Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İklim Değişikliği, Peynirlerin Besin Değerini ve Tadını Etkileyebilir!

3 dakika
323
İklim Değişikliği, Peynirlerin Besin Değerini ve Tadını Etkileyebilir! Saga
Tüm Reklamları Kapat

Günümüzün küresel sorunlarından biri olan iklim değişikliği, ineklerin diyetlerini etkilemesi nedeniyle yediğimiz peynirlerin besin değerlerinin yanı sıra dokusu, tadı ve rengini de değiştirebilir. Journal of Dairy Science dergisinde yayınlanan bir çalışma, Fransa'da pastörize edilmemiş peynir üretimi yapan Cantal adındaki şirkette tam da bunu gözlemledi![1]

Fransa'nın bu bölgesinde inekler genellikle bölgenin çimenlik alanlarında otlatılıyor. Ancak iklim değişikliğinin gittikçe daha da kötüleşen kuraklıklara yol açması nedeniyle bazı hayvancılar yem olarak mısır gibi alternatifler kullanmaya başladı. Elbette üreticiler, bu değişikliğin hayvanlarını nasıl etkileyeceğini merak ediyordu. Matthieu Bouchon, durumu şöyle özetliyor:

Çiftçiler hayvanlarını ottan daha verimli ve kuraklığa daha dayanıklı yemlerle beslemek istiyor.

Bouchon ve meslektaşları, 2021 yılının beş ayı boyunca farklı türlerden 40 süt ineğini her gün gözlemledi. Gözlemler esnasında kuraklığı simüle edebilmek için hayvanlara ot yerine mısır gibi başka yemler farklı miktarlarda verildi. Araştırmacılar belirli aralıklarla her ineğin sütünden örnekler aldı.

Tüm Reklamları Kapat

Sütte bulunan yağ asitleri ve proteinlerin özellikleri; bu sütten nasıl bir peynir oluşturacağı, oluşan peynirin erime kalitesi ve besin değeri açısından önem taşır. Bu nedenle araştırmacılar, gaz kromatografisi adı verilen bir teknikten yararlanarak bu moleküllerin sütteki dağılımlarını kimyasal olarak incelediler. Bunun yanında bakteri kültürlerini inceleyerek sütün içinde bulunan yararlı bakterileri de teşhis ettiler.

Çalışma sonucunda mısırla beslenmenin sütü etkilemediği kanısına varıldı. Hatta mısırla beslenen ineklerde geğirme sonucu ortaya çıkan ve bir tür sera gazı olan metan gazında düşüş gözlendi. Buna karşın otla beslenen ineklerin peynirleri, sadece mısırla beslenen ineklerinkine göre daha lezzetliydi ve daha zengin bir tat sunuyordu. Otla beslenen ineklerin peynirlerinde kalp sağlığına yararlı olan omega-3 daha fazlaydı ve daha yüksek sayıda probiyotik laktik asit bakterisi bulunuyordu. Bu bulgular ışığında araştırmacılar, mısır temelli bir beslenme planına geçilse bile ineklerin diyetinde taze sebzelere de yer verilmesi gerektiğini düşünüyor.

Araştırmada yer almayan bilim insanları ise iklim değişikliğinin sığırların sadece beslenmesini değil fizyolojisini de etkilediğine dikkat çekiyor. Federal University of Lavras'ta süt bilimci Maria Danes şunları söylüyor:

İnekler yediklerini sindirirken ısı ortaya çıkar. Bu nedenle sıcaklamış bir inek, daha da fazla ısı üretmemek için daha az otlanacaktır.

Hayvanlar ayrıca sıcaktan kaynaklanan hücresel stresi yönetmek üzere bağışıklık sistemlerine enerji sağlayabilmek için besinlere ihtiyaç duyar. Danes bunun kısır bir döngüye yol açarak bağışıklık sisteminin baskılanmasına sebep olduğunu söylüyor. Bağışıklık sistemi baskılanan hayvanlar hastalıklara karşı savunmasız hale geliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Öte yandan Brezilya gibi daha sıcak iklimli bölgelerde üreticiler sıcaklık ve kuraklığa alışkın. Yine de Brezilyalı süt üreticisi Gustavo Abijaodi bazı endişelerini dile getiriyor:

Son birkaç yıldır yağmur dönemleri gittikçe kısalıyor ve daha şiddetli geçiyor. Bunun sonucunda sıcaklığın yüksek olduğu dönemleri daha uzun yaşıyoruz.

