Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

3 Başlı Canavar: Pandemi Yorgunluğu!

Pandeminin Psikolojik Yorgunluğuyla Nasıl Başa Çıkalım?

3 Başlı Canavar: Pandemi Yorgunluğu! Flickr Public Domain
Covid yorgunluğu
4 dakika
2,605
Tüm Reklamları Kapat

Neredeyse 1 yıl önce hayatımıza pandemi kelimesi girdi ve bir anda evimizin demirbaşı oldu. Önce pandemiyi nasıl karşılayacağımızı bilemedik, eski pandemileri okuyup anlamaya ve süreci anlamlandırmaya çalıştık. Bir daha hiçbir zaman markete gidemeyecekmişiz gibi alışveriş yaptık. Hiç izlemediğimiz kadar dizi ve film izledik, okuyabileceğimizden çok daha fazla kitap aldık, sevdiklerimizle uzaktan uzaktan görüşmeye başladık, dışarıdan olan her şeyi eve taşıdık ve tüm bu kaosa yaz mevsiminde yaşanan rahatlık ile uyum sağladığımızı düşündük... Ama kış geldi, pandeminin dalgasına verilen sıralama sayısı her geçen gün değişiyor ve biz artık bir daha "eski günler"deki gibi olabileceğimizden emin olamamaya başardık!

Maske-mesafe-hijyen üçgeni ile fiziksel sağlığımızı olabildiğince koruyoruz. Hatta birçoğumuz her kış hayatının bir dönemini işgal eden kuru öksürük ve burun akıntısını yaşamadı bile (şimdilik). Ama ya ruh sağlığımız?

Arama motorlarında son dönemlerde yapılan "Ruh sağlığımı nasıl korurum?" aramalarının çokluğundan ve Amerika'da yapılan Hane Halkı Nabız Araştırması'ndan elde edilen ulusal verilerden yola çıkarak yaşadığımız sağlık krizine paralel bir ruh sağlığı salgınından da geçtiğimizi söyleyebiliriz. ABD'deki insanların yaklaşık %35 ila %40'ı, pandemiyle uğraşırken düzenli olarak anksiyete ve depresyon belirtileri yaşadıklarını bildiriyor. Stapleton'daki UCHealth Bütünleştirici Tıp Merkezi'nde görev yapan ruh sağlığı uzmanı Justin Ross'a göre bu oran, pandemi başlamadan önce %25 civarındaydı.

Tüm Reklamları Kapat

Benzer durum Türkiye'de de söz konusu. Pandeminin süresi uzadıkça ruh sağlığımız darbe almaya devam ediyor.

3 Başlı Canavar: Anksiyete, Üzüntü ve Yorgunluk

Uzmanlara göre karşımızda 3 başlı bir canavar var: Kaygı, üzüntü ve yorgunluk bizi birlikte ele geçirmeye çalışıyor. Biz, modern insanlar bu duygularla tek tek savaşmaya alışkınız. Ancak üçünün bir arada yaşanması işleri çok daha zorlaştırıyor.

Her şeyi kontrol etme konusunda inanılmaz hassasiyetimiz varken şimdi her yanımız belirsizlikle çevrili, kontrol duygumuz müthiş zedelendi ve hayatımızdaki birçok önemli değerin artık o kadar önemli olmadığını hissetmeye başladık. Bu durum da anksiyetemizi arttırmaya başladı.

Her geçen gün yaşadığımız farklı kayıplar sürekli üzgün olmamıza neden oluyor. Kaçırdığımız fırsatlar, yapamadığımız iş gezileri, kutlayamadığımız doğumgünleri, kaybettiğimiz işlerimiz, sosyal hayatımız. Yaşanan bu kayıplardan doğan üzüntü depresif belirtileri tetikliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Ve yorgunluk... Birden çok talebi aynı anda yerine getirmeye çalışıyoruz. Bir yandan evimizden çalışıyor, bir yandan evin rutin işlerini tamamlıyor ve bir yandan da çocuklarımızın uzaktan eğitim sürecini takip ediyoruz. Aynı anda her yerde olmaya çalıştıkça da inanılmaz bir yorgunluk girdabının içinden çıkamıyoruz.

Kılıçları Kuşanalım!

Peki bu 3 başlı canavar ile mücadele etmek mümkün mü? Aşağıda kısaca anlatılan adımlar, bizlerin 3 başlı canavar karşısında kılıçlarımızı kuşanmamızı sağlayacaktır.

1. Yansıtmak ve Kabul Etmek

Kendinizi kontrol etmek için zaman ayırın ve nasıl olduğunuzu düşünün. Sinirli, sabırsız, kızgın hissediyorsanız veya yorgunluk, endişe veya depresyondan muzdaripseniz, tüm bu tepkilerin bu kadar zor bir dönemde normal ve anlaşılır olduğunu kabul edin. Çünkü farkında olmadığımız bir şeyi değiştiremeyiz. "Şu an kendimi çok öfkeli hissediyorum ve bu çok normal..." Bu cümleyi söylemek dahi hissettiğimiz zor duygularla baş etmemizi kolaylaştıracaktır.

