Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Kafana takılan neler var?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Utku Derin
Utku Derin
380K UP
Çeviren 25 Temmuz
Bu kozmik bulutlar, Cepheus takımyıldızının verimli yıldız alanlarında, 1.300 ışık yılı uzaklıkta filizlenmiştir. Iris Bulutsusu olarak da adlandırılan NGC 7023, çiçekleri andıran tek bulutsu da değildir. Bu derin teleskopik fotoğraf, Iris Bulutsusu'nun çevredeki yıldızlararası toz alanlarına işlenmiş renk yelpazesini ve simetrilerini gözler önüne seriyor. Iris'in içinde, tozlu bulutsu materyali sıcak, genç bir yıldızı çevreliyor. Daha parlak olan yansı bulutsusunun baskın rengi mavidir. Bu renk, yıldız ışığını yansıtan toz taneciklerinin karakteristik bir özelliğidir. Yansı bulutsusunun merkezi filamentleri, bazı toz taneciklerinin yıldızdaki görünmez morötesi radyasyonu görünür aralıktaki kırmızı ışığa dönüştürdüğü için zayıf bir kırmızımsı ışık yayarak parlar. Kızılötesi gözlemler, bu bulutsunun PAH olarak bilinen karmaşık karbon molekülleri içerdiğini göstermektedir. Iris Bulutsusu'nun tozlu mavi taç yaprakları yaklaşık altı ışık yılı genişliğindedir.
 
1
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
İnceleme
Doğukan Kuru
Doğukan Kuru
10K UP
İnceleyen10 19 Temmuz 2023
İnsanların hayatını çocukluklarından ölümlerine ve hatta onların da çocuklarına kadar incelemiş yanılmıyorsam 91 yıllık bir Harward araştırması. Bu araştırma insanların hayatlarına bakıp bir insanın nasıl mutlu olabileceğini anlatıyor. Kesinlikle okuyun.
10.0/10
(9 Kişi)
Puan Ver
Lessons from the World's Longest Study on Happiness
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
8
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Hakan Orhan
Hakan Orhan
61K UP
Yazar 28 Ekim 2020 7 dk.

21 Kasım 1694 tarihinde dünyaya gelen, sivri dili ve döneminin neredeyse her türlü iki yüzlülüğüne yönelttiği eleştirilerle başı beladan kurtulmayan Voltaire, Aydınlanma Çağı’nın en önemli filozoflarından birisidir. En tanınan eseri Candide (ya da İyilik ya da İyimserlik Üzerine), 1757 yılında yayımlanmıştır. Voltaire, iki binin üzerinde kitap ve kitapçık yazmıştır. Sivri kalemi yüzünden birçok kez sürgüne gönderilmiş, hapse atılmış ve kitapları yakılmıştır. Voltaire hayatı boyunca insan haklarını, fikir ve din özgürlüğünü savunmuştur.

Leibniz ise 1646 yılında Leipzig’de dünyaya gelmiştir. Tüm zamanların en büyük matematikçilerinden biri olarak kabul gören Leibniz, büyük dahi Newton’dan bağımsız olarak differansiyel ve integral hesabını geliştirmiştir. Matematiğin yanı sıra; felsefe, jeoloji ve tarih alanında da önemli eserler ortaya koymuştur.

33
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Meltem Çetin Sever
Yazar 30 Mart 2019 4 dk.

Ispanak bitkisi yüksek miktarda demir içerir ve hatta kırmızı etle (sığır bonfilesi) karşılaştırıldığında ıspanağın 100 gramında yaklaşık olarak 2,6 mg demir, kırmızı etin 100 gramında ise yaklaşık olarak 2,5 mg demir bulunur. Sorun, ıspanaktaki demirin vücudumuz tarafından emiliminin %1,7 iken etteki demirin emiliminin %20 olmasıdır. Yani, 100’er gram ıspanak ve et yediğimizde ıspanaktan alacağımız demir miktarı 0,044 mg iken etten alacağımız demir miktarı 0,5 mg'dır. Ispanak, yine de pek çok besin türüne göre iyi bir demir kaynağı olsa da sanıldığı kadar değildir.

Ispanağın çok iyi bir demir kaynağı olduğunu sanmamızın en büyük nedenlerinden biri Temel Reis'tir.

168
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Arsel Berkat Acar
Yazar 12 Nisan 2013 27 dk.

UFO’lar (Tanımlanmamış Uçan Cisim) spesifik bir iddia değil, genel bir konudur. Los Angeles Savaşı, Kemerburgaz UFO ve Phoenix Işıkları gibi olaylar UFO’lar konusunda spesifik birer iddiadır. Bu sebeple böylesine geniş bir konuyu uzunca işlediğimiz için elbette her yönüne değinmemiz mümkün olmayacaktır.

Bu makalede; 51. Bölge, Ekin Çemberleri, Roswell Olayı, Antarktika’daki Naziler, Mars’taki Yüz, Reptilianlar gibi UFO komplolarıyla ilişkilendirilen birçok konuya değinmeden, UFO’lara dair bilimsel bir perspektif sunmaya çalışacağız.