Abijaodi, inekleri sıcaklıktan biraz olsun kurtarabilmek için açık havada otlatmadan iç ortamda besleme sistemine geçiyor. Bunu yapmaktaki motivasyonunu şöyle açıklıyor:

Sıcaklıklardan dolayı sütün protein ve yağ içeriklerinde ciddi sorunlar yaşıyoruz. Sıcaklığın etkilerini ortadan kaldırabilirsek inekler daha besleyici sütler verecek.

Araştırmacıların gözlemleri, süt sektörünün bu sorunları önlemek için farklı yem karışımı alternatiflerine yöneldiğini gösteriyor. Brezilya'da Kırsal Üretici Merkez Kooperatifinin teknik yöneticisi Marcus Vinícius Couto ise çalışmayı şöyle eleştiriyor:

Araştırmadaki problem şu: Ot yerine verdikleri diyetin nişasta oranı çok yüksek. Oysa biz sütün kalitesini korumak için belli seviyede nişasta, yağ, saman ve lif içeren diyetler oluşturuyoruz.

İneklerin işkembe veya rumen olarak bilinen ilk ve en büyük mide bölümünde nişastanın sindirimi zordur. Bu yüzden ineklerin ne kadar nişasta tükettiğine dikkat etmek gerekiyor. Fransız hayvancıların değişen koşullara uyum sağlamak için farklı stratejilere ihtiyacı var. Bouchon ise emin olduğu bir şeyi açıklıyor:

İklim değişikliği böyle devam ederse, yediğimiz peynirlerde etkisini bariz şekilde hissedeceğiz.
Evrim Ağacı, sizlerin sayesinde bağımsız bir bilim iletişim platformu olmaya devam edecek!

Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...

O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...

O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.

Avantajlarımız
"Maddi Destekçi" Rozeti
Reklamsız Deneyim
%10 Daha Fazla UP Kazanımı
Özel İçeriklere Erişim
+5 Quiz Oluşturma Hakkı
Özel Profil Görünümü
+1 İçerik Boostlama Hakkı
ve Daha Fazlası İçin...
Aylık
Tek Sefer
Destek Ol
₺50/Aylık
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
74
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu Makale Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 17
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Bilim Budur! 2
  • İnanılmaz 2
  • Üzücü! 2
  • Grrr... *@$# 2
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ M. Bouchon, et al. (2025). Adaptation Strategies To Manage Summer Forage Shortages Improve Animal Performance And Better Maintain Milk And Cheese Quality In Grass- Versus Corn-Based Dairy Systems. American Dairy Science Association, sf: 4796-4817. doi: 10.3168/jds.2024-25730. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/07/2025 23:08:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20907

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Geçmiş ve Notlar
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
İşaretle
Göz Attım
Site Ayarları

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.

[Site ayalarına git...]
Bu Yazıdaki Hareketleri
Daha Fazla göster
Tüm Okuma Geçmişin
Daha Fazla göster
0/10000
Kaydet
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Alparslan. İklim Değişikliği, Peynirlerin Besin Değerini ve Tadını Etkileyebilir!. (26 Haziran 2025). Alındığı Tarih: 18 Temmuz 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/20907
Alparslan, E. (2025, June 26). İklim Değişikliği, Peynirlerin Besin Değerini ve Tadını Etkileyebilir!. Evrim Ağacı. Retrieved July 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/20907
E. Alparslan. “İklim Değişikliği, Peynirlerin Besin Değerini ve Tadını Etkileyebilir!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 26 Jun. 2025, https://evrimagaci.org/s/20907.
Alparslan, Eda. “İklim Değişikliği, Peynirlerin Besin Değerini ve Tadını Etkileyebilir!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, June 26, 2025. https://evrimagaci.org/s/20907.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close