Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Akın Karahasan
Yazar 22 Nisan 2020 14 dk.

Değerli okurlarımız bu yazımızda sizlere yakın zamanda sitemizde yayınlamış olduğumuz TARSE projesinin devam niteliğinde olan TARDIKISS (Uzayda Tardigrades) misyonundan bahsedilecektir. Tardigradların uzay streslerine karşı göstermiş olduğu diğer FOTON-M3 misyonları olan TARDİS ve RoTaRad hakkında ileri okuma yapmak isterseniz linklere tıklamanız yeterlidir.

TARDIKISS deneyi, 2011 yılında İtalyan Uzay Ajansı ve İtalyan Hava Kuvvetleri tarafından düzenlenen DAMA (Karanlık Madde) misyonu sırasında gerçekleştirilen bir dizi multidisipliner deney olan Biokon in Space (BIOKIS) projesinin bir parçasıydı. Uzay Mekiği Endeavor (son görevi STS-134) içerisinde yer alan mikro yer çekimi ortamından yararlanarak nispeten kısa sürede (16 gün) deneylerin yapılması adına Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaştı.

68
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Uğurcan Sakızlı
Uyarlayan 28 Şubat 2014 2 dk.

New York’ta, Medya Geliştirme Yatırım Fonu (Media Development Investment Fond – MDIF) adında kar amacı gütmeyen bir kuruluştan küçük bir takım, küp uydulardan oluşan ve dünya üzerindeki herkese bedava internet verisi sağlayacak bir ağ olarak “Outernet”i ["Internet"in zıttına gönderme olarak seçilmiş bir isim] kuracaklarını açıkladı. MDIF internet sitesine göre amaç; yaşadığı yer neresi olursa olsun herkese filtre veya sansüre takılmadan bedava internet sunmak...

İnternetin yayılması ve öneminin artmasıyla beraber, insan hakları örgütleri ya da ifade özgürlüğünü destekleyen örgütler (MDIF gibi), internetin sağladığı bilgilere ulaşmanın temel insan haklarından biri olduğunu ve dolayısıyla internete erişimin engellenmesinin, insan hakları ihlâli olduğunu ileri sürmeye başladılar. MDIF, sansürü ve erişim engellerini, üretilip fırlatılacak yüzlerce küp uydudan oluşan ve yüzlerce yer istasyonundan gönderilen internet verilerine bilgisayar veya cep telefonu olan herkesin erişimine izin verecek bir ağ ile aşmayı planlıyor.

16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Zeki Doruk Erden
Yazar 2 Kasım 2016 18 dk.

Bu yazı dizimizde, sosyal bilimlerin çatışı olarak nitelendirilebilecek, hayatın ve doğanın her alanında etkilerini görebildiğimiz, muazzam geniş bir disiplin olan Oyun Teorisi’ne bir giriş yapacağız ve okurlarımızın bu konu hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamaya çalışacağız. Temel amacımız, okurlarımıza genel bir oyun teorisi perspektifinden düşünme tarzını aşılamak ve bu bağlamda günlük hayattaki olayları bir oyun olarak nasıl yorumlayabileceklerini göstermeye çalışmaktır.

Ancak asla unutulmamalıdır ki, Oyun Teorisi’ni tam olarak anlayabilmek, sağlam matematiksel kanıtlar ve analizler gerektirmektedir. Bu yazı dizisinin temel amacı ve okurlarımızın beklentileri hakkındaki tahminlerimiz göz önüne alınınca, makaleleri matematiğe boğmanın iyi bir tercih olmayacağını düşündük. Bu sebeple, bu yazı dizisi temel kavramlar ve kritik noktalar üzerinde duracak ve rahatça takip edebilmek için temel matematik bilgisinden başka bir şey gerekli olmayacak. Bazı noktalarda oyunları tanımlamak için matematik ve mantık gösterimine başvuracağız ve bu gösterimleri anlamak için bir tık daha ileri matematik bilgisi gerekebilir; ancak bu gösterimler konunun genel işleyişine dahil olmadığı ve sadece sözel olarak bahsedilen kavramların alternatif birer gösterimi olduğu için onlarda anlaşılmayan noktalar olması sıkıntı yaratmayacaktır. Daha ileri düzeyde Oyun Teorisi bilgisine sahip olmak isteyen okurlarımız için de, ek okuma ve kaynak önerilerimizi yazı dizisi içinde belirteceğiz.

