Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
S. Buğra Baltacı
Yazar 7 Ağustos 2020 11 dk.

Hücreden hücreye iletişim sinaps adı verilen özelleşmiş bölgelerde gerçekleşir. Sinapslar iletim (transmisyon) için kullandıkları mekanizmaya göre iki ana sınıfa ayrılır: kimyasal ve elektriksel.

Kimyasal iletim genellikle nörotransmitter (sinir iletici) içeren keseciklerin kalsiyuma bağımlı bir süreç ile hücre membranı ile birleşmesini ve takiben presinaptik hücreden postsinaptik hücre üzerindeki belirli reseptörlere etki etmek üzere serbest bırakılan transmitter maddenin hücre dışına atılmasını (eksositozunu) içerir.

95
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Nevzat Keskin
Seslendiren 3 gün önce 9:19
Neden yelleniyoruz (evet, tıbbi terminolojide "yellenme" olarak geçer)? Neden kokuyor? Bunlar birçoklarımızın merak ettiği ama pek de fazla cevaplanmayan...
11
İnceleme
Meryem Erki
İnceleyen 5 gün önce
Bu dizi hakkında tamamını izlemediğim için kesin ve belirli bir eleştiri yapamam ancak dizinin ilk bölümleri gayet güzel ilerliyor.
Dizi
9.3/10
(18 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Hüseyin Güngör
İnceleyen6 1 gün önce
Yine üstünden bir süre geçtiği için hatırlamakta zorlanıyorum. Bu filmi Tom Cruise'un antagonist rolünde olduğunu okuduğum için merak edip izledim. Gerçekten karizmatik bir adam ve bu karakterin de doğası çok güzel. Foxx ise Ray filmi ile Oscar kazanmış ve bu filmle de aday gösterilmiş. Filmografisi biraz değişik duruyor. Django da olmuş dandik filmlerde de oynamış. Electro karakterine de hayat verdi. Orada da adı Max ve potansiyel sahibi öz güvensiz bir karakterdi.d Filmin hikayesi, hayalleri olup harekete geçmeyen bir taksi şoförünün bir gece kendisini derin bir komploda bir tetikçiyle bulmasını konu alıyor. Hikayenin orijinalliği aksiyona ve gerilime farklı bir doku veriyor.

Yönetmen Michael Mann The Aviator ve The Insider ile 4 Oscar adaylığı almış. Heat ve The Last of the Mohicans da kendisinin filmleri. Bu film de 2 saat uzunluğunda ve 2004 gibi eski bir yapım yılına sahip. Bu da değerini artırıyor. 2 Oscar adaylığı kazanmış. Filmin diyalogları ve orijinal kötü karakterin orijinal radikal düşünceleri entelektüelite dolu ve düşünmeye itiyor. Bu yönden de bağ kurdum. İlerleyişi güzel, birkaç sürprizi güzel, çekimler güzel. İzlenir bir filmdi.
Film
6.0/10
(1 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
Aktaran 18 Mayıs 2024 1 dk.

Monthly Notices of the Royal Astronomical Society dergisinde yayınlanan bir araştırma, Albert Einstein'ın yerçekimi hakkındaki ana tahminlerinden birini, bir kara deliğin etrafında "dalma bölgesi" gözlemleyerek nihayet doğruladı.[1]

Oxford Üniversitesi'nden bir ekip, kara delikleri daha iyi anlamak için X-ışını verilerini kullandı ve yerçekimini "mümkün olan en güçlü formunda" gözlemledi.

19
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Gözlemi
Metin Mert Yiğit
Gözlemi Yapan 5 gün önce Türkiye, Çanakkale
Çanakkale/Ezine/Dalyan , Dalyan limanın yakınında olan kalpli göl diğer adıyla pembe gönlün etrafında maki bitki örtüsüne gözlemlenildi
0
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Övgü Kayadelen
Çeviren 28 Şubat 2018 10 dk.

