Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

RNAi Teknolojisi, Bize Güçlü Bir Genetik Düzenleme Alet Çantası Sunarak, Yeni İlaçların Keşfini Hızlandırabilir!

3 dakika
1,757
RNAi Teknolojisi, Bize Güçlü Bir Genetik Düzenleme Alet Çantası Sunarak, Yeni İlaçların Keşfini Hızlandırabilir!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 11 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Avusturya'nın Viyana kentinde bulunan Moleküler Patoloji Araştırma Enstitüsü (IMP)’nden Johannes Zuber’in takımı RNAi (RNA interferaz, spesifik genleri durdurmak için kullanılan özel bir yöntem) teknolojisinde önemli bir kısıtlamayı aşmayı başardılar.

Geliştirilmiş bir tasarım kullanan bilim insanları, genleri yüksek verim ve kesinlik ile baskılayabildiler. Bu özel metot, yeni ilaç hedeflerinin bulunmasını ve deneysel verilerin yorumlanmasını kolaylaştırıyor. IMP, bu “RNAi aleti”ni araştırmacılara ulaşılabilir hale getireceğini açıkladı ve araştırmanın sonuçları Cell Reports bilim dergisinin Aralık 2013 ekinde yayınladı.

RNA interferaz (RNAi), hücreler içinde doğal olarak çalışan bir düzenleyici mekanizma, çalışma prensibi ise küçük RNA parçalarının genlerin yazılımına müdahale etmesine dayanıyor. RNAi, 1990 yılında bitkilerde ve 2001 yılında ise memelilerde keşfedildi. Keşfedildiği andan itibaren bilim insanlarına genlerin kontrolü için yeni bir mekanizma geliştirilmesi üzerine bir ilham kaynağı oldu ve olmaya devam ediyor.

Tüm Reklamları Kapat

Biyolojik araştırmalarda birçok temel kullanımı haricinde, RNAi tedavi edici genlerin tanımlanmasında ve bu genlerin üzerinde çalışılmasında için özel bir metot haline geldi. Ancak, muazzam potansiyellerine rağmen, günümüzde bulunan RNAi ayıraçları etkisiz kalıyor ya da belirsiz yan etkiler gösteriyorlar.

Doğadan İlham Alındı

Johannes Zuber ve meslektaşı Christof Fellmann, 2010 yılında ABD’de Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL)’de çalışırken RNAi teknolojisini geliştirecek fikirler ürettiler. Johannes Zuber düşüncelerini şöyle açıklıyor:

RNAi’nin temel prensipleri hala anlaşılmış değil. Spesifik bir geni susturmak (durdurmak), çok sayıda hairpin (firkete) molekülünün test edilmesini gerektiriyor ve bunlar içinden sadece 10’da 1’i yeterli etkiye sahip oluyor.

Christof Fellman, gelişmiş RNAi teknolojileri üzerinde çalışan, CSHL temelli bir biyoteknoloji firması olan Mirimus da kariyerine devam ederken Johannes Zuber ise projeyi IMP’e götürdü.

Sıklıkla kullanılan ve pratikte gayet güçlü olan bir RNAi metodu ise sentetik hairpin dizilerinin doğada oluşabilen “mikro-RNA omurgaları”nın içine yerleştirilmesine dayanıyor. Sonuç ise normal hücresel yollar ile işlenebilen ve doğayı taklit eden bir RNA-yapısı oluyor. Ancak, günümüzde bulunan ayıraçların performansı mükemmel olmaktan çok uzakta bulunuyor.

Tüm Reklamları Kapat

Zuber ve takımı, bir insan mikro-RNA omurgasını incelediler ve evrim boyunca değişmeyen diziler üzerine yoğunlaştılar. Bu dizilerinin değişmemesi ise onların önemli bir özelliğe sahip olduğunun göstergesi oluyor. Bilim insanları, bu dizilerin sıklıkla kullanılan mikro-RNA omurgalarında değişmiş olduğunu fark ettiler. Bu farklılıkları düzelterek ve sistematik olarak birçok değişkeni test ederek, Zuber ve takımı sentetik RNAi aletinin etkisini çokça artırabilmeyi başardılar.

