Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yapay Zekadan Gücünü Alan Bir Çalışmaya Göre İnsanların %85'i, İklim Krizinin Olumsuz Etkilerini Çoktan Deneyimliyor!

2 dakika
898
Yapay Zekadan Gücünü Alan Bir Çalışmaya Göre İnsanların %85'i, İklim Krizinin Olumsuz Etkilerini Çoktan Deneyimliyor!
Evrim Ağacı Akademi: Yapay Zeka Uygulamaları Yazı Dizisi

Bu yazı, Yapay Zeka Uygulamaları yazı dizisinin 22 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Hayatlarımıza Giren 5 Yapay Zeka Ürünü: Sizin Yapay Zekanız Ne Kadar Zeki?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Nature dergisinde yayınlanan yeni bir makaleye göre, insanların %85'i, iklim krizinin etkilerini çoktan deneyimlemeye başladı.[1]

Berlin'deki araştırmacılar, makina öğrenmesi algoritmalarından faydalanarak, insan kaynaklı iklim değişiminin ölçülebilir çevresel sinyallerini araştıran 100.000'den fazla makaleden gelen verileri derlediler. Sonuçlar, fosil yakıt kullanımı ve diğer karbon saçımı ile sıcaklık ve yağış değişimleri arasındaki ilişkiyi sağlam bir şekilde tekrar kurmayı başardı ve iklim krizinin Dünya genelindeki toplumlar üzerindeki etkisinin (hasat sorunları, seller, sıcak hava dalgaları, vb.) giderek daha da belirginleştiğini gösterdi. Berlin'deki Mercator Küresel Ortak Değerler ve İklim Değişimi Araştırma Enstitüsü'nden ve makalenin yazarlarından olan Max Callaghan şöyle diyor:

Yeterince verinin olduğu her araştırmada, Dünya'nın giderek ısındığını ve bu ısınmanın oldukça tutarlı bir şekilde devam ettiğini görüyoruz. Yükselen sıcaklıkların yağış örüntüleri, ekinler ve yerel ekosistemler üzerindeki etkilerini de inceledik. Sonuçlarımız, insan faaliyetleri nedeniyle sıcaklık ve yağışlarda yaşanan değişimlerin, artık Dünya'nın karasal alanlarının %80'ini etkilediğini gösterdik. Bu arazilerde, insan nüfusunun %85'i yaşıyor. İklim değişimi, neredeyse Dünya'nın her yerinde gözle görünür ve fark edilebilir boyuta ulaşmış halde.

Üstelik bu %85, kulağa çok geliyor olmasına rağmen, gerçekte olandan düşük bir sayı olabilir. Çünkü Dünya'nın dört bir yanından gelen veriler, eşit yoğunluğa ve kaliteye sahip değiller. İklim krizinin etkileri, en az gelişmiş ülkelerde en güçlü şekilde hissediliyor: Araştırmacılara göre, iklim krizinin etkilerinin araştırıldığı daha fakir ülkelerde, halkın %25 civarının etkilenen bölgelerde yaşadığı görülüyor; zengin ülkelerde bu oran, sadece %3. Buna karşılık, daha fakir ülkelerden çok daha az veri toplanabiliyor ve bu nedenle buralardaki gidişatın gelecekte neye dönüşeceğini kestirmek çok daha zor oluyor. Buna, "ilişkilendirme boşluğu" deniyor. Callaghan, şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

İlişkilendirme boşluğunu doldurana kadar, az gelişmiş ülkelerde neler olup biteceğini kestiremiyoruz. Yüksek gelirli ülkelerde insanlar, hakkında çok fazla verinin bulunduğu yerlerde yaşıyorlar. Böylece buraların ısınmadan nasıl etkileneceğini daha iyi bilebiliyoruz. Ama düşük gelirli ülkelerde, ısınma trendinin bölgeyi nasıl etkileyeceğini daha zor tespit edebiliyoruz, çünkü çok fazla veri eksiği var.

