Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kitap Analizi: Candide (İyimserlik), Voltaire (Voltaire'in Leibniz Felsefesini Hicvettiği Kitabı)

Voltaire: "Mümkün olan dünyaların en iyisi burası ise, ötekiler kim bilir nasıldır."

Kitap Analizi: Candide (İyimserlik), Voltaire (Voltaire'in Leibniz Felsefesini Hicvettiği Kitabı) The Folio Society
7 dakika
15,211
Tüm Reklamları Kapat

Kitap Hakkında

  • Künye: Voltaire
  • Kitabevi: Mutena Yayınları
  • Sayfa Sayısı: 194
  • İlk Baskı Yılı: 2014
  • Satın Almak İçin: Amazon

Tanıtım

21 Kasım 1694 tarihinde dünyaya gelen, sivri dili ve döneminin neredeyse her türlü iki yüzlülüğüne yönelttiği eleştirilerle başı beladan kurtulmayan Voltaire, Aydınlanma Çağı’nın en önemli filozoflarından birisidir. En tanınan eseri Candide (ya da İyilik ya da İyimserlik Üzerine), 1757 yılında yayımlanmıştır. Voltaire, iki binin üzerinde kitap ve kitapçık yazmıştır. Sivri kalemi yüzünden birçok kez sürgüne gönderilmiş, hapse atılmış ve kitapları yakılmıştır. Voltaire hayatı boyunca insan haklarını, fikir ve din özgürlüğünü savunmuştur.

Leibniz ise 1646 yılında Leipzig’de dünyaya gelmiştir. Tüm zamanların en büyük matematikçilerinden biri olarak kabul gören Leibniz, büyük dahi Newton’dan bağımsız olarak differansiyel ve integral hesabını geliştirmiştir. Matematiğin yanı sıra; felsefe, jeoloji ve tarih alanında da önemli eserler ortaya koymuştur.

Leibniz’in düşüncelerinin hemen hepsinde sınırsız bir iyimserlik hakimdir. Yazımızın konusunu oluşturan Candide’de Voltaire’in hicvettiği, Leibniz’deki bu sonsuz iyimserlik halidir. Tarihçi ve dilbilimci Leibniz insanlığın ortak kaynağını arıyor, ilahiyatçı Leibniz dinlerin diyaloğu ile evrensel bir inanca ulaşılabileceğini umuyor, filozof Leibniz her şeyleriyle bağımsız monadların her şeyin hakimi ve her şeyin iyisini isteyen Tanrı tarafından yönlendirildiğini bu dünyada her şeyin Tanrı’nın egemenliği sayesinde, olabileceklerin en iyisi olduğunu bütün kalbiyle inanıyordu. Voltaire’i çileden çıkaran, bu dinsel iyimserlik haliydi. Voltaire, ateist değildi; ancak papaz takımının elinde dinin girdiği şekillere ve bunun etkilerine karşıydı. Leibniz’e kızması, ne şekle girerlerse girsinler, kokuşup çürüyeceklerine kesin gözüyle baktığı dinden – veya dinlerden- medet ummasıydı.

Tüm Reklamları Kapat

Candide Latince candidus "beyaz" demektir. Roma İmparatorluğu’nda candidat (aday) sözcüğü de bu kökenden gelir. Candide yayımlandıktan kısa süre sonra kitap; İsviçre, Fransa ve İtalya’da mahkeme kararlarıyla yasaklanmış ve kara listeye alınmıştır.

Voltaire, kitap boyunca Leibniz’in temel felsefi düşüncelerini acımasızca hicvetmektedir. Kahramanların yaşadığı bitmek tükenmek bilmeyen olumsuzluklar zinciri boyunca Leibniz’in "Bu dünya mümkün olan dünyaların en iyisidir." ve "Olası dünyaların en iyisinde bütün olaylar birbirine bağlıdır." düşünceleri sıkça eleştirilmekte ve alaya alınmaktadır. Ayrıca Leibniz’in ortaya koyduğu yeter sebep ilkesi (olan herhangi bir şeyin olduğu şekilde olmasının nedeni başka türlü olamayacak olması) de yine kara mizah yoluyla eleştirilerden nasibini almaktadır.

