Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Evcil Hayvanlar Ölen Sahiplerini Neden Yer?

9 dakika
2,455
Evcil Hayvanlar Ölen Sahiplerini Neden Yer? Bu görsel DALL-E 3 tarafından oluşturulmuştur.
Tüm Reklamları Kapat

Evcil hayvanlar, neredeyse insanlık tarihinin başlangıcından beri yanımızda çeşitli amaçlarla bulunan canlılardır. Bu yazıyı okuyan bir kişinin muhtemelen bir evcil hayvanı veya evcil hayvana sahip bir tanıdığı bulunmaktadır. Evcil hayvanlar, birçok aile için önemli birer üye haline gelmiştir.

Hayvanlar dünyanın farklı coğrafyalarında, birden fazla hayvan türü farklı zaman dilimlerinde evcilleştirilmiştir. İlk köpeklerin yaklaşık 15.000 yıl önce Orta Asya'da evcilleştirildiği, kedilerin ise 9.000 yıl önce Mısır'da insanlarla yaşamaya başladığı bilinmektedir.

Bu yazının konusu olan evcil hayvanların ölü sahiplerini tüketmeleri, bazı insanlar için biraz mide bulandırıcı veya rahatsız edici olabilir. Ancak bize tiksindirici gelen şeylere bilimsel bir yaklaşımla bakmak, korkularımızı yenmemize yardımcı olabilir. Bilim, korkularımızın çoğunu rasyonel temellere dayandırarak yenmemizi sağlar, çünkü aslında birçok şey basit süreçlerden ibarettir.

Tüm Reklamları Kapat

Yanlış Anlaşılan Evcil Hayvanlar: Kediler

Uzun zamandır evcil hayvanlar olan kediler, tarih boyunca birçok kötü olayla ilişkilendirilmiştir. Örneğin Orta Çağ'da kediler, özellikle de kara kediler, kötülük ve uğursuzlukla ilişkilendiriliyordu.[1] Bu dönemde, kedilerin şeytani varlıklar olduğu ve cadılarla bağlantılı oldukları düşünülüyordu. Bu inançlar nedeniyle, dini otoriteler tarafından kedilerin kitlesel olarak öldürülmesi teşvik edildi.

Fakat Orta Çağ Avrupa'sında, kedilere karşı yürütülen bu sistematik imha daha sonra önemli bir sonuç doğuracaktı: fare ve sıçan popülasyonlarında büyük bir artış. Fareler ve sıçanlar veba hastalığını taşıyan pirelerin başlıca konakçılarıydı. Kedilerin sayısının azalmasıyla birlikte bu kemirgenlerin popülasyonu hızla arttı ve 14. yüzyılda Avrupa'yı kasıp kavuran Kara Veba salgınının yayılmasında büyük bir rol oynadı. Bu salgın Avrupa nüfusunun yaklaşık üçte birini yok edecekti.

1430-1440 yıllarında, Fransa'da yapılmış bir Geç Orta Çağ el yazmasından bir görsel. Resim, avcılar ve köpeklerinin bir ağaca tırmanmış yaralı bir vahşi kediye saldırdığı anı tasvir ediyor.
1430-1440 yıllarında, Fransa'da yapılmış bir Geç Orta Çağ el yazmasından bir görsel. Resim, avcılar ve köpeklerinin bir ağaca tırmanmış yaralı bir vahşi kediye saldırdığı anı tasvir ediyor.
World History Encyclopedia

Günümüzde de sık sık "nankör" olarak adlandırılan bu canlılar, evcil hayvanların ölü sahiplerini yemeleri gibi olaylarda genellikle baş suçlu olarak akla gelirler. Ancak ölümden sonra insan yeme konusunda kediler aslında başı çekmez ve haksız yere suçlanırlar.

İnsanlar genellikle köpeklerin sadık olduğunu düşünme eğilimindedir. Fakat adli tıp literatüründe belgelenen leşçil evcil hayvan vakalarında çoğunlukla köpekler başroldedir.