178
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Alper Kaan Selçukoğlu
Yazar 2 gün önce 10 dk.

Yeryüzü biyotasının evrimsel tarihçesi, belirli dönemlerde dev boyutlara ulaşan çok sayıda organizmanın ortaya çıkışına sahne olmuştur. Bu devasa türler arasında özellikle Mezozoik Zaman'da baskın olan Sauropoda kladına ait dinozorlar, ekstrem morfolojik oranları ve dev vücut kütleleriyle öne çıkmaktadır. Uzun servikal omurlar ve kitlesel hacimleriyle Diplodocus, Brachiosaurus ve benzeri sauropodlar kara ekosistemlerinin tarihsel olarak en büyük tetrapodları arasında sayılmaktadır. Bunun yanında, Tyrannosaurus rex ve Spinosaurus gibi yırtıcı türler, hem bilimsel araştırmaların hem de popüler kültürün etkisiyle "devlik" denince zihinlerde yer eden isimler olmuştur.

Ancak devasa canlılar sadece kara ile sınırlı değildir. Günümüz denizlerinde yaşayan ve şimdiye dek var olmuş en büyük hayvan olarak kabul edilen mavi balina (Balaenoptera musculus), bu unvanın yaşayan temsilcisidir. Yine de 2023 yılında keşfedilen ve boyutlarıyla mavi balinayı tahtından edebileceği düşünülen Perucetus colossus gibi türlerin buluntuları, doğanın büyüklük rekorlarının sürekli kırılmasına neden olmaktadır.[1]

7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Gülsevinç Ay
Çeviren 23 Mart 2018 12 dk.

Hayvanlar çevrelerinden aldıkları bilgileri bir yere hareket etmek, aktiviteleri için zamanlarını ayarlamak, miktarı değerlendirmek veya geçmişi hatırlamak için nasıl kullanırlar?

Bir kovanın derinliklerinde, bir bal arısı (Apis mellifera) çılgınca dans eder. O dans ettikçe diğer bal arıları arka ayakları ve antenleri ile onun vücuduna dokunarak çevresine toplanır. Daha sonra bu gözlemciler birer birer dansı bırakır, kovan girişine yönelir ve aynı yöne doğru uçarlar. Çünkü dans eden arı bol yiyecek kaynağına olan mesafeyi ve besin kaynağının yönünü onlara bildirmiştir (Görsel 1). Bir saat içerisinde işçi (yiyecek toplayıcı) arılar dönerler ve kendi dansları ile diğer işçi arılara yiyecek kaynağının yerini göstermeye hazırdırlar.

88
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yunus Sahin
Seslendiren 3 gün önce 5:04
2013 sayımlarına göre Çin'in nüfusu 1.357 milyar, Hindistan'ın nüfusu 1.252 milyardır. İkisinin toplam nüfusu, tüm Dünya'nın %35'inden fazlasına denk...
8
Yusra Aslan
Yusra Aslan
103K UP
Biyoloji Öğrencisi 26 Nisan 2021 Sen de Cevap Ver

Youtube kanalı olarak yaşı küçük olduğu için Basfi ile Deneysel Bilim'i önereceğim. Çok detaylı bir fikrim yok fakat bilimcini adlı bir site bulunmakta. National Geographic Kids dergisi bulunmakta. Evrim Ağacı'nın Agora Bilim Pazarı'nda çeşitli kitaplara ve Evrim Oyun setine ulaşabilirsin. Küçükken Da Vinci adlı kanaldaki bir animasyon dizisi beni çok etkilemişti. Yani bende insan vücudu ile ilgili merak uyandırmıştı, kaynak kısmına Youtube listesini bırakacağım fakat sanırım görüntü kalitesi düşük. Aklıma gelenler bunlardı şuan için. Kardeşini bilime ve öğrenmeye teşvik etme çaban için kendi adıma teşekkür ederim. Ablasından selam söyle ona. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

107 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Youtube. Bir Varmış Bir Yokmuş. (26 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. Basfi ile Deneysel Bilim. Basfi Ile Deneysel Bilim. (26 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  3. DR. Ng Kids. (26 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  4. Bilimcini. Bilimcini. (26 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Binnur Balantekin
Ekleyen 19 Eylül 2020 2 dk.