Kahramanların Karşılıkları

Kahramanlardan filozof Pangloss, Leibniz’i temsil etmektedir. Pangloss, serüven boyunca başına ne kötülük gelirse gelsin asla düşüncelerinden vazgeçmemektedir. Candide ise Pangloss’un öğrencisidir fakat başına gelen her şeyin sebebini sorgulamakta ve yolculuk boyunca dünyada insanların gerçekten mutlu olup olamayacaklarını araştırmaktadır. Başına gelen olaylara rağmen iyimserliğini devamlı korumaya çalışmış ama sorgulamaktan ve tartışmaktan asla vazgeçmemiştir. Candide’in yolculuk arkadaşı Martin ise devamlı kötümserdir. Martin hiçbir zaman insanların tam mutluluğa ulaşamayacaklarını, tüm insanların hayatlarından şikayet ettiğini ve kimsenin yaşadığı hayattan memnun olamayacağını söylemekte, serüven boyunca da devamlı bu konuda haklı çıkmaktadır (Martin’in yaşama bakışı Voltaire’den neredeyse yüz sene sonra doğmuş olan karamsar filozof Schopenhauer’in yaşam görüşüyle benzerlik içermektedir).

Kitabın Kısa Bir Özeti

Kitap, genç bir adam olan Candide'nin Baron Thunder'in yaşadığı kulede Almanya'nın Vestfalya kentinde başlar. Ünlü bir filozof olan Dr. Pangloss, kulede özel öğretmenlik yapmaktadır. Pangloss "yaşadığımız dünyanın olabilecek dünyalar içinde en iyisi olduğu" felsefesini kahramanlara aşılamaktadır. Basit bir adam olan Candide, önce bu felsefeyi kabul eder; ancak savaşın dehşetini, yoksulluğunu, insanın kötülüğünü ve kilisenin ikiyüzlülüğünü deneyimledikçe, Pangloss'un iyimserlik felsefesinden şüphe duymaya başlar. Dolayısıyla felsefi iyimserlik, Voltaire'in hicvinin odak noktasıdır; savaş ve kilise karşıtı alıntılar roman boyunca yayılmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

İlk bölümde Doktor Pangloss, oda hizmetçisi ile yasa dışı bir ilişki yaşamaktadır. Baronun güzel kızı Cunegonde bu ilişkiye tanık olur ve Candide ile benzer bir şey yapmaya karar verir. Baron, onları yakalayınca Candide kaleden atılır. Aç ve üşümüş olan Candide, iki askerin yardımıyla komşu kasabaya girer. Hizmete zorlanır ve dayaklara katlanır. Bu süreçte savaşın harap ettiği köylere rastlar ve savaşın dehşetlerine ilk elden tanık olur.

Candide daha sonra, her tarafı sivilcelerle kaplı, ağzı kaymış, dişleri kapkara olmuş bir dilenciyle tanışır ve kısa süre sonra dilencinin Doktor Pangloss olduğunu keşfeder. Pangloss, yaşadığı tüm kötü deneyimlere rağmen hala felsefi iyimserliğine devam etmektedir. Jacques adında bir yardımsever, Pangloss'u iyileştirir ve ardından onu ve Candide'yi gemi ile Lizbon'a götürür. Bir fırtına esnasında Jacques bir denizciyi kurtarmaya çalışırken öldürülür; gemi daha sonra parçalanır ve gemide bir tek Candide, Pangloss ve Jacques'in kurtardığı denizci hayatta kalır. Lizbon kıyılarına iner inmez bir deprem şehri sarsar; buna cevaben kilise liderleri, büyük bir tören eşliğinde kısık ateşte birkaç insanın kızartılmasıyla gerçekleştirilecek bir gösterinin depremlerin önlenmesinde etkili bir yöntem olduğunda karar kılar. İki adam yakılır ve Pangloss idam edilir; ancak Candide yaşlı bir kadının yardımıyla hayatta kalır.

