Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Abdulsamet Kuş
Üye 13 Temmuz 2020
2

Dünyanın manyetik kutbunun kayması Dünya'nın dönüş yönünü değiştirir mi?

Bir arkadaş söylemişti bana dünyanın manyetik kutbu kayıyor ve kıyamet alameti güneşin batıdan doğmasının olasılığı yüksek bunun doğruluğu nedir? Batıdan doğma gibi bir olasılığı var mı ya da dünyanın manyetik kutbunun kaymasıyla bağdaştırılmasının sebebi nedir?
796 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur 13 Temmuz 2020

Manyetik kutuplar kayıyor ama bu Güneş'in batıdan doğmasına neden olmaz. Evrim Ağacı bu konuda gerçeklik analizi yapmış ve gerçeklik oranı 0/10 olarak verilmiş yani sahte.

Dünya'nın manyetik kutupları tersine dönmedi. Güneş batıdan doğmayacak; çünkü bunun olması için Dünya'nın manyetik kutuplarının değil, coğrafi kutuplarının yer değiştirmesi gerekirdi; yani Dünya'nın manyetik alanının değil, kendisinin baş aşağı dönmesi gerekirdi. Böylesine yıkıcı bir olay yalnızca devasa göktaşlarının ve başıboş gezegenlerle çarpışmanın etkisi altında yaşanabilir. Dünya, öngörülebilir milenyumlar boyunca aynı yönde dönecektir ve Güneş de doğudan doğup batıdan batmayı sürdürecektir.

Dünya Manyetik Modeli (WMM), 2020 yılı için 10 Aralık 2019'da güncellendi. Bu, her 5 yılda bir yapılan rutin bir güncellemedir. Son güncelleme 2015'te yapılmıştı (ve 15 Aralık 2014'te yayınlanmıştı), bir sonraki de 2025'te yapılacak. Yani bu konuda sıra dışı veya beklenmedik bir durum yok.

Tüm Reklamları Kapat

Yakın geçmişte beklenenden erken bir açıklama da bulunmuyor. 4 Şubat 2019'da normal döngü dışında bir güncelleme ilan edilmişti; ancak bunun da gazetelerin iddia ettiği kadar yıkıcı/apokaliptik bir nedeni bulunmuyor. Dünya'nın manyetik alanının (dolayısıyla manyetik kutupların) hareket halinde olduğu 19. yüzyıldan beri biliniyor ve kimi dönemlerde bu hareketlilik artıp, daha öngörülemez bir hâl alabiliyor. Bu dönemlerde daha sık güncelleme yapmak gerekebiliyor.

İddianın Kökeni

5 ve 6 Şubat 2020'de gazeteler, Dünya'nın manyetik alanıyla ilgili hatalı ve abartılı haberler vererek halkı galeyana getirdiler ve sosyal medyada sahte bir gündem yarattılar.

Bilgiler

Tüm Reklamları Kapat

Dünya'nın manyetik kutuplarının kaydığı 1831 yılından beri bilinen, sıradan bir gerçektir. Konu hakkındaki 2013 tarihli bir yazımızı buradan okuyabilirsiniz. 19. yüzyılın ortasından bu yana manyetik kutuplar 2250 kilometre civarında yer değiştirdi. Buna bağlı olarak, düzenli aralıklarla navigasyon ve pusula sistemlerinin düzgün çalışabilmesi için ABD Ulusal Çevre Bilgisi Merkezleri (NCEI) ve İngiliz Jeoloji Araştırmaları (BGS) tarafından güncel haritalar yayınlanmaktadır.

Dünya Manyetik Modeli, Dünya'nın geniş ölçekli bir manyetik alan haritasıdır. Bu haritada hem haritanın hazırlandığı zamanki Dünya'nın aktif/güncel manyetik alanları bilgisi yer alır, hem de bir sonraki güncellemeye kadar bu manyetik alanların nasıl değişeceğine yönelik tahminler yer alır. Buna bağlı olarak iki güncelleme arasındaki kaymalar öngörülebilir ve pusula/navigasyon sistemleri buna göre güncellenebilir. Eğer Dünya'nın çekirdek faaliyeti, dolayısıyla da manyetik alanı bu modelin öngördüğünden hızlı değişirse, döngü-dışı güncelleme adı verilen erken güncellemeler yapılabilir. Bu, çok da sıra dışı bir durum değildir; zira bilim insanlarının elinde en nihayetinde kusursuz olmayan bir bilimsel model vardır. Bu modelin hata payları dışına çıkıldığında, güncellemeler yapılması gerekir.

