Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Rahmi Aydoğan
Üye 1 gün önce 6 Cevap
10

Ödüllü Soru Kendi kimliğimizi gerçekten kendimiz mi inşa ediyoruz, yoksa toplumun bize verdiği rolleri mi oynuyoruz?

“ben” dediğimiz şey, özgün varoluşumuzun sonucu mu, yoksa toplum, aile, kültür ve ideolojiler tarafından şekillendirilmiş bir illüzyon mu? Eğer özgürce kendimizi yaratıyorsak, neden kimliklerimiz bu kadar öngörülebilir? Eğer toplumun bize biçtiği rolleri oynuyorsak, “özgür irade” var mı? Kendin olduğunu sandığın şeyin ne kadarı gerçekten sensin?
552 görüntülenme
Kendi kimliğimizi gerçekten kendimiz mi inşa ediyoruz, yoksa toplumun bize verdiği rolleri mi oynuyoruz?
Kendi kimliğimizi gerçekten kendimiz mi inşa ediyoruz, yoksa toplumun bize verdiği rolleri mi oynuyoruz?
Cevap Ver 25K UP
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
6 Cevap
Muhammed Sevgin
Sanayçıyım 1 gün önce

"Ben" dediğimz şey bir çok etkenin etkisi altındadır ancak her etken her bireyin hayatında aynı düzeyde etki etmez.

Yani; Bence bu, bireye özgü psikolojik durumunu anlamak için sorulabilecek güzel bir soru.

Tüm Reklamları Kapat

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 19 saat önce

Belki de cevap evrimimizdedir!

Ağaçtan ovaya, küçük gruplardan topluluklara, konar göçerlikten yerleşik yaşama ve ötesi…

Bugün evrimin tepesindeyiz. Bunu borçlu olduğumuz şey sosyal varlık oluşumuz, yani toplumsallığımız, yani otaklaşmacı doğamız.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi soru soralım, ki bizi bugünlere taşıyan en önemli itici güç bu: Soru sormak…

1. Bu bir aradalık bizim özgür irademizin bir izdüşümü müdür? Hem evet hem hayır…

2. Bu bir aradalık bir zorunluluk mudur? Hem evet hem hayır…

Ve aslında ikisinin nihai cevabı aynıdır. Doğanın dayatması, bunun kavranması ve bu kavrayışın zorunluluğu gönüllülüğe evirmesi. Buna zorunluluğun kavranması ya da daha bilindik bir ifade ile gönüllülük ya da soruya yönelik olarak özgür irade deniyor.

Tüm Reklamları Kapat

3. Peki, evrenimizde gerçekten bunun dışında, hele ki canlılar için, her şeyden bağımsız bir özgür irade var mıdır? Hem evet hem hayır. Neye nereden ve nasıl baktığımıza bağlıdır.

Temelde bizi bu günlere getiren ve hayatta tutup yarına taşıma derdi ile donanmış genetik kodlarımız var. Bunun üstüne ve zamanla ve yine bu genetik kodların “iyi ki” dediğimiz bu dayatması sonucu hasbelkader bir bilince sahip olmuşuz ve düşünün ki bu bilinç bir yol ayırımında.

Ya başına buyruk , hem de genetik kodlara dahi meydan okuyanından ve onlar kim ki diyen ve sanki bilinç bunların üzerine inşa olmamış ve varlığını ve sürdürülebilirliğini onlara borçlu değilmiş gibi bir “özgür irade” ; ya da bunları bilince çıkaran ve bindiği dalı kestiği an onu var eden hayati damarları da keseceğinin farkına varan ve kıçı ile inatlaşanın altına yapacağını bilen bir yerden, bu genetik kodlara sadık fakat daha bir terbiye eden ( salt hayvani boyutu ile yetinmeyen, üstüne estetik, aşk, sanat, felsefe, tercih, feda vb. türe özgü ve toplumsallığın kazandırdığı (kültürel evrim) nitel sıçramalar gibi) bir özgür irade.

Bir zinciri zincir yapan halkalarıdır elbette . Halkalar olmadan zincir olmaz fakat zincir olmadan da halkaların hükmü olmaz.