Her organizma, kendi sinir sistemi tarafından alınıp işlenen bilgilerin tamamından oluşan bir dünyada yaşar (Dangles et al. 2009). “Umwelt” terimi, 1909’da Jakob von Uexküll tarafından, algılanan dünyayı tanımlamak amacıyla türetilmiştir (Rüting 2004, Shettleworth 1998). Umwelt, her organizma için farklıdır, dolayısıyla başka bir organizmanın dünyayı nasıl algıladığını tamamen anlayabilmemiz çok zordur. Bu açmaz, yıllar boyunca hem filozofların (Nagel 1974) hem de biyologların (Griffin 1958) ilgisini çekmiştir. Algı sistemlerinin gelişiminin hayvanın gelişimiyle paralellik göstermesi gayet normal bir durumdur. Bu durum organizmanın yaşamı boyunca içinde bulunduğu “umwelt”in (algılanan çevrenin) sıkça değiştiği anlamına gelir (Dangles et al. 2009).

Duyusal ekoloji alanı, hayvanların çevrelerinde neleri algıladıklarını ve bunun çevre ile olan etkileşimlerine nasıl etki edeceğini anlamak amacıyla onların algı sistemleri üzerine yapılan araştırmalara dayanmaktadır (Dangles et al. 2009). Bu algısal dünya, her ne kadar herhangi bir zamanda hayvanın sinir sisteminin iç dinamiklerinden etkileniyor olsa da belli bir organizmanın sahip olduğu algılara yüksek oranda bağımlıdır.

62
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Öne Çıkan EtkinlikBilim Buluşması
Pangaltı Evrim Atölyesi
Etkinliği Ekleyen 16 saat önce İstanbulÜcretsiz13 Temmuz
Regli Anlamak: Menstrüasyona Dair Doğru Bilinen Yanlışlar - Öğr. Gör. Meserret Aslan
13 Temmuz 2025 15:00 tarihinden 13 Temmuz 2025 18:00 tarihine kadar.

Regl hakkında konuşmanın, öğrenmenin ve birlikte güçlenmenin zamanı!
Toplumsal tabulara karşı bilgiyle durmak, hijyen, eğitim ve eşitliği konuşmak için seni de bekliyoruz.
📅 13 Temmuz • 15:00
👭 Etkinlik Sadece Kadınlara Özel
📍Babil Kültür Merkezi
📌 Katılım ücretsizdir. Kayıt için formu doldurmayı unutma!

Devamını Göster
4
0 Yorum
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Pedram Türkoğlu
Yazar 14 Mayıs 2017 27 dk.

Böcekler derin deniz dipleri hariç neredeyse her habitattan rapor edilmişlerdir. Çoğu türü karasal olmasına karşın, birçoğu da yetişkin veya larval evrelerinde tatlı sularda ya da tuzlu su bataklıklarında yaşarlar. Az sayıda tür (okyanus koşucuları Holobates cinsinin tümü) açık okyanus yüzey suları üzerinde yaşayabilmesine karşın şaşırtıcı bir şekilde yetişkin böcekler okyanuslara uyum sağlamayı başaramamıştır. Muhtemelen yüksek basınçta su geçiren ve kırılgan olan dış iskeletleri okyanuslarda uyum başarısı sağlayamamıştır. Bu başarıyı sağlayanlar da zaten artık ''böcek'' değildir. Bu sınıfta yaklaşık 29 takım, 949 aile ve 1.1 milyon böcek türü tanımlanmış, büyük olasılıkla bu sayının en az 3 katı daha tanımlanmayı beklemektedir. Benzer bir şekilde şimdilik 95 milyon böcek türünün fosillerde de mevcut olduğu sanılmaktadır. Örneğin Meganeuropsis permiana 245 milyon yıl önce yaşamış, 71 cm'lik kanat açıklığı ile şimdiye kadarki bulunan en büyük böcektir. Aslında böcekler, uçma ilk evrimleştiğinde başka hiçbir organizma tarafından yaşam şekli olarak kullanılmamaktaydı. Bu nedenle rekabete girebilecek başka hayvan grupları olmadığından uyumsal başarıları da engellenememiştir. Birtakım amfibiler dışında Dünya'da onları eleyebilecek başka bir tür yoktu. Böylece sayıları artmış ve yanında bitkilerin çeşitliliğini getirmiştir.

