Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Makaleler
Sena Küçükkıvanç
1 gün önce
Hayatımda yaptığım en büyük hata, 2007'de XP'den Vista'ya yükseltme yapmaktı; o günden beri Microsoft'un "yeni çağ açtık" nidalarına adeta kulak tıkıyorum. Bir sabah uyanıyorum "topolojik süperiletken" diye ortalık inliyor, ertesi gün "milyonlarca kubitlik çip" yapacaklarını duyuruyorlar. Biz hâlâ takır tukur güncelleme beklerken adamlar sanki çay arasından sonra kuantum fiziğini çırpıp kek yapacaklar. XP'den Vista'ya geçerken kaybettiğim sabrımı hâlâ arıyorum; o zamandan beri sistem çöker mi diye çekirdek çitleyerek bekliyorum. Sonuçta olay net: Normal PC'de "vardır veya yoktur" diyor, kuantum bilgisayar "belki vardır, belki yoktur" diye kıvranıyor, Microsoft bilgisayar ise "hee, dur şimdi çöküp bir güncelleme daha yapalım da öyle bakalım" diye bekletiyor… Yeter yeter çay soğudu...
11
2 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 5 Mayıs 2015 5 dk.

Günümüzde Dünya üzerinde -yapılan son araştırmalara göre- 1.3 milyon hata payı ile 8.7 milyon ökaryotik ("karmaşık"/"gelişmiş"/zarlı hücre yapılı) canlı türünün, 100 milyondan fazla ise prokaryotik ("basit"/zarsız hücre yapılı) canlı türünün yaşadığı düşünülmektedir. Bazı kaynaklara göre prokaryotik tür sayısı birkaç milyara kadar çıkabilir!

Bu türlerin sadece çok küçük bir kısmını keşfedip, isimlendirip, evrimsel geçmişlerine göre sınıflandırmalarını yapabildik, çünkü halen keşfedilmeyi bekleyen milyonlarca tür bulunuyor. Kabaca bir sayı verecek olursak, ökaryotların (ki görselde gösterilenlerin tamamı ökaryotlardır) sadece 2 milyonunu, prokaryotların ise birkaç milyonunu keşfedebildik. Daha kendi Dünya'mızı hiç tanımadığımız söylenebilir.

31
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mücahid Köse
Uyarlayan 4 gün önce 9 dk.

Tüm bilinen insan dilleri şaşırtıcı bir örüntü sergiler: Bir dilde en sık kullanılan kelime, ikinci en sık kullanılan kelimenin iki katı ve üçüncü en sık kullanılan kelimenin ise üç katı sıklıkta görülür ve bu bir örüntü şeklinde devam eder. Bu olgu, Zipf Yasası olarak bilinir. Bu örüntünün diğer canlı türlerinin iletişiminde de gözlenip gözlenmediği araştırılmış ancak başka bir örneği bulunamamıştır. En azından şimdiye kadar!

Şubat 2025'te bilim insanları, insan dillerinde evrensel olarak görülen Zipf Yasasına uygun bir örüntüyü balina şarkılarında da keşfettiklerini duyurdu. Kambur balinalardaki bu karmaşık işaretleşme sistemi, tıpkı insan dili gibi her birey tarafından kültürel olarak öğreniliyor.

23
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

İnceleme
Kaan Yılmaz
İnceleyen10 2 gün önce
Dürüst olmak gerekirse bu çizgi film hem derin hikayeler hem de derin anlamların yanı sıra çocukları eğlendirebilen, yetişkinleri düşündürebilen ve aynı zaman da gençlere nostajik bir his yaratan sanat eseridir. Evreni gördüğüm en geniş evrenlerden.
Neredeyse her bölümü farklı bir ders çıkarılabilicek ve hayata bakış açınızı değiştiricek türden benim favori tv dizilerim arasındadır.
9.5/10
(70 Kişi)
Puan Ver
Yönetmen: Bong Hee Han
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Akın Karahasan
Yazar 22 Nisan 2020 14 dk.

Değerli okurlarımız bu yazımızda sizlere yakın zamanda sitemizde yayınlamış olduğumuz TARSE projesinin devam niteliğinde olan TARDIKISS (Uzayda Tardigrades) misyonundan bahsedilecektir. Tardigradların uzay streslerine karşı göstermiş olduğu diğer FOTON-M3 misyonları olan TARDİS ve RoTaRad hakkında ileri okuma yapmak isterseniz linklere tıklamanız yeterlidir.

