Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 19 Mart 2014 12 dk.

Evrim, halk arasında son derece sınırlı bir ölçekte bilinmektedir. Bunun birçok sebebi vardır. En temeli, bilindiği üzere biyolojinin sahalarından biri olarak doğan; ancak sonradan bilimin her bir köşesine ulaşacak kadar güçlenen evrimsel biyolojinin sadece şahsi inançlarla ilgili kısmında tartışmaların süregeliyor olmasıdır. Birçokları, evrimin detaylarını merak etmez; kendi düşünceleriyle ters düşmediğine kendini ikna edecek kadar diğerleriyle tartışmaya girmesi, bu kişiler için yeterlidir. Kısaca evrimle ilgileniyormuş gibi gözüken birçok kişi için evrim, bir masabaşı muhabbetinden, internette stres atmak için tartışma gruplarında kullanılan bir araçtan ibarettir. Ancak ortalama Evrim Ağacı okuyucusunun bu sığ düzeyden çok daha ötede olduğunu düşünüyor ve umuyoruz. Bu sebeple, bu yazı dizimizde ilk defa Türkçe ve detaylı olarak evrimin matematiğini anlatmaya çalışacağız.

İlk etapta bu satırları okuyan birinin aklına gelecek ilk soru, sanıyoruz ki "Evrimin matematikle ne alakası var ki?" sorusu olacaktır. Bu oldukça doğaldır ve sebebi yukarıda açıkladığımız gibidir: birçokları, evrimi sadece bir tartışma konusundan ibaret görmektedir. O tartışmalarda sıklıkla evrimin pratik geçmişinin 150 yılı, teorik geçmişinin ise 2000 yılı aşkın bir geçmişe sahip olduğundan bahsedilir; ancak bu sayıların önemi ve uzunluğu üzerinde pek durulmaz. Haydi teorik geçmişini bir kenara bırakalım ve Darwin'in Türlerin Kökeni'ni yazmasından sonraki evrimsel biyolojinin gelişim dönemine odaklanalım. Bu 150 yıl bile, modern bilimin birçok dalı için oldukça fazla bir sayıdır. Bir diğer deyişle, bilimin yaygın sahaları haline gelmiş birçok alan, evrimsel biyolojiye kıyasla günümüze çok daha yakın zamanlarda keşfedilmiş, geliştirilmiştir. 

142
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat
Emir Akbaş
Emir Akbaş
105K UP
4 gün önce
Size dejavu ile ilgili bir düşünce deneyi veya bir tür teori sunmak istiyorum. Düşünce deneyim Everett yorumuna dayanıyor bir nevi. Yoruma göre kısaca her olasılıkta evren başka dallanmalar yaşar. Yani ben şuan evde oturuyorken başka evrende kitap okuyor olabilirim. Diğer evrende ki her"Ben" farklı kararlarla farklı dallanmalar farklı hayatlar yaşarlar. En ufak düşünce değişimi farklı gelecek olasılığı yaratıyor. Burda belirtmek istediğim nokta şu:Bu dallanmaların sayısı 3 cisim probleminde ki gibi bir kaos haline dönüşebilir ve sonsuz olasılık yaratabilir. Bu olasılıklardan biri bu evrendeki gelecek durumunda bisiklet sürüyorken diğer evrendeki olasılık durumunda(gelecek halinde) yine bisiklet sürmek olabilir ama tamamen aynı şartlarda. Çok nadirde olsa bu olasılık kesişimi yaşanabilir çünkü olasılık hiçbir zaman sıfır olmaz. Bu kesişme bilinç düzeyinde bir tür "yaşanmışlık hissi" veya daha popüler haliyle bir dejavuya yol açmaz mı? Tabi bu durumda bu bilinçlerin nasıl oluyorda bilgi transferi yapıyor olduğunu bilemeyiz. Ama bilincimiz kuantumla âlakılı ve dolanıklık bir tür solucan deliği ise bu evrenleri kısa sürede "anlık" birleştiriyor olabilir. Ve bu da nadir yaşadığımız dejavuyu açıklıyor olamaz mı? Farkı evrenler, nadirde olsa kesişen aynı frekanslar...
Sizler ne düşünüyorsunuz?


4
1 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Türü
Erkin Alp Güney
Türü Ekleyen 7 saat önce
Bütün kararlarını rasyonel, ekonomik ve bilimsel ilkelere göre alan bir insan çeşidi.
0
Ebrar Özgen Arslan
Aktaran 5 gün önce 3 dk.

