Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Hangi Maske, Ne Zaman Kullanılır? Maskenizi Tekrar Kullanmalı mısınız?

Yüz Maskelerini Tekrar Kullanmak İyi Bir Fikir Olmayabilir!

3 dakika
9,583
Hangi Maske, Ne Zaman Kullanılır? Maskenizi Tekrar Kullanmalı mısınız? Pixabay
yüz maskesi
Tüm Reklamları Kapat

Koronavirüs salgını, kamu ve sağlık çalışanlarının yüz maskeleri için kapışmasına yol açtı. Maske yetersizliği nedeniyle, yeteri kadar etkili olmamasına rağmen maskeler şimdi birden çok kez kullanılıyor.

Her ikisi de tek kullanımlık olmak üzere iki yaygın yüz maskesi var. Cerrahi maskeler bir kişinin kendi mikroplarını yaymasını önler ve tipik olarak cerrahlar tarafından mikropları hastalardan uzak tutmak için kullanılırlar. Ayrıca, öksürükle çıkan küçük parçacıklar yoluyla hastalığın yayılmasını en aza indirmek için hastalar tarafından da kullanılabilirler.

Diğer yandan N95 maskeler, havada bulunan parçacıkların %95’ini süzer ve giyen kişinin bulaşıcı hastalığa maruz kalma riskini en aza indirmek için kullanılırlar. Hasta insanlarla ilgilenen ve enfekte olmak istemeyen sağlık çalışanları bu maskeden giyer.

Tüm Reklamları Kapat

Bu görsel Evrim Ağacı tarafından Türkçeye çevrilmiştir.
Bu görsel Evrim Ağacı tarafından Türkçeye çevrilmiştir.
Business Insider

Yüz Maskeleri Tekrar Kullanım İçin Tasarlanmıyor

Burnett Tıp Merkezi’nde genel cerrah olan Hans Rechsteiner hem cerrahi hem de N95 maskelerin tek kullanımlık olduğunu söylüyor. Tekrar kullanılabilen maskeler var ancak bu maskeler genellikle tıp uzmanları tarafından kullanılmaz. İtfaiyeciler gibi, kimyasallara maruz kalan veya duman çıkaran maddelerle çalışanlar için tasarlanırlar. Rechsteiner şöyle diyor:

Temizlenip tekrar kullanılan maskelerin koronavirüsün çözümünün bir parçası olduğunu düşünmüyorum.

Örneğin Dünya Sağlık Örgütü, nefesinizden nemlendiği zaman maskenizi çıkarmanızı ve tek kullanımlık bir maskeyi asla birden çok kez kullanmamanızı öneriyor. Normal koşullar altında, sağlık görevlileri enfekte hastayla ilgilenmeyi bitirdiğinde bu maskeler atılır.

Cerrahi maskeler ve solunum gereçlerinin fiberleri ve elastik bantları zamanla bozulabilse de (maskenin yüze iyi oturabilmesi için önemlidirler), maskelerin son kullanım tarihleri aniden dolmaz. Rechsteiner’ın tahminine göre, üretim tarihinden başlayan beş yıllık süre, bir maskeyi kullanmak için en iyi zaman. Yine de eskimiş bir maske elbette hiçbir şey takmamaktan daha iyi.

Maske Eksiliği Nedeniyle Sağlık Çalışanları Maskeleri Birden Çok Kez Kullanıyor

Koronavirüs salgını nedeniyle sağlık çalışanları hem cerrahi hem N95 maske bulmakta zorlanıyor. Bu nedenle çoğu tıp uzmanı tek kullanımlık tasarlanan maskeleri tekrar kullanıyorlar veya tüm vardiyaları boyunca aynı maskeyi takıyorlar. Tıp doktoru Shweta Pai şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Maske eksikliği nedeniyle ekipmanlar amaçlanan kapsamları dışında kullanılıyor.

Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) eksiklik ortamında maske kullanımı için yönergeler yayınladı. Kuruluş maskeleri temizlemeyi tavsiye etmiyor ancak maskeleri güvenli şekilde yeniden kullanmak için şunları öneriyor:

Cerrahi veya N95 maske sadece aynı insan tarafından tekrar kullanılmalıdır, asla tıp uzmanları arasında paylaşılmamalıdır.

Maskeyi uzun süre kullanmak tekrar kullanmaktan daha iyi, bu nedenle tüm vardiya boyunca maskeyi takıp çıkarmak yerine devamlı olarak takmak daha doğru. Böylece insanların yüzlerine dokunma miktarı ve virüsün vücuda girme ihtimali en aza indirilmiş oluyor. CDC yönergeleri bir maskeyi kaç kez yeniden kullanmanın güvenli olacağını bilmenin bir yolu olmadığını söylüyor, bu nedenle tıp uzmanları buna kendileri karar vermeli.

Kullanılmadıklarında, maskeler kağıt torba gibi hava alabilen bir kapta muhafaza edilmeli. Maske eksikliği ile savaşırken bazı New York doktorlarının yaptığı şey de tam olarak bu.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Araştırmalar gösteriyor ki COVID-19’a sebep olan virüs yüzeylerde 72 saate kadar kalabiliyor. Rechsteiner bu nedenle üç adet yüz maskesini dönüşümlü olarak kullanmanın ideal olduğunu söylüyor.

Eğer ilaveten güvende olmak istiyorsanız, üç maske kullanın ve bu maskeleri her gün kendi aralarında değiştirin. Bu sırada iyi havalanan bir yerde bulunmalarına izin verin ki virüsler ölsün. Bazı bölgelerdeki ciddi maske eksikliği nedeniyle bu yöntemin güvenli ve kabul edilebilir olduğuna inanıyorum.
Temizlenmiş yüz maskeleri
Temizlenmiş yüz maskeleri
Pixabay

Kumaş Maskeler Nasıl Uygun Bir Şekilde Kullanılır?

Eksikliğin ortasında bazı insanlar kumaştan atkılara kadar her şeyden ev yapımı maskeler yapıyor.

Araştırmalara göre tişörtlerden üretilen ev yapımı maskeler, enfeksiyonu önlemede cerrahi maskelerin sadece üçte biri kadar etkili. Ancak yine de kullanıcı tarafından yayılan mikrop miktarını önemli ölçüde azaltıyorlar.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre koronavirüs 56 °C sıcaklıkta öldürülebilir. Bu nedenle eğer kumaş maske kullanıyorsanız, maskeyi sabun ve suyla yıkayıp yüksek sıcaklıkta kurutmayı düşünebilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
21
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 30
  • Bilim Budur! 6
  • Umut Verici! 5
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Muhteşem! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Üzücü! 3
  • İnanılmaz 2
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Business Insider | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 06:02:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8555

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
K. Burch, et al. Hangi Maske, Ne Zaman Kullanılır? Maskenizi Tekrar Kullanmalı mısınız?. (17 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8555
Burch, K., Sab, Z. E., Bakırcı, Ç. M. (2020, April 17). Hangi Maske, Ne Zaman Kullanılır? Maskenizi Tekrar Kullanmalı mısınız?. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/8555
K. Burch, et al. “Hangi Maske, Ne Zaman Kullanılır? Maskenizi Tekrar Kullanmalı mısınız?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Zeynep Elif Sab, Evrim Ağacı, 17 Apr. 2020, https://evrimagaci.org/s/8555.
Burch, Kelly. Sab, Zeynep Elif. Bakırcı, Çağrı Mert. “Hangi Maske, Ne Zaman Kullanılır? Maskenizi Tekrar Kullanmalı mısınız?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Zeynep Elif Sab. Evrim Ağacı, April 17, 2020. https://evrimagaci.org/s/8555.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close