Yaşlı kadın, Candide'yi temizleyip besledikten sonra baronun ailesine yapılan saldırıdan kurtulan Cunegonde'ye götürür. Cenegonde kendisine sahip olmaya çalışan iki adamla yaşamaktadır. Candide, Cunegonde'nin yanına gittiğinde iki adamı da öldürür. Korkan Candide, Cunegonde ve yaşlı kadın Paraguay'da bir liman şehrine kaçar. Candide'nin askeri eğitimi buradaki İspanyol komutanı etkiler ve Candide'ye rütbe verir. Candide, Cunegonde ve yaşlı kadınla birlikte Güney Amerika'ya doğru yola çıkar. Yolculuk sırasında, yaşlı kadın korkunç olan hikayesini anlatır. Kadının hikayesini dinleyen Candide, Pangloss'un iyimserlik felsefesini ciddi şekilde sorgulamaya başlar.

Buenos Aires'te, Cunegonde ile ilgilenen ve evlenmesini isteyen vali Don Fernando ile tanışırlar. Candide'nin kalbi kırılır, ancak Cunegonde için kalıp savaşamaz; çünkü Candide'nin izini süren polis memurlarından bölgeye kaçmak zorundadır. Bir uşak olan Cacambo'nun yardımıyla Candide kaçar ve kısa süre sonra Paraguay'daki bir Cizvit ordusunun lideri olan Başrahip Komutan ile tanışır. Komutanın, Vestfalya'da annesi ve babası öldürüldüğünde ölüme terk edilen Cunegonde'un erkek kardeşi olduğu ortaya çıkar. Candide, baronun oğluna, Cunegonde'a aşık olduğunu ve bir gün onunla evlenmeyi umduğunu açıklar; baronun oğlu bu düşünceye o kadar öfkelenir ki, kavga çıkar ve Candide adamı öldürür.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Candide, yine Cacambo ile kaçar ve çok geçmeden ikisi, ilk başta Candide'yi neredeyse öldürecek olan ama kısa süre sonra ona misafirperver davranan Oreillonlarla yüzleşir. Candide ve Cacambo, altın ve mücevherlerle dolu, vatandaşların hiçbir faydası olmayan ütopik ülke Eldorado'ya gelirler, çünkü herkesin ihtiyaçları hükümet tarafından karşılanmaktadır. Eldorado'nun mahkeme odaları veya hapishaneleri de yoktur, çünkü vatandaşlar birbirlerine adil davranırlar ve yasaları çiğnemezler. Eldorado'nun vatandaşları Tanrı'ya inanırlar ama asla yalvarmak için dua etmezler, sadece ihtiyaçları olan her şeye sahip oldukları için şükrederler.

Cunegonde'u bulmaya hevesli Candide ve Cacambo, Eldorado'dan altın, mücevher ve diğer malzemelerle dolu koyunlarla ayrılır. Surinam'a ulaştıklarında, iki yol arkadaşı ayrılır ve Cacambo, Cunegonde'un serbest bırakılması için Buenos Aires'e, Candide ise polis tarafından aranmayacağı Venedik'e gider. Candide, Kaptan Mynheer Vanderdendur adında acımasız bir adam tarafından mağdur edilir. Kederli Candide, bulabileceği en talihsiz adam için bir yarışma ilan eder; Martin adında yaşlı bir bilim insanı yarışmayı kazanır ve Candide'nin yeni seyahat partneri olur. İkili, Venedik'e giderken Fransa'ya uğrar.