TARDIKISS deneyi, 2011 yılında İtalyan Uzay Ajansı ve İtalyan Hava Kuvvetleri tarafından düzenlenen DAMA (Karanlık Madde) misyonu sırasında gerçekleştirilen bir dizi multidisipliner deney olan Biokon in Space (BIOKIS) projesinin bir parçasıydı. Uzay Mekiği Endeavor (son görevi STS-134) içerisinde yer alan mikro yer çekimi ortamından yararlanarak nispeten kısa sürede (16 gün) deneylerin yapılması adına Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaştı.

67
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sizden Gelenler
Evrim Ağacı'nın benim hayatıma nasıl dokunduğunu, Evrim Ağacı'nın bir anlığına dışına çıkarak düşünmek bile benim için oldukça zor. En nihayetinde Evrim Ağacı 10 senedir var, ben 30 senedir. Hayatımın yüzde 30'u Evrim Ağacı ile geçti. Ama şöyle bir dönüp baktığımda, hem benimle birlikte olgunlaşan (hem de benim onunla olgunlaştığım) bir yapı görüyorum, hem de benden tamamen bağımsız ve organik bir şekilde biçimlenen, dalları Türkiye'nin dört bir yanındaki insanlara dokunan bir ağaç olarak imgeliyorum. ODTÜ Biyoloji Bölümü sıralarında 5 Kasım 2010'da doğan Evrim Ağacı, şimdi Türkiye'nin dört bir yanında, hatta Türkiye dışında da bilinen kocaman bir bilim platformuna dönüştü. İletişim halinde olduğumuz akademik ve bilim haberciliği ağı, Dünya'nın dört bir yanına ulaşan bir boyuta ulaştı. Bu süreçte modern iletişim araçlarının her türlüsünü ve bilim iletişimi dilini en etkili şekilde kullanmaya çalışarak, bilim ile halk arasındaki kopuk ağı yeniden inşa etmeye, güvenle basılabilecek bir köprü olmaya çalıştık. Bu, kolay bir iş değil. Hem çelik gibi sinirler gerektiriyor, hem kısa dönem sorunlar dolayısıyla uzun dönem vizyonu gözden kaçırmamayı... Bunun arasındaki dengeyi tutturmak için ekip arkadaşlarımızla her gün 15 saati aşan süreler boyunca çalıştık, çalışmaya devam ediyoruz. Bu süreçte birçok kişi Evrim Ağacı'nın dallarına, yapraklarına, köklerine dokundu, bize güç verdi, bizden güç aldı. Bunu gözleri önünde gören bir insanın hayatının baştan sona şekillenmemesi mümkün değil. Bu, birkaç sene önce avcunuza sığan çocuğunuzun, yıllar sonra büyük işler başaran bir gence dönüşmesi gibi. Evrim Ağacı bizlerden çok sonra da var olmaya devam edecek, çünkü Evrim Ağacı en nihayetinde sadece bir bilim platformu değil, bir aile, bir düşünce, bir hayal. Bu hayalin ucundan tutan, destekleriyle güç katan, yapıcı eleştirileriyle doğruya yakınsamamızı sağlayan her yüreğe selam olsun!
Betül Akdeniz
Çeviren 4 gün önce 5 dk.

The White Lotus'tan Succession'a, zenginleri konu alan televizyon dizileri oldukça sık izleniyor. Bu tür dizilerdeki ultra zengin karakterlerse genellikle kibirli, yüzeysel ve mutsuz olarak tasvir edilmekte. Ancak bu, onların zeki olmadıkları anlamına gelmez. Peki, zengin insanlar zeki oldukları için mi zengin?

Hayat pahalılığı krizinin tam ortasında, bu soru bilimsel bir merakın ötesine geçerek daha derin bir noktaya uzanıyor. Bazılarına göre, eğer bir insanın zenginliği zekasına bağlı olsaydı toplumda gördüğümüz devasa gelir farkları daha kabul edilebilir görünebilirdi.[1] Eşitsizlik, zeki olanların bizi daha iyi bir geleceğe götürmesi için "ödenmesi gereken bir bedel" olarak algılanabilirdi.

