Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
İnceleme
Evin Çiftçi
Evin Çiftçi
72K UP
İnceleyen 4 gün önce
Çok beğendiğim dizilerden birisidir. Kesinlikle izlenmeli , sezon sayısı fazla olabilir ama çok akıcı bir şekilde ilerliyor. Olumsuz bir tarafı bence dizinin sonradan 3'e bölünmesi olmuş, ayrı ayrı olması izlenme açısından biraz zor oluyor .
8.6/10
(62 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : The Walking Dead
Yönetmen: Greg Nicotero
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Batuhan H.
Batuhan H.
62K UP
Astronomi öğrencisiyim. Astrofizik ilgi alanım. 27 Eylül 2022 Sen de Cevap Ver
Bu soru, Yalın İnce tarafından sorulmuştur.

Öncelikler sorun için teşekkürler.

Sorunuzun cevabını kısa bir şekilde anlatacak olursam, Uranüsün dönme açısı ve Venüsde güneşin batıdan doğması kavramları dünyada bu durumların nasıl olduğu baz alınarak anlatılmaya çalışılır.

Yani doğudan batma veya 98 derecelik bir açı ile dönme durumu tamamen Ekliptik Düzlem yani dünyanın güneşin etrafında dolanması ile oluşan düzlemin, o gezegenin Kuzey kutbunun bu düzlem ile yaptığı açıya karşılık gelir ki dünyamız için ise bu 0 değil 23.5 dereceye yakın bir değerdir.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin sizin bahsettiğiniz gibi, Venüs gezegeni üzerinde güneşin batıdan doğması terimi aslında Venüs gezegeninin dönüş ekseninin dünyamıza göre zıt yönde olduğu anlamına gelir.

Daha kolay bir anlatımla 2 boyutlu bir dünya atlasını Kuzey kutbu yukarıda ve Güney kutbu aşağıda kalacak şekilde önünüze koyarsanız ve güneşimizin görünen hareketinin haritanın sağından soluna doğru olduğunu bildiğimiz taktir de, aynı şekilde Venüs için Kuzey kutbu yukarıda ve Güney kutbu aşağıda kalacak şekilde bir haritamız olsaydı, burada dünyanın tam tersine güneşimiz soldan-sağa bir hareket yapacaktı.

Uranüs için ise bu durum, tamamen terimsel olarak, Uranüsün 'batı' noktasının dünyamızda Kuzey kutbunun karşılık geldiği yere yakın ve 'doğu' noktasının dünyanın Güney kutbuna karşılık gelen noktasına yakın olduğu anlamına gelir.

Bu kaynaktaki[2] pdf dosyasında bulunan koordinat sistemlerine biraz aşina olmaya çabalarsanız bu konu daha iyi anlayabilirsiniz.

Kaynaklar

  1. E. Ağacı. Venüs Ve Uranüs: Güneş Sistemi'nin Aykırı Çocukları. (5 Ocak 2017). Alındığı Tarih: 27 Eylül 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. acikders.ankara.edu.tr. Koordinat Sistemleri Ve Tanimlar. Alındığı Tarih: 27 Eylül 2022. Alındığı Yer: acikders.ankara.edu.tr | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Fatih Birinci
Yazar 14 Ocak 2019 15 dk.

Şu an durup neler algıladığınıza dikkat edin. Hayır, sadece ekranınızdaki bu yazı değil. Daha çok dikkat edin. Farkındalığınızı artırın. Şu an bulunduğunuz yerin ısısı nasıl? Hava nemli mi yoksa kuru mu? Giysilerinizin bedeninize temasına odaklanın. Duyduğunuz sesler? Örneğin uzaktan gelen araba sesleri ya da kuş sesleri? Hiç koku alıyor musunuz? Aç mısınız?

