Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
İnceleme
Yusuf Sinan Yerli
İnceleyen 2 gün önce
Yazarın kitabın açıklamasında bahsettiği gibi bir baskı yöntemi ile insan davranışlarını ve duygularını otomatikleştirmek,nefes alan bir makine haline dönüştürülmesinin bireyin kendisine yapılan en büyük zarar olduğunu anlatan bir roman. Eserin içerisinde yer alan olaylar ile insanı duyguların en uç örneklerini okuduğumuz gibi baş karekterin bu özelliklerini kaybetmesi sonucu olan olaylar örgüsünü okuyoruz. Yazarın bazı duyguları örneğin şiddet,öfke,haz,sevinç,mutluluğu çok üst düzeyde betimlediği için roman okuyucuyu adete içerisine hapsediyor kitabın zaman akışı içersinde adeta kayboluyorsunuz karekterlerle empati kurmaya başlıyorsunuz ki bu çok tuhaf hissettiriyor. Olaylar silsilesi genellik tehlikeli ve çoğunlukla kişinin ruh halini ve düşünce yapısını sorgulatan cinsten olmasına rağmen yazarın eser içerisinde verdiği mesajı çok net bir şekilde görmenize ve anlamanızı sağlıyor. Özellikle günümüzde medya,gündem,toplumsal olaylarla insanları bir yöne doğru itme çabasına karşı okunması gereken bir kitap ayrıca tüm bu ciddi şekilde incelenmesi gereken olayları sarkastik bir şekilde anlatması ve sınırları olmadan yaşayan bir grup gencin hayat hikayesinden bahsetmesi okunmaya değer bir şekilde anlatması okuyucuyu asla sıkmıyor
9.8/10
(28 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : A Clockwork Orange
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
4
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Uyarlayan 24 Şubat 2019 3 dk.

Günümüzden 600 milyon yıl kadar önce tek hücreliliğin çok hücreliliğe evrimleştiğini birçoğumuz biliriz. Ancak bilmek bir şeydir; bu evrimin gözünüzün önünde yaşanması ise bambaşka bir şeydir. İşte Georgia Teknoloji Üniversitesi ve Montana Üniversitesi araştırmacılarının tanıklık ettiği tam da buydu. Hem de sadece tanıklık etmekle kalmadılar; bu evrimin nefes kesici, hızlandırılmış ("time-lapse") videolarını da kaydetmeyi başardılar.

Sözünü ettiğimiz evrimsel değişim sadece 50 hafta sürdü. Çok hücreliliğin evrimini tetikleyense basit bir avcının ortama dahil edilmesiydi.

328
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 9 Mart 2021 18 dk.

Proteinler, canlı organizmaların kas, saç, kolajen gibi vücut dokularında yapısal olarak yer alan; buna ek olarak enzim ve antikor örneklerinde olduğu gibi fonksiyonel olarak da görev alan; aminoasit adı verilen yapıtaşlarının bir veya birden fazla zincir oluşturacak şekilde bir araya gelmesiyle oluşan; karbon, hidrojen ve oksijene ek olarak her zaman azot ve kimi zaman sülfür içeren, canlıların var oluşu ve sağlığı için vazgeçilmez öneme sahip, büyük biyomoleküllerdir (makromoleküllerdir). Biz insanlar, proteinlerimizi vücudumuzda üretir veya dışarıdan beslenme yoluyla alırız; benzer şekilde, vücudumuzdaki aminoasitlerin bir kısmını kendimiz üretebilirken, diğerlerini dışarıdan, o aminoasitleri üretebilen canlıları yiyerek almamız gerekir.

Bu teknik tanımı birazcık daha sadeleştirecek olursak: Proteinler, genellikle kas dokusu ile ilişkilendirilir; ancak canlılığı oluşturan bütün doku ve organların yapısında proteinler görev alır. Proteinler, aminoasit denen daha ufak moleküllerin uca, üst üste, yan yana peptit bağı adı verilen bir bağ türüyle bağlanması sonucu oluşan bir molekül kompleksidir. Peptit bağı, aminoasitlerin su kaybetmesi (dehidrasyonu) ile oluşan, kovalent yapılı bir bağdır. Aminoasitleri, farklı renklerde boncuklar olarak düşünecek olursanız, proteinler de bu boncukların bir araya gelmesinden oluşan kolyeler gibidir. Her boncuk; karbon, oksijen, hidrojen, azot ve bazen kükürt atomları içeren aminoasidi temsil eder. Yani bir protein, esasen bu küçük tekil aminoasitlerden oluşan bir dizedir.

128
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 29 Ekim 2016 10 dk.

