Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Eser
Mitek Papilio
Mitek Papilio
146K UP
Eseri Ekleyen 4 gün önce Kitap
9.0/10
(1 Kişi)
Puan Ver
Dünyamızı Değiştiren 10 Tür
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
Tüm Reklamları Kapat
“Aynalanmış benlik yanlış tanımlaması” kişinin aynadaki kendi yansımasını tanıyamayıp başka biri zannetmesiyle ortaya çıkan nadir nörolojik bir durumdur.

Genellikle Alzheimer gibi demans türleriyle ilişkilendirilir. Belirtiler arasında kendi yansımasından korkmak veya aynaya baktığında başka biriyle konuşmak sayılabilir.

Tedavide genellikle altta yatan demansın yönetimine odaklanılır; ayrıca aynaların örtülmesi gibi çevresel düzenlemeler önerilebilir.

📝 Yazar: Elif Saylam

✍🏻 Editör: Eda Alparslan

ℹ️ Bu içerik, Evrim Ağacı internet sitesinden derlenerek hazırlanmıştır. Derleme sırasında bazı önemli detaylar kaybolmuş olabilir. Konu hakkında eksiksiz bilgi almak ve kaynaklarımızı görmek için içeriği lütfen evrimagaci.org üzerinden okuyunuz.
Fatih Birinci
Yazar 21 Mayıs 2021 16 dk.

Evinize aldığınız üçüncü Aloe vera bu. Önceki iki yetiştirme girişiminiz de başarısız olmuş, çiçekleriniz çürüyüp ölmüşler. Oysa kaliteli toprak ve vitaminler alıp, çiçeğinizi balkonda en uygun yere koymuştunuz. Hatta güneşin konumuna göre saksının yerini değiştiriyordunuz. Toprağında yuvalanan sineklerle bile amansız mücadelelere giriştiniz. Olmadı, bu da boynunu büktü, belli ki solup gidecek.

Üzülüyorsunuz.

109
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Doğukan İstanbul
Çeviren 29 Haziran 2022 1 dk.

Kısa kuyruklu Çamur Çulluğu kuşları, Yeni Zelanda ile Alaska arasında 13.000 kilometreden fazla göç ediyor. Güneydoğu Asya, Fransız Polinezyası ve Pasifik adalarındaki topluluklar büyük fırtınalardan ve doğal afetlerden sıklıkla etkilenirken, bu kuşlar her yıl yolculuktan yara almadan çıkıyor.

Fransız donanma subayı Jerome Chardon, radyoda kısa kuyruklu çamur çulluklarıyla ilgili bir programı dinledikten sonra bu konuda düşünmeye başladı. Acaba kısa kuyruklu çamur çulluklarının kıyı fırtınalarında nasıl yol aldığını incelemek, hayat kurtarmaya yardımcı olabilir mi?

29
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Evin Çiftçi
Evin Çiftçi
71K UP
İnceleyen 1 gün önce
Aşkı çok güzel bir dille yazan , tasvirler ile dolu olan , okurken aynı zamanda sevmek üzerine düşündüren güzel bir eser .
9.5/10
(4 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
6
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Evrim Ağacı
Alıntıyı Ekleyen 18 Ocak 2019
Bilim harika bir oyundur. İlham vericidir ve tazeleyicidir. Oyun alanıysa Evren'in ta kendisidir.
Bu alıntı Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
18
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Turan Tufan
Turan Tufan
65K UP
Yazar 31 Ekim 2014 5 dk.

Nörotrofinler omurgalı hayvanlarda sinir sistemi oluşumu ve devamlılığı için oldukça önemli bir protein ailesidir. Nörotrofin kelimesi sinir hücresi “nöron” ve Yunanca beslenme anlamına gelen “trophe” kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuştur. Bundan 50 yıl önce NGF (nerve growth factor; sinir büyüme faktörü) proteinin keşfi ile nörotrofinler üzerine yapılan çalışmalar hız kazanmış olup gelişimsel nörobiyoloji, nörodejeneratif ve psikiyatrik hastalıklar için yeni görüşler ve çalışma alanları sağladıklarından dolayı bu hız aynen devam etmektedir.