20
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Talha Çakırca
Seslendiren 31 Ekim 2023 17:20
Biyolojinin en temel amacı, canlılığı anlamaktır; öyle ki, "biyoloji" sözcüğü, "yaşam bilimi" anlamına gelir. Ancak bugüne kadar yapılan ve birbirinden...
48
Tüm Reklamları Kapat
İrem Gündoğdu
Etkinliği Ekleyen 3 hafta önce IstanbulÜcretsiz3 Mart
Hekimbaşı Center for Advanced Studies (HECAS): 2025 Bahar Dönemi Seminerleri
03 Mart 2025 14:08 tarihinden 25 Mayıs 2025 12:10 tarihine kadar.

Türkiye’de disiplinler arası etkileşimi teşvik etmek amacıyla kurulan Hekimbaşı Center for Advanced Studies (HECAS), 2025 Bahar Dönemi'nde dünyanın önde gelen akademisyenlerini İstanbul’da ağırlıyor!

Fizik, felsefe, tarih ve ekonomi gibi alanlarda gerçekleşecek ileri düzey seminerlerde, her biri kendi disiplininde çığır açan çalışmalar yapmış akademisyenler ders verecek:

📌 Tim Maudlin (New York University) – Kuantum Teorisi ve Fiziksel Sistemler (3-7 Mart 2025)
📌 Philippe Borgeaud (University of Geneva) & Daniel Barbu (CNRS, Paris) – Kriz Çağında Dinler Tarihi Üzerine Yeni Perspektifler (7-11 Nisan 2025)
📌 Cemal Kafadar (Harvard University) – İlyas, İskender, Belkıs: Anadolu/Osmanlı Kültür Evreni (24-30 Nisan 2025)
📌 Warren Breckman (University of Pennsylvania) – Kapitalizm ve Modern Avrupa: Adam Smith’ten Karl Marx’a(9-15 Mayıs 2025)
📌 François Hartog (EHESS, Paris) – İnsanlığı Bölmek: İnsanlar, Hümanizmler ve İnhümanlar (20-25 Mayıs 2025)

📍 Yer: Hekimbaşı Av Köşkü, Ümraniye
 

Seminer Dili:

  • Cemal Kafadar’ın semineri Türkçe olarak gerçekleştirilecektir.
  • Diğer tüm seminerler İngilizce olacaktır.
  • Philippe Borgeaud, Daniel Barbu ve François Hartog’un seminerleri için Fransızca bilgisi avantaj sağlayacaktır.

Seminerler tamamen ücretsizdir ve seçilen katılımcılar için Hekimbaşı Av Köşkü’ne ulaşım ile öğle yemekleri HECAS tarafından karşılanacaktır.

Başvuru ve detaylı bilgi için: https://hekimbasi.center



 

Devamını Göster
2
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Çağanalp Sarıkaya
Öğrenciyim 1 gün önce Sen de Cevap Ver
Bu soru, Yusuf Asaf Güven tarafından sorulmuştur.
Hayvanlar iç güdü, insanlar ise düşünceye mi sahipler?
Hayvanlar iç güdü, insanlar ise düşünceye mi sahipler?

Aslında hayvanlar da düşünebilir ama bu daha çok içgüdülerini gerçeklleştirmek için düşünmedir. Yani içgüdülerine ters bir şey yapmazlar. Mesela bir meyve sineğinin bizim gibi kararlar verdiğinin ve ne kadar iş zorlaştıkça o kadar uzun düre düşündüğü deneyde görülmüştür. Yani bir arı kardeşini öldürdüğünde hem içgüdüsel hem de düşünerek karar vermiştir ve zaten biz de aynısını yapıyoruz, bizim de içgüdülerimiz var.

Ama eğer anlam verme çabasını ele alırsak bu biraz daha farklıdır. Mesela biz bir gün öleceğimizi bildiğimiz için yaşayıp gidip yok olmak bize anlamsız gelir ve hayatı anlamlandırmaya çalışırız. Bu anlamlandrıma çabası da eninde sonunda hayatta kalma içgüdüsünün tetiklediği korkudan doğan bir "içgüdüdür". Hayvanlarda bunu göremeyiz çünkü hayvanlar ölümün kaçınılmaz olduğunu bilmez. Hatta çoğu hayvan ölümü bile anlayamaz. Benim bildiğim ölümü anlayabilen tek hayvan şempanze ki onlar da ölümün kaçınılmaz olduğunu anlayamaz.

