tam zamanında ucu ucuna bir yerlere takılması, o ana kadar çatır çatır çalışan tabancanın kahramanın kafasına dayandığında tutukluk yapması, tam da ihtiyacı olduğu anda birinin ona yardım etmesi bizlere oldukça düşük ihtimaller olarak gelmektedir.

79
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tavsiye Makale Eş Baskı
İsmail Yamanol
Yazar 17 Mart 2015 3 dk.

Bilimkurgu Kulübü​ tarafından hazırlanan bu muhteşem derlemede, bilimden gücünü alan gerçek bilimkurgunun ne demek olduğunu en harika bir şekilde temsil eden, yüzlerce kitap yayınlayarak gelmiş geçmiş en çalışkan yazarlar arasına giren ve bilimin halka ulaştırılmasında hakkı ödenemez düzeyde katkılar sağlamış büyük yazar Isaac Asimov'un Türkçeye çevrilmiş bütün kitaplarını göreceksiniz. 

Ne yazık ki günümüzde bu kitaplara artık basılı olarak erişmek imkansıza yakın. Birçoğunun baskısı artık bulunmuyor, çoğu adeta "antika" değeri kazandığı için arşivlerin tozlu raflarında saklanıyor. Bu kitapların bir kısmını normal şekilde kitapevlerinden bulabileceğiniz gibi, Nadir Kitap gibi sahaf sitelerinden de bulmanız mümkün olabilir. 

22
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ahmet Uğur Avcı
Yazar 4 gün önce 9 dk.

Blokzincir (İng: "blockchain") teknolojisinin ortaya çıkardığı alternatif yaklaşımlar sayesinde birçok alanda yenilikçi çözümler arayanların ilgisini üzerine çekmeyi başardı. Bu teknoloji, şu an için daha çok finans ve ödeme sistemleriyle, dahası kripto paralarla anılmaktadır. Ancak aynı zamanda kimlik doğrulama, telif haklarının korunması, tapu gibi mülkiyet belgelerinin dijitalleştirilmesi ve diplomaların güvenli ve kolayca doğrulanabilir şekilde blokzincir üzerinde saklanması gibi birçok yeniliği de hayatımıza kazandı\text{}rmaktadır.

Blokzincir teknolojisinin sağladığı yeniliklerden faydalanabilecek alanlardan bir tanesi de sağlık sektörüdür. Giderek artan tıbbi kayıtların elektronik ortamlarda toplanması ihtiyacı, çeşitli mahremiyet ve güvenlik tehditlerini beraberinde getirmektedir. Blokzincir teknolojisi yardımıyla hasta-hekim ilişkilerinde önemli ilerlemeler kaydedilebilir, tıbbi verilerin güvenli bir şekilde yönetilmesi ve kolaylıkla erişilmesi sağlanabilir. Bununla birlikte sigorta ve ilaç sektörleriyle akademi gibi birçok farklı alan blokzincirin getirilerinden faydalanabilir.

7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Uyarlayan 12 Ağustos 2018 33 dk.

Modern bilim çerçevesinde evrimin nasıl gerçekleştiğini çok net bir şekilde bilmekteyiz. Ancak her bilim dalında olduğu gibi, oldukça iyi bildiğimiz süreçleri daha yakından inceledikçe, onlara dair çok daha ilginç ve ilk bakışta gözden kaçabilecek detayları keşfetmeye başlarız. İşte evrimsel biyoloji dahilinde Moleküler Evrimin Nötral Teorisi ya da kısaca Nötral Teori olarak bilinen teori, bu ilginç detayların en önemlilerinden birisidir. Ayrıca bu teori, Evrim Teorisi dediğimiz teorinin tek taraflı bir teorik altyapıdan gelmediğini, çok sayıda teorinin bir araya gelip, bir bütün olarak çalışarak, canlıların bugünkü çeşitliliğine nasıl ulaştığını açıklamamızı mümkün kıldığını göstermektedir. Bu da, Evrim Teorisi'nin bu kadar güçlü bir teori olmasının nedenlerinden sadece bir tanesidir.