James Webb Uzay Teleskobu sayesinde araştırmacılar "anormal", "kaotik" ve "garip" olarak tasvir edilen 14 Herculis gezegen sistemine daha yakından bir bakış atabildi. Dünya’dan 60 ışık yılı uzakta bulunan 14 Herculis yıldızının yörüngesinde yer alan 14 Herculis c gezegeni Webb’in NIRCam’i ile başarıyla gözlemlendi. Keşfedilen yaklaşık 6 bin dış gezegenin yalnızca bir kısmı doğrudan görüntülenirken bu gezegenlerin pek çoğunun sıcaklıkları yüzlerce hatta binlerce Fahrenheit değerindeydi. 14 Herculis c ise bu dış gezegenlere kıyasla çok daha soğuk ve bugüne kadar görüntülenen en soğuk gezegenlerden biri. Ulaşılan yeni verilere göre bu gezegen -3 °C sıcaklığında ve Jüpiter’in 7 katı büyüklükte. Johns Hopkins Üniversitesi'nde lisansüstü öğrencisi William Balmer 14 Herculis c hakkında şöyle söylüyor:

Çeşitli gözlemevleri tarafından detaylıca incelenen 14 Herculis c astrofizik camiasında alışılmadık bir gezegen sistemi biçimine işaret ediyor. Merkez yıldızı olan 14 Herculis yörüngesinde 14 Herculis c ile birlikte 14 Herculis b de bulunuyor. Alışılmadık olan ise bu gezegenlerin yıldızları çevresinde aynı düzlemde ilerlememesi, gezegenlerin yörüngeleri ana yıldızı merkezde bırakacak şekilde bir X şekli oluşturarak birbirlerini kesiyor. Yanı 14 Herculis b ve 14 Herculis c gezegenleri birbirlerine 40 derecelik bir açıyla eğimli yörüngelerinde ana yıldızın etrafını dolanırken birbirlerini bazen çekerken bazen de itiyorlar.

14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Burak Beler
Üye 4 Şubat 2023 Henüz cevap yok.
Merhabalar çağrı abi bi çok bilim kurgu filmlerinede konu olan türler arası gen aktarımı ile ilgili herhangi bir çalışma varmıdır varsa teorik olarak mümkünmü mümkünsede ne bundan ne kadar uzağız bunun hakkında bir video çekebilirsen minnettar kalırım çekemezsende buradan cevaplarsan sevinirim evrim ağacını daha fazla büyütüp geliştirmek dileği ile
143 görüntülenme
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Eray Şeyhan
Alıntıyı Ekleyen 3 gün önce
Açık ve dürüstçe söylemek gerekirse, bu gezegen üzerindeki yaşam çeşitliliğinin bir evrim sürecinde ortaya çıktığını görememek, içinde yaşayan her dört insandan üçünün okuma yazma bildiği bir dünyada affı mümkün olmayan bir cehalettir.
Kaynak: Darwinin Tehlikeli Fikri (alfa yayınları Sayfa 53)
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Utku Derin
Utku Derin
380K UP
Çeviren 13 Haziran 2024
Büyük sarmal galaksi Messier 66, sadece 35 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alıyor. Muhteşem “ada evren”, Samanyolu gibi yaklaşık 100 bin ışık yılı genişliğindedir. Hubble Uzay Teleskobu'nun çektiği yakın plan görüntü, galaktik çekirdeğin etrafında yaklaşık 30.000 ışık yılı genişliğinde bir bölgeyi kapsıyor.  Görüntü, galaksinin diskinin görüş hattımıza doğru belirgin şekilde eğildiğini gösteriyor. Parlak çekirdeğinin etrafında, muhtemelen süper kütleli bir kara deliğin bulunduğu yerde, toz bulutları ve genç, mavi yıldız kümeleri, pembe yıldız oluşum bölgelerinin parıltısıyla noktalı sarmal kollar boyunca uzanıyor. NGC 3627 olarak da bilinen Messier 66, kütle çekimle etkileşen Aslan Üçlüsü’nün üç galaksisi arasında en parlak üç galaksiden biridir.
2
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İsmail Güderer
Çeviren 15 Ocak 2014 3 dk.

Avusturya'nın Viyana kentinde bulunan Moleküler Patoloji Araştırma Enstitüsü (IMP)’nden Johannes Zuber’in takımı RNAi (RNA interferaz, spesifik genleri durdurmak için kullanılan özel bir yöntem) teknolojisinde önemli bir kısıtlamayı aşmayı başardılar.

Geliştirilmiş bir tasarım kullanan bilim insanları, genleri yüksek verim ve kesinlik ile baskılayabildiler. Bu özel metot, yeni ilaç hedeflerinin bulunmasını ve deneysel verilerin yorumlanmasını kolaylaştırıyor. IMP, bu “RNAi aleti”ni araştırmacılara ulaşılabilir hale getireceğini açıkladı ve araştırmanın sonuçları Cell Reports bilim dergisinin Aralık 2013 ekinde yayınladı.