Beynimiz her saniye milyonlarca bilgiyi alıp işler. Derimizin her santimetrekaresinde acıyı, ağrıyı, ısıyı, basıncı, konumu algılayan milyonlarca sinir hücresi vardır ve bu bilgileri tüm bedenimizden anbean alıp işler. Oysa tüm bu uyaranların çok az bir kısmı bilincimize ulaşır. Beynin bu “filtreleme” işleviyle ilgili olarak incelenen önemli bir bölge Retiküler Aktive Edici Sistem'dir (İng: "Reticular Activating System" veya kısaca "RAS").

738
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Halis Gönül
Alıntıyı Ekleyen 2 gün önce
Makul bir kıskanmayı anlarım. Seven her insan belirli ölçülerde kıskanabilir, ama kıskançlık sevgiliyi aşağılamaya kadar varırsa, ortada bir ruh bozukluğu var demektir.
Kaynak: Elissa
3
3 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Yunus Sahin
Seslendiren 1 gün önce 5:04
2013 sayımlarına göre Çin'in nüfusu 1.357 milyar, Hindistan'ın nüfusu 1.252 milyardır. İkisinin toplam nüfusu, tüm Dünya'nın %35'inden fazlasına denk...
2
Efsan Avcu
Efsan Avcu
3,285 UP
Çeviren 14 Ağustos 2017 6 dk.

Neden bazı organizmalar (somon balığı, bambu bitkisi, birçok böcek türü ve tüm tahıl bitkileri) çoğalır çoğalmaz ölürken, diğerleri defalarca çoğalabilmektedir?

Birçok bitki ve hayvan türleri ilk üreme işleminden sonra ölümle sonuçlanan yaşam öykülerine sahiptirler. Bu duruma “semelparite” adı verilirken diğerine “iteroparite” (iteroparity) (art arda çoğalabilen yaşam türü) adı verilir. Bitki türleri için bazen monokarpi (monocarpy) ve polikarpi (polycarpy) terimleri semelparite ve iteroparite yerine kullanılmaktadır. Ancak, monokarpi bitkinin tümünü kapsamadan sadece ilk üreme işlemi gerçekleşen filizin ölümü için de kullanılabilmektedir.

57
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Alper Kaan Selçukoğlu
Yazar 25 Mayıs 9 dk.

Evcil hayvanlar, neredeyse insanlık tarihinin başlangıcından beri yanımızda çeşitli amaçlarla bulunan canlılardır. Bu yazıyı okuyan bir kişinin muhtemelen bir evcil hayvanı veya evcil hayvana sahip bir tanıdığı bulunmaktadır. Evcil hayvanlar, birçok aile için önemli birer üye haline gelmiştir.

Hayvanlar dünyanın farklı coğrafyalarında, birden fazla hayvan türü farklı zaman dilimlerinde evcilleştirilmiştir. İlk köpeklerin yaklaşık 15.000 yıl önce Orta Asya'da evcilleştirildiği, kedilerin ise 9.000 yıl önce Mısır'da insanlarla yaşamaya başladığı bilinmektedir.

36
4
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İstanbul Üniversitesi Matematik Kulübü
Etkinliği Ekleyen 2 hafta önce İstanbulÜcretsiz23 Mayıs
Öğrenci Matematik Çalıştayı XI
23 Mayıs 2025 10:00 tarihinden 23 Mayıs 2025 16:00 tarihine kadar.

İstanbul Üniversitesi Matematik Kulübü olarak bu yıl 11. ‘sini düzenlediğimiz Matematik Çalıştayımızda, birbirinden değerli konuşmacılarımız ve panelistlerimiz sizlerle.

Konuşmacılarımızın ve panelistlerimizin bilgi ve deneyimlerinden yararlanmak istersen aşağıdaki formu doldur, etkinlik gününde aramızda yerini al.

Katılım formu;

https://forms.gle/b4dLBBKKKeLodRQ18

Daha detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.https://www.instagram.com/iumatematik/

Devamını Göster
7
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 3 Ocak 2014 6 dk.

Aşağıda göreceğiniz, evrimin nasıl işlediğini öğretmek amacıyla hazırladığımız bir metindir. Lütfen üşenmeden, baştan sona kadar okuyunuz. Ayrıca lütfen bu yazıyı okurken sitemizi Gece Modu'nda kullanmadığınızdan, yani sadece bu yazıya mahsus olmak üzere içeriği Gündüz Modu'nda okuduğunuzdan emin olunuz. Yan veya alt menülerimizi kullanarak gece/gündüz modunu değiştirebilirsiniz.