Vosvos'tan bir Lamborghini’ye Ulaşmak

Günümüzdeki metotlar bir geni güçlü bir şekilde durdurmak için sayıları 20’ye ulaşan hairpin moleküllerinin test edilmesini gerektiriyor, düzenlenmiş ayıraçlar ise sayıyı ortalama olarak 4’e düşürüyor. Dahası, yüksek çıktılı tarama çalışmaları, bu ayıraçlar sayesinde doğru bilgileri daha kolay tayin edecek ve negatif sonuçları ise daha kolay yorumlayacak. Zuber sonuçlarının ilgisini şöyle açıklıyor ve bir analoji yapıyor:

Bu çalışmanın bilim açısından yararı muazzam boyutta, bizler teknolojiyi moleküler açıdan adeta bir Vosvos'tan Lamborghini seviyesine taşıyoruz. Günümüzde bulunan ayıraçların iyileştirilmesi basit ve en az çaba ile uyarlanabilir.

IMP’te bulunan Zuber ve yanında çalışan meslektaşları, bilim camiasına yeni metot ve yeni ayıraçlar – Zuber’in kendi deyişi ile “etkili bir RNAi için gerekli tüm alet çantası” – sunuyorlar. Yeni ayıraçları zaten test etmiş olan IMP’teki şirket partnerleri ve iş arkadaşları, bu yeni ayıraçların yararlı olacağına tam anlamıyla ikna olmuş durumdalar.

Yeni İlaçların Bulunmasında Gelişmeler

Gelecekte Zuber’in araştırması, kansere çözüm bulma yolunda RNAi potansiyelini anlamamızda daha iyi bir açıklama sunacak. Muazzam çabalara rağmen, ilaç üreten firmalar RNAi’yi insanların kullanabileceği bir ilaç olarak geliştirmeyi başaramadılar. Ancak, büyük boyutlu “RNAi görüntüleri” en umut veren genlerin, yeni ilaçların bulunabilmesi için yapılan yavaş ve pahallı süreçlere girmeden test edilebilmesi için özel bir yöntem sunuyor. Düzenlemiş RNAi ayıraçları, özellikle bu tip yüksek çıktılı görüntüler için kullanışlı ve bu sayede daha fazla gen aynı anda yüksek hassaslık ve verim ile test edilebilir. Son olarak en önemlisi ise düzenlemiş RNAi araçlarının kullanılması, gelecekte tedaviler için umut veren hedeflerin kaçırılması riskini düşürecek.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • İnanılmaz 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/01/2025 03:01:56 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1871

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Jinekoloji
Rna
Ses Kaydı
Yapay Zeka
Yağ
Beslenme
Gelişim
Şehir
Uydu
Kanser
Böcek Bilimi
Tardigrad
Gezegen
Akademik
Savaş
Uzay
Eşeyli Üreme
Buz
Eşey
Bağışıklık Sistemi
Çiftleşme
Periyodik Cetvel
Evrim Ağacı
Komplo
Makina Mühendisliği
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. I. o. M. Pathology, et al. RNAi Teknolojisi, Bize Güçlü Bir Genetik Düzenleme Alet Çantası Sunarak, Yeni İlaçların Keşfini Hızlandırabilir!. (15 Ocak 2014). Alındığı Tarih: 22 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1871
Pathology, R. I. o. M., Güderer, İ., Bakırcı, Ç. M. (2014, January 15). RNAi Teknolojisi, Bize Güçlü Bir Genetik Düzenleme Alet Çantası Sunarak, Yeni İlaçların Keşfini Hızlandırabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved January 22, 2025. from https://evrimagaci.org/s/1871
R. I. o. M. Pathology, et al. “RNAi Teknolojisi, Bize Güçlü Bir Genetik Düzenleme Alet Çantası Sunarak, Yeni İlaçların Keşfini Hızlandırabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by İsmail Güderer, Evrim Ağacı, 15 Jan. 2014, https://evrimagaci.org/s/1871.
Pathology, Research Institute of Molecular. Güderer, İsmail. Bakırcı, Çağrı Mert. “RNAi Teknolojisi, Bize Güçlü Bir Genetik Düzenleme Alet Çantası Sunarak, Yeni İlaçların Keşfini Hızlandırabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by İsmail Güderer. Evrim Ağacı, January 15, 2014. https://evrimagaci.org/s/1871.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close