Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kerkenez (Falco tinnunculus)

4 dakika
7,678
Kerkenez (Falco tinnunculus) Pedram Türkoğlu
Kerkenez (dişi birey).
Tüm Reklamları Kapat
Kerkenez
  • Bilimsel Adı Falco tinnunculus
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Kerkenez
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Kestrel
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle
Eskişehir/Mihalıççık yolu üzerindeki bir dişi.
Eskişehir/Mihalıççık yolu üzerindeki bir dişi.
Pedram Türkoğlu

Gözlem Bilgileri

Eskişehir/Mihalıççık yolu üzerindeki elektrik direklerinde birkaç kızıl şahin (Buteo rufinus) ile birlikte gözlemledik. Kızıl şahin kaydımıza buradan ulaşabilirsiniz. Genelde şehirler arası uzun yolların kenarlarındaki elektrik tellerinde sık sık gözlemlenebilirler. Özellikle de yol kenarında açık arazi mevcutsa.

Tanım ve Genel Bilgiler

Kahverengi tonlarında, göğsünde ve sırtında siyah noktalar bulunan diğer kuzenlerine kıyasla küçük yırtıcı kuşlardır (raptor). Kafadan kuyruğa 32-39 cm civarında, kanat açıklığı ise 65-83 cm'dir. Erişkinlerin ağırlığı yaklaşık 150-180 g arasındadır. Uzun bir kuyruğa ve uzun sivri uçlu kanatlara sahiptirler. Bu sayede keskin dönüşleri kolayca gerçekleştirirler. Cinsiyetlerini, seksüel dimorfizm denilen cinsiyetler arası görünüş farkından tespit edebiliriz. Çoğu yırtıcı kuşun aksine cinsiyetler arasında renk farkı mevcuttur. Erkeklerin kafa tüyleri mavimsi gri iken, dişilerin kafa tüyleri kahverengi tonlarındadır. Ayrıca erkeklerin üzerindeki siyah noktalar da dişilere nazaran daha az sayıdadır. Elbette yavruların (juv.) hepsi dişi gibi görünse de göğsündeki noktalar daha geniştir.

Yukarıda kızıl şahin (Buteo rufinus) ve aşağıda kerkenez (Falco tinnunculus) dansı.
Yukarıda kızıl şahin (Buteo rufinus) ve aşağıda kerkenez (Falco tinnunculus) dansı.
Pedram Türkoğlu

Çoğu kez halk tarafından atmaca (Accipiter nisus) ile karıştırılırlar. Kerkenezde, atmacanın aksine göz altı lekesi vardır. Kerkenezin gözleri tamamen siyah gözükürken, atmacanın sarı sklerası belirgindir. Ayrıca erişkin kerkenezin siyah noktaları dikeydir; erişkin atmacada ise göğüs altı çizgilenmeler yataydır. Kaldı ki atmacaların kanat uçları da kerkenez kadar sivri değildir. Field Guide to Birds isimli taksonomik ornitoloji kitapları oldukça faydalı olabilir. Renk varyasyonlarını (don), yaşlarına göre renk tonlamalarını ve her taraftan görünüşünü ayrıntılı olarak işleyen Collins Bird Guide kaynağını öneririz. Ayrıca yeni çıkan uygulaması sayesinde ayrıntılı olarak tür tanımı yapmak mümkün. Bu muhteşem uygulamayı anlattığımız yazımıza buradan erişebilirsiniz.