2. Nefes almak ve Meditasyon Yapmak

Nefes egzersizleri, stresi ve endişeyi azaltmanın en basit yoludur. Vücudunuza acil bir tehdit olmadığını söylemek için nefesimizi yavaşlatmamız gerekir. Yavaşça burnunuzdan nefes alın ve aldığınız sürenin iki katı süresinde ağzınızdan nefesi çok yavaş bir şekilde verin. Bir stres anında kısa kısa nefes alırız çünkü beynimiz bir tehdit algılamıştır ve ilkel beynimiz devreye girer. Nefesimizi kontrol altına almayı başardığımızda stres karşısında kendimizi daha güçlü hissederiz, ilkel beyin yerini muhakeme yeteneğimizi kontrol eden ön beynimize bırakır. Nefesinizi bu şekilde iki ya da üç kez alıp verin.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

3. Sosyal Medya Detoksu Yapmak

Her şeyden haberimizin olmasını istememiz son derece normaldir. Ancak sürekli felaket içeren haberleri okumak kendi ellerimizle kendi ruh sağlığımıza darbe vurmak anlamına gelir. Telefonunuza ekran süresi koyarak sosyal medya kullanımınızı sınırlayabilir, onun yerine satın aldığınız halde bir türlü okuyamadığınız kitapları okumayı deneyebilir ya da her ay abonelik ücretini ödediğiniz halde bir türlü izleme şansı bulamadığınız uygulamadan size iyi gelecek dizi ya da filmleri izleyebilirsiniz. Unutmayın; medyaya aşırı maruz kalmak anksiyeteyi tetikleyen en önemli durumlardan biridir.

4. Enerjinizi Yenilemek...

Zor zamanlarda, rezervlerimizi eski haline getirmek ve yenilemek için molalar vermemiz gerekir. Gün içinde ara vermek için hatırlatıcılar ayarlayabilirsiniz. Kısa yürüyüşler, size iyi gelen bir yiyecek ya da içecek hazırlamak, doğanın sesini dinlemek gibi...

5. Hareket etmek...

Enerjiyi yenilemenin bir başka yolu da "aktif kişisel bakım" olarak bilinen şey olan fiziksel aktivitedir. Hareket etmek kişiye her zaman iyi gelir.

Dengeyi bulmak ve seçimleriniz konusunda bilinçli olmak çok önemlidir. Sürekli koşuya çıkıyorsanız, ancak zihinsel sağlığınızı kontrol etmek veya dinlenmek ve enerji toplamak için zaman ayırmıyorsanız, uzun bir koşudan sonra bile kendinizi daha iyi hissetmeyebileceğinizi unutmayın.

Daha aktif olmak için yardıma ihtiyacınız varsa, bir arkadaşınızla plan yapabilirsiniz. Bir maske takın ve yürüyüş veya koşmak için buluşun. Hava kötüyse, bir arkadaşınızı arayın ve iç mekanda egzersiz yapmak için birbirinize meydan okuyun.

Unutmayın; egzersiz ve meditasyona öncelik vermek, zihinsel sağlığınızda büyük bir fark yaratacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi 3 başlı canavar düşünsün!

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
34
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 14
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Umut Verici! 3
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: UCHealth | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/04/2024 04:36:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10119

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hava
Uyku
Kütle
Yas
Çeşitlilik
Kanat
Yeni Koronavirüs
Bebek Doğumu
Neandertal
Diş Hekimi
Yeni Doğan
Konuşma
Sosyal
Bilimkurgu
Kuantum
Kalıtım
Epidemik
Goril
Eğilim
Çeviri
Epistemoloji
Ornitoloji
Amerika Birleşik Devletleri
Göğüs
Yaşanabilir Gezegen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
K. K. McCrimmon, et al. 3 Başlı Canavar: Pandemi Yorgunluğu!. (9 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 20 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10119
McCrimmon, K. K., Uzel, B. K., Bakırcı, Ç. M. (2021, February 09). 3 Başlı Canavar: Pandemi Yorgunluğu!. Evrim Ağacı. Retrieved April 20, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10119
K. K. McCrimmon, et al. “3 Başlı Canavar: Pandemi Yorgunluğu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 09 Feb. 2021, https://evrimagaci.org/s/10119.
McCrimmon, Katie Kerwin. Uzel, Bingül Kemiksiz. Bakırcı, Çağrı Mert. “3 Başlı Canavar: Pandemi Yorgunluğu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 09, 2021. https://evrimagaci.org/s/10119.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close