Olfaktör Referans Sendromu (ORS), kişinin bedeninin çok kötü bir koku yaydığını düşündüğü, bu yüzden insanların kendisi hakkında olumsuz düşünceler taşıdığına inandığı, sosyal ve iş yaşantısında sorunlara yol açan bir psikiyatrik bozukluktur. ORS’si olan hastalar kötü beden kokusu yaydıkları ile ilgili aşırı bir zihinsel meşguliyet içindedir ve bu durumdan dolayı oldukça sıkıntı duyup, kendilerini suçlama eğilimindedirler.

Yapılan bir çalışmaya dahil olan hastaların %85'nin koku ile ilişkili travma yaşadıkları belirlenmiş. Ayrıca HMPAO SPECT ile görüntülenen bir hastanın frontotemporal lobunda hipoperfüzyon (az kanlanma) olduğu tespit edildi.

31
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Seda Baştürk
Seda Baştürk
194K UP
Çeviren 24 Aralık 2020
Büyük ve güzel sarmal galaksi NGC 1055, küçük bir galaksi grubunun baskın bir üyesidir. Balina Takımyıldızı’na doğru sadece 60 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alır. Bir uçtan bir uca görülen ada evreni yaklaşık 100.000 ışık yılından fazla bir alanı kaplar. Kendi galaksimiz Samanyolu’ndan biraz daha büyüktür. Ön planda, NGC 1055’in bu kozmik portresini süsleyen renkli ve dikenli yıldızlar göze çarpıyor. Bu yıldızlar Samanyolu Galaksisi içindedir. Ancak pembemsi yıldız oluşum bölgeleri, uzaktaki galaksinin ince diski boyunca yer alan kıvrımlı toz şeritleri boyunca dağılmış durumdadır. Arka planda daha da uzakta bulunan galaksilerin dağınık bir şekilde yer aldığı bu derin görüntü aynı zamanda NGC 1055’in diskinin yukarısında ve aşağısında bulunan kutuya benzer bir hale de ortaya koyuyor. Halenin kendisi sönük ve dar yapılarla bezenmiştir. Yaklaşık 10 milyar yıl önce, daha büyük bir sarmal galaksi tarafından bozulan uydu galaksiden gelen karmaşık ve yayılmış enkazın bir sonucu olabilir.
3
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

İnceleme
Fatih Oğulcan Kaya
İnceleyen10 3 Mart 2024
Filmi kesinlikle öneriyorum. Film için çok şey yazmadan sadece şunu söylemek istiyorum: Zaten mevsimler insanlarla ilgili, bizlerin yansıması.
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
8
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Görkem Bakırcı
Fen Bilimleri Öğretmeni 5 gün önce Sen de Cevap Ver

Entropi evrendeki en sağlam fizik yasasıdır. Yeni bir evren yaratacak olsaydınız muhtemelen ilk kontrol edeceğiniz yasa entropi olurdu. Entropi kapalı sistemlerde her zaman artmak ya da en kötü ihtimalle sabit kalmak zorundadır. Bing Bang'den hemen sonra evren çok sıcak ve çok yoğundu ancak günümüzdeki evrenden çok daha küçük bir evren vardı. Entropi çok yüksekti ancak sıcak gaz ve ışınım çok sınırlı bir alan içerisinde bulunuyordu. Entropi Boltzmann'ın tarifiyle sistemin makro düzenlemesinde değişiklik meydana getirmeden yapılabilecek tüm mikro düzenlemelerin sayısıdır. Küçük bir hacimde olmak, sadece maddenin değil, yerçekimsel potansiyelin de düzgün olduğu anlamına geliyor. Madde her yere eşit dağılmış, Kütleçekimsel çökmeler henüz başlamamış ve yerçekimsel entropi çok düşük.

Gazlar görünürde entropisi katılara ve gazlara göre daha yüksek hallerdir ancak bu durum sadece mikroskobik ölçekte doğrudur. Evrenin entropisi başka bir şeydir. Bu tür bir genelleme evrenin kendisi için yapılamaz. Entropi, kütleçekim kuvvetiyle bir araya geldiğinde geçici olarak düzenli kozmik yapılar oluşur fakat bunun mekanizmasını da henüz tam olarak bilmilyoruz.