Burada belki de soracağımız asıl soru şu: Biz misali halkaların zincir oluşturmadan var olma şansı ya da en çarpıcı ifadesi ile halka olma özelliklerini ve varlıklarını koruma şansı var mı? Tabi ki yok ve bunun özgür irade ile de alakası yok. Genetik, kimya, biyoloji ve nihayetinde fizik yasaları böyle emrediyor ve biz bunun üstünde değiliz.

Şayet doğamız bu ise, doğamıza sadakat neden iradesizlik olsun ki.

Aksine özgür irademizi var edip sürdürecek olan bedensel (maddi) alt yapıyı imha pahasına iradeyi, temel kimyasal, biyolojik ve fiziksel ham maddesinden (temelinden) koparıp dolayısı ile özgür iradeyi tümden yok etmek iradesizliğin ta kendisi değil midir?

Ve evet bu çerçevede kendi kimliğimizi kendimiz inşa ederiz fakat başına buyruk değil, bu kimliği var eden öncül süreçleri inkar veya yadsıma ile hiç değil. Aksine kabul ve rıza ile zorunluluğu kavrayıp gönüllülüğe evirerek, ki bunu karan ve bu bireysel özgür iradeleri aynı potada eritip harmanlayan, aynı zamanda bizleri bugüne kadar sırtında taşıyan katarın adı ile. O toplumdur.

Ve evet bu minvalde de toplum aynı zamanda birden fazla özgür iradenin, ortak menfaat üst kümesindeki alt kesişim kümesidir. Bu kümede her tür felsefe, ideoloji, kültür, kimlik ve nicesi vardır. Geriye kalan ve sadece bize özgü olarak toplumun da kabul ettiği ve üst küme payına düşen şey ise çok azdır: Bireysel zevklerimiz ve tercihlerimiz ve yine aynı yasalara fakat daha esnek şekli ile tabi. Yani toplumca zorunlu ortaklığa temelde aykırı olmayan, binilen dalı kesmeyen, kabul edilebilir hoş görü sınırları içinde…

Belki de özgür iradeyi, çerçevesini de bilimsel temelde çizerek tanımlamak gerekir.

Tüm Reklamları Kapat

Özgür irade; sınırsızlık, sonsuzluk, mutlak bağımsızlık ön kabulleri ile dilediğimizi yapma veya yapmama tercihi değildir. Ki içerdiği yasaları aşkın olan evren bile buna “cüret” edemez. Çünkü her ne kadar aşkın olsa bile içerdiği yasaların ta kendisidir.

Özgür irade; bizi biz yapan her şeyin toplamı olduğumuzu, onları aşkın olmadığımızı, bu şeylerin varlığımızı ortadan kaldırmayacak oranla sınırlı olarak esneyebileceğini bilerek, esnemenin sunduğu seçenekler arasından tercih yapabilme cüreti ve cesaretidir.

Bunun dışında bir özgür irade tanımı daha var. Fakat o artık bilimin ötesine delalet eder ki, üstünü kazıdığınızda aslında ezeli ve ebedi bir teslimiyet çıkar. Sevgiyle...

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Çağlar
irdeleyici bilimsever 1 gün önce

Bence eğer yalnız yaşamıyor ve tek başına doğa ile yaşam mücadelesi vermiyorsak, doğal etmenler dışında kararlarımızı etkileyip fikirlerimizi değiştirerek kalıcı değerler oluşturmamızı sağlayan yapılar içerisinde saf bir benlik oluşturduğumuzu söylemek bence yanıltıcıdır. Özgür irade apayrı bir konu çünkü benliğimize etki eden sanal çevresel etmenleri çıkarsak bile ortada Libet Deneyi gibi olgular var. Bu yüzden bu konu hakkında konuşmanın erken olduğunu düşünüyorum.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Çağlar
irdeleyici bilimsever 7 saat önce