Genel evrimsel süreci bilirsiniz, biz de bolca anlattık. Evrimin tamamını iki büyük aşamaya ayırmak mümkündür: Çeşitlilik Mekanizmaları ve Seçilim Mekanizmaları. İlki, popülasyon içinde durmaksızın çeşitlilik yaratan mekanizmalardır. Bunlar arasında mutasyonlar, kromozom çaprazlanması (crossing-over), yatay gen transferi gibi birçok mekanizma bulunur. Bunlar gerçekleştikçe, popülasyon içindeki genlere yeni varyantlar (çeşitler) katılır veya var olan varyantlar birbirleriyle karışır. Bu varyantlar, genler ve bu genlerin değişimi/karışımı yoluyla oluşur. Böylece popülasyon içi çeşitlilik dağılımı rastgele bir şekilde değişir. Ancak bu rastgeleliği eleyip, düzenli bir forma sokan ikinci basamak Seçilim Mekanizmaları'dır. Söz konusu var olan ve durmaksızın değişen çeşitlilik, çevresel etmenlere karşı her an sınava tabi tutulur. Kimi çeşitlilik, diğerlerine göre daha avantajlıdır ve o çeşitliliğe sahip bireylerin daha kolay hayatta kalmasına ve/veya daha kolay üremesine yardımcı olur. Böylece bu çeşitliliğe rastgele bir şekilde sahip olan bireyler daha kolay hayatta kalır ve/veya ürerler; bu sırada da kendilerini avantajlı kılan genleri gelecek nesillere daha sık aktarırlar. Bazı genlerden doğan bazı varyantlar ise, popülasyonun içinde bulunduğu çevre şartlarında diğer bireylere göre daha dezavantajlı konumda kalırlar. Bunlar ya daha az hayatta kalır ve/veya ürerler, ya da hiç hayatta kalamaz ve/veya hiç üreyemezler. Bu durumda, onları zayıf kılan dezavantajlı genler de gelecek nesillere ya hiç aktarılmaz ya da daha seyrek aktarılır. Böylece bu şekilde bol çeşitli varyantlar arasından, içinde bulunulan çevreye en uyumlu olan varyantların sayısı her nesilde birazcık artar; uyumsuz olanların sayısı ise her nesilde birazcık azalır. Böylece canlıların popülasyonunun geneli, çevrelerine giderek daha uyumlu hale gelecek biçimde değişir.

95
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Bilim insanları, Labrador Retriever cinsi köpeklerde yaptıkları genetik analizle, insanlarda obeziteyle ilişkili olan gen bölgeleriyle benzerlik tespit etti.

Bu durum, köpeklerin obezite üzerine yapılan araştırmalarda insanlar için daha iyi modeller olabileceğini ve ortak genetik faktörlerin varlığını gösteriyor.

💻 Aktaran: Utku Derin

✍🏻 Editör: Ufuk Derin

ℹ️ Bu içerik, Evrim Ağacı internet sitesinden derlenerek hazırlanmıştır. Derleme sırasında bazı önemli detaylar kaybolmuş olabilir. Konu hakkında eksiksiz bilgi almak ve kaynaklarımızı görmek için içeriği lütfen evrimagaci.org üzerinden okuyunuz.
99
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Melih Dundar
matematik-tarih-astoronomi-fizik-ekonomi işçisi 8 saat önce Sen de Cevap Ver

Bir yönüyle klasik cevaplardan farklı bir cevap vereyim, bu tarz olayların olmasının teolojiyle, tanrı kavramıyla doğrudan alakası yok, yani fizik çerçevesinde çok nadir bazı durumlarda etkileşim kurulabilen canlılar olma olasılığı olabilirde, olmayabilir de...eğer varsa bu fizik çerçevesindedir ve teolojiyle, tanrı kavramıyla doğrudan alaka kurulamaz, teolojik metinlerin bunlardan bahsetmesi bir şey ifade etmez, çünkü görünen bir çok şeylerden de bahsediyor, bu teolojik metinlerin doğru veya yanlış olduklarına doğrudan bir delil olmaz....şuan ki bilimsel yeterlilikle var veya yok demek güç, başka gezegenlerde ki akıllı yaşam mevzusu gibi, sadece ihtimaller dahilinde ele alınabilinir...

Belki şu vidyolarda bahsedilenin kapsamı içerisinde bir ucundan alaka kurulabilir

https://www.youtube.com/watch?v=f-ePh79aOSI&pp=ygUbZXZyaW0gYcSfYWPEsSBzaWNpbSBrdXJhbcSx

Tüm Reklamları Kapat

https://www.youtube.com/watch?v=TbAddZa46zk&pp=ygUbZXZyaW0gYcSfYWPEsSBzaWNpbSBrdXJhbcSx

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
1 gün önce
Nature Communications'da yayınlanan yeni bir araştırma, 18.000-20.000 yıl önce devasa buzdağlarının İngiltere kıyılarına 145 kilometreden daha yakın mesafede sürüklendiğini ortaya koyuyor. Bilim insanları, Kuzey Denizi tabanında bulunan paralel yarık izlerinden, Cambridge veya Norwich büyüklüğünde, yüzlerce metre kalınlığında buzdağlarının varlığını tespit etti. Bu bulgu, İngiltere ve İrlanda Buz Tabakası'nın da Antarktika'dakine benzer buz raflarına sahip olduğunu ve buzul çekilmesi sırasında bu rafların parçalandığını gösteriyor. Araştırmacılar, bu eski buzdağı izlerinin günümüzde Antarktika'da yaşanan iklim değişikliği etkilerini anlamak için değerli bilgiler sunabileceğini düşünüyor.
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Gözlemi
Alper Kaan Selçukoğlu
Gözlemi Yapan 2 gün önce Türkiye, Balıkesir
Manyas Gölü kıyısında gözlemlediğim, yeni balık yemiş bir küçük ak balıkçıl.
2
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Büşra İlcay Ve Meriç Öztürk
Büşra İlcay Ve Meriç Öztürk Seslendiren 4 gün önce 45:31
Meriç, IQ testlerinin geçerliliğine ikna oldu mu? Zeka testleri nasıl yapılıyor? Her topluma özel testler var mı? Hepsi ve daha fazlası Büşra İlcay'ın...
2
Tüm Reklamları Kapat
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close