Yani sadece biz düşünmeyiz hayvanlar da düşünür fakat bu bizdeki kadar üst düzey değildir. Bu dünyada hayvanlardan çok da bir farkımız yok. Nasıl çitanın hayatta kalma mekanizması hız ise bizim de zeka ve ben bunda bir fark göremiyorum.

Tüm Reklamları Kapat

Son olarak ilk paragrafta anlattıklarım hem hayvanlar için hem de bizim için geçerliyken, ikinci paragrafta anlattıklarım hayvanlarda gözlemkenmese de hayvanlarla aynı sistemle çalışır.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Çağanalp Sarıkaya
Alıntıyı Ekleyen 6 gün önce
Türkler öldürülebilir, ama asla fethedilemez.
Kaynak: Napoleon: In His Own Words, kitabından aldım.
4
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 27 Ekim 2014 12 dk.

Türev ve integral, matematiğin en önemli konseptlerinden ikisidir. Günümüzde okullarda (liselerde) bu ikili çok yüzeysel bir şekilde ve çoğunlukla tamamen ezbere dayalı olarak anlatılmaktadır. Özellikle de bu kavramların ne anlama geldiği öğrenciye anlatılmadan, sadece nasıl çözüleceği üzerinden anlatım yapılmaktadır. Örneğin türev için "sayının üssünü katsayı olarak önüne al ve üssü 1 azalt" denmekte, integrali anlatmak içinse "üssü 1 arttırıp, aynı sayıyı payda olarak sayının altına yaz" gibi kalıp halinde ve algılamanın imkansız olduğu bir biçimde anlatılmaktadır.

İyi, bu işlemleri yapalım da... Neden? Ne işe yarıyor? Ya da öğrencilerin daha sık sorduğu şekliyle: Gerçek hayatta ne işimize yarayacak?

382
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Gözlemi
İndo Klip .
İndo Klip .
1,025 UP
Gözlemi Yapan 4 gün önce Türkiye, Osmaniye
Kabuk koleksiyonum için Burnaz Sahili'ne gitmiştim. Bulduğum canlı kalıntılarını kataloglamayı severim. mikroskop ile kumu incelerken foraminifera ve diğer kabuklardan farklı bir kabuk gördüm. İnternette aradım, ChatGPT bile kullandım ama bunun türünü bir türlü bulamadım. Bu konuda yardım edebilirseniz sevinirim.
8
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Nuray Mustafazade
İnceleyen10 29 Aralık 2022
Murtlaka izlenmesi gerekenler listesinde bence. Üzerinde bolca düşündüren ve bazı şeylere farklı gözle bakmamız gerektiğini hatırlatan bir kurgu. Her şey gördüklerimizle sınırlı değildir, hayatımızın ev, iş, okuldan ibaret olmadığını, bazı şeylerde kafa yormamız gerektiğini çok güzel bir şekilde anlatıyor. Benim için her sahnesi anlam dolu ve en sevdiğim filmler arsında baş sırada yerini alıyor.
"Başlangıcı olan her şeyin bitişi vardır"
Film
9.8/10
(125 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
16
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Yaşam Ağacı Türü
Berke Kaan Berberoğlu
Türü Ekleyen 2 gün önce
Tapinoma sessile, Formicidae (Karınca) ailesine ait küçük bir karınca türüdür. Özellikle ezildiğinde çürük hindistancevizi kokusu yaymasıyla bilinir. Amerika kıtasında yaygın olup, hem doğal ortamlarda hem de insan yapımı yapılarda koloniler oluşturabilir. Şekerli gıdalara düşkündür ve özellikle afidlerin salgıladığı tatlımsı sıvıyla beslenir. Çok sayıda kraliçeye sahip koloniler kurarak hızla yayılabilir.
3
Evrim Ağacı'ndan Mesaj
Teşekkürler, Emir Haliki!

Evrim Ağacı'na bugüne yaptığın tüm katkılar için çok teşekkürler! Evrim Ağacı'nda yayınladığın veya yayınlanmasına katkı sağladığın 18 içerik sayesinde Türkiye'de bilimsel bilgiye erişim bir o kadar kolay. Hep birlikte, daha da güzel işler başarmaya devam!

Devamını Göster
Teşekkürler, Emir Haliki!
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Daha Fazla İçerik Göster
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close