Evet çevresel etmenleri çıkarmak imkansız bu yüzden de özgür bir iradeden bahsetmek bana da mantıklı gelmiyor. Sonuçta atalarımızdan miras aldığımız fiziksel ve psikolojik özelliklerle bir toplum içinde dünyaya geliyoruz ve kişiliğimiz buna ve çevresel etkilere göre şekilleniyor. Hatta toplumu geçelim Tarzan gibi gorillerin büyüttüğü bir sistem hayal etsek orada bile insanın özgür iradesi olduğu düşünülemez. Daha ileri gidip doğada yalnız olduğumuzu düşünelim bu sefer de hayatta kalmak için bir müddet sonra hayvanları gözlemleyip belki onları taklit edeceğiz ki bu bazı hayvan türlerinde bile sıkça gözlemleniyor. Yani gözlem ve deneyimlerimizle dışarda halihazırdaki sistemleri kendimize uyarlamak bir tür yaratıcılık gibi görünse de sonuçta adaptasyon için kopyalamadan ibarettir. İnsanlık tarihindeki gelişimin de çevresini gözlemleyerek oluştuğu kanaatindeyim. Genelde bu konuda hemfikiriz. Bu durumda daha derine inersek sanırım bilinç devreye giriyor. Yalın bir özgür iradeden bahsedeceksek akıl ve bilinçten yoksun olmamız gerekiyor gibi geliyor bana eğer mantıksal çıkarımlarımda hata yoksa. Konuşmak için erken dememin nedeni bununla ilgili konuşulabilir tabii ki fakat bilimsel verilerin azlığı bu konuda henüz ağır basan bir tarafın olmadığını gösteriyor. Libet deneyi elbette önemli fakat henüz bu emekleme aşamasında bir olgu bu yüzden sadece söylediğiniz gibi bunun doğasını anlamamıza bir kapı açar diyebiliriz.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Rastgele Biri
Rastgele Biri
47K UP
kendi fikrim 23 saat önce

toplum elbette etkiliyor karakterimizi maalesef ancak sadece toplum belirliyor demek saçma. aynı toplumda aynı ailede büyüyen ikizler birbirlerine genetik olarak aşırı yakın olmalarına hatta çogunlukla liseye kadar hatta bazen lisede üniverstede bile aynı okulda aynı sınıfta olan çok fazla ikiz tanıdım bu kadar ortaklığa ragmen karakterlerinde farklılıklar mevcuttu . Sadece o da degil televizyonda da yarısmaya katılan ikiz insanları görüyoruz birbirinden asırı farklı olanlarıda gördük . kısacası karakteri toplum etkilsede tamamen belirlemez .En basitinden toplumun çoğu müslüman ve bu şekilde devam etsede dinsizler artıyor sadece toplum belirleseydi artış olmazdı ama topumdan alakasız da diyemeyiz . bence bir kisinin büyüdüğü ilçe /mahalle (yani o kisinin bulunduğu toplum ) ve onu büyüten ailesi kisinin karakterine genelleme yaparsak çogunlukla tahmini olarak yarı yarı etki edebilir belki daha fazla . ama bu etki kisiden kisiye değisir kimisini daha az kimsiini daha fazla etkiler kimisine etkisi yok deneck kadar az olur kimisi ise karkateri tamamen şekillendirilmis denilebilecek kadar etkilenmiş olur . yani etki oranı kişiden kisiye değişir .

fakat bence karakteri etkiyeln en önemli şeylerden biride genetik olabilir .çünkü

zeka genetiğe bağlı ve zekası baya farklı olan insanların karakterleride baya farklı oluyor mesela zeka engelli bir insan maalesef normal bir insan karakterinde olmayabilir . kötüyü iyiyi ayırt edemeyebilir .

Tüm Reklamları Kapat

ve bu degisir . duygu desek oda gene kalple değil beyinle ilgili olduğu ortaya cıktı kısaca genetik oldukça etkili .

genel olarak insanların karakterini etkileyen özellikler

1) büyüdüğü ülke /şehir /semt/mahalle (yani kişinin yetiştiği toplum )

2) onu büyüten anne babanın büyüdügü ülke/ şehir /semt

Tüm Reklamları Kapat

3) onu büyüten ailenin kişisel özellikleri

4) genetik

5) çocukken rol model alabileceği ögretmen komşu ve yakın arkadaşlarının karakterlerinden de etkilenebilir

6)psikolojik sorunlar ve yaşadıkları olaylar (özellikle çocuklen yaşadıkları )

7) sosyal medya , televizyon programları , diziler , filmler vb de karaktere etki edebilir(özellikle çocukken veya gençken takip edilen izlenenler )

bu ve bunun gibi etmenler insanların karakterine etki edebilir

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close