12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ahmet Kerem Algüzey
Yazar 11 Şubat 2020 23 dk.

İnsanlık bugüne kadar pek çok bilimsel atılım yapmış, tüm dünyayı küresel olarak etkileyen pek çok buluş gerçekleştirmiştir. Bilimsel atılımların ve insanlığın durmadan ilerleyişinin önündeki en büyük engellerden bir tanesi de enerji ve ham maddenin doğal kaynaklarla sınırlı olmasıdır. Siz değerli okurlarımıza bu sınırlamayı insanlık için büyük ölçüde kaldıran, hayatlarımızı hem iyi yönde hem de kötü yönde derinden etkileyen petrolü anlatmayı, bunu da olabildiğince geniş bir yönden ele almayı hedefliyoruz. İyi okumalar dileriz!

Yazımıza başlarken petrolün önce ne olduğunu açıklamak doğru olacaktır. Petrol çoğunlukla sıvı hâlde bulunan, çeşitli renklerde bulunabilen, yağ kıvamında bir maddedir. Yoğun, kolaylıkla alev alabilen petrol, yeryüzünde doğal olarak bulunan katı, sıvı ve gaz hâldeki hidrokarbonların bir karışımıdır. Petrol kelimesi Latince "petra" ve "oleum" kelimelerinden türemiştir. Petra, Latince "kaya" anlamına gelirken, oleum kelimesi de "yağ" anlamına gelir. Ham petrolün rengi çıkarıldığı yere göre farklılık gösterebilir. Petrolün renginin değişkenlik göstermesinin sebebi, içeriğinde bulunan hidrokarbonların çeşitleri ve karışım oranlarındaki farktır.

92
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Gözlemi
Ayşe Yılmaz
Ayşe Yılmaz
38K UP
Gözlemi Yapan 3 gün önce Türkiye, Çankırı
Yapraklı ilçe girişinde, tarla kenarında gözlemlenmiştir.
2
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye İnceleyen10 17 Şubat 2023
Daniel Keyes tarafından kaleme alınan Algernon'a Çiçekler isimli eser; var olan toplumsal kalıpların (ister üstüne çıkalım ister altına inelim) dışında olan bireylerin toplum ve çevre tarafından ötekileştirilmeleri ve dışlanmalarını Charlie Gordon üzerinden anlatıyor.
10.0/10
(19 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : Flowers for Algernon
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
5
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

İnceleme
Zilan Bat
Zilan Bat
1,338 UP
İnceleyen 5 Mart 2022
Ben bayılıyorum Osman Hoca'ya ya :)
Akademik hayat ile ilgili birçok soruya cevaplar bulabileceğiniz oldukça zevkli bir kanalı var sayın Behçet Hoca'mın. Birçok kez içinde bulunduğumuz vahim durumu yüzümüze vurup bizi üzse de yine de renkli yapısıyla insanı etkilemeyi başarıyor kendisi. Ayrıca kanalın gelirini de her ay düzenli olarak ihtiyaç sahibi kurumlara bağışlıyorlar.
Youtube Kanalı
9.6/10
(65 Kişi)
Puan Ver
@akademiklink
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
9
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Selen Gündüz Ve Meriç Öztürk
Selen Gündüz Ve Meriç Öztürk Seslendiren 3 gün önce 35:16
Dijital çağda çocuk olmak da zor ebeveyn olmak da... Kaç yaşından itibaren çocuklara tablet-telefon verilmeli? Teknoloji sınırlandırılması nasıl yapılmalı?...
1
Birlikte Müzik Yapalım

Kahramanımız ördek kumsalda yalnız yaşar, tek başına konser verir ve günün kalan kısmını balık tutarak geçirir. Arkadaş edinmeyi endişe verici bulan ördek, hikâyenin ilerleyen bölümünde orkestrası olan Ayı, Tilki ve Martı ile müzik yapacak mı?

Devamını Göster
₺100.00
Birlikte Müzik Yapalım
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Sizden Gelenler
Siz benim en büyük hocalarımsınız. Fen Bilimleri dersinde bilgiler sınırlı ,ders boşa harcanmasın diye sorularımın cevabını alamıyorum. Halbuki ben Fen Dersini bana sınavdaki sorularım doğru çıksın diye değil öğrenmek, gerektiğinde kullanmak, bu bilgileri geliştirerek daha iyi fikirler eserler elde edip daha büyük bir insan olmak istiyorum . Fakat EVRİM AĞACI sayesinde kendimce bilgimin sınırlarını geliştiriyorum ,sorularıma cevap alıyor öğrendiklerimi kendi yaptığım bilim ansiklopedisine kaydediyorum. TEŞEKKÜRLER EVRİM AĞACI : )
Vanessa Morgy
2 gün önce
Merkezi sinir sistemi
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close