Daha önce yapılan çalışmalar nörotrofinlerin; sinir hücrelerinin varlığını sürdürmesinde, aksonal ve dendritik büyüme ve rehberliğinde, sinaptik yapı ve iletiminde, nörotransmitter salınımda, sinaptik plastisitesinde ve postsinaptik potansiyelinde kalıcı artışta görev aldıklarını açıkça ortaya koymuştur. Yer aldıkları mekanizmalara ve süreçlere bakıldığında ne kadar değerli oldukları ve sonraki yıllarda nörotrofinler üzerine olan merakı giderek artıracağı çok açık şekilde gözükmektedir. 

10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Serkan Songur
Çeviren 19 Eylül 2023 10 dk.

Reid Tekniği, Amerika Birleşik Devletleri'nde polis departmanları tarafından yaygın olarak kullanılan bir mülakat ve sorgulama sistemidir. "Reid Mülakat ve Sorgulama Tekniği" terimi John E. Reid and Associates A.Ş.'nin tescilli ticari markasıdır. Şirketin internet sitesine göre, 1974 yılında metodun ilk kez kullanılmasından bu yana 500.000'den fazla kolluk kuvveti ve güvenlik uzmanı, şirketin mülakat ve sorgulama eğitim programlarına katılmıştır.

Bazı eleştirmenler, Reid Tekniğinin insan davranışları hakkında deneysel kanıtlarla desteklenmeyen belirli varsayımlara dayandığını ve tekniğin yanlış beyanlara yol açabileceğini iddia etmektedir. Şirket, eleştirmenlerin Reid Tekniğini yanlış nitelendirdiğini ve yanlış beyanların, sorgulayıcıların şirket tarafından onaylanmayan uygunsuz yöntemlerin uygulamasından kaynaklandığını iddia etmektedir.

23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Pelin Yaşar
Pelin Yaşar
53K UP
Ziraat mühendisi 5 gün önce Sen de Cevap Ver

Doğal Tedavi Davranışları: Kuşlar, ayılar, geyikler ve şempanzeler gibi hayvanlar, belirli bitkileri veya maddeleri bilinçli olarak tüketerek parazitleri azaltma, enfeksiyonları önleme veya sindirim sorunlarını giderme gibi sağlık sorunlarına çözüm buluyorlar.

Şempanzelerin Davranışları: Tanzanya'daki şempanzelerin, normalde yemekten kaçındıkları, besin değeri olmayan ve tüylerle kaplı yaprakları çiğnemeden yuttukları gözlemlenmiştir. Bu davranışın, bağırsak parazitlerini fiziksel olarak temizlemeye yardımcı olduğu düşünülüyor.

Kültürel Öğrenme: Bazı hayvanların bu tür tedavi edici davranışları gözlem yoluyla öğrendiği ve bu bilgileri nesilden nesile aktardığı belirtiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

[1]

Zoofarmakognozi: Hayvanların kendi kendini tedavi etme davranışları üzerine yapılan bu çalışmalar, "zoofarmakognozi" olarak adlandırılan yeni bir bilim dalının gelişmesine katkı sağlıyor.

Sonuç:

Hayvanların, doğada bulunan maddeleri kullanarak sağlıklarını koruma ve hastalıkları tedavi etme yetenekleri, onların çevreleriyle olan karmaşık ilişkilerini ve bilişsel kapasitelerini ortaya koyuyor. Bu davranışlar, hayvanların sadece içgüdüsel değil, aynı zamanda öğrenilmiş ve kültürel olarak aktarılan bilgiye dayalı eylemler gerçekleştirebildiklerini gösteriyor.

Kaynaklar

  1. Joel Shurkin. Animals That Self-Medicate. (9 Aralık 2014). Alındığı Tarih: 30 Nisan 2025. Alındığı Yer: Pnas | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 1 Haziran 2021 1 sa.

