Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Görkem Bakırcı
Üye 1 gün önce 7 Cevap
5

Ödüllü Soru İyi ve ahlaklı bir insan olmak için tanrıya ihtiyaç var mıdır?

Eğer bir tanrı yoksa iyi ya da kötü olmanın anlamı ve değeri nedir? Ahlak, din ve tanrı olmadan sağlam temellere dayandırılabilir mi?
567 görüntülenme
Cevap Ver 500 UP
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
7 Cevap
Cengiz Taş
Cengiz Taş
101K UP
Araştırmacı 1 gün önce

İnsanın varoluş itkisi iyinin ve kötünün ötesinde bir özgürleşme, farkındalık ve gerçekleşme hikayesi olmalıdır. Tanrısal veya dinsel ve elbette ideolojik tüm çabalar, tasarımlar esasen var olmaya çalışan itkinin sakatlanmış tezahürleridir bence . Doğrusu bütün bu dışsal eklemlerden sıyrılarak özsel bir dinamiğin aktörü olmak ve var olmanın sorumluluğunu üstlenmek, başkalarına atfen yapmak yerine bizzat kendisi olmak, gerçekten yaşamış olmanın ön koşuludur.

7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 1 gün önce

İyi’yi ve Ahlak’ı neye göre ve nasıl tanımladığımıza bağlı!

Genel geçer olarak iki farklı tanım üzerinden bir genelleme yapsak büyük bir hata yapmış olmayız sanırım.

İlki Evrimsel biyoloji temelli, genetik kodlar üzerinden ve tamamen kimyasal. Anlamı da şudur: Ahlak kelime kökeni olarak doğaya ( doğuma) uygunluktur.

Tüm Reklamları Kapat

Şunun şurasında ahlakı illa ki bir tanrıya bağlayalı, hele ki İslamiyet üzerinden henüz 1500 yıl bile geçmiş değil. Oysa kavrama kaynaklık eden Arapça en az 2100 yıllıktır.

Dolayısıyla burada ve kelimenin tam karşılığı olarak doğuşa uygunluk çok daha isabetli bir tanımlama gibi geliyor.

Doğasına uygunluk ta evrimsel temelde, türümüzün, ortaklaşmacı yaşamın dayatması ile kendini koruyabilmesinin ancak başkalarını da koruyabilmesinden geçtiğini kavrayışından ve bu kavrayışa bağlı olarak normatif değerler geliştirmesinden kaynaklanır: Çalma, koru, kolla, bencil olma, haksızlık etme, yalan söyleme, nazik ol, cömert ol, iftira atma, kıskanç olma ve nicesi.

Ki günümüzde bunların birçoğu yazılı kural olarak ifade ettiğimiz hukuk kurallarının da temelini oluşturur ve tek gayesi türümüzün mahkûm-mecbur olduğu toplumsal yapının sürekliliğini sağlamaktır. Çünkü bizler zoraki ( ortaklaşmacı) toplumsal varlıklarız.

Tüm Reklamları Kapat

İyilik bunun bir üst boyutudur sadece: Yardım et ki yardım göresin, el uzat ki sana da ihtiyaç duyduğunda el uzansın, gör ki görülesin ve nicesi.

Buraya kadar ki hiçbir aşamada Tanrısal bir etkinin gerektiği kanısında değilim. Tamamen Evrimsel biyolojimizin, doğa karşısında görece zayıf olan türümüzü, hayatta kal ve üre şeklindeki genetik dayatma vesilesi ile mecbur kıldığı ortaklaşmacı yapıdır. Ki bu yapı hafife alınacak bir yapı değildir, bizi besin zincirinin tepesine oturtan da budur.

İkincisi ve örtüştürerek ahlakı ve vesilesi ile iyiliği bir tanrıya bağlama yoludur. Bunun ilkinden tek farkı, ilkinde doğa yerine Tanrı ibaresinin eklenmesidir.

Geriye kalan ve evrimsel olarak kavranmış zorunluluk ile ilahi olarak tanrısal iradenin uyulması lazım gelen emirleri aynı kapıya çıkar.

