Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yavuz Efe Cantilav
Üye 2 gün önce 1 Cevap
1

Entropinin yasalarını bigbangla günümüze kıyaslayınca tutarsızlık var mı?

Bildiğiniz üzere entropi yasalarınca entropi her zaman artar ve katı bir cisim düşük entropi göstergesiyken gaz bir cisim yüksek entropi göstergesidir ancak bigbangdan hemen sonraki oluşan maddelerin hepsi sıcak gaz(yüksek entropi) iken günümüzde hem gaz hem sıvı hem katı maddeler bulunuyor(düşük entopi) ama artması gerekirdi bir hata mı yaptım?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Bakırcı
Fen Bilimleri Öğretmeni 2 gün önce

Entropi evrendeki en sağlam fizik yasasıdır. Yeni bir evren yaratacak olsaydınız muhtemelen ilk kontrol edeceğiniz yasa entropi olurdu. Entropi kapalı sistemlerde her zaman artmak ya da en kötü ihtimalle sabit kalmak zorundadır. Bing Bang'den hemen sonra evren çok sıcak ve çok yoğundu ancak günümüzdeki evrenden çok daha küçük bir evren vardı. Entropi çok yüksekti ancak sıcak gaz ve ışınım çok sınırlı bir alan içerisinde bulunuyordu. Entropi Boltzmann'ın tarifiyle sistemin makro düzenlemesinde değişiklik meydana getirmeden yapılabilecek tüm mikro düzenlemelerin sayısıdır. Küçük bir hacimde olmak, sadece maddenin değil, yerçekimsel potansiyelin de düzgün olduğu anlamına geliyor. Madde her yere eşit dağılmış, Kütleçekimsel çökmeler henüz başlamamış ve yerçekimsel entropi çok düşük.

Gazlar görünürde entropisi katılara ve gazlara göre daha yüksek hallerdir ancak bu durum sadece mikroskobik ölçekte doğrudur. Evrenin entropisi başka bir şeydir. Bu tür bir genelleme evrenin kendisi için yapılamaz. Entropi, kütleçekim kuvvetiyle bir araya geldiğinde geçici olarak düzenli kozmik yapılar oluşur fakat bunun mekanizmasını da henüz tam olarak bilmilyoruz.

Yani özetle evren başlangıçta çok sıcak ve yoğun gazlardan ve kozmik ışınımlardan oluşuyordu. Entropi yüksek gibi görünüyordu ancak sınırlı bir alanı vardı ve kütleçekimsel entropi düşüktü. Evrenin genişlemesi ve soğuması sonrası yani 3 dakika sonra nükleosentez dediğimiz olay meydana geldi ve nötronlarla protonlar birleşip atom çekirdeklerini oluşturdular. Bu durum 20 dakika devam etti. 300.000 yıl sonra ise elektronlar atom çekirdeklerine bağlanarak atomları meydana getirdiler. 100-200 milyon yıl sonra yıldızlar oluştu.

Tüm Reklamları Kapat

Aslında entropinin kütleçekimle bir araya gelmesi, artışı sırasında karmaşık ve yerel olarak düşük entropili yapılar oluşturuyorlar. Varlığımızın en temel sebebi de zaten bu. Çok basit yapılarda bile bunu görmek mümkün. Eğer bir kahvenin üzerine süt ekleyecek ve o kahveyi gözlemleyecek olursanız ki tabii fotoğraflamak ve görebilmek için farklı teknolojilere ihtiyacınız olacak, kahve süt karışımının fraktal gibi karmaşık yapılar oluşturarak birleştiğini göreceksiniz. Burada sanki entropi artmıyor gibi görünebilir ama entropi artarken de yerel olarak düşük entropili yapılar oluşur ama bu demek değildir ki entropi azalır. Entropi sistemin genelinde her zaman azalmak zorundadır, yerel olarak düşük entropili yapılar bir başka yede yüksek entropi yaratmak zorundadır. Canlılar da bu şekilde yaşamını sürdürebilirler.

6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close