Eğer başta kıpkırmızı renkte bir metne sahipsek ve metnin rengini her harfte azıcık değiştirmeye karar verirsek, bu renk değişimi çok çok az fark edilebilir olabilir; ama bu, yine de ölçülebilir bir değişimdir! Örneğin, metindeki harflerin HEX kodlarına veya RGB değerlerine bakarak, istediğiniz iki harf arasındaki farkın ne kadar olduğunu tam olarak ölçebilirsiniz. Yazı renginin bu noktaya kadar halen kırmızı olduğunu düşünebiliriz; ancak ortada bir renk değişimi olduğu bellidir. Eğer yazmayı yeterli uzunlukta sürdürürsek, bu yazıya dışarıdan bakan biri tam olarak hangi harfte rengin kırmızı olmayı bırakıp, kahverengi olduğunu tespit edebilir miydi? Metin devam ettikçe, harf rengi de "mikroevrimleşmeye" devam ediyor; ancak göreceğiniz üzere, kırmızıyla tamamen alakasız bir renge ulaşacağız!

209
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Eda Alparslan
Çeviren 5 gün önce 3 dk.

Uganda'da uzun süredir devam eden bir çalışma, insan medeniyetinin tıp alanındaki gelişiminin evrimsel kökenlerine ışık tutuyor. Yaralanan şempanzeler, bazen diğer şempanzelerin yardımıyla iyileşiyorlar!

Oxford Üniversitesi'nden primatolog Elodie Freymann ve meslektaşlarına göre Uganda'da bulunan Budongo Ormanı'nda 30 yıldır süregelen araştırma, şempanelerin hem kendilerine hem de başka şempanzelere "tıbbi yardım" uyguladığını gösteriyor. Freymann, bu ormanın dışındaki bölgelerde de ara sıra gözlenen bu davranışların şempanzeler arasında oldukça yaygın olduğunu düşünüyor.

12
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Roke Min
Roke Min
45K UP
İnceleyen 29 Ocak
Monster animesinin felsefesinden bahsetmek istiyorum. Animedeki bütün karakterler her zaman Johan'ın ne kadar korkunç ve güçlü biri olduğundan, hatta parmak oynatmadan bütün bir yetimhanede katliam yaşanmasını sağlayan bir karakter olduğundan bahseder. İzleyen herkes sonuna kadar Johan'ın doğaüstü güçlere sahip olup olmadığını merak eder. Fakat sonunda doğaüstü güçlere sahip olması bir yana dursun aslında normal bir insan olduğunu görürüz. Johan her zaman nasıl olduğunu bilmediğimiz şekillerde (Daha çok manipülasyon şeklinde) kötü sonuçlara sebebiyet verir. Fakat bunu nasıl yaptığı bize asla gösterilmez çünkü burada vurgulanmak istenen şey nasıl olduğundansa sonuçları olmuştur. Bu durum aslında sadece toplumun ne kadar kolay bir şekilde manipülasyon edilebileceğini gösterir bizlere. Bunu daha kolay anlamanız için bir örnek vereceğim. Bir ressam çok iyi çizim yaptığın söyleyip çizimi gösterir ve siz de onun çok iyi bir ressam olduğunu düşünürsünüz fakat bunu nasıl yaptığını asla görmemişsinizdir, sadece sonucuna inanmışsınızdır. Johan'ın durumu da buna benzer. İnsanlar sadece Johan'ın ne kadar korkunç olduğunu söyleyip kendilerine bunu aşılar ve karşı karşıya kaldıklarında ise gerçekten Johan'ın öyle biri olduğunu düşünürler. Bir diğer düşüncen ise bana göre burada Johan Liebert bir kişiyi değil, toplumu temsil ediyordu. Daha doğrusu toplumdaki bir kısmı. Toplumda öyle bir kısım var ki insanları kolayca manipüle edip o ırkı yok oluşa kadar sürükleyebilir, ve bunu parmaklarını bile kaldırmadan yaparlar. Bu durumda önemli olan asla nasıl olduğu değil, sonuclarıdır. Fakat asıl ilgilenilmesi gerekilen kısım nasıl olduğu olmalıdır. Yani Birinci Dünya Savaşı'nın nasıl başladığına değil de sonuçları ile ilgilenemiz gibidir bu. Burada insanlar Johan'ın nasıl bu ölüm ve katliyamlara sebep olduğu ile değil de daha çok neler yaptığı ile ilgilenmiştir daha çok. Son düşüncem ise Dr. Tenma ile alakalıdır. Bana göre burada toplumun bir kesimini temsil eden kişiler arasında sadece Johan değil aynı zamanda Kenzo da vardır. Kenzo ise toplumun, iyi, mutlu ve pozitif olmaya çalışan kısmını temsil eder bize. İyi olmaya çalışan dedim çünkü bir insanlar asla tamamen mutlu olamazlar, en ufak bir kötülük ile karşılaşınca hemen iyiliklerini unutup kötülüğe dönüşebilirler. Johann gibilerin kaybedecek hiçbir şeyleri yoktur bu yüzden kötülüğü yayabilme yetenekleri Kenzo gibilerin iyiliği yayabilme yeteneğinin kat ve kat fazlasıdır. Bu durumda dur toplumda Johann gibi bir kişiye karşı gelmek için Kenzo gibilerden en az bir düzine olması gerektiğini görürüz. Sonucunda Johann gibi bir kişinin bile bütün bir toplumu yok etmesi oldukça basittir.
Dizi
9.7/10
(59 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : モンスター
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
11
2 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Zeki Doruk Erden
Yazar 2 Kasım 2016 18 dk.