Callaghan, küresel ısınmanın sebebinin insanlar olduğu konusunda hiçbir şüphe kalmadığına da vurgu yapıyor:

Yeni araştırmamız, neredeyse hatasız bir kesinlikle küresel sıcaklık artışı ile insan faaliyetlerini ilişkilendirmeyi başarıyor. Daha önceki araştırmalar 2050 veya 2100 gibi yıllara işaret ederken, bizim çalışmamız iklim değişiminin etkilerinin çoktan başladığını gösteriyor.

Eğer hâlihazırda başlayan ve kapımıza dayanmış olan felaketlerin etkilerini biraz olsun azaltmak istiyorsak, sera gazı salımını dikkate değer miktarda azaltmamız gerekiyor. Callaghan şöyle bitiriyor:

Fosil yakıtlar yakmayı sürdürdükçe işler daha da kötüye gidecek. Net sıfıra ulaşana kadar işler daha kötüye gidecek.
Evrim Ağacı, sizlerin sayesinde bağımsız bir bilim iletişi platformu olmaya devam edecek!

Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...

O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...

O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.

Avantajlarımız
"Maddi Destekçi" Rozeti
Reklamsız Deneyim
%10 Daha Fazla UP Kazanımı
Özel İçeriklere Erişim
+5 Quiz Oluşturma Hakkı
Özel Profil Görünümü
+1 İçerik Boostlama Hakkı
ve Daha Fazlası İçin Evrim Ağacı'nda..
Aylık
Tek Sefer
Destek Ol
₺30/Aylık
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu Makale Sana Ne Hissettirdi?
  • Üzücü! 15
  • Bilim Budur! 4
  • Muhteşem! 3
  • Tebrikler! 3
  • Umut Verici! 3
  • Korkutucu! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 2
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Güldürdü 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: ABC News | Arşiv Bağlantısı
  • ^ M. Callaghan, et al. (2021). Machine-Learning-Based Evidence And Attribution Mapping Of 100,000 Climate Impact Studies. Nature Climate Change, sf: 1-7. doi: 10.1038/s41558-021-01168-6. | Arşiv Bağlantısı
  • A. Timsit, et al. At Least 85 Percent Of The World’s Population Has Been Affected By Human-Induced Climate Change, New Study Shows. (11 Ekim 2021). Alındığı Tarih: 12 Ekim 2021. Alındığı Yer: The Washington Post | Arşiv Bağlantısı
  • P. Dockrill. Ai Analysis Of 100,000 Climate Studies Reveals How Massive The Crisis Already Is. (11 Ekim 2021). Alındığı Tarih: 12 Ekim 2021. Alındığı Yer: ScienceAlert | Arşiv Bağlantısı
  • Phys.org. Climate Change May Already Impact Majority Of Humanity: Study. (11 Ekim 2021). Alındığı Tarih: 12 Ekim 2021. Alındığı Yer: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/02/2025 11:43:41 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11064

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. News, et al. Yapay Zekadan Gücünü Alan Bir Çalışmaya Göre İnsanların %85'i, İklim Krizinin Olumsuz Etkilerini Çoktan Deneyimliyor!. (12 Ekim 2021). Alındığı Tarih: 22 Şubat 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11064
News, A., Bakırcı, Ç. M. (2021, October 12). Yapay Zekadan Gücünü Alan Bir Çalışmaya Göre İnsanların %85'i, İklim Krizinin Olumsuz Etkilerini Çoktan Deneyimliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved February 22, 2025. from https://evrimagaci.org/s/11064
A. News, et al. “Yapay Zekadan Gücünü Alan Bir Çalışmaya Göre İnsanların %85'i, İklim Krizinin Olumsuz Etkilerini Çoktan Deneyimliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 12 Oct. 2021, https://evrimagaci.org/s/11064.
News, ABC. Bakırcı, Çağrı Mert. “Yapay Zekadan Gücünü Alan Bir Çalışmaya Göre İnsanların %85'i, İklim Krizinin Olumsuz Etkilerini Çoktan Deneyimliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 12, 2021. https://evrimagaci.org/s/11064.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close