Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Yapay Zeka, Psikedelik İlaçların İnsan Bilincini Nasıl Etkilediğini Aydınlatabilir!

3 dakika
1,636
Yapay Zeka, Psikedelik İlaçların İnsan Bilincini Nasıl Etkilediğini Aydınlatabilir!
Evrim Ağacı Akademi: Yapay Zeka Uygulamaları Yazı Dizisi

Bu yazı, Yapay Zeka Uygulamaları yazı dizisinin 23 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Hayatlarımıza Giren 5 Yapay Zeka Ürünü: Sizin Yapay Zekanız Ne Kadar Zeki?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Neuroscience of Consciousness dergisinde yayınlanan yeni bir makaleye göre, makine öğrenmesindeki gelişmeler, psikedelik ("zihin açan, hayal gördüren") ilaçların yaşattığı görsel deneyimlerin bilim insanları tarafından daha iyi anlaşılması için kullanılabilir.[2]

Bilinen LSD, DMT ve psilosibin gibi psikedelik ilaçların (kullanımı çoğu devlet tarafından yasaklanmış olan; ancak bilimsel amaçlarla kullanılabilen, "keyif verici" ilaçların) beyindeki serotonin reseptörlerinde fonksiyonel değişikliklere sebep olduğu araştırmacılar tarafından önceden ispat edilmişti.

Beynimiz farklı kimyasal şartlar altındayken aynı görüntüleri farklı şekillerde algılayabilir.
Beynimiz farklı kimyasal şartlar altındayken aynı görüntüleri farklı şekillerde algılayabilir.
Pixabay

Lisbon'daki "Champalimaud Center for the Unknown" isimli araştırma merkezi bünyesindeki International Brain Laboratory (Uluslararası Bilim Laboratuvarı) üyesi Michael Schartner ve meslektaşı Christopher Timmermann, yapay zekanın bu amaç için bazı ipuçları sağlayacağı kanaatindeler. Schartner, şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Beyinin en ilginç özelliği deneyimlemeyi ve tecrübe etmeyi sağlamasıdır. Beyin, dünyanın bilinç halindeyken duyularla algılanması ve deneyimlenmesi ile oluşturulan bir versiyonudur.

Bu algılama/deneyim, psikedelik ilaçların yaptığı gibi beyinde görsel model oluşturmak için gerçekleşirken karışmaya başlarsa, işler rayından çıkarak algılanan görüntü, gerçek görüntüden çok farklı bir şey haline gelebilir. Böyle bir değişimin nasıl oluşabildiği, beyinde oluşması gereken görüntünün nasıl farklı bir halde algılandığı konusunun açıklığa kavuşabilesi için önemli bir durumdur. Çünkü görüntüyü farklı algılamak olarak gerçekleşen bu deneyim psikodelik ilaçlar haricinde bazı psikiyatrik durumlarda da yaşanabilmektedir.

Yapay zeka araştırmacıları, birbiriyle bağlantılı hesaplama katmanlarından oluşan yapay sinir ağlarına "derin sinir ağları" (İng: "deep neural network") adını vermektedir. Bu bağlantılar, çok gerçekçi insan yüzü görselleri oluşturmak için, yani diğer adıyla "deep fake" görseller oluşturmak için kullanılabileceği gibi aynı zamanda yüz tanıma sistemlerinde de halihazırda kullanılmaktadır.

Nature Communications'ta yayınlanan bir araştırmaya göre araştırmacılar, insan beyni ve derin sinir ağlarının yüzleri tanımada benzer yöntemleri kullandığını buldu.[3] Schartner şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Makine öğrenmesine başvurulması gereken önemli mühendislik görevlerinde asıl işi yapan kısım olan derin sinir ağları, insandaki görsel sistemlerin teknoloji harikası bir modeli gibidir. Bu teknoloji, psikedelik ilaçların algıda nasıl değişiklikler yaptığını görselleştirmeye ve algılanan bilgilerin dünyayı olduğu gibi görmeye nasıl engel olduğuna dair hipotezleri geliştirmeye yardımcı olabilir.

Schartner'ın daha önce bulunduğu bir araştırmada, psikedelik ilaçların sinirsel sinyallerin çeşitliliğini arttırdığına yani beyinde aynı anda normaldekinden daha fazla sinirsel sinyal oluşmasına sebep olduğu sonucuna ulaşılmıştı.[4] Meslektaşı Timmermann da LSD'nin nöral tepkileri beklenmedik uyaranlara karşı ciddi miktarda azaltırken tanıdık uyaranlara da beklenenin üstünde tepki verilmesine yol açtığı hakkında bir araştırma yayınlamıştı.[5]

İki bulgu da beyinde gerçekleşen bilinçli deneyim dinamiklerinin anlaşılabilmesi için önem arz ediyor. Fakat bilinç hali ile nöral bağlantıların arasındaki ilişkiye dair bilgilerimiz, hala net olmaktan çok uzakta. Schartner, şöyle anlatıyor:

Beyindeki görme merkezinde (visual cortex) gerçekleşen ön akım (İng: "ventral stream"), görsel deneyimlerde anahtar nokta gibi gözüküyor ama bunu tek başına yapmadığı da kesin. Aynı zamanda serotoninin duyusal bilgilerin aktarımındaki rolü de henüz kesinleşmiş değil. Bir diğer önemli soru ise deneyimlerin beyinde tutulabilmesi için sinirsel aktiviteler sonucu oluşan geribildirim ve ileri bildirim akışlarının nasıl ayarlanması gerektiğidir.

Psikedelik maddeler sadece beyin-vücut problemleri konusunda yapılan temel araştırmalar için değil aynı zamanda depresyon ve anksiyetenin tedavisinde de ümit verici sonuçlar elde dilmesi konusunda önem arz ediyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Yapay Zeka Uygulamaları Yazı Dizisi

Bu yazı, Yapay Zeka Uygulamaları yazı dizisinin 23 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Hayatlarımıza Giren 5 Yapay Zeka Ürünü: Sizin Yapay Zekanız Ne Kadar Zeki?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
20
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 7
  • Muhteşem! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • İnanılmaz 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Umut Verici! 2
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Neuroscience of Consciousness | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 14:34:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9912

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Dünya Dışı Yaşam
Mantık Hatası
Terapi
Mavi
Primat
Aşı
Pediatri
Cinsellik Araştırmaları
Fizyoloji
Popülasyon
Gözlem
Uzay
Bilim İnsanları
Biyoteknoloji
Astrofizik
Mantar
Tümör
Büyük
Dalga
Depresyon
Zaman
Koku
Balina
Kuyruk
Koronavirüs
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. W. Dolan, et al. Yapay Zeka, Psikedelik İlaçların İnsan Bilincini Nasıl Etkilediğini Aydınlatabilir!. (9 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9912
Dolan, E. W., Gümüş, P., Bakırcı, Ç. M. (2021, January 09). Yapay Zeka, Psikedelik İlaçların İnsan Bilincini Nasıl Etkilediğini Aydınlatabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9912
E. W. Dolan, et al. “Yapay Zeka, Psikedelik İlaçların İnsan Bilincini Nasıl Etkilediğini Aydınlatabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Pelin Gümüş, Evrim Ağacı, 09 Jan. 2021, https://evrimagaci.org/s/9912.
Dolan, Eric. W.. Gümüş, Pelin. Bakırcı, Çağrı Mert. “Yapay Zeka, Psikedelik İlaçların İnsan Bilincini Nasıl Etkilediğini Aydınlatabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Pelin Gümüş. Evrim Ağacı, January 09, 2021. https://evrimagaci.org/s/9912.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close