Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
The Pyx
Üye
8

Evrim mükemmelliğe doğru mu gider?

Selamlar burada yeniyim bir hatam varsa affola , evrimde yeniyim ve aklımda bazı sorular var. Bunlardan birisi de Evrim mükemmeliyete doğru mu gider ? Cevaplarınızı bekliyorum şimdiden teşekkür ederim.
1,540 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Cevap
Ufuk Derin
Ufuk Derin
778K UP
Öğrenci-Okur

Her şeyden önemlisi evrim, nihai ya da yakın bir amaca doğru ilerlemez.(Gould 1989) Evrim “bir yere gitmez”; sadece kalıtımsal özelliklerde zamanla görülen değişimi açıklar. Arada sırada ya da kaçınılmaz bir şekilde bu değişimler biyolojik karmaşıklığın artışıyla sonuçlansa da bunu “ilerleme” olarak yorumlamak, mekanizmayı yanlış anlamaktır. Örneğin tek hücreli organizmaların eninde sonunda çok hücreli organizmalara evrimleşmesi sözde “gelişmiş” canlılara doğru bir ilerleme olarak görünebilir. Fakat Gould (1996) ve diğerlerinin de belirttiği gibi karmaşıklıkta sol el duvarı vardır; tanımlamak gerekirse, mümkün olan en basit canlı ya daha karmaşık bir hale gelebilir ya da aynı kalabilir. Bu bağlamda evrim bir çeşit “sarhoş yürüyüşüdür” ve burada bazı soylar kaçınılmaz olarak şekil ve işlev bakımından henüz keşfedilmemiş yeniliklere erişirler. Aynı şekilde “tersine evrim” ya da “gerileyici evrim” gibi terimler anlamsızdır; benzer özellikler ve gen dizileri biyolojik tarihin farklı zamanlarında tekrarlanabilir fakat bu hala tam olarak evrimdir, yani zamanla olan değişim.

Yani hayır, evrim mükemmelliğe gitmez. Genellikle ortama yeterince uyumlu olanların hayatta kaldığını gördüğümüz için bize "mükemmelliğe gidiyormuş" gibi görünür. Ancak çevresel baskı çok fazla ise popülasyonda uyumlu birey bulunamaz ve türün soyu tükenebilir. Eğer canlıların kusuru hayatta kalma ve üremeye çok bir etki sağlamıyorsa vücudunda kalabilir. Evrim bir bilinç olmadığı ve sadece "var olan popülasyonda değişim" olduğu için "aptalca" şeyler de oluşmasına sebep olabilir. Bir örneği buradan görebilirsiniz. Hatta genetik sürüklenme gibi mekanizmalar yüzünden de her zaman uyumlu olanların hayatta kalmak zorunda olmadığını biliyoruz. Kimi zaman ortama uyumlu olanlar da elenebiliyor. Evrim, sandığınız kadar mükemmel değil.

Tüm Reklamları Kapat

8
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Görkem Öge
Görkem Öge
305K UP
Kozmoloji meraklısı.
Orijinal Soru: Evrim bir canlıyı mükemmeliğe ulaştıra bilir mi?

Evrimde "mükemmelleşme" diye bir şey yok. Evrimde hayatta kalmak var.

Canlılar değişen çevre şartları ile doğal seçilime uğrarlar ve hayatta kalan birey varlığını devam ettirir. Kalamayan elenir. Gayet basit. Eğer ortada canlıyı seçilime maruz bırakan bir değişim yok ise canlı seçilim baskısına maruz kalmaz ve evrim geçirmez.