Albert Einstein, 17 Eylül 1933 tarihinde Türkiye'ye bir mektup göndererek 40 Yahudi bilim insanının Türkiye'de idame edilmesi talebinde bulunmuştur. Mektubun gerçekliği, 1949 yılında Princeton Üniversitesi'nde öğrenci olan Münir Ülgür tarafından da doğrulanmaktadır. Ülgür, Einstein ile konuştuğunda, laf Türkiye ve Mustafa Kemal Atatürk'ten de açılmıştır. Ülgür'ün anlattığına göre Einstein şöyle demiştir:

Bir süre daha sohbet eden ikilinin arasında geçen konuşmada Einstein'ın söylediği şu sözler de ilgi çekicidir:

201
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Nevzat Keskin
Seslendiren 5 gün önce 9:06
Şişe burunlu yunuslar, yüksek zekaları nedeniyle karmaşık numaraları öğrenebilen ilginç deniz memelileridir. Bu kıvrak canlılar doğada saatte 30 kilometreye...
24
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nda yayınladığımız bilim haberlerini anlık olarak Bundle üzerinden de okuyabileceğinizi biliyor muydunuz?

Sinem Özcan
Sinem Özcan
124K UP
Yazar 15 Mart 2022 4 dk.

İntihar, kişinin gönüllü ve kasıtlı olarak yaşamına son vermesi, öz canına kıyma eylemi olarak tanımlanabilir. Önemli bir halk sağlığı tehdidi olan intihar; intihar düşüncesinden, intihar girişimine ve tamamlanmış intihara varan kompleks bir eylemler bütünüdür. İntihar eğilimine; biyolojik/genetik, psikolojik ve sosyolojik (toplumsal koşullar ve stres etkenleri) olmak üzere biyopsikososyal ve tümleşik bir etmen öbeğinin etkimesi nedeniyle, intihar olgusu multidisipliner bir araştırma alanının konusudur.

Her yıl dünya genelinde yaklaşık olarak 1 milyon insanın intihar ettiği bilinmektedir ve yapılan çalışmalar, ilk 10 ölüm sebebi arasında olan intihar sonucu ölümlerin, tüm ölümlerin %1.5’luk kısmını oluşturduğunu; 15-44 yaş aralığında görülen ölüm sebepleri arasında ise önemli bir yer tuttuğunu göstermektedir.

76
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Yaşam Ağacı Türü
Yusuf Meşe
Türü Ekleyen 3 gün önce
1.5 metrelik bir boynuzu olan ağırlığı 4 ila 6 ton ağırlığında tahmin edilen buzul çağında yaşamış bir gergedan türü
2
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Günhan Özkul
Tıp Doktoru 29 Kasım 2020 Sen de Cevap Ver

Biraz bilimkurgu gibi olsa da aslında mantıklı bir soru. Teşekkürler.

Aşağıdaki tablodaki rakamları sağlıklı bir kişi ile kıyaslayacak olursak aslında metabolizmanın bazı nedenlerle yoğun bakım hastalarında daha da hızlı çalıştığı söylenebilir. Yoğun bakım hastası metabolik olarak yüksek stresli şekilde (kortizol), enfeksiyonla mücadele ve tamir-yapım-yıkım faaliyetleri yürütür.

Tüm bu nedenlerden dolayı yaşlanmada yavaşlama ya da durma gibi bir etkinin olması beklenmeyeceği gibi yoğun bakım hastaları normal hayatlarına geri döndüklerinde eski günlerine geri dönmek için uzun süreli bir nekahat dönemi geçirirler.

Tüm Reklamları Kapat

Sağlıkla kalın..

enerji hesaplaması
enerji hesaplaması
285 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Dr. Halide KAYA. Yoğun Bakimda Beslenme. (29 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 29 Kasım 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kadir Aras
Kadir Aras
50K UP
Üye 3 gün önce Henüz cevap yok.
Işık hızıyla Mars'a gitmeyi 3 dakika kabul edelim. 150bin km/sn giden bir icat yapsam ve Mars'a doğru yola çıksam bu yaklaşık 6 dakika. Yolun 1. dakikasındayken yanımdan ışık hızıyla başka bir icat geçse, bu icat bana göre 150bin ile geçmesi gerekirken 300bin ile geçiyor olması onun 6 dakika değil de daha kısa sürede varması anlamına gelmez mi?
111 görüntülenme
Işığın fiziği ve bildiğimiz fizik farklı mı?
Işığın fiziği ve bildiğimiz fizik farklı mı?
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Eda Alparslan
Aktaran 6 gün önce 3 dk.