Tüm Reklamları Kapat

2010 yılında yayınlanan bir raporda, anevrizma sonucu ölen ve ertesi sabah banyoda yerde yatar halde bulunan bir kadın ele alınmaktadır.[2] Yapılan testler sonucunda kadının köpeğinin yüzünün çoğunu yediği ancak iki kedisinin ona hiç dokunmadığı ortaya çıkmıştır. Bu durum, kedilerin haksız yere suçlandığını ve köpeklerin de bu tür olaylarda önemli bir rol oynayabileceğini gösterir niteliktedir. Fakat kedilerin de sahiplerine leşçilik yaptıklarına dair, köpeklere nazaran az da olsa kayıt bulunmaktadır.[3], [4]

2016 yılında Journal of Veterinary Behaviour dergisinde belgelenen bir başka çalışmada ise ev içinde leşçilik yapan köpek vakalarının nadiren resmi kayıtlara geçtiği, ancak bu durumun adli tıpta sık sık gözlendiği belirtilmektedir. Yani evcil hayvanların sahiplerini yemesi aslında sanılandan daha yaygındır![5]

Kedi ve Köpeklerin Beslenme Alışkanlıkları

Köpeklerin ve kedilerin beslenme alışkanlıklarına bakıldığında, bu durumun mantıklı olduğu anlaşılmaktadır. Köpekgiller genellikle fırsatçıdır, hem avlanırlar hem de ölü hayvanları tüketirler. Kedigiller ise genelde avlarını kendileri avlamayı ve öldürmeyi tercih ederler. Leşçilik yaptıkları durumlarda da genellikle taze leşler ile beslenirler. Bu süreç birkaç gün sürebilir ve aralarda mola verirler.

Küçük kedilerin insan bedenlerini taşımaları pek olası olmasa da özellikle iskelet haline gelmiş beden parçalarını taşıyıp dağıtabilirler. Bir deneyde, vaşakların bir insan bedeninin alt kolları, kalçaları ve üst uyluk bölgesindeki yumuşak dokuları yedikleri gözlemlenmiştir.[6] Ayrıca, kediler beslenirken uzuvların veya çevredeki dokunun hareketini sabitlemek için pençelerini deriye sokarak çizgisel çizikler ve dairesel delikler oluşturabilirler.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

İsviçre'de bir deneysel ortamda Avrasya vaşağı tarafından bitkilerle örtülmüş bir geyik leşi parçası.
İsviçre'de bir deneysel ortamda Avrasya vaşağı tarafından bitkilerle örtülmüş bir geyik leşi parçası.
National Library of Medicine

Adli antropologların araştırmalarına göre kediler; insan kalıntılarını yerken yüz bölgesine, özellikle de burun ve dudak gibi yumuşak dokulara yönelmektedir. Uyurken sahiplerini uyandırmak için yüzlerine vuran kedi dostlarımız, ölü sahibini uyandırmaya çalışabilir ve bu işe yaramadığında ısırmaya başlayabilir. Aslında bu leşçilik olaylarının temel sebebi de birazdan daha detaylı olarak açıklayacağımız üzere sahibini uyandırma çabasından ibaret olabilir!

Bununla birlikte evcil kediler de köpekler de sokakta görebileceğimiz üzere acıktıklarında çöpleri karıştırmaktan çekinmez. Ancak genel olarak köpekler karşılaştıkları her şeyi yeme konusunda daha az seçicidir.

Bazı adli tıp raporlarına bakıldığında, hayvanların ölü sahiplerini hayatta kalmak için yedikleri açıktır. 2007 tarihli bir vakada, bir Chow Chow ve Labrador kırması bir köpeğin ölü sahibinin cesedini yiyerek yaklaşık bir ay yaşadığı ve geriye sadece kafatasının üst kısmı ile çeşitli kemik parçalarını bıraktığı belirtilmiştir.[2], [7]

Pek çok insan, köpeğin sahibinin cesedini yalnızca açlıktan ölmek üzereyse yiyeceğini varsayar. Lakin adli tıp raporları bunun da doğru olmadığını göstermektedir. Köpekler, açlık sınırında olmasalar bile sahiplerinin cesetlerini tüketebilirler.