Yusufçuklar ve kızböcekleri, bilinen en eski böcek takımları arasında yer alır. Kanat açıklıkları 19 cm'ye ulaşabilen bu hayvanlar genellikle suya yakın yerlerde yaşayan, uçarken başka böcekleri avlayan birer yırtıcıdır. Boyları 25 cm'yi bulan en iri türlerden bazıları küçük kuşları ve sürüngenleri de avlar. Örneğin Mavi yusufçuk (Pachydiplax longipennis) birlikte veya ayrı ayrı çırpabildiği büyük çifte kanatlarıyla ileri ya da geri uçabilir, havada asılı kalabilir. Şafak yusufçuğu (Trithemis aurora) da etçil beslenmeye uygun ağız yapısına sahiptir. Termit ve hamamböcekleri avlanamaz. Hamamböcekleri genelde çürümüş bitki artıklarıyla, memelilerin ve kuşların artıklarını yer. Termitler ise ölü ağaçlarla beslenir. Besinlerin dönüşümünü sağlamakla birlikte, kentsel yaşam alanlarında binalara zarar verir. Çekirgeler ve ağustosböcekleri ise omnivordur (hepçildir). Bedeninin geri kalanını hareket ettirmeden kafasını çevirebilen tek böcek de peygamberdevesidir (Mantis takımı). Avcı böcekler dışında bokböcekleri gibi detritivor olan böcekler de ekosistemdeki kimyasalların yeniden döngüye katılmasında önemlidirler. Bazı böcekler, bitkilerin ya da hayvanların iç parazitidir. Diğerleri konağın kanını emer ya da yüzeyindeki dokuları tüketirler. Tüm böcek türlerinin yaklaşık %20'si parazitoiddir.

78
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
İnceleme
Elif Türk
İnceleyen 1 Eylül 2022
Dizi dönem işi olarak gerçekten iyi kıyafetler mekanlar o dönemin ruhunu yansıtmakta çok iyi birer iş çıkarıyor
Oyuncuların çocuk oyuncularda dahil hepsi iyi duyguyu yansıtmakta çok başarılılar
Ama tabi öne çıkan oyuncular var ve bunu diziyi izleyince anlayacaksınız
.
Dizide insanın bilmedigi şeyler hakkında nasıl bı tavra sahip olduğu ondan nasıl korktuğu insanlarin dinle nasıl korkutukdugunu gosteren izlerken sikilmayacaginiz bı yapim.

Dizinin sonunda aklınızda soru işareti/işaretleri olabilir ki benim oldu ama mealesef yapacak birşey yok bu da dizinin gotik ve gizemli yapısından kaynaklı olduğunu dusunuyorum
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Argümantatif Mantık Hatası
Parça/Bütün Safsatası 1 moderatör tarafından eklendi
Bir bütünü oluşturan parçalarla, o parçaların oluşturduğu bütün arasında niteliksel bir ilişki olmasını bir zorunluluk olarak görmektir.
Mantık Hatası Açıklaması
Parçalarda bütünün özelliğinin olmaması, bütünün o parçaların toplamından "fazlası" olduğu anlamına gelmemektedir. Bir atomun kokusu yoktur ancak birçok atomun belli şekillerde bir araya gelmesi ile koku dediğimiz özellik oluşabilir. Lego parçalarının kendisinde araba olma özelliği yoktur ama sadece bu parçalar farklı şekillerde birleştirilip araba oluşturulabilir. Bunun gibi bütünsel özellikler, parçaların bir araya gelmesi ile oluşur. Belirli bir özelliğe sahip bütünsel bir yapının oluşması için parçaların bütünün özelliğine sahip olmaları beklenmez.
1
Mantık Hatasını Göster
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
206K UP
Yaklaşık 21 yıldır Bilim ve felsefe ile ilgilenir 6 gün önce Sen de Cevap Ver

Bir makine yaptınız. Arka planda olan biten sadece elektron transferi yap veya yapma gibi 1 ve 0'lara karşılık gelen işlemler. Bilgisayar ekranında gördükleriniz veya tüm işlemler de bu arka plandaki elektron transfer süreçlerinin kümülatif ve kolektif toplamına dayanıyor.

Makinenin detayına girip incelediğinizde bu elektron transfer süreçleri dışında işlem bulamıyorsunuz.