Günümüzün küresel sorunlarından biri olan iklim değişikliği, ineklerin diyetlerini etkilemesi nedeniyle yediğimiz peynirlerin besin değerlerinin yanı sıra dokusu, tadı ve rengini de değiştirebilir. Journal of Dairy Science dergisinde yayınlanan bir çalışma, Fransa'da pastörize edilmemiş peynir üretimi yapan Cantal adındaki şirkette tam da bunu gözlemledi![1]

Fransa'nın bu bölgesinde inekler genellikle bölgenin çimenlik alanlarında otlatılıyor. Ancak iklim değişikliğinin gittikçe daha da kötüleşen kuraklıklara yol açması nedeniyle bazı hayvancılar yem olarak mısır gibi alternatifler kullanmaya başladı. Elbette üreticiler, bu değişikliğin hayvanlarını nasıl etkileyeceğini merak ediyordu. Matthieu Bouchon, durumu şöyle özetliyor:

55
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Eser
Ece Müker
Ece Müker
517K UP
Eseri Ekleyen 6 gün önce Film
9.5/10
(2 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : F1: The Movie
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
Messier 109

Büyük ve güzel çubuklu sarmal galaksi Messier 109, Charles Messier'in ünlü parlak bulutsu ve yıldız kümeleri kataloğundaki 109. gök cismidir. Messier 109'u, kuzeydeki Büyük Ayı takımyıldızında (Lat: "Ursa Major"), Büyük Kepçe'nin (İng: "Big Dipper") kasesinin hemen altında bulabilirsiniz. Büyük Kepçe'nin parlak yıldızlarından biri olan Phecda (Gamma Ursa Majoris), bu teleskopik görüntünün sağ üst köşesindeki parlamaya neden olmaktadır. M109'un belirgin merkezi çubuğu, galaksiye genellikle bir açıyı temsil ederken kullanılan Yunan harfi teta (θ) benzeri bir görünüm verir. M109, Dünya gökyüzünde yaklaşık 7 yay dakikası veya 0,12 derece gibi çok küçük bir açı boyunca uzanır. Ne var ki, bu küçük açı, galaksinin yaklaşık 60 milyon ışık yılı uzaklıkta olduğu göz önüne alındığında, 120.000 ışık yılı büyüklüğünde devasa bir çapa karşılık gelir. Görselde, artık tanınan Büyük Ayı galaksi kümesinin en parlak üyesi olan M109'a (diğer adıyla NGC 3992), ön planda yer alan sivri görünümlü parlak yıldızlar eşlik ediyor. Yukarıdan aşağıya sırasıyla UGC 6969, UGC 6940 ve UGC 6923 olarak tanımlanan üç küçük ve bulanık mavimsi galaksi, muhtemelen kendilerinden çok daha büyük, çubuklu sarmal galaksi olan Messier 109'un uydu galaksileridir.

27 Haziran 2025 Günün Astronomi Fotoğrafı (NASA APOD)

📸 Kaynaklar ve Katkıda Bulunanlar:
Görsel Kaynağı & Copyright: Robert Eder
Çeviren: Simay Aladağ

🔗 Tüm APOD içeriklerini görmek için:
https://evrimagaci.org/apod
Akın Karahasan
Seslendiren 5 Şubat 2022 6:53
Evrimsel biyolojiyle ilgili en sık duyduğumuz esprilerden birisi “Maymundan mı geldik bilmiyorum ama maymuna gittiğimiz doğru.” lafıdır. Çok tekrar edildiği...
58
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

YouTube, Evrim Ağacı tarafından hazırlanan içerikleri video yoluyla öğrenmenin en iyi yolu! Ayrıca kanalımızda birçok bilim insanıyla röportajlarımızı, çeşitli deney gösterilerini ve diğer bilim içeriklerimizi bulabilirsiniz.

Yaşam Ağacı Gözlemi
Ahmet Kemal Aktaş (58Aka)
Gözlemi Yapan 25 Haziran 2023 Türkiye, İzmir
Bakımı zor bi tür ve beslemeye göre daha çok yumurta verebilir ilk işçi cikana kadar beslemenizi tavsiye ederim.
6
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Bilimler Köyü
Etkinliği Ekleyen 1 ay önce İzmir₺9.000,006 Temmuz
Biyoloji, Termodinamik ve Görelilikte Dönüşen Paradigmalar
06 Temmuz 2025 15:00 tarihinden 13 Temmuz 2025 12:00 tarihine kadar.

Kuantum süperpozisyon ve dolaşıklık gibi olgular üzerindeki kontrol gücümüzün artması, kuantum bilimi ve teknolojilerinde ikinci bir devrim için yeni bir düşünsel zemin oluşturdu. Bu etkinlikte, bu kuramsal enformasyon kavramlarının moleküler biyoloji, enformasyon termodinamiği ve nedensel görelilik gibi farklı alanlarda tetikleyebileceği derin değişimleri ve bu süreçte bu kavramların kendilerinin geçirebileceği dönüşümleri tartışacağız. Ayrıca, oda sıcaklığında ve makro ölçekte çalışan kuantum teknolojilerinin geliştirilmesine giden alternatif yolları hayal ederek, üçüncü kuantum devrimine nasıl ulaşabileceğimize dair varsayımlarda bulunacağız.

Devamını Göster
5
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close