Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Ya Hep Ya Hiç Düşüncesi Nedir? Neden Dünyaya Siyah veya Beyaz Olarak Bakmamalısınız?

5 dakika
1,080
Ya Hep Ya Hiç Düşüncesi Nedir? Neden Dünyaya Siyah veya Beyaz Olarak Bakmamalısınız? Association for Psychological Science
Evrim Ağacı Akademi: Mantık Hataları, Bilişsel Önyargılar ve Safsatalar Yazı Dizisi

Bu yazı, Mantık Hataları, Bilişsel Önyargılar ve Safsatalar yazı dizisinin 66. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Tartışma Nedir? Münazara Yapmanın Önemi Nedir? Tartışmalarda Bilimsel Argümanlar Nasıl Üretilir?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Ya hep ya hiç düşüncesi, dünyayı ikili bir sistem olarak görmeyi temsil eden, yaygın bir bilişsel çarpıtmadır. Bu çarpıtma, deneyimleri "siyah-beyaz" veya "doğru-yanlış" gibi kutuplardan birinde kategorize eder.

İkili düşünmek, dünyayı nasıl yorumladığınızı ve karşımıza çıkan durumlara nasıl tepki verdiğinizi etkileyebilir. Ya hep ya hiç düşünce yapısı, karmaşık gerçekliğimizi her zaman doğru bir şekilde yansıtmadığı için işe yaramaz bir kalıp haline gelebilir. Bu durum ayrıca kaygı ve karamsarlık yaşamanıza da sebep olabilir.

Ya Hep Ya Hiç Düşünce Biçimi Nedir?

Ya hep ya hiç düşünce biçimi, genellikle olumsuz düşünme, kaygı ve ruh haliyle ilişkili bir bilişsel çarpıtmadır.[1] [2] Bilişsel çarpıtmalar ise çoğu zaman gerçeklere dayanmayan düşünce kalıplarıdır ve dünyayı gerçekte olduğundan daha olumsuz görmenize neden olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Florida, Oainesville'de lisanlı evlilik ve aile terapisti olan Paige Dyer'a göre ya hep ya hiç çarpıtması; birbirine uzak, kutuplaşmış iki düşünceden birini dikkate alır ve bu iki karşıt düşünce arasındaki başka olasılıkları görmezden gelir.[3] Bilişsel çarpıtmalar, genel olarak ruh halinizi ve davranış biçiminizi etkileyebilir. Dyer bu durumu şöyle açıklıyor:

Düşüncelerimiz, duygu durumumuzu doğrudan etkiler ve nasıl davrandığımız, düşüncelerimize ve duygularımıza dayanır.

Ya hep ya hiç düşüncesi şu semptomlarla ilişkilendirilmiştir:

"Ya Hep Ya Hiç" Düşüncesine Örnekler

Kutuplaşmış düşünce, başarılarınızı değerlendirirken başarı ya da başarısızlık ikilemini pekiştirebilir. Ya hep ya hiç mükemmeliyetçiliğine kapılmanıza yol açabilmektedir. Bu duruma, sınavlardan her zaman 100 almayan birinin kendisini başarısız biri olarak nitelendirmesi durumu örnek gösterilebilir.

Dyer'a göre, dış görünüş ve sosyallikle ilgili durumlar ya hep ya hiç düşüncesinin benlik algısını nasıl etkileyebileceğinin örnekleridir. Dyer, bu örnekleri şu açıklamalarla pekiştiriyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bir genç sosyal medyada, üzerinde oynama yapılmış birtakım görseller gördüğünde, otomatik olarak şunları düşünebilir: 'Benim vücudum böyle görünmüyor, vücudumdan nefret ediyorum. Eğer buradaki gibi görünseydim, vücudumu severdim.'

Dyer, kendinizi sevgi ve nefretin uç noktalarında yargılamanın vücudunuzda beğendiğiniz özellikleri belirlemenizi zorlaştırabileceğini de belirtiyor:

'Gözlerimi seviyorum ve gülümsememi değiştirmek istiyorum' gibi bir orta yol bulunmamaktadır.

Ya hep ya hiç bakış açısı, kaçıngan davranışlara sebebiyet verebilir ve çaba harcamamak için bilinçli veya bilinçsiz olarak gerçekleştirilen bahane üretimini teşvik edebilir.[10] Bunun örnekleri şu cümleler olabilir:

  • "Her şeyi yetiştiremem, o yüzden hiçbir şey yapmayacağım."
  • "Alarmım çalmadığı için toplantıyı iptal edeceğim."

