Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Olfaktör Referans Sendromu

Olfaktör Referans Sendromu Dollar Shave Club
2 dakika
5,970
Tıbbi İçerik Uyarısı

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.

Daha Fazla Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat
Olfaktör Referans Sendromu
  • Türkçe Adı Olfaktör Referans Sendromu
  • İngilizce Adı Olfactory Reference Syndrome
  • OrphaNet

Genel Bilgiler: Patoloji ve Mekanizma

Olfaktör Referans Sendromu (ORS), kişinin bedeninin çok kötü bir koku yaydığını düşündüğü, bu yüzden insanların kendisi hakkında olumsuz düşünceler taşıdığına inandığı, sosyal ve iş yaşantısında sorunlara yol açan bir psikiyatrik bozukluktur. ORS’si olan hastalar kötü beden kokusu yaydıkları ile ilgili aşırı bir zihinsel meşguliyet içindedir ve bu durumdan dolayı oldukça sıkıntı duyup, kendilerini suçlama eğilimindedirler.

Yapılan bir çalışmaya dahil olan hastaların %85'nin koku ile ilişkili travma yaşadıkları belirlenmiş. Ayrıca HMPAO SPECT ile görüntülenen bir hastanın frontotemporal lobunda hipoperfüzyon (az kanlanma) olduğu tespit edildi.

Belirti ve Bulgular

Olfaktör Referans Sendromu, sıklıkla erken yaşlarda başlar ve bekar erkeklerde daha fazla görülür. Sınıflandırma sistemlerinde sanrısal bozukluk başlığı altında yer almaktadır. Bu bozuklukta görülen düşünce bozukluğunun obsesyonel mi yoksa sanrısal mı olduğu konusunda tartışmalar sürmektedir. Etiyopatogenezi henüz aydınlatabilmiş değildir. Bu durumun en belirgin özelliği ise kişinin kendi vücudundan kötü koku yaydığı düşüncesidir.

Tüm Reklamları Kapat

Teşhis Yöntemleri

Hekim tarafından tanımlanmasında güçlüklerin olduğu, dahiliye, dermatoloji, KBB, endokrinoloji, gastroenteroloji, genel cerrahi, diş hekimliği, jinekoloji gibi pek çok tıp dalını ilgilendiren, tedavisinde sorunlar yaşanan somatik tipte sanrısal bir bozukluktur.

Tedaviler veya İdare Yöntemleri

Tedavisinde antidepresanlardan, antipsikotiklerden ve psikoterapiden faydalanılabilmektedir. Tek ilaç olarak antidepresanın (Sitalopram ve Klomipiramin) kullanıldığı ve yanıt alındığı olgular bildirilmiştir. İlaç tedavisine yeterli yanıt alınamayan sanrı ya da obsesyonda ek tedavi seçeneği olarak EKT (Elektrokonvülzif Terapi) gelebilir. Ancak bu sendromda EKT’nin etkinliğine ilişkin net bilgi yoktur.

Ayırıcı Tanı

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB)

Olfaktör Referans Sendromu'nda aşırı ilgilenilen düşüncenin sadece koku olması ve başka Obsesyon/Kompulsiyon temasının bulunmaması OKB ile en temel fark gibi görünmektedir. OKB’de zaman içinde obsesyon/kompulsiyon türlerinde değişiklikler görülebilse de ORS’de koku üzerine yoğun uğraş devam etmektedir.

Psikotik Bozukluklar

Olfaktör Referans Sendromu hastalarının uzun süreli izleminde güçlüklerle karşılaşılmaktadır. O nedenle hastalığın nasıl evrildiği ile ilgili bilgiler kısıtlıdır. Israrlı halitozis (ağız kokusu) yakınması nedeniyle tonsillektomi bile uygulanmış olan bir olguda zamanla mani geliştiği bildirilmiş olsa da bu olgunun antidepresan (İmipiramin) etkisiyle maniye kaymış olma olasılığı yüksek görünmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Kişilik Özellikleri

Olfaktör Referans Sendromu olgularının benzer kişilik özellikleri taşıdığı araştırmacıların dikkatini çekmiştir. Olgularda C kümesi kişilik özelliklerini akla getiren yabancılaşma, çaresizlik, yetersizlik, pasiflik ve kaçınma eğiliminin belirgin olduğu belirtilmiştir.

Görülme Sıklığı ve Dağılımı (Epidemiyoloji)

Hiç doktora başvurmama ya da psikiyatri dışı tıp dallarına yönelme nedeniyle bozukluğun toplumdaki yaygınlığı net olarak bilinememektedir. Dünyanın çeşitli bölgelerinden olgu bildirimleri vardır. Geniş olgu bildirimlerinde birbiriyle çelişen bilgiler olsa da genel eğilim Olfaktör Referans Sendromu’nun erkeklerde daha yaygın (yaklaşık 2 kat fazla) görüldüğü yönündedir.

Etimoloji

Olfaktör, koku duyusu ile ilişkili 1. kraniyal sinirinin adıdır. Genelde koku ile ilişkili olan durumları tanımlar. Referans sendromu da, bu koku ile ilişkili durumun referansının belirsizliğini vurgulamaktadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
30
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 7
  • İnanılmaz 6
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Bilim Budur! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Muhteşem! 2
  • Üzücü! 2
  • İğrenç! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/04/2024 10:52:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9179

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Matematik
Gazetecilik
Diyabet
Aile
2019-Ncov
Zehir
Deniz
İklim Değişikliği
Kedigiller
Mikrobiyota
Popülasyon
Ekonomi
Malzeme
Evrimsel Tarih
Hayvanlar
Mavi
Hücreler
İspat
Köpekler
İnsan Sağlığı
Adaptasyon
Amerika Birleşik Devletleri
Yer
Kitap
Oksijen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Balantekin, et al. Olfaktör Referans Sendromu. (19 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9179
Balantekin, B., Türkoğlu, P. (2020, September 19). Olfaktör Referans Sendromu. Evrim Ağacı. Retrieved April 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9179
B. Balantekin, et al. “Olfaktör Referans Sendromu.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 19 Sep. 2020, https://evrimagaci.org/s/9179.
Balantekin, Binnur. Türkoğlu, Pedram. “Olfaktör Referans Sendromu.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, September 19, 2020. https://evrimagaci.org/s/9179.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close