64
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Onur Özer
Onur Özer
12K UP
Yazar 27 Temmuz 2014 31 dk.

“Doğa bir savaş alanıdır.” sözünü, çayırlarda koşturan aslan ve geyiklerden çok, bağışıklık sisteminde yaşananlar olarak anlamak mümkündür. Moleküler düzeydeki evrimsel savaşın en serti patojenler (yani hastalık yapan organizmalar) ile konak canlıların bağışıklık sistemi arasında gerçekleşmektedir desek abartmış olmayız. Birlikte evrimin en güzel örneklerini görebileceğimiz bu çekişme, aslında temel olarak bir organizmanın “ben ve diğerleri” ayrımını yapabilmesine dayanmaktadır. Patojenler için evrimsel başarı ise bu ayrımdan kaçabilmelerine bağlıdır.

Modern tıbbın önlenebilir hastalıklara karşı bağışıklık sistemimiz kadar iyi bir iş çıkardığını reddedemeyiz. Tedavi ve aşı yöntemleri sayesinde (ve tabi ki gıda, temizlik gibi birçok faktörün de birleşimi ile) insan ömrü 1900’lerin başından bu yana iki katına çıkmıştır. Fakat elbette bu bağışıklık sistemlerini araştırmayı bir kenara bırakacağımız anlamına gelmiyor. Henüz çare bekleyen birçok hastalığın yanında aslında bu sistemler birazdan da anlatmaya çalışacağımız gibi hiç tahmin edemeyeceğimiz teknolojik yeniliklere yol açabilir ki zaten temel bilim çalışmalarının tamamı böyle değil midir?

153
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı
Çeviren 12 Ocak 2018 4 dk.

Pasifik dilleri üzerine yapılan geniş çaplı bir çalışma, dilbilgisi değişimini yönlendiren kuvvetlerin, sözcüksel değişimi yönlendiren kuvvetlerden farklı olduğunu ortaya koymaktadır. Sözcükler değişime karşı daha dirençliyken, dilbilgisi daha hızlı değişir ve etkileşimde bulunmayan dillerle olan temastan özellikle etkilenir.

Max Planck İnsanlık Tarihi Bilimi Enstitüsündeki bilim insanlarının öncülük ettiği uluslararası bir araştırma ekibi, bir dilin dilbilgisi yapılarının zaman içerisinde sözcüklerden daha hızlı değiştiğini o alanda uzun süredir devam eden bir varsayımı çürüterek keşfetti.

18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Discord
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bilim haberlerimizi ve diğer yazılarımızı Google Haberler'de görmek için bizi takip etmeyi unutmayın.

Tayfun Özgür Yurdadön
Çeviren 28 Temmuz 2016 15 dk.

Evrimsel biyolojide çok sık sorulan bir soru vardır: Doğal seçilim en uyumlu olanın hayatta kalmasıysa, o halde neden doğadaki her şey rekabetten ibaret değildir? İşbirliği ve rekabet nasıl evrimleşir? İşte oyun teorisi çerçevesinde işbirliği ile rekabet, evrimsel uyum temelinde karşı karşıya gelirler. Bu makalemizde işleyeceğimiz konu da, fedakarlık ve işbirliği gibi "özgeci" davranışların, dişe diş yaşanan hayatta kalma mücadelesi dahilinde nasıl evrimleştiğidir.

Evrimsel ekologlar organizmalar arasındaki, kaynakları elde etmek için girdikleri etkileşimler sırasında açığa çıkan, karmaşık davranışsal ilişkileri anlamayı amaçlamaktadırlar. Bu etkileşimler genel olarak, düşmanca olmaktan tutun da işbirlikçi olmaya doğru bir çeşitlilik göstermekle beraber aynı zamanda, kötüye kullanmacılık (sömürücülük) ve özgecilik örnekleri de görülmektedir. Etkileşimler maliyetlidir: Çatışma ve işbirliğini kaynak elde etmenin aracı olarak gören her bir organizma için enerji bir yatırımdır. Enerji harcanmasına rağmen kaynak elde edilememişse, etkileşimden kaçınmanın ayrıca bir maliyeti olabilir. Organizmalar için kaynaklar fayda, enerji tüketimi ise bir maliyettir. Etkileşim sonrası elde edilen fayda ile nispi maliyetlerin karşılaştırılması ise organizma tarafından elde edilen net kazanç veya kaybı ifade eder, bu “değer getiri” olarak adlandırılır. Etkileşimin doğası gereği işbirliği ve rekabet gibi farklı etkileşim stratejileri farklı getirilere sahiptir. Evrimsel ekologlar bu stratejileri fenotipler olarak değerlendirirler. En başarılı organizmalar getirilerini ençoklaştırır (maksimize eder) ve onları yeniden üretme becerilerini geliştirir. Kısacası en iyi etkileşim stratejisini benimseyen organizma en yüksek uyum becerisine sahiptir. Etkileşim stratejisi uyum ile doğrudan bağlantılı olduğu sürece optimum strateji her zaman doğal seçilimin ayrıcalığı altında olacaktır. 