Bunlara ek olarak depresyon belirtileri yaşayan kişiler, felaket senaryoları kurma ve aşırı genellemenin yanı sıra ya hep ya hiç düşüncesini benimseme eğilimde olabilirler. Dyer bu durumu şu sözleriyle destekliyor:

Umutsuz hissettiğimizde, bu duyguya saplanıp kalırız. Alternatifleri belirlemek zordur.

Bu senaryodaki "ya hep ya hiç" düşüncesine şunlar örnek gösterilebilir:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

  • "Asla mutlu hissetmiyorum, hep üzgünüm."
  • "Her şey berbat, hiçbir zaman iyi bir şeyler olmuyor."
  • "Her zaman böyle olacak."

Ya hep ya hiç bilişsel çarpıtmaları, özellikle çocuklukta yaşanan travmatik deneyimlerle de bağlantılı olabilir. Bu travmatik olaylar, çevrenizden gelen bilgileri düzenleme ve yorumlama şeklinizi etkileyebilir.

Çocuklar bazen travmatik bir deneyimin aileyi nasıl etkileyebileceği konusunda kendilerini suçlayabilirler. Örneğin, annesinin olumsuz etkilendiğini görebilir ve çocuk bunun kendi hatası olduğunu düşünebilir ve "Bu benim hatam. Daha önce birilerine anlatmış olsaydım, annem şu an iyi bir durumda olurdu." şeklinde düşünceleri zihninden geçirebilir.

Ya hep ya hiç düşünce kalıpları; ilişkinizi nasıl gördüğünüzden tutun da karşı tarafı nasıl gördüğünüze kadar ilişkiler arası dinamikleri etkileyebilmektedir. Dyer, bunun aynı zamanda gerçekçi olmayan beklentiler oluşturabileceğini ve gelişim fırsatlarını engelleyebileceğini söylüyor. Bu duruma birkaç örnek şunlardır:

  • "Nasıl hissettiğimi hiç sormuyorsun."
  • "Her zaman sesini yükseltiyorsun."

Dyer, bu örnekleri şu şekilde açıklıyor:

Bu, var olan istisnaları görme yeteneğinizi sınırlar. Bir durumun asla düzelmeyeceğini düşünüyorsanız, asla düzelmeyecektir.

Ya Hep Ya Hiç Düşüncesinin Kontrolü için 5 Öneri

Otomatikleşmiş düşüncelerin duygularınızı etkileyebileceğini göz önünde bulundurursak, düşüncelerinizin içinde kaybolmak yerine onları dışarıdan gözlemleyerek düşünce kalıplarınızı değiştirmeyi öğrenebilirsiniz. Ya hep ya hiç düşünce kalıplarını yönlendirebilmeyi öğrenmek için izlenebilecek belirli yöntemler vardır.

Üstbiliş Konusunda Uzmanlaşmak

Üstbiliş, otomatik düşünce kalıplarını bilinçli olarak fark etmeyi ifade eder. İç diyaloğunuzun, hikâye anlatımınızın ve bilişsel süreçlerinizin farkında olmakla başlar. [11] Bu öneri kapsamında şunları deneyebilirsiniz:

Tüm Reklamları Kapat

  • "Her zaman, asla" gibi uç ifadeler içeren düşünceleri ve kutuplaştırıcı, kötümser bir bakış açısıyla yazılmış iç diyaloglarınızı yakalamaya çalışın.
  • Sosyal ve mesleki durumlar gibi belirli senaryoların ya hep ya hiç düşüncesini teşvik edip etmediğini kontrol etmek de faydalı olabilir. Böylece ya hep ya hiç düşüncesinin ne zaman ortaya çıktığını tespit etmeye çalışabilirsiniz.

Zorluklara Karşı Hazırlıklı Olmak

Duygusal regülasyon, kendinizdeki ve başkalarındaki duyguları tanıma ve bunları uygun şekilde ifade etme becerisidir. Zorlu bir durumla karşılaştığınızda, tepkilerinizi kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir.[12]

Duygusal regülasyonu geliştirmenin bir diğer yolu da kendinizi nasıl yatıştırabileceğinizi öğrenmektir; böylece her şeyi siyah ya da beyaz olarak görmenize neden olabilecek durumlardan biriyle karşılaştığınızda, bu stratejileri uygulayabilirsiniz.[13]

Düşünceleri Çeşitlendirmek

İkili düşünceyi çeşitlendirmek, bilişsel esnekliği arttırabilir. Kutuplaşmış düşünceyi nasıl önleyeceğinizi öğrenmek istiyorsanız, uç bir düşünceyi aşağıdaki gibi ifadelerle değerlendirmeye çalışın:

Tüm Reklamları Kapat

  • "Evet, zor şeylerle karşılaştım ama bu hafta güzel şeyler de yaşadım."
  • "Evet, ben iyi bir insanım ama kimi zaman hatalar yapabiliyorum."