Tek tek işlemlerde hiç bir bilinç emaresi bulamıyorsunuz. Noktasal, tekil işlemlerde bilinç yok. Beyindeki tüm hücreler ve hücreleri oluşturan atomlar da sonuç olarak bilinçsiz.

Tüm Reklamları Kapat

O halde bilinç bunlardan ve toplamlarından daha fazlası demektir.

Burada 'indirgenemez bütünlük' kavramı ortaya zorunlu olarak çıkar. Bütün parçalarla tanımlanamaz ve bütün 'bütün' (tekillik) olarak tanımlanmalı ve ele alınmalı.

İndirgemeci yaklaşımlarla bilinç çok açık ki tanımlanamıyor. Artık bilim dünyasının bunu kabul etmesi gerekiyor. İndirgemecilik bir noktaya kadar işe yarar görünse ve gerçekten yarasa da bir noktadan sonra iflas ediyor. Kısacası ve sonuç olarak Bilinç bütünlük halinde adeta ayrı bir arayüz olarak tanımlanabiliyor. Bunun sonuçları ve nedenleri başka bir yazının konusu. Ancak bildiğimizi zannetiğimiz bir çok şey detaya indiğimizde bildiğimiz ve göründüğü gibi değil, çıkmıyor.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Batuhan Piren
Araştırmacı 28 Temmuz Sen de Cevap Ver

Bu kedilerin patilerinde bazen “beyaz lekelenme” olarak bilinen genetik bir özellik nedeniyle beyaz tüyler olabilir. Bu durum kürkte pigment üretiminden sorumlu gen tüm vücutta tam olarak baskın olmadığında ortaya çıkar. Sonuç olarak, kürkün geri kalanı karakteristik düz mavi renkte kalırken, patiler gibi belirli bölgeler beyaz kürkle kalabilir. Patilerdeki beyaz lekeler, pigment üreten genin gelişim sırasında aktif olmadığı bölgelerdir. Bu doğal olarak oluşan bir varyasyondur ve herhangi bir sağlık sorunu teşkil etmez[1][2][3]

Kaynaklar

  1. Petcoach. Pigment Changes In Cats Hyperpigmentation, Hypopigmentation, Depigmentation. Alındığı Tarih: 28 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Petcoach | Arşiv Bağlantısı
  2. Dr. Mike Paul. Depigmentation Disorders In Cats: Changing Skin Color. Alındığı Tarih: 28 Temmuz 2024. Alındığı Yer: pethealthnetwork | Arşiv Bağlantısı
  3. Dr. Alice Athow-Frost. My Cat’s Fur Is Changing Color: 6 Vet Approved Reasons For Coat Changes. Alındığı Tarih: 28 Temmuz 2024. Alındığı Yer: catster | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Gözlemi
Erim Başkütük
Gözlemi Yapan 28 Aralık 2023 Türkiye, Tekirdağ
Fotokapanima yakalanan bir yaban domuzu
13
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Can7 Bayis
4 gün önce
Bilgisiyar ve direksiyon seti alıcam ikinci el öneriniz varmı bütçem 16-17 bin tl fiyat performans 
0
1 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
22
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Türü
Mehmet Emir Çakır
Türü Ekleyen 1 gün önce
Strigopoidea, halk arasında bilinen adı ile Yeni Zelanda Papağanları; Psittaciformes (Papağanlar) takımının altında bulunan bir süperailedir. Yeni Zelanda Papağanlarını içerir. İsminden anlaşılacağı üzere bu süperaile altındaki türler, Yeni Zelandada yaşamaktadır.
2
Söz
Evrim Ağacı
Alıntıyı Ekleyen 19 Ocak 2019
Evrim, Dünya'daki yaşamın en erken başlangıçlarından günümüze kadarki çeşitliliğini mümkün kılan değişim sürecidir. Evrim, biyolojinin temel prensibidir.
Bu alıntı Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
17
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yağmur Uygun
Yağmur Uygun
51K UP
Üye 6 Haziran 2019 1 Cevap
Bunun için öncelikle biyoloji veya genetik okuyup üzerine doktora mı yapmam gerekiyor? Ve bunu Türkiye’de sağlıklı Ve iyi bir şekilde yapabilir miyim, yoksa yurt dışına mı çıkmam gerekiyor?
115 görüntülenme
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close