76
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Evrim Ağacı'na Destek Ol
Tüm Reklamları Kapat
Söz
Murat Sipahi
Alıntıyı Ekleyen 6 gün önce
Soluğum kesilerek kanter içinde bir başkasının rüyasındaki bir seyirci gibi dolandım sokaklarda, dönmeye devam eden dünyayı gözleyip bir zamanlar çevremdeki insanlar gibi olduğuma şaşırıp durdum. Hep koşturan hep bir yerden bir yere giden hep geç kalan akşam olmadan önce dokuz iş daha çıkarmaya çalışan insanlar gibi.
Kaynak: Kehanet Gecesi
7
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Bilimler Köyü
Etkinliği Ekleyen 1 ay önce İzmir₺9.000,0013 Temmuz
Fiziğin Felsefesi (İngilizce)
13 Temmuz 2025 15:00 tarihinden 20 Temmuz 2025 12:00 tarihine kadar.

The main objective of this event is to clarify the relationship between physics and philosophy. Another aim is to uncover the philosophical foundations of physical theories, introduce conceptual problems, and develop discussion skills on these topics. Therefore, philosophical theories proposed in areas such as space, time, quantum mechanics, matter-energy, the mathematical structure of nature, and the nature of physical laws will be addressed from both historical and contemporary perspectives.

Devamını Göster
0
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Bora Cüneyt Akçakın
Seslendiren 2 Temmuz 2024 27:33
Uluslararası Uzay İstasyonu Dünya'ya Dönüyor! - Persaid Meteor Yağmuru Geliyor!
22
Eser
Ece Müker
Ece Müker
519K UP
Eseri Ekleyen 3 gün önce Film
Puan Ver
Orjinal Adı : The Rideshare Killer
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
Cambridge Üniversitesi’nden bilim insanları, Labrador Retriever cinsi köpeklerde obeziteyle ilişkilendirilen beş genetik varyant belirledi. Bu genlerden biri olan DENND1B, hem köpeklerde hem de insanlarda obezite riskini artıran bir gen olarak öne çıkıyor.

DENND1B genindeki varyasyonlar, hipotalamusta tokluk hissini düzenleyen melanokortin 4 reseptörü (MC4R) ile etkileşime girerek iştah artışına ve enerji dengesizliğine neden olabiliyor. Bu durum, hem köpeklerde hem de insanlarda aşırı yeme eğilimini ve kilo alımını tetikleyebilir.

Araştırmalar, genetik yatkınlığa sahip köpeklerin yiyeceğe daha fazla ilgi gösterdiğini ve sahiplerinden daha sık yiyecek talep ettiğini gösteriyor. Ancak, sıkı bir diyet ve düzenli egzersizle bu genetik riskin etkileri azaltılabiliyor. Benzer şekilde, insanlarda da genetik yatkınlık, yaşam tarzı değişiklikleriyle yönetilebilir.

💻 Aktaran: Utku Derin

✍🏻 Editör: Ufuk Derin

ℹ️ Bu içerik, Evrim Ağacı internet sitesinden derlenerek hazırlanmıştır. Derleme sırasında bazı önemli detaylar kaybolmuş olabilir. Konu hakkında eksiksiz bilgi almak ve kaynaklarımızı görmek için içeriği lütfen evrimagaci.org üzerinden okuyunuz.
Gaster King
6 Temmuz 2024
Yemegi zevk icin yeme ihtiyaci muhtemelen insanlarin artik kendileri yerine baska hayvanlari yemeye basladiginda başladı
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mehmet Eyüp Tayık
Sıradan biri 1 gün önce Sen de Cevap Ver

Bu soruyu bir yere sıkışıp kalan birileri olarak cevaplayayım zira insanlık eskiden bulunduğu kıtayı terk edemiyor ötesinde neler olduğunu düşünüyor ve merak ediyordu kıtalar arası seyahat mümkün olduğunda başka kıtaların başka hayatların olduğunu keşfettik aynı şekilde Dünya dışında neler olduğunu düşündük merak ettik geceleri gökyüzüne baktığımızda parlak cisimler olduğunu görüyorduk ama ne olduğunu bilmiyorduk bunları ay ve Yıldızlar diye tanımladık teknoloji geliştikçe uydular ürettik bilgimizi genişlettik yıldızlar dışında başka keşifler yaptık galaksiler, bulutsular, karadelikler, kuarslar henüz Dünya gibi ortamı olan yerleri inceleme şansımız olmadığı için tahminler yürüttük teoriler ürettik kısacası merak edip araştırıp geliştikçe hep daha fazlası olduğunu gördük bilinen evrenin dışında bizim evrenimiz gibi başka evrenlerde olabilir, herşey bu evrenden ibarette olabilir, bizler bir bilincin parçası da olabiliriz yada kendi bir teorim var yayın evreni teorisi. Sen istediğini seç ama körü körüne inanma kendinde hep düşün yorumla araştır doğrula

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Flash Tv
Flash Tv
20K UP
Üye 4 gün önce 1 Cevap
Bir filmde görmüştüm kadın istemeden hamile kalıyordu cinsel ilişki olmadan (Aynı yatakta yatıyorlar)
207 görüntülenme
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close