Bilim dendiğinde aklımıza deneycilik (empirizm) gelir; çünkü deney yapmak, bilimin temelinde yatar.[1] Newton, Galileo, Curie, Einstein, Darwin gibi isimler; sanrılar, şahitlik veya vahiy gibi araçlarla kendilerine "bilgi aktarılması" yoluyla değil, gözlem, deney ve muhakeme yoluyla gerçekleri ortaya çıkarmayı başarmışlardır. Bunu yapabilmelerini sağlayan şey, Evren'e "bilim" dediğimiz perspektiften bakıp, onun metodolojisine uygun sorular sorup, onun araçlarını kullanarak, bu sorulara dürüst cevaplar aramaları olmuştur. Büyük fizikçi Max Planck, meşhur bir şekilde şöyle der:

Deneyciliğin (empirizm) bilimin temelinde yattığı açıktır; ancak bilim, sadece laboratuvarda yapılan deneylerden ibaret de değildir. Eğer öyle olsaydı, teorik fizik, antropoloji ve sosyoloji gibi sahaları bilimin dışına itmemiz gerekirdi. Öyleyse bilimin sınırlarını nasıl çizeriz? Onu nasıl tanımlarız? Bilimin uygulama alanı ne olmalıdır?

137
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 22 Şubat 2018 20 dk.

Okurlarımızdan en sık gelen taleplerden biri, piyasada bulunan popüler bilim kitapları arasından hangilerini tavsiye ettiğimiz... Biz de, bu soruya kalıcı ve kapsamlı bir cevap olabilmesi için, okurlarımızdan sevgili Nilüfer Tekin'in desteğiyle tam bir liste çıkardık. Aşağıda tam listeyi bulabilirsiniz.

Bu listedeki kitapların ezici çoğunluğu doğrudan veya dolaylı olarak evrimle veya evrimin doğrudan ilişkili olduğu alanlarla ilgilidir. Dolayısıyla fizik, astronomi, kozmoloji, genel bilim tarihi gibi konulardaki birçok tavsiyemize burada yer vermedik. Bunun için ayrıca bir liste oluşturabiliriz.

519
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nda yayınladığımız bilim haberlerini anlık olarak Bundle üzerinden de okuyabileceğinizi biliyor muydunuz?

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'na katkı sağlamanın bir yolu, Agora Bilim Pazarı'na uğrayarak, burada bilimseverlerle buluşturduğumuz bilim kitapları, ders kitapları, hediyelik eşyalar ve diğer ürünlerden satın almak. Bir göz atın, hoşunuza giden bir şeyler bulacağınıza hiç kuşkumuz yok!

Ahmet Kerem Algüzey
Yazar 30 Eylül 2021 22 dk.

Çevre ve doğanın korunması, insanlık için hayati öneme sahiptir. Hayatımızın hemen her yerinde kimyasalları ve kimyasallar sayesinde üretilmiş ürünleri kullanırız. Genellikle "kimyasal" sözcüğünü duyduğumuz zaman pek çoğumuzun aklına doğaya ve insan sağlığına zararlı bileşikler gelir. Ancak hayatta gördüğümüz her şey kimyasal moleküllerden oluştuğundan, esasında bu düşünce yapısı bizleri zararlı ve yararlı kimyasallar arasında doğru ayrımı yapmaktan uzaklaştırmaktadır (bu konuda algılarınızı daha isabetli hâle getirmek için buradaki yazımızı okumanızı öneririz).

Örneğin su, 2 hidrojen ve 1 oksijen atomundan oluşan bir kimyasaldır ve hayat için olmazsa olmaz bir bileşiktir. Ancak 2 hidrojene ek olarak 1 yerine 2 oksijen atomundan meydana gelen hidrojen peroksit, antiseptiklerde ve çamaşır suyu üretiminde kullanılan çok önemli bir ticari kimyasaldır ve tüketilmesi hâlinde hızlı bir şekilde zehirlenmeye neden olabilir. Sadece 1 adet oksijen atomu fazlalığı, suya kıyasla çok daha farklı özelliklere sahip bir kimyasal oluşumuna sebep olmaktadır. Su molekülü çevre, doğa ve yaşam için kilit öneme sahipken, hidrojen peroksit çevreye boşaltıldığında canlılığa kalıcı zararlar verebilir, temas hâlinde ciddi cilt yanıkları ve göz hasarına sebep olur. Hidrojen peroksit buna rağmen hayatımızın pek çok alanında sıklıkla kullandığımız, önlem alındığı takdirde zararları kolaylıkla engellenebilecek ve faydaya çevrilebilecek bir kimyasaldır. Bu noktada çevreye ve insan sağlığına görünür düzeyde zararları olan kimyasalların tehlikelerinin önlenmesi, azaltılması ya da alternatiflerinin bulunması konusunda "yeşil kimya" terimi karşımıza çıkmaktadır.