Yani özetle evren başlangıçta çok sıcak ve yoğun gazlardan ve kozmik ışınımlardan oluşuyordu. Entropi yüksek gibi görünüyordu ancak sınırlı bir alanı vardı ve kütleçekimsel entropi düşüktü. Evrenin genişlemesi ve soğuması sonrası yani 3 dakika sonra nükleosentez dediğimiz olay meydana geldi ve nötronlarla protonlar birleşip atom çekirdeklerini oluşturdular. Bu durum 20 dakika devam etti. 300.000 yıl sonra ise elektronlar atom çekirdeklerine bağlanarak atomları meydana getirdiler. 100-200 milyon yıl sonra yıldızlar oluştu.

Tüm Reklamları Kapat

Aslında entropinin kütleçekimle bir araya gelmesi, artışı sırasında karmaşık ve yerel olarak düşük entropili yapılar oluşturuyorlar. Varlığımızın en temel sebebi de zaten bu. Çok basit yapılarda bile bunu görmek mümkün. Eğer bir kahvenin üzerine süt ekleyecek ve o kahveyi gözlemleyecek olursanız ki tabii fotoğraflamak ve görebilmek için farklı teknolojilere ihtiyacınız olacak, kahve süt karışımının fraktal gibi karmaşık yapılar oluşturarak birleştiğini göreceksiniz. Burada sanki entropi artmıyor gibi görünebilir ama entropi artarken de yerel olarak düşük entropili yapılar oluşur ama bu demek değildir ki entropi azalır. Entropi sistemin genelinde her zaman azalmak zorundadır, yerel olarak düşük entropili yapılar bir başka yede yüksek entropi yaratmak zorundadır. Canlılar da bu şekilde yaşamını sürdürebilirler.

7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı Akademi

Evrim Ağacı Akademi'yi kullanarak kendini Sahtebilim ve Şüphecilik konusunda geliştirebilirsin.

Sahtebilim
Sahtebilim
98 Makale
19 saat 9 dakika
Öğrenmeye Başla
Komplo Teorileri
Komplo Teorileri
14 Makale
3 saat 50 dakika
Öğrenmeye Başla
Astroloji
Astroloji
4 Makale
1 saat 5 dakika
2 Soru
Öğrenmeye Başla
UFO ve Uzaylılar
UFO ve Uzaylılar
17 Makale
2 saat 44 dakika
Öğrenmeye Başla
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Discord
Messier 101

Büyük, güzel sarmal galaksi M101, Charles Messier'in ünlü kataloğundaki son kayıtlardan biridir, ama en sonunculardan biri değildir. Yaklaşık 170.000 ışık yılı genişliğe sahip olan bu devasa galaksi, Samanyolu'nun nerdeyse 2 katı büyüklüktedir. M101 aynı zamanda Lord Rosse'un büyük teleskobu Parsontown'ın Leviathan'ı tarafından gözlemlenmiş ilk sarmal bulutsulardan biridir. Hubble Uzay Teleskobu tarafından 20. ve 21. yüzyıllarda kaydedilmiş 51 poz ve yeryüzünde bulunan teleskoplardan elde edilmiş ek verilerin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş bu mozaik, şimdiye kadar Hubble'dan yayınlanmış en yüksek çözünürlüklü sarmal galaksi portrelerinden biridir ve M101'in merkezi boyunca yaklaşık 40.000 ışık yılını kapsamaktadır. Bu keskin görüntü, bazıları M101'in içinden de görülebilen arka plan galaksileriyle birlikte galaksinin yıldız ve toz diskinin çarpıcı özelliklerini gösteriyor. Fırıldak Galaksisi olarak da bilinen M101, kuzey takımyıldızı Büyük Ayı'nın sınırları içerisinde, yaklaşık 25 milyon ışık yılı uzaklıkta yer almaktadır.

16 Mayıs 2025 Günün Astronomi Fotoğrafı (NASA APOD)

📸 Kaynaklar ve Katkıda Bulunanlar:
Görsel Kaynağı: NASA, ESA, CFHT, NOAO; Teşekkürler - K.Kuntz (GSFC), F.Bresolin (U.Hawaii), J.Trauger (JPL), J.Mould (NOAO), Y.-H.Chu (U. Illinois)
Çeviren: Simay Aladağ

🔗 Tüm APOD içeriklerini görmek için:
https://evrimagaci.org/apod
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close