Paris'te Candide hastalanır ve her biri servetinden bir pay almak isteyen çeşitli insanlar tarafından ziyaret edilir. İyileşir, ancak bir dolandırıcı tarafından servetinin çoğunu vermesi için kandırılır ve sonunda tüm yabancılardan şüphelenen polis tarafından tutuklanır. Oradan Candide ve Martin, daha fazla şiddete tanık oldukları İngiltere'ye gönderilir ve sonunda Venedik'e ulaşır. Martin ile çeşitli tartışmalar ve bahislerin yanı sıra çeşitli insanlarla yapılan toplantılar sayesinde Candide felsefi iyimserliğe olan inancını kaybetmeye başlar. Kısa süre sonra Candide, Cunegonde'un Konstantinopolis'te hizmetçi olarak çalıştığını bildiren bir köle olan Cacambo'yu bulur. Candide, Cacambo'nun özgürlüğünü satın alır ve üç adam Konstantinopolis'e doğru yola çıkar. Kısa süre sonra Pangloss ve baronun oğluyla tanışırlar, her ikisinin de öldüğünü sanan Candide, Pangloss idam edilirken boynundaki ilmeğin boynundan kayıp kurtulduğunu, baronun oğlunun ise bıçaklandıktan sonra tedavi edilip iyileştiğini öğrenir. Beşli, yaşlı kadınla birlikte olan Cunegonde'u bulmak için yola koyulur ve bulduktan sonra Candide de özgürlüklerini satın alır. Baronun oğlu Candide'nin Cunegonde ile evlenmesine (Candide'nin artık istemediği bir evlilik) yeniden itiraz edince, Candide onu gemiyle Roma'ya gönderir.

Candide, Cunegonde ile evlenir ve Eldorado'da elde ettiği servetin son kırıntılarıyla küçük bir çiftlik satın alır. Candide, Cunegonde, Cacambo, Martin, Pangloss ve yaşlı kadın orada birlikte yaşamaktadır. Felsefe tartışırlar ve bir ağacın altında dinlenen mutlu bir Türk ile tanışana kadar can sıkıntısından son derece perişan olurlar. Türk, kendisinin sadece küçük bir çiftliği olduğunu ancak çocuklarıyla birlikte çalıştığı için mutlu olduğunu anlatır. Candide, küçük grubunun mutluluğu bu şekilde bulacağına karar verir ve çiftlikte çalışmaya başlarlar. Yazıyı, Candide’in sözüyle bitirelim:

Mümkün olan dünyaların en iyisi burası ise, ötekiler kim bilir nasıldır.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
31
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 11
  • Merak Uyandırıcı! 8
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Muhteşem! 2
  • İnanılmaz 2
  • Korkutucu! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Voltaire, et al. (2018). Candide. Yayınevi: İthaki Yayınları.
  • A. M. C. Şengör, et al. (2013). Bilgiyle Sohbet. Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  • A. Adıvar. (1987). Tarih Boyunca İlim Ve Din. Yayınevi: Remzi Kitabevi.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/04/2024 02:56:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9461

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Molekül
Süt
Yıl
Ay Görevleri
Olumsuz
Korku
Dişler
Nöron
Gün
Balina
Yok Oluş
Teleskop
Hayvanlar Alemi
Ağız
Görme
Venüs
Kimyasal Evrim
Nadir
Teori
İnsanlar
Elementler
Çeviri
Balıklar
Geometri
İnsan Sağlığı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
H. Orhan, et al. Kitap Analizi: Candide (İyimserlik), Voltaire (Voltaire'in Leibniz Felsefesini Hicvettiği Kitabı). (28 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 20 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9461
Orhan, H., Bakırcı, Ç. M. (2020, October 28). Kitap Analizi: Candide (İyimserlik), Voltaire (Voltaire'in Leibniz Felsefesini Hicvettiği Kitabı). Evrim Ağacı. Retrieved April 20, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9461
H. Orhan, et al. “Kitap Analizi: Candide (İyimserlik), Voltaire (Voltaire'in Leibniz Felsefesini Hicvettiği Kitabı).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 28 Oct. 2020, https://evrimagaci.org/s/9461.
Orhan, Hakan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Kitap Analizi: Candide (İyimserlik), Voltaire (Voltaire'in Leibniz Felsefesini Hicvettiği Kitabı).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 28, 2020. https://evrimagaci.org/s/9461.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close