70
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Türü
Eren Çam
Eren Çam
2,848 UP
Türü Ekleyen 5 gün önce
Glebionis segetum (Kasım çiçeği), Papatyagiller (Asteraceae) ailesine bağlı Kasımçiçeği (Glebionis) cinsinden genellikle 20 ila 80 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Bitki çıplak ve hafifçe etlidir. Gövde dalsız ya da kısaca dallı, üst bölümler kısa tüylüdür. Alt yapraklar derin teleksi, 3 ila 5 cm uzunluğunda, anahatta ters yumurtamsı, genellikle beş dişlidir.
1
İnceleme
Fatih Oğulcan Kaya
İnceleyen10 23 Kasım 2023
Anlatacak bir meselesi olan enfes bir gerilim filmi. Korku kategorisi severlerin izlemesini öneririm. Zaten başrol Sandra Bullock'un hayranıyım desem yeridir.

Gelelim birkaç kişisel yorumuma. Filmin meselesinin hayatınızdaki odağın doğru olmasıyla alakalı olduğunu düşünüyorum. Eğer odağımız içimizdeki karanlığa ve gürültüye doğru olursa sonumuz çıkmaza başka bir deyişle intihara gidecektir. Kuş seslerine odaklanmak gerek, kuş seslerinin doğa olarak algılıyorum. Odağımız doğayla iç içe olmak, uyum sağlamak olursa içinde bulunduğumuz imkansız dediklerimiz mümkün olabilir. Kim bilir?
9.5/10
(14 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
7
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

YouTube, Evrim Ağacı tarafından hazırlanan içerikleri video yoluyla öğrenmenin en iyi yolu! Ayrıca kanalımızda birçok bilim insanıyla röportajlarımızı, çeşitli deney gösterilerini ve diğer bilim içeriklerimizi bulabilirsiniz.

Yaşam Ağacı Gözlemi
Ömer Can Mutlu
Gözlemi Yapan 4 gün önce Türkiye, İzmir
Taş altında bulundu.
Enlem: 38.50364
Boylam: 27.271899
Tarih: 19 Ocak 2025
Saat: 14:56 (GMT +3)
Dış Bağlantılar:
https://www.inaturalist.org/observations/259046573
1
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı Eskişehir Topluluğu
Etkinliği Ekleyen 1 gün önce EskişehirÜcretsiz10 Mayıs
Uzay Hukuku; Dünyadan Uzaya Hukuki Bir Bakış
10 Mayıs 2025 14:00 tarihinden 10 Mayıs 2025 15:00 tarihine kadar.

Yeni bir etkinlikle daha karşınızdayız ve bu kez rotamızı biraz daha yukarılara çeviriyoruz! 🌌
Gündemimizde ise hepimizde merak uyandıran bir konu var: UZAY HUKUKU. Uydular, Mars görevleri, uzay turizmi derken akıllarda şu soru belirmeye başladı: Peki tüm bunların hukuki zemini neye dayanıyor?

İşte tam da bu sorulara ışık tutmak üzere 10 Mayıs Cumartesi günü saat 14.00'te Av. Serhat Kaşıkara bizlerle olacak! Kendisiyle birlikte uzayın hukuki boyutunu ele alacağız. Kim neyi sahiplenebilir? Uzayda suç işlenirse kim yargılar? Uluslararası uzay hukuku nereye gidiyor?

🎙 Etkinliğimiz bol bol sohbet, soru-cevap ve keyifli bilgilerle dolu olacak. Etkinliğimize katılmak için instagram @evrimagacieskisehir hesabına özel mesaj atarak ulaşabilirsiniz. ✉️ Etkinliğimiz ücretsizdir!

Devamını Göster
1
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Halis Gönül
Alıntıyı Ekleyen 5 gün önce
Yarayla alay eder, yaralanmamış olan.
Kaynak: Romeo ve Juliet
3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Gözlemi
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Gözlemi Yapan 2 Ocak 2024 Türkiye, Ankara
Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü, 39.927807 enlem ve 32.873264 boylamda, 2022 yılı Eylül ayında gerçekleştirilen gözlemdir.
8
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close