2015 tarihli leşçil köpekler araştırmasında, vakaların yaklaşık dörtte birinde evcil hayvan sahiplerinin ölümlerinin üzerinden henüz bir gün bile geçmeden kısmen yenildiği bulunmuştur.[8] Dahası, incelenen bazı vakalarda köpeklerin başka besin kaynaklarına erişimi olmasına rağmen bunları yemeyi tercih etmedikleri gözlemlenmiştir.

Evcil hayvanların ev içinde ölen sahiplerini yediği vakaların yüzde on beşinde karın bölgesinde ısırık izleri tespit edilmiştir. Buna karşılık, açık havada leş yiyen çakallar ve evcil köpeklerin izlediği kalıplar oldukça tutarlıdır. Önce göğüs ve karın bölgesini açıp besin açısından zengin organları ve ardından diğer uzuvları yerler.

Tüm Reklamları Kapat

Aç olmasalar da ölmüş bedenlerinizi yiyebilecekleri gerçeği yüzünden, köpeklerin bizleri umursamadıklarını veya yürüyen bir mama konservesi gibi gördüklerini düşünmek hatalı bir yaklaşımdır.
Aç olmasalar da ölmüş bedenlerinizi yiyebilecekleri gerçeği yüzünden, köpeklerin bizleri umursamadıklarını veya yürüyen bir mama konservesi gibi gördüklerini düşünmek hatalı bir yaklaşımdır.
BuzzFeedNews

Köpeğinize yakınsanız ve ona iyi davrandıysanız, yanında öldüğünüzde muhtemelen sizi yemeyeceğini düşünebilirsiniz. Ancak köpeklerin davranış kalıpları bu kadar net ve keskin çizgilere sahip değildir. İstisnalar hariç, raporların hiçbirinde bir hayvan istismarı geçmişi mevcut değildir. Hatta ölen kişilerin arkadaşlarının ve komşularının ifadelerine göre, çoğunun köpekleriyle çok iyi ilişkileri olduğu kaydedilmiştir.[7] Bu da istismardan kaynaklanacak bir öç alma duygusu oluşması hipotezini çürütmektedir.

Peki Hayvanlar Neden Sahiplerini Yiyorlar?

Bu tür davranışların olası bir açıklaması, evcil hayvanların bilinçsizce yatan sahiplerine yardım etmeye çalışmasıdır. Evcil hayvanlar sahiplerini yalayarak veya dürterek uyandırmayı denedikten sonra, bu çabalar sonuç vermediğinde panikleyip ısırmaya başlayabilirler. Bu durumda, canlının ille de sizi yemek istemesi gerekmez; ancak kanın tadını aldığında yeme isteği uyarılabilir. Neticede evcil hayvanların vahşi içgüdülerini unutmamak gerekir. Ne de olsa köpekler kurtlarla, kediler ise aslanlarla yakın bir evrimsel geçmişe sahiptir. Dolayısıyla her ne kadar evcilleştirilmiş olsalar da doğal içgüdüleri gereği böyle davranışlar sergileyebilirler.

Farklı köpek ırklarının farklı mizaçlara sahip olduğu ve bu mizacın sahiplerinin ölümüne verdikleri tepkide rol oynayabileceği de eklenmelidir. Leş yiyicilikle ilgili adli tıp raporlarında, sevimli Labradorlar ve Golden Retriever'lar da dahil olmak üzere birçok farklı köpek ırkıyla karşılaşılabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Genel olarak, leşçil köpek vakalarında çoğunlukla orta boyutlu veya büyük köpekler yer alır. 2024 itibarıyla kayıtlara geçmiş en küçük türler arasında Beagle ve Jack Russel gibi köpek ırkları bulunmaktadır.[9] Bununla birlikte, daha büyük ve daha güçlü köpek ırkları ölüye daha fazla zarar verebileceğinden, bu vakaların literatürde daha fazla vurgulanmış olması da muhtemeldir.[7]

Jack Russell teriyer ırkı bir köpek.
Jack Russell teriyer ırkı bir köpek.
Pexels

Örneğin Avrupalı bilim insanları, cesetlerin başlarını koparacak noktaya kadar yendiği üç leşçil hayvan vakası bildirmişlerdir. Bu vakaların tamamının Alman Kurtlarına aittir.

