Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

"Outernet" Projesi Tüm Dünya'ya İnterneti Ulaştıracak!

2 dakika
7,282
"Outernet" Projesi Tüm Dünya'ya İnterneti Ulaştıracak! The Economist
Tüm Reklamları Kapat

New York’ta, Medya Geliştirme Yatırım Fonu (Media Development Investment Fond – MDIF) adında kar amacı gütmeyen bir kuruluştan küçük bir takım, küp uydulardan oluşan ve dünya üzerindeki herkese bedava internet verisi sağlayacak bir ağ olarak “Outernet”i ["Internet"in zıttına gönderme olarak seçilmiş bir isim] kuracaklarını açıkladı. MDIF internet sitesine göre amaç; yaşadığı yer neresi olursa olsun herkese filtre veya sansüre takılmadan bedava internet sunmak...

İnternetin yayılması ve öneminin artmasıyla beraber, insan hakları örgütleri ya da ifade özgürlüğünü destekleyen örgütler (MDIF gibi), internetin sağladığı bilgilere ulaşmanın temel insan haklarından biri olduğunu ve dolayısıyla internete erişimin engellenmesinin, insan hakları ihlâli olduğunu ileri sürmeye başladılar. MDIF, sansürü ve erişim engellerini, üretilip fırlatılacak yüzlerce küp uydudan oluşan ve yüzlerce yer istasyonundan gönderilen internet verilerine bilgisayar veya cep telefonu olan herkesin erişimine izin verecek bir ağ ile aşmayı planlıyor.

MDIF’ye göre günümüzde dünya nüfusunun yüzde 40’ı hâlâ internete bağlanamıyor. Bunun sebebi Kuzey Kore gibi kısıtlayıcı hükümetlerin yanı sıra, nüfusun az olduğu ücra yerlere internet götürmenin de pahalı olması. Bir Outernet, Sibirya’dan Batı Amerika’ya, Afrika’nın ücra adalarından köylerine herkesin; New York’la, Tokyo’yla, Moskova’yla ya da İslamabad’la aynı haberleri almalarına olanak tanıyabilir. Bu da her insana aynı internet hakkının teminatı olur.

Tüm Reklamları Kapat

Outernet'in tek yönlü olacağı düşünülüyor: Veri akışı, sağlayıcılardan uydulara ve oradan da yerdekilere yayınlanacak. MDIF, yeterli bütçe bulunur bulunmaz buna her yerden gönderim de yapabilmeyi eklemeyi planlıyor. Şu anda MDIF’nin bu proje için ne kadar bütçe toplayabildiği kesin değil fakat şu açık ki, böyle bir ağın kurulması ucuz olmayacaktır. Küp uyduların inşası ve fırlatılması genellikle 100000$ ila 300000$ arası tutuyor. Yine de projede ilk küp uyduların fırlatılması için gelecek yaz gibi yakın bir tarih verilmiş.

Anlaşıldığı üzere, bu uydu ağı, en azından ilk safhalarında, aldığı verileri yenileri gelene kadar sürekli bir döngü halinde yayınlayacak. Yayınlama da halihazırda uluslararası standartlar olarak kabul edilmiş olan UDP-tabanlı Wi-Fi, DVB ve DRM kullanılarak yapılacak.

Haber Güncellemeleri

Firma, bir telif hakkı çatışması nedeniyle ismini Temmuz 2018'de "Othernet" (Diğer İnternet) olarak değiştirdi. Ancak hedefleri aynı.

Gerçekten de, söz verildiği gibi, 11 Ağustos 2014'te ilk veri transferini yapmayı başardılar. L Bandı kullanılarak günde 20 MB veri transfer edildi ve halen de edilmeye devam ediyor. MDIF'in açıkladığı verilere göre, ilk gönderilen veriler arasında uluslararası ve yerel haberler, çiftçiler için ekin fiyatları, Sınır Tanımayan Öğretmenler ile ilgili bilgiler, acil durum iletişimleri, Ubuntu ile çalışan uygulama verileri, filmler, müzik, oyunlar ve Wikipedia'nın bütün kütüphanesinin indirilmesi bulunuyor.

Othernet, şimdi interneti daha da küresel hale getirmeye çalışıyor. Hedefleri olan 200.000 dolarlık Kickstarter projesinde 8 Haziran 2015'te tam 628.305 dolar toplamayı başardılar.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 7
  • Tebrikler! 5
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Tech Xplore | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 31/10/2024 09:18:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2010

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yaşamın Başlangıcı
Mikoloji
Maske
Olumsuz
Enzim
Gerçek
Gelişim
Tekillik
Biyografi
Öğrenme
Koruma
Doğa Yasaları
Mit
Veri Bilimi
Karanlık Enerji
Tür
Kartal
Köpek
Canlı Cansız
Memeli
Biyocoğrafya
Teknoloji
Hayvanlar Alemi
Devir
İletişim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Sakızlı, et al. "Outernet" Projesi Tüm Dünya'ya İnterneti Ulaştıracak!. (28 Şubat 2014). Alındığı Tarih: 31 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2010
Sakızlı, U., Bakırcı, Ç. M. (2014, February 28). "Outernet" Projesi Tüm Dünya'ya İnterneti Ulaştıracak!. Evrim Ağacı. Retrieved October 31, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2010
U. Sakızlı, et al. “"Outernet" Projesi Tüm Dünya'ya İnterneti Ulaştıracak!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 28 Feb. 2014, https://evrimagaci.org/s/2010.
Sakızlı, Uğurcan. Bakırcı, Çağrı Mert. “"Outernet" Projesi Tüm Dünya'ya İnterneti Ulaştıracak!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 28, 2014. https://evrimagaci.org/s/2010.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close