Tek Hücreliliğin Çok Hücreliliğe Evrimi Videoya Kaydedildi!
Günümüzden 600 milyon yıl kadar önce tek hücreliliğin çok hücreliliğe evrimleştiğini birçoğumuz biliriz. Ancak bilmek bir şeydir; bu evrimin gözünüzün önünde yaşanması ise bambaşka bir şeydir. İşte Georgia Teknoloji Üniversitesi ve Montana Üniversitesi araştırmacılarının tanıklık ettiği tam da buydu. Hem de sadece tanıklık etmekle kalmadılar; bu evrimin nefes kesici, hızlandırılmış ("time-lapse") videolarını da kaydetmeyi başardılar.
Sözünü ettiğimiz evrimsel değişim sadece 50 hafta sürdü. Çok hücreliliğin evrimini tetikleyense basit bir avcının ortama dahil edilmesiydi.
Evrim, Videoya Kaydedildi!
Bilim insanları, tek hücrelilikten çok hücreliliğin evrimini 14'er saniyelik 9 hızlandırılmış video şeklinde kaydettiler. Evrimi siz de kendi gözlerinizle izleyebilirsiniz:
Deneyin Amacı
Bu deneyde bilim insanları, tek hücrelilerin çok hücreli organizmalara yüz milyonlarca yıl önceki evrimleşmesinin nedenini tespit etmeye çalışıyorlardı.
Bu konudaki hipotezlerden birisi, avcı baskısının tek hücreli organizmalar üzerinde seçilim baskısı oluşturduğu ve daha karmaşık yapılı olacak şekilde evrimleştikleri yönündeydi.
Bunu test etmek için, William Ratcliff'in başını çektiği araştırma ekibi, Chlamydomonas reinhardtii türünden tek hücreli yeşil alglerden topladı.
Avcı baskısı yaratmak içinse ortama yine tek hücreli, filtreleme yoluyla beslenen bir avcı eklediler: Paramecium tetraurelia.
Sonrasında yapmaları gereken tek şey gözlemekti.
50 Hafta, 750 Nesil...
İnanılmaz bir şekilde, araştırmacılar sadece 50 haftalık bir gözlem süresi sonrasında, yani 1 yıldan kısa bir sürede, 5 deneysel popülasyondan 2 tanesinin tek hücrelilikten çok hücreliliğe evrimleştiğini gördüler. Makalelerinde şöyle anlatıyorlar:
Bu araştırmada, avcılara bir tepki olarak basit çok hücreliliğin de novo kökenlerinin evrimleşebileceğini gösteriyoruz.
50 hafta, evrimsel ölçekte düşünüldüğünde bir göz kırpma süresi kadardır. Algler içinse 50 hafta biraz daha uzun bir süredir: 750 nesil kadar! Ancak özellikle de tamamen yeni yaşam döngülerine evrimleştiklerini düşünecek olursanız, bu yine de fazlasıyla etkileyicidir.
Böylesine bir evrime tanıklık etmek sadece akıl almaz değil; aynı zamanda avcıların erken çok hücreli evriminde en azından kısmî bir role sahip olduğunu düşündürüyor.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Avcı Baskısının Çeşitliliğe Etkisi
Sadece bu da değil! Evrimleşen çok hücreli popülasyonlar inanılmaz miktarda çeşitliliğe sahipti. Tıpkı doğal evrimde olmasını bekleyeceğiniz gibi! Araştırmacılar şöyle yazıyorlar:
Evrimleşen çok hücreli yaşam döngülerinde dikkate değer miktarda çeşitlilik bulunmaktadır. İzole edilmiş popülasyonlarda özellikle hücre sayısı ve propagül sayısında çeşitlilik gözlenmiştir. (...) Hayatta kalmaya yönelik testler, çok hücreliliğin avcı baskısına karşı etkili bir koruma sağladığını göstermektedir.
Makale Nature Scientific Reports dergisinde yayınlandı ve ücretsiz olarak erişilebilmektedir. Ekip, 2013 yılında yaptıkları bir deneyde tek hücreli alglerin çok hücreliliğe evrimleşebileceğini göstermişlerdi.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git- 97
- 60
- 60
- 36
- 29
- 20
- 17
- 4
- 3
- 2
- 2
- 2
- Türev İçerik Kaynağı: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
- M. D. Herron, et al. (2019). De Novo Origins Of Multicellularity In Response To Predation. Nature Scientific Reports. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 11:39:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7627
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.