Bu haritalarda farklı güçteki manyetik bölgeler farklı isimlerle anılmaktadır. Örneğin manyetik kutuplar Kararma Bölgesi (İng: "Blackout Zone"), 2000-6000 nanoTesla (nT) düzeyindeki manyetik bölgeler Dikkat Bölgesi (İng: "Caution Zone"), 0-2000 nT bölgeleri ise Güvensiz Bölgeler (İng: "Unreliable Zone") olarak işaretlenmektedir.

Gerçekten de, 21. yüzyılın başından beri manyetik kutupların hareketi genel ortalamanın üzerinde bir hızda seyretmektedir. Yeni modele göre kuzey manyetik kutup noktası Rusya'ya doğru kaymaya devam edecektir; ancak kayma hızı son 20 yılda görülen 55 km/yıl hızdan, 40 km/yıl hıza doğru giderek azalacaktır.

Bu manyetik modeller özellikle de uçak navigasyonu, su altı araştırmaları, paraşüt sensörleri ve benzeri uygulamalar için önemlidir. Ayrıca hava alanları da güncel modellere göre ellerindeki verileri güncellemekte ve işlemlerini bu modellere göre değiştirmektedir.

Manyetik kutupların değişmesi, Dünya'nın 4.54 milyar yıllık tarihinde sıklıkla yaşanmış bir olaydır; bunun bilimsel olmayan kaynaklarda anlatılan kıyamet senaryoları ile hiçbir alakası yoktur. Dünya'nın manyetik kutupları, istatistiki olarak her 1 milyon yılda 5-26 defa arasında değişebilmektedir. Bu değişimlerin hızı tam olarak bilinmemekle birlikte, güncel modeller 1 tam döngünün birkaç bin yıl sürdüğünü göstermektedir. Yani manyetik kutup noktası değişimi gün aşırı olabilecek bir olay değildir.

Dahası, bu değişimin coğrafi kutup değişimi olmadığı da hatırlanmalıdır. Dünya'nın coğrafi kuzeyi ve güneyi değişmemektedir (dolayısıyla doğusu ve batısı da). Yani Antarktika veya Kuzey Kutbu'nun yeri değişmemektedir (tektonik nedenlerle olan kaymalar haricinde).

Yani burada anlaşılması gereken kritik nokta şudur: Doğu ve batı gibi kavramları genelde Dünya'nın kendi etrafındaki dönüşünden ötürü Güneş'in "doğuyormuş" ve "batıyormuş" gibi gözükmesinden ilham alarak geliştirdik. Kuzey ve güney ise daha ziyade bu doğu-batı kavramına dik kavramlar olarak gelişti. Pusulaların icadıyla birlikte bunlar manyetik alanlarla ilişkilendirildi; dolayısıyla coğrafi ilişkilendirmeler ortadan kalkmış oldu; ama isimleri aynı kaldı. Bu açıdan bakılacak olursa, Dünya'nın manyetik kutupları tamamen zıt olacak şekilde dönseydi bile, Güneş'in doğduğu veya battığı yer değişmezdi. Tabii ki astronomik veya coğrafi bazı diğer olaylar bu doğum batım noktalarını zamanla değiştirebilir; ancak manyetik kutup kayması o olaylardan birisi değildir.

Burada olan tek şey, manyetik alanın kuzeyi ve güneyi olarak tanımlanan (dolayısıyla manyetik alanın batısı ve doğusu olarak tanımlanan) bölgelerin yavaş yavaş yer değişmesidir. Bu da pusulaları ve yukarıda saydığımız diğer süreçleri etkilemektedir. Bunun insan veya diğer canlı yaşamı üzerine doğrudan veya ani bir etkisi yoktur. Gözle görülebilir, bariz değişimlere neden olamaz.

212 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (13 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 13 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close