Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Seboreik Dermatit Nedir? Bebeklerde Kepek Oluşması Normal mi?

5 dakika
4,623
Seboreik Dermatit Nedir? Bebeklerde Kepek Oluşması Normal mi? Medical News Today
Tıbbi İçerik Uyarısı

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.

Daha Fazla Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat
Seboreik Dermatit
  • Türkçe Adı Seboreik Dermatit
  • İngilizce Adı Seborrheic Dermatitis
  • ICD L21
  • Diğer İsimleri Yağlı Egzama, Saç Egzaması

Seboreik Dermatit; bulaşıcı olmayan, tedavisi kolay ve yaygın bir cilt hastalığıdır. Bu dermatit türü; özellikle kafa derisinde beyaz veya sarı renkte, pul pul dökülen kabuklu ve yağlı, kaşıntılı yaralar oluşmasına neden olur. Halk arasında "konak hastalığı" olarak da bilinir.

Seboreik Dermatit; vücudun özellikle yağ bakımından zengin olan sırt ve göğsün üst bölgelerinde, yüz ve alında, burun kanatlarında, kulak arkalarında, göbek deliğinde, kaşlarda, memelerin altında, kol ve bacakların kıvrımlarında görülür.

Bu cilt hastalığı; hayat boyunca devam eden alevlenme dönemleriyle gözlenir. Tedavi süreci alevlenmeleri bastırsa da hastalık başka bir alevlenmeyle tekrar kendini gösterecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Belirti ve Bulgular

Seboreik dermatitin belirtileri şunlardır:

  • Cilt veya saçlı deride kaşındığında saça karışan veya omuzlara dökülen kaşıntılı, beyaz pullar oluşması.
  • Ciltte kırmızı pullanmalar.
  • Yenidoğan bebeklerde kabuklu, sarı, kaşınmayan pullanmalar.
  • Blefarit. (Göz kapaklarının kenarlarında pullu kızarıklıklar.)
  • Yanaklarda pembemsi, pullu deri kalınlaşmaları.
  • Göğüste veya saç çizgisinde halka veya yaprak şeklinde pullanma.
  • Genital bölgelerde, koltuk altlarında ve meme altlarındaki kıvrımlarda kızarıklık.
  • Yanak veya üst gövdede iltihaplı kıl köklerinin bulunması.

Hastalıkla İlişkili Genler, Etken Faktörler ve Risk Faktörleri

Seboreik dermatitin kesin sebebi henüz bilinmemektedir, ancak hastalıkta etkili olduğu düşünülen faktörler şöyle sıralanabilir:

  • Her insanın cildinde bulunan Malassezia mantarının bazı insanlarda fazla büyümesi,
  • Yüksek androjen seviyesi,
  • Ciltteki yağ seviyesinin yüksekliği,
  • İnflamatuar (yangısal) tepki,
  • Ailede seboreik dermatit geçmişi.

Seboreik dermatiti tetikleyen veya kötüleştiren etkenler ise şunlardır:

  • Stres,
  • Soğuk ve kuru iklimler,
  • Yağlı cilt,
  • Alkol bazlı losyonların kullanımı,
  • Rozasea (gül hastalığı), sedef ve akne gibi başka cilt hastalıkları.

Bazı besinlerin de seboreik dermatiti tetiklediği veya azalttığı yönünde teoriler olsa da bu konuda kesin bir bilgi yoktur.

Tüm Reklamları Kapat

Teşhis Yöntemleri

Seboreik dermatitin teşhisi oldukça kolaydır, çünkü etkileri deride bariz bir şekilde gözlemlenebilir. Herhangi bir kan, idrar veya alerji testi yapılması gerekmez. Ancak tedaviden yanıt alınamaması durumunda dermatoloğunuz başka bir rahatsızlık olmadığına emin olmak için deriden biyopsi almak isteyebilir.

Tedaviler veya İdare Yöntemleri

Seboreik dermatit ergenlerde ve yetişkinlerde tedavi edilmelidir, çünkü genellikle kendiliğinden iyileşmeyecektir. Kullanılacak tedavi ise vücudun hangi bölümlerinin etkilendiğine ve etki şiddetine göre değişebilir.

Tedavinin amacı gözle görülebilen semptomlarla birlikte kaşınma ve kızarmayı azaltmaktır. Reçeteli veya reçetesiz ilaçlar yazılabilir. Kullanılan reçeteli ilaçlar arasında topikal antifungaller, kalsinörin inhibitörleri ve kortikosteroidler bulunur. Genellikle düzenli ilaç kullanımı gerekmektedir. Farklı bölgeler için farklı tedavi seçenekleri mevcuttur.

Saç Derisi

8 ila 12 aylık bebeklerde saç derisinde görülen seboreik dermatit genellikle kendi kendine geçer. Günlük olarak bebek şampuanı kullanmak ve saçı hafifçe taramak işe yarayabilir. Bebek durumdan rahatsızsa veya kaşınıyorsa bir çocuk doktoruna veya dermatoloğa başvurulmalıdır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Bebeklerde sıkça görülen seboreik dermatit örneği.
Bebeklerde sıkça görülen seboreik dermatit örneği.
Lloyds Pharmacy

Yetişkinlerde çok ağır olmayan vakalarda selenyum, çinko pirition veya kömür katranı içeren şampuanların kullanımı denenebilir. Hastalığın uzun vadede kontrolü için doktorunuz siklopiraks veya ketokonazol içeren şampuanları reçete edebilir. Bu tür şampuanlar, döküntü geçene kadar günlük veya haftada 2-3 kez kullanılır, sonrasında ise alevlenmeleri önlemek için haftada bir kez kullanılmalıdır.