Bu yazı dizimizde, sosyal bilimlerin çatışı olarak nitelendirilebilecek, hayatın ve doğanın her alanında etkilerini görebildiğimiz, muazzam geniş bir disiplin olan Oyun Teorisi’ne bir giriş yapacağız ve okurlarımızın bu konu hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamaya çalışacağız. Temel amacımız, okurlarımıza genel bir oyun teorisi perspektifinden düşünme tarzını aşılamak ve bu bağlamda günlük hayattaki olayları bir oyun olarak nasıl yorumlayabileceklerini göstermeye çalışmaktır.

Ancak asla unutulmamalıdır ki, Oyun Teorisi’ni tam olarak anlayabilmek, sağlam matematiksel kanıtlar ve analizler gerektirmektedir. Bu yazı dizisinin temel amacı ve okurlarımızın beklentileri hakkındaki tahminlerimiz göz önüne alınınca, makaleleri matematiğe boğmanın iyi bir tercih olmayacağını düşündük. Bu sebeple, bu yazı dizisi temel kavramlar ve kritik noktalar üzerinde duracak ve rahatça takip edebilmek için temel matematik bilgisinden başka bir şey gerekli olmayacak. Bazı noktalarda oyunları tanımlamak için matematik ve mantık gösterimine başvuracağız ve bu gösterimleri anlamak için bir tık daha ileri matematik bilgisi gerekebilir; ancak bu gösterimler konunun genel işleyişine dahil olmadığı ve sadece sözel olarak bahsedilen kavramların alternatif birer gösterimi olduğu için onlarda anlaşılmayan noktalar olması sıkıntı yaratmayacaktır. Daha ileri düzeyde Oyun Teorisi bilgisine sahip olmak isteyen okurlarımız için de, ek okuma ve kaynak önerilerimizi yazı dizisi içinde belirteceğiz.

178
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İbrahim Uzun
Seslendiren 29 Ağustos 2022 25:52
Kendinizi son dakikada projeleri tamamlıyorken mi buluyorsunuz? Bir göreve harcadığınız zamanı göz önünde bulundurarak daha başarılı olmayı hiç dilediniz...
Bionluk Logo sponsorluğunda seslendirildi.
59
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close