Soru Sorma ve Düşünceyi Yeniden Çerçevelendirme

Yeniden çerçevelendirme teknikleri, otomatik düşünceleri daha doğru ve dengeli düşüncelerle değiştirir. Bu, bilişsel davranışçı terapide (BDT) etkili bir stratejidir.[14]

Travma odaklı bilişsel davranışçı terapi (TOBDT) aracılığıyla düşüncenin %100 doğru olup olmadığını ve size yardımcı olup olmadığını sorgulamak, çocukların otomatik olarak oluşan olumsuz düşüncelerini analiz etmelerine ve yeniden değerlendirmelerine yardımcı olur.[15]

Travma yaşayan kişilerin odak noktası, travma öyküsüne kayar.[16] Dyer, travma yaşayan kişilerin, düşüncelerini biraz daha doğru veya faydalı olacak şekilde değiştirmeleri halinde daha nötr bir düşüncenin ortaya çıkacağını belirtiyor:

Bu, travmanın yaşandığı ana dair farklı duyguyu ve davranışların yanı sıra, farklı bir anlamın da gelişmesine vesile olabilmektedir.

Dyer, aynı zamanda bir terapiste danışmanın ve böylece mevcut duygunun nasıl hissettirdiğini ifade etmenin bilişsel çarpıtmalar ve olumsuz düşünceler üzerinde çalışmak için güvenli bir alan sunabileceğinin de altını çizmektedir.[17]

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç

Ya hep ya hiç yaklaşımı, dünyanızı siyah veya beyaz olarak görmenize neden olan yaygın bir bilişsel çarpıtmadır. Bu düşünceler genellikle bir kanıta dayanmadığı için etrafınızdaki dünyayı algılayış ve hissediş şeklinizi etkileyebilir.

Olumsuz düşüncelerinizi yeniden yapılandırarak, düşüncelerinizi çürüten kanıtlar arayarak ve profesyonel desteğe erişerek ya hep ya hiç düşüncesini kontrol altına alabilirsiniz. Bu düşüncelere çok sık şekilde kapıldığınızı ve bu durumun hayatınızı etkilediğini düşünüyorsanız bir profesyonelden yardım almayı düşünebilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Mantık Hataları, Bilişsel Önyargılar ve Safsatalar Yazı Dizisi