Tüm Reklamları Kapat

1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Yasin KAYALAR
Yasin KAYALAR
159K UP
Bilim ve felsefe okuru

Kısa bir bilgi olacak ama bir perspektif açısından:

Mevcut çevre koşullarına göre evet evrim gelişme sağlar. Örneğin soğuğa karşı dayanıklılık konusunda çevre unsurları baskı oluşturuyorsa evrim soğuğa karşı direnç konusunda seçilim baskısı oluşturur ve bu da soğuga direnç konusunda canlıların daha gelişmesine neden olur (örneğin daha iyi bir kürk, veya deri altı yağ tabakasının kalınlaşması vs). Bu durum soğuğa direnç bakımında bir 'gelişmedir'. Ancak bu gelişme başka bir unsur bakımından dez avantaja da aynı zamanda neden olabilir. Örneğin ağırlaşan kürk ve kilo canlının daha ağır hareket eden daha yavaş koşabilir bir duruma gelip hantallaşasına neden olabilir. Böyle bir canlı soğuğa karşı hayatta kalmak bakımından avantaj elde ederken hızlı avları yakalama açısından dezavantaj kazanır. Bu da avlanma alışkanlığının buna göre değişmesine ve yavaş koşan avlara yönelmesine neden olabilir. Evrimin yönü bu avantaj/dezavantajlara göre ilerler. Bu açıdan gelişim veya mükemmelliğin örneğin çevre şartlarına Göre görece bir anlamı olduğunu ifade edebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

3
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Burcu Burcu
Burcu Burcu
4,810 UP
Meraklı

Hayır gitmez. Aksine bazen hatalıdır. Örneğin ren geyiklerinin neslinin tükenmesinin nedeni sürekli olarak daha büyük boynuzlu erkeklerin güçlü olduğu için seçilime uğramasıdır. Fakat bir süre sonra boynuzlar o kadar büyük hale gelir ki vücutları taşıyamaz ve bu onlar için avantaj değil dezavantaja dönüşür.

Bugün bize evrimin mükemmel gibi gözükmesinin sebebi ortama en iyi uyum sağlayan canlıların hayatta kalmasıdır. Fakat olası bir ortam değişikliğinde bütün avantajlarımız dezavantaja dönüşebilir. Mesela o devasa cüsseleriyle tüm dünyaya hakim dinazorlar meteor sonrası yok olurken, minik bedenleriyle yer altında saklanan kemirgenler hayatta kalmayı başarmıştır. Ortama en iyi uyum sağlayan kazanır hepsi bu.

Tüm Reklamları Kapat

2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Onur Zengin
Onur Zengin
10K UP
Lise mezunu-universite ⏳Uzun süredir evren üzerine sorgulama
Orijinal Soru: Evrim nereye gidiyor? Tüm canlılar en sonunda mutlak kusursuz bir varlığa mi dönüşecek?

Merhaba,aslında temelde çok güzel bir soru sormuşsunuz, önceden soran var mı bilmiyorum olsa da benim de görmeme fayda sağladınız için teşekkürler öncelikle, şöyle ki büyük patlama olayını diyelim tamam gerçek bu tam anlamıyla baglanalim,buda bence demek olur ki birgün de aşırı pozitif enerjiler yüzünden tüm evren yok olmakla karşılaşacak,bizlere gelirsek daha doğrusu evrenin evrimi dersek tüm canlıları kastetmis oluruz,bizlerden örnek verelim yine de nasıl ki eskiden estetik operasyonlar vs yoktu şimdi herkes göreceli olarak, doğuştan kafa yapışıklıgi vs, aslında temelde hep gelişip, evrimlestigimiz için bence yok olmaktan kacamayacagiz,lakin eğer hemen ölmemek gibi bir hedefler olursa bir icat,bir teknoloji kim bilebilir?Evren yok olana kadar yaşanabilir..

1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Kötü Bilim: Bazıları Bilimi Nasıl Kötüye Kullanıyor?
Kötü Bilim: Bazıları Bilimi Nasıl Kötüye Kullanıyor?
Bu Videoyu Nasıl İzleyebiliyorsunuz? | İnternet Nasıl Çalışıyor?
Bu Videoyu Nasıl İzleyebiliyorsunuz? | İnternet Nasıl Çalışıyor?
Yürürken Neden Bunu Yapıyorsunuz?
Yürürken Neden Bunu Yapıyorsunuz?
Satürn'ün Halkalarında Neden Siyah Boşluklar Var?
Satürn'ün Halkalarında Neden Siyah Boşluklar Var?
C Vitamini Uçar mı?
C Vitamini Uçar mı?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close