Sırtındaki ve kanatlarındaki siyah noktaların bulunmadığı küçük kerkenez (Falco naumanni) türü ile karıştırılmamalıdır.
Sırtındaki ve kanatlarındaki siyah noktaların bulunmadığı küçük kerkenez (Falco naumanni) türü ile karıştırılmamalıdır.
Burhan Başak

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Kerkenez, Falconiformes takımından Doğangiller (Falconidae) familyasına ait doğan (Falco) cinsidir. Bu takım ile Atmacagiller (Acciptridae) ailesi, temelde avlanma biçimleri ile ayrılır. Atmacagiller içerisinde bulunan kartallar ve diğer yırtıcı kuşlar, avlarını keskin pençeleri ile öldürürken, Doğangiller genelde gagaları ile öldürür. Hatta bunun için gagalarının iki köşesi diş gibi sivridir. Filogenetik olarak mtDNA sitokrom b sekansı üzerinde yapılan analizler, bu türlerin Geç Pliyosen Dönemi'nde, yani yaklaşık 2.5-2 milyon yıl önce evrimleştikleri gösteriyor.

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Eski Dünya denilen Avrupa, Asya ve Afrika'nın her kesimine yayılmışlardır. Hatta öyle ki birçok okyanus adasında bile uyum sağlamayı başarmışlardır. Amerika ve Avustralya'da akrabalarına rastlanır. Spesifik bir habitata bağlı olmadıklarından kentlere, ormanlara, çayırlara ve kurak arazilere uyum sağlayabilirler. Bu yüzden atmaca (Accipiter nisus) ile birlikte en sık rastlanan yırtıcı kuşlardan biridir. Bazı yerlerde 600 metre yükseklikten sonra kerkenezlere rastlanmazken, Tibet'te 5500 metre yükseklikte dahi rastlanmışlardır.

Göz altı lekesine dikkat.
Göz altı lekesine dikkat.
H. Tuğrul Atasoy

Davranış ve Etoloji

En önemli yeteneklerinden biri balık kartalı (Pandion haliaetus) gibi havada asılı kalmalarıdır. Bu davranışı kanat çırparak da gerçekleştirebilirler, rüzgara karşı dik giderek de. Genelde yerden 20-30 metre yükseklikte asılı kalarak, alanı tararlar. Sonra aniden dalışa geçerek avlarını yakalayabilirler. Diğer yırtıcı kuşlar gibi görüş yetenekleri, memelilere kıyasla çok yüksektir. Hatta öyle ki elektromanyetik spektrum üzerinde morötesi ışığa yakın bölgelere kadar görebilirler. Bu yüzden gün ışığında yerde parlayan idrar izlerini görerek, ufak memelileri avlayabildikleri düşünülüyor.

Havada asılı kalma (hovering) davranışı.
Pedram Türkoğlu

Diyet ve Metabolizma

Etçil kuşlardır. Ana diyetlerini fareler ve çayır çekirgeleri gibi büyük eklembacaklılar oluşturur. Türkiye'deki bireyler, nadiren sürüngenler ile beslenir. Okyanus adalarında yaşayan bireyler, memeli kıtlığı sebebi ile ötücü kuşları avlayabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Erkek (solda) ve dişi (sağda) bireyin avı ile birlikte fotoğrafı.
Erkek (solda) ve dişi (sağda) bireyin avı ile birlikte fotoğrafı.
Ahmet Çamlıca

İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar

Tarım alanlarında kemirgen sayılarını azalttıklarından dolayı insanlar açısından verimli olabilirler.

Etimoloji

Türkçesi kerkenez olan kelime İngilizce kestrel, o da kelime anlamı çıngırak olan Fransızca crécerelle sözünden köken almıştır. Aynı zamanda rüzgara karşı geldiği için İngilizce "windhover" da denir. Tür ismindeki Falco ise "orak" anlamını taşır ve kuşun tırnağına ithafen verilmiştir.

İngilizce'de "common" hatalı bir şekilde bazı kaynaklarda "bayağı" veya "adi" şeklinde çevrilmiştir. Bu terimi "yaygın" diye kullanmakta fayda var. Ayrıca zoolojide "yaygın" ifadesi kullanılmadan dile getirilen bütün ifadelerden "yaygın" türü anlaşılmalıdır. Örneğin yaygın kerkenez ile sadece "kerkenez" aynı türