Devasa Buzdağları Bir Zamanlar İngiltere Kıyılarına Kadar Sürüklendi!

- Basın Bildirisi
- Jeoloji
- Bilim Haberciliği
Nature Communications dergisinde yayınlanan Yeni bir çalışma, günümüz Antarktika'sında gördüğümüz gibi devasa buzdağlarının bir zamanlar İngiltere kıyılarına 145 kilometreden daha kısa bir mesafede sürüklendiğini ortaya koyuyor.[1]
Bilim insanları ilk kez, bu muhteşem devlerin 18.000 ila 20.000 yıl önce İngiltere'nin doğu kıyısında yer alan Kuzey Denizi'nin tabanında sürüklenirken alt taraflarında bıraktıkları izleri keşfetti. Bu dönem, iklimin ısınmasıyla İngiltere ve İrlanda Adaları'nın büyük bölümünü kaplayan buzul örtüsünün gerilediği son buzul çağının sonlarına denk geliyor.
Yüzlerce metre genişliğindeki tarak izini andıran derin yarık izleri deniz tabanının altında kalan tortul katmanlarda bugüne kadar korunmayı başardı. Bu yarıklar, İskoçya ve Norveç arasında yer alan Witch Ground Havzası'nda sondaj platformlarının nereye kurulacağına karar vermek için kullanılan sismik araştırma verilerinde görülebiliyor. Paralel şekilde uzanan bu yarıkların boyutuna bakarak bilim insanları bunlara sebep olan buzdağlarının ne kadar büyük olduğunu tahmin edebiliyor. British Antarctic Survey'den deniz jeofizikçisi Dr. James Kirkham, şöyle anlatıyor:
Devasa düz tepeli buzdağlarından bahsediyoruz. Temkinli bir tahminle, bu buzdağlarının genişliği beş kilometreden birkaç onlarca kilometreye kadar çıkıyor. Bu da Cambridge ya da Norwich gibi orta büyüklükteki bir İngiliz şehri kadar bir alana denk geliyor. Kalınlıkları ise birkaç yüz metreyi buluyor.
Küçük buzdağlarının altındaki dar sırtların oluşturduğu tekli izler daha önce gözlemlenmişti. Ancak Witch Ground'daki bu geniş paralel izler, Kuzey Denizi’nde dev buz bloklarının da dolaştığının şimdiye kadar ortaya çıkan ilk açık kanıtı olarak görülüyor.
Antarktika'da bu tür düz tepeli buzdağları, karadan denize akan yüzen buz raflarından koparak ayrılır. Beyaz kıtanın %75’i bu yüzen buz raflarıyla çevrilidir. Kuzey Denizi’nde de benzer dev buzdağlarının var olmuş olması, İngiltere ve İrlanda Buz Tabakası'nın de tıpkı Antarktika gibi buz raflarına sahip olduğunu gösteriyor. Bu tür yapılar buz tabakasının stabilitesi için önemlidir. Bu yapılar, aksi takdirde okyanusa çok daha hızlı akacak olan buzula destek sağlar ve buzulu geri tutar. Devasa düz tepeli buzdağlarının buz raflarının ön ucundan zaman zaman koparak ayrılması, arkalarında kalan buzulların sabit bir durumda veya dengede kalmasına yardımcı olur.
Dünyanın giderek ısınmasıyla bu dengenin Antarktika’da nasıl değişeceği henüz bilinmiyor. Ancak araştırmacılar, Kuzey Denizi’nde bulunan bu eski buzdağı izlerinin değerli bilgiler sunabileceğini düşünüyor. Çalışmanın yazarlarından British Antarctic Survey'de deniz jeofizikçisi olarak çalışan Dr. Kelly Hogan, şöyle anlatıyor:
Elimizdeki verilerle, son buzul çağının sonunda bu buz raflarının nasıl felaket niteliğinde çöktüğünü belgeleyebiliyoruz. Çünkü yaklaşık 18.000 yıl önce, deniz tabanı tortullarında kaydedilen buzdağı izlerinde belirgin bir değişim tespit ediyoruz. Normalde buz raflarının doğal kopma döngüsüyle oluşan devasa düz tepeli buzdağlarının yerini raflar parçalandıkça çok daha fazla sayıda ve daha küçük buzdağları almaya başlıyor.
Günümüz Antarktikası’nda bu geçiş sürecine dair çok az örnek var. Ancak belki de en dikkat çekeni, Larsen B buz rafının başına gelenler olabilir. 2002 yılında, yüzeyinde biriken su, rafın içine sızarak yapının tamamını yalnızca bir hafta içinde sayısız küçük buzdağına parçaladı. Bu buz rafı çöktükten sonra daha önce arkasında tutulan buzullar eski hızlarının birkaç katına çıkarak deniz seviyesinin yükselmesine katkı sağladı.
Ekip, benzer bir olayın Kuzey Denizi'nde çok daha büyük bir ölçekte yaşandığını düşünüyor. Bu olay, İngiltere ve İrlanda Buz Tabakası'nın kenarlarının yılda 200–300 metre gibi yüksek bir hızla küçüldüğü bir döneme denk geliyor.
Ancak araştırmacılar hâlâ bu hızlı geri çekilmenin buz raflarının parçalanması sonucu mu başladığını yoksa zaten başlamış olan büyük kütle kayıplarının bir sonucu olarak mı buz raflarının parçalandığını kesin olarak söyleyemediklerini belirtiyor. Tortul katmanların daha hassas şekilde tarihlendirilmesi bu sorunun cevabını verebilir. Çalışmanın yazarlarından Dr. Rob Larter şöyle anlatıyor:
Bu, buz raflarının günümüz Antarktika Buz Tabakası üzerindeki etkisinin tam merkezine dokunan önemli bir soru. Eğer büyük tabular buzdağlarından daha küçük buzdağlarına geçişin benzerini gözlemlersek, bu kıtanın önemli ve hızlı bir kütle kaybıyla karşı karşıya kalmak üzere olduğunu gösterebilir.
Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...
O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...
O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.
Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.
Soru & Cevap Platformuna Git- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ J. D. Kirkham, et al. (2025). Change In Iceberg Calving Behavior Preceded North Sea Ice Shelf Disintegration During The Last Deglaciation. Nature Communications, sf: 1-11. doi: 10.1038/s41467-025-58304-5. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2025 11:59:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20482
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.