Daha ağır vakalarda ise betametazon valerat, klobetasol, fluosinolon veya fluosinolon çözeltisi içeren şampuanlar reçete edilebilir. Bunların bazıları günlük; bazıları ise iki hafta boyunca günde iki kez, sonrasında ise haftada iki kez kullanılır.

Yüz ve Gövde

Yüz ve gövdede gözlenen seboreik dermatit tedavisinde topikal antifungaller, kortikosteroidler ve kalsinörin inhibitörleri kullanılır.

Topikal antifungaller arasında siklopiroks, ketokonazol ve sertakonazol bulunur. Bunlar krem, jel veya köpük formunda bulunur. 8 haftaya kadar günde iki kez kullanılabilirler ve sonrasında ihtiyaç duyuldukça ilgili bölgelere uygulanmaları gerekir.

Topikal kortikosteroidler arasında betametazon valerat, desonid, fluosinolon ve hidrokortizon bulunur. Krem, losyon, köpük, jel, merhem veya yağ formunda bulunabilirler. Günde bir veya iki kez kullanılmaları gerekir. Antifungaller seboreik dermatiti iyileştirmez veya alevlenmeleri engelleyemezse doktorunuz kortikosteroid kullanmanızı isteyebilir. Kortikosteroidler derinin incelmesine sebep olabilir ve bu nedenle ara verilmeden haftalarca veya aylarca kullanılmaları önerilmez.

Topikal kalsinörin inhibitörleri, kortikosteroidlere alternatif olarak kullanılabilir. Etkilenen bölgeye günde iki kez uygulanmaları gerekir. Ağır vakalarda oral antifungaller veya fototerapi kullanılabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Müddet Tahminleri (Prognoz)

Seboreik dermatit, çoğu bebeğin saç derisinde görülür ancak kendiliğinden iyileşir. Bu vakalar; genellikle ağrı, kaşıntı veya rahatsızlığa sebep olmayan zararsız vakalardır. Bu vakalar, bebeğin doğumundan birkaç ay sonra başlar ve genelde 12 aylıktan büyük bebeklerde bir daha görülmez. Tedavisi için evde yapılacak basit bir bakım yeterli olacaktır.

Yetişkin ve ergenlerde saç derisinde (kepek), yüzde veya gövdede gözlenen seboreik dermatit vakaları hayat boyunca yaşanabilir. Ancak bu durum tedaviyle kontrol altına alınabilir ve düzenli tedavi sayesinde kolaylıkla ilerleme kaydedilmektedir.

Evde denediğiniz çözümler işe yaramıyorsa ya da etkilenen bölgede acı hissi, kabuklanma, sıvı veya irin akışı varsa doktorunuza başvurun.

Tüm Reklamları Kapat

Görülme Sıklığı ve Dağılımı (Epidemiyoloji)

Seboreik Dermatit, insan nüfusunun yaklaşık %11'inde görülür. En sık görüldüğü gruplar 3 aylıktan küçük bebekler ve 30 ila 60 yaş arasındaki yetişkinlerdir. Kadınlarda erkeklerden daha sık görülmektedir. Ayrıca şu hastalık veya durumlara sahip kişilerin seboreik dermatit geliştirmesi daha olasıdır:

Ayrıca lityum, buspiron, haloperidol dekanoat ve klorpromazin içeren psikotropik ilaçların kullanımı da sizi seboreik dermatit risk grubuna sokar.

Önlem Yöntemleri

Seboreik dermatiti önlemek için yapılabilecek pek az şey vardır. Bebeklerde saç derisinde görülen formu zararsız ve doğaldır. Ayrıca evde bakımı mümkündür.

Stres seviyelerinizi mümkün olduğunca düşük tutmak ve gün içinde az miktarda gün ışığına çıkmak basit önlemler olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Etimoloji

"Seboreik" ifadesi, Latincede "yağ" anlamına gelen "sebum" kelimesiyle Yunancada "akış" anlamına gelen "rhoia" kelimesinden oluşmuştur.

"Dermatit" kelimesi ise derinin alevlenmesi anlamına gelir ve "dermat-" ile "itis" kelimelerinin birleşimiyle oluşmuştur.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
29
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Muhteşem! 3
  • Tebrikler! 3
  • Üzücü! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 04:01:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14579

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Alparslan. Seboreik Dermatit Nedir? Bebeklerde Kepek Oluşması Normal mi?. (6 Haziran 2023). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/14579
Alparslan, E. (2023, June 06). Seboreik Dermatit Nedir? Bebeklerde Kepek Oluşması Normal mi?. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/14579
E. Alparslan. “Seboreik Dermatit Nedir? Bebeklerde Kepek Oluşması Normal mi?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 06 Jun. 2023, https://evrimagaci.org/s/14579.
Alparslan, Eda. “Seboreik Dermatit Nedir? Bebeklerde Kepek Oluşması Normal mi?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, June 06, 2023. https://evrimagaci.org/s/14579.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close