Yenmemek İçin Bir Şey Yapılabilir mi?

Evcil hayvanınızın ırkı ne olursa olsun, onların ölü bedeninizi yemeyeceğini garanti etmenin kesin bir yolu yoktur. Hatta hamster ve kuşlar bile ara sıra leşçil davranışlar sergileyebilirler. Misal olarak bir vakada, 43 yaşında ve tıbbi tedavi altında olmayan bir kadın, evinde vücudunun alt kısmı çıplak ve bacakları açık bir şekilde ölü bulunmuştur.

Yüzündeki geniş yumuşak doku lezyonları (dokularda veya organlarda meydana gelen anormal değişiklik veya yaralanmalar), ilk olarak adli tabip tarafından hayati kafa derisi yaralanmaları olarak değerlendirilmiş ve cinsel saldırı olduğu düşünülmüştür. Ancak otopsi sırasında, bu yaralanmaların kadının dairesinde bulunan bir Suriye hamsterının (Mesocricetus auratus) leşçilik izleri olduğu anlaşılmıştır. Hamsterın yuvasında, DNA analiziyle kadına ait olduğu kanıtlanan deri, yağ ve kas dokusu parçaları tespit edilmiştir.[10]

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Jacob's Room (Virginia Woolf)

Jacob’s Room is the third novel by Virginia Woolf, first published on October 26, 1922.

The novel centres, in a very ambiguous way, around the life story of the protagonist Jacob Flanders and is presented almost entirely through the impressions other characters have of Jacob. Thus, although it could be said that the book is primarily a character study and has little in the way of plot or background, the narrative is constructed with a void in place of the central character if, indeed, the novel can be said to have a ‘protagonist’ in conventional terms.

Motifs of emptiness and absence haunt the novel and establish its elegiac feel. Jacob is described to us, but in such indirect terms that it would seem better to view him as an amalgam of the different perceptions of the characters and narrator. He does not exist as a concrete reality, but rather as a collection of memories and sensations.

Warning: Unlike most of the books in our store, this book is in English.
Uyarı: Agora Bilim Pazarı’ndaki diğer birçok kitabın aksine, bu kitap İngilizcedir.

Devamını Göster
₺140.00
Jacob's Room (Virginia Woolf)
  • Dış Sitelerde Paylaş

Görüldüğü gibi birçok evcil hayvan bu davranışları sergileyebilmektedir. Yenme olasılığını azaltmanın iyi ve kolay yollarından biri, çevrenizdeki insanların sizden haber alamazlarsa evinize uğramalarını sağlamaktır. Evcil hayvan sahipleri olan yaşlı veya savunmasız komşularınızı sık sık kontrol etmek de bir çözüm olabilir.

Hayvanların Ölüm Karşısındaki Karmaşık Tepkileri

Evcil hayvanlarımızın yas konusunda insanlar gibi davranmalarını beklemek elbette mümkün değildir. Bu noktada etoloji devreye girer ve diğer sosyal hayvanların ölüme nasıl tepki verdiklerini gözleyerek bir fikir elde edilebilir. Bir köpeğin veya başka bir canlının ruhsal durumunu bizim anladığımız anlamda yas olarak tanımlamak zor olsa da hayvan davranışları üzerine yapılan çalışmalara göre birçok hayvan türü kendi türdeşlerinin ölümüne karmaşık tepkiler verir. Hayvanlarda yas veya benzeri davranışların kökenleri ve nasıl gerçekleştikleri başlı başına bir araştırma konusudur.