Bu yazı, Mantık Hataları, Bilişsel Önyargılar ve Safsatalar yazı dizisinin 66. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Tartışma Nedir? Münazara Yapmanın Önemi Nedir? Tartışmalarda Bilimsel Argümanlar Nasıl Üretilir?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • Bilim Budur! 1
  • Muhteşem! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: PsychCentral | Arşiv Bağlantısı
  • ^ S. S. Casabianca. 15 Cognitive Distortions To Blame For Your Negative Thinking. (17 Mayıs 2016). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Psych Central | Arşiv Bağlantısı
  • ^ S. S. Casabianca. Can You Stop Negative Thoughts By Changing Cognitive Distortions?. (17 Mayıs 2016). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Psych Central | Arşiv Bağlantısı
  • ^ A Better Space, PLLC. A Better Space, Pllc. Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2024. Alındığı Yer: A Better Space, PLLC | Arşiv Bağlantısı
  • ^ N. Mercan, et al. (2023). Investigation Of The Relatedness Of Cognitive Distortions With Emotional Expression, Anxiety, And Depression. Current Psychology, sf: 2176-2185. doi: 10.1007/s12144-021-02251-z. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ J. Elmer. When Depression Lies: Cognitive Distortions. (17 Mayıs 2016). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Psych Central | Arşiv Bağlantısı
  • ^ T. Pedersen. Substance Use Disorder And Addiction: Symptoms, Treatment & Resources. (29 Ağustos 2016). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Psych Central | Arşiv Bağlantısı
  • ^ G. Oladipo. All About Eating Disorders. (29 Ağustos 2016). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Psych Central | Arşiv Bağlantısı
  • ^ H. I. Lebow. Post-Traumatic Stress Disorder (Ptsd). (29 Ağustos 2016). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Psych Central | Arşiv Bağlantısı
  • ^ S. S. Casabianca. What Are Personality Disorders?. (17 Mayıs 2019). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Psych Central | Arşiv Bağlantısı
  • ^ H. I. Lebow. The 5 Types Of Avoidance Behavior | Psych Central. (19 Ağustos 2018). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Psych Central | Arşiv Bağlantısı
  • ^ S. Özgüç, et al. (2023). Effect Of Metacognitive Training Applied On Depression And Cognitive Distortion Levels Of Depression Patients. Current Psychology, sf: 10025-10034. doi: 10.1007/s12144-021-02202-8. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ H. I. Lebow. Emotional Regulation Skills: Learn How To Manage Your Emotions. (6 Nisan 2022). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Psych Central | Arşiv Bağlantısı
  • ^ H. I. Lebow. Self-Soothing: 10 Ways To Calm Down And Find Balance. (4 Nisan 2012). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Psych Central | Arşiv Bağlantısı
  • ^ K. Bettino. What's Cbt And Is It Right For Me?. (17 Mayıs 2016). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Psych Central | Arşiv Bağlantısı
  • ^ S. Ferguson. Trauma-Focused Cbt: How It Works, Benefits, And Uses. (13 Eylül 2008). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Psych Central | Arşiv Bağlantısı
  • ^ C. Telloian. Trauma Dumping: Signs, Effects, And How To Stop. (7 Temmuz 2022). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Psych Central | Arşiv Bağlantısı
  • ^ J. Elmer. Find A Therapist: Mental Health Resources For All. (17 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Psych Central | Arşiv Bağlantısı
  • B. Bonfá‐Araujo, et al. (2021). Seeing Things In Black‐And‐White: A Scoping Review On Dichotomous Thinking Style1. Wiley, sf: 461-472. doi: 10.1111/jpr.12328. | Arşiv Bağlantısı
  • L. L. Fazakas-DeHoog, et al. (2017). A Cognitive Distortions And Deficits Model Of Suicide Ideation. Europe’s Journal of Psychology, sf: 178-193. doi: 10.5964/ejop.v13i2.1238. | Arşiv Bağlantısı
  • S. Lorzangeneh. The Role Of Early Maladaptive Schema Domains And Childhood Trauma In Predicting Cognitive Distortions. Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Journal of Research in Psychopathology doi: 10.22098/jrp.2022.10098.1049. | Arşiv Bağlantısı
  • N. Mercan, et al. (2023). Investigation Of The Relatedness Of Cognitive Distortions With Emotional Expression, Anxiety, And Depression. Current Psychology, sf: 2176-2185. doi: 10.1007/s12144-021-02251-z. | Arşiv Bağlantısı
  • S. Özgüç, et al. (2023). Effect Of Metacognitive Training Applied On Depression And Cognitive Distortion Levels Of Depression Patients. Current Psychology, sf: 10025-10034. doi: 10.1007/s12144-021-02202-8. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/10/2024 01:35:15 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18153

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Sağlık Örgütü
İyi
Çocuklar İçin Bilim
Küresel
Veri Bilimi
Goril
Vücut
Transkripsiyon
Radyo
Evrimsel Psikoloji
Çiftleşme
Güve
Burun
Nobel Ödülü
Bilişsel
Genel Görelilik
Canlılık
Yılan
Şempanzeler
Hastalık
Tardigrad
Elektromanyetik
Hidrotermal Baca
Kanser
Su Ayısı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Carruci, et al. Ya Hep Ya Hiç Düşüncesi Nedir? Neden Dünyaya Siyah veya Beyaz Olarak Bakmamalısınız?. (24 Ağustos 2024). Alındığı Tarih: 26 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18153
Carruci, A., Ünverdi, N. C., Alparslan, E. (2024, August 24). Ya Hep Ya Hiç Düşüncesi Nedir? Neden Dünyaya Siyah veya Beyaz Olarak Bakmamalısınız?. Evrim Ağacı. Retrieved October 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18153
A. Carruci, et al. “Ya Hep Ya Hiç Düşüncesi Nedir? Neden Dünyaya Siyah veya Beyaz Olarak Bakmamalısınız?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Nadire Ceren Ünverdi, Evrim Ağacı, 24 Aug. 2024, https://evrimagaci.org/s/18153.
Carruci, Ashley. Ünverdi, Nadire Ceren. Alparslan, Eda. “Ya Hep Ya Hiç Düşüncesi Nedir? Neden Dünyaya Siyah veya Beyaz Olarak Bakmamalısınız?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Nadire Ceren Ünverdi. Evrim Ağacı, August 24, 2024. https://evrimagaci.org/s/18153.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close