Evrimsel olarak genetik kod dayatması ve bu sayede güvenceye alınacak hayat, soyun devamının garanti altına alınması ile ilahi boyutta bunlara uyulup uyulmaması neticesinde verilecek ödül ile çarptırılacak ceza aynı kapıya çıkar.

İyi olmaya mecburuz, doğamıza uygun yani ahlaklı davranmaya mecburuz çünkü bizler toplumsal varlıklarız ve bir toplumda yaşama zorunluluğu bunları dayatır. Evrimsel biyoloji sopası yahut Tanrı buyruğu vesilesi ile hiç fark etmez. Dileyen dilediğini bilmekte ve ya dilediğine inanmakta özgürdür. Sevgiyle…

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Rahmi Aydoğan
Safsata Avcısı 1 gün önce

İyi ve ahlaklı bir insan olmak için tanrıya ihtiyaç var mı?

Bu soru, aslında iki büyük varsayımı içinde barındırıyor:

1- Ahlak, dışsal bir otoriteye dayanmalıdır.

Tüm Reklamları Kapat

2- Tanrı olmadan insanlar iyi ve ahlaklı olamaz.

Ama ya bu varsayımlar baştan hatalıysa?

Ahlak, sadece dinî buyruklarla mı mümkündür, yoksa insanlar toplumsal varlıklar olarak zaten işbirliği yapmaya, yardımlaşmaya ve adil olmaya mı evrimleşmiştir?

Evrimsel Psikoloji: Ahlak Nereden Geliyor?

Tüm Reklamları Kapat

Evrimsel perspektiften bakarsak, ahlak, insan türünün hayatta kalmasını sağlayan bir adaptasyon olabilir. Grup içinde işbirliği yapmak, güven inşa etmek ve karşılıklı yardımlaşmak, türümüzün avantajına olan davranışlarındandır. Eğer ahlak yalnızca dinle ortaya çıksaydı, dinden bağımsız toplumların etik normlar oluşturamaması gerekirdi. Oysa tarih boyunca seküler toplumlar da yüksek etik standartlara sahip olmuştur.

Karşılıklılık İlkesi: İnsanlar, doğaları gereği işbirliği yaparak hayatta kalmıştır. Yardım edenin yardım görme olasılığı artar. Bu, tamamen biyolojik bir avantajdır.

Empati ve Ayna Nöronlar: Evrimsel süreçte, başkalarının duygularını anlamak için geliştirdiğimiz sinir ağları (ayna nöronlar) vardır. Bu, vicdanın ve etik davranışların temelidir.

Toplumsal Sözleşme: Grup içinde düzen sağlamak, kaosu engellemek için etik kurallar geliştirilmiştir. Bu kurallar, zamanla dinsel normlara da dönüşebilir ama özünde toplumsal işleyiş için gereklidir.

Dışsal Otorite Olmadan Ahlak Mümkün mü?

Bu noktada şu soruyu sormalıyız: İnsan, ceza veya ödül beklentisi olmadan da iyi olabilir mi?

Eğer bir kişi, sırf tanrı korkusuyla ya da cennet umuduyla ahlaki davranıyorsa, bu gerçekten "ahlaki" midir? Yoksa bu, koşullu bir itaate mi işaret eder?

Bir insanın ahlaki olması için dışsal bir gözetmene mi ihtiyacı var, yoksa empati, mantık ve toplumsal sorumluluk duygusu yeterli mi?

Sonuç: Ahlakın Kaynağı Biziz

Ahlak, kutsal bir kaynaktan gelen bir buyruk olmak zorunda değil. Evrimsel olarak gelişmiş bir uyum mekanizması olabilir. İnsanlar iyiliği, ait oldukları grubun parçası olarak hayatta kalmak ve işbirliğini sürdürebilmek için geliştirmiş olabilirler.

Tüm Reklamları Kapat

Asıl mesele şu: İyiliği gerçekten içsel bir motivasyonla mı yapıyoruz, yoksa bir otoriteye boyun eğmek zorunda olduğumuz için mi?

Tanrıya inanmak kişisel bir tercih olabilir, ancak ahlak için bir zorunluluk olup olmadığı bambaşka bir sorudur. Peki, iyi olmak için bir cezalandırıcıya ihtiyacımız olduğu fikri, bize kim tarafından öğretildi? 🤔

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Emir Akbaş
Emir Akbaş
91K UP
Bilime meraklı bir genç... 1 gün önce

Kendi düşünceme göre ve inançlı bir insan olmamıda göz önüne bulunurarak aslında iyi ve ahlaklı olmak ile Tanrı arasında yarı yarıya bir ilişkiden bahsedebiliriz. Yarı yarıya çünkü iyi ve ahlaklı olmak inançlı bir insan için Tanrı'nın rızası ile BİRLİKTE toplumsal normlara veya beklentileride göz önüne alarak gerçekleştirilen davranışlardır. Toplumsal etkiler veya gelenek veya örf dediğimiz olgular eğer bir Tanrı yoksa bile bizim iyi-kötü davranışlarımızı anlamlandırmaya ve davranışlarımız bunlar yönünde devam ettirmemize hâla olanak sağlardı.

Tabiki her insanın bir Tanrıya inanmasını bekleyemeyiz. Çünkü insanların düşünceleri elbette farklılık gösterecek,göstermese anormal olur.Peki bir insan herhangi bir Tanrıya inanmıyorsa bu iyilik ve ahlaklı olmasının sebebini salt toplumsal normlara veya beklentilere bağlamasını düşünmek ne kadar doğru olurdu? Bu kişinin "ahlaklı"olmasını yalnız bir kişinin isteğiyle- istekte olmayabilir- veya beklentisiyle yapmasını bekleyemez miyiz? Elbette bekleyebiliriz.( kendi düşüncem)

Kısacası inançlı bir insan için bence yarı yarıya Tanrının olması etkiliyor,belki yarıdan da fazla. Ama herhangi bir tanrıya inanmayan bir insan için bunlar değişiklik gösterebilir. Bunu kesin bilmek zor.

Tüm Reklamları Kapat

Not: Bu felsefe kısımlarında pek iyi değilim,yanlışlarım olabilir belki saçmalamışımdır. Mazur görün:)

6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Halim Yusuf Pilavcı
Araştırmacı Yazar 10 saat önce

Bana göre iyi ahlak, kişisel bir öğrenme dürtüsüdür ve bu ahlakı ilahi bir varlığa bağlamak doğru olmaz, çünkü ahlak kişisel bir davranış biçimidir ve bunun hiçbir tanrıyla alakası olamaz. İslami açıdan ahlak ise davranış biçimi olarak bireysel ahlakla örtüşemez. Her ne kadar ikisi arasında büyük bir fark olmadığını düşünebilirsek de, onları birbirinden ayıran pek çok sebep ve neden bulunmaktadır.

İslam'daki ahlak, kişinin hür iradesiyle değil, çoğunlukla zorunluluk hissiyle benimsenir. İnsanlar, İslami ahlaka uyduklarında, ahiret inancı çerçevesinde ölümden sonraki yaşamda bunun karşılığını alacaklarını düşünürler. Buna karşılık, bu ahlaka uymazlarsa ceza ile karşılaşacaklarını bildiklerinden, ahlaki kurallara uymayı bir zorunluluk olarak görürler.

Kısaca ifade etmek gerekirse, kişisel ahlak ile İslami (ve diğer dinî ahlaklar) arasındaki en temel fark, zorunluluk bilincidir. Kişisel ahlakta birey, kendi iradesiyle ahlaki değerlere bağlı kalıp kalmamaya karar verir. Oysa İslami ahlak, zorunluluk ilkesine dayanır ve birey, özgür bir seçimden çok, inançsal bir zorunlulukla ahlaki kurallara uymak durumunda kalır.

Tüm Reklamları Kapat

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close