Örneğin filler hortumlarının ucunu ölen yoldaşlarının yüzüne ve dişlerine sürerler, bu aslında yaşarken selamlamak için yaptıkları hareketin aynısıdır. Bazen de cesetleri çamurla veya dallarla kaplayarak yırtıcılardan korumaya çalışırlar. Öte yandan Asya fillerinin, ölen yavrularını günlerce hortumlarında taşıdığı da gözlemlenmiştir.[11]

Bilim insanları ve filozoflar, hayvanların ölülerine karşı sergiledikleri davranışları "yas tutma" olarak tanımlamaktan, antropomorfizme kaçma korkusuyla son derece çekimser davranmışlardır.
Bilim insanları ve filozoflar, hayvanların ölülerine karşı sergiledikleri davranışları "yas tutma" olarak tanımlamaktan, antropomorfizme kaçma korkusuyla son derece çekimser davranmışlardır.
BBC Earth

Yaşayan en yakın kuzenlerimiz olan şempanzeler ise, ölen akrabalarının bedenlerini temizler ve onları uyandırmaya çalışır gibi davranırlar. Şempanzeler, ölen bebeklerini günlerce, hatta haftalarca taşıyarak yas tutar gibi gözükürler. Hatta ve hatta dünyaca ünlü primatolog Jane Goodall'ın gözlemlerine göre, bir şempanze annesinin ölümünden sonra yemeyi bırakıp depresyona girerek kısa bir süre sonra ölmüştür​.[12]

Sonuç

Evcil hayvanların leşçilik davranışı sergilemeleri onların kötülüğünü göstermez. Aç olmasalar da ölmüş bedenleri kemirmeleri gerçeği, bu hayvanların bizleri umursamadıklarını veya yürüyen bir mama konservesi gibi gördüklerini de göstermez. Bu tür davranışlar, hayvanların doğal içgüdülerinden kaynaklanır ve onların hayatta kalma dürtülerinin bir parçasıdır, bir doğa gerçeğidir.

Bununla birlikte tarihimiz, evcil hayvanlarla birlikte dokunaklı olarak adlandırabileceğimiz hikayelerle de doludur. Örneğin, Japonya'dan Hachiko adlı köpeğin hikayesi, hayvanların sahiplerine olan derin bağlılıklarını ve sadakatlerini anlamamızda önemli bir örnek teşkil eder.

Hachiko, 1920'lerde Tokyo Üniversitesi'nde profesör olan Hidesaburo Ueno'nun köpeğiydi. Hachiko, her gün Ueno'nun işten dönmesini Shibuya Tren İstasyonu'nda beklerdi. Ancak 1925 yılında, Ueno aniden öldüğünde Hachiko onun geri dönmesini beklemeye devam etti. Sahibinin ölümünden sonra bile Hachiko, tam dokuz yıl boyunca her gün aynı saatte tren istasyonuna giderek Ueno'yu beklemişti.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
31
4
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 12
  • Korkutucu! 7
  • Tebrikler! 4
  • Bilim Budur! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Muhteşem! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/11/2024 13:05:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14153

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bağırsak
Diş Hekimi
Küresel Isınma
Bilgi
Aminoasit
Hidrotermal Baca
Primatlar
Sıcaklık
Küresel
Primat
Pandemik
Tohum
Dil
Vaka
Deizm
Mucize
Yayılım
Virüs
Ölümden Sonra Yaşam
Amerika Birleşik Devletleri
Yüzey
Biyokimya
Organ
Mühendislik
Bilgisayar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. K. Selçukoğlu, et al. Evcil Hayvanlar Ölen Sahiplerini Neden Yer?. (25 Mayıs 2024). Alındığı Tarih: 23 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/14153
Selçukoğlu, A. K., Alparslan, E. (2024, May 25). Evcil Hayvanlar Ölen Sahiplerini Neden Yer?. Evrim Ağacı. Retrieved November 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/14153
A. K. Selçukoğlu, et al. “Evcil Hayvanlar Ölen Sahiplerini Neden Yer?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 25 May. 2024, https://evrimagaci.org/s/14153.
Selçukoğlu, Alper Kaan. Alparslan, Eda. “Evcil Hayvanlar Ölen Sahiplerini Neden Yer?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, May 25, 2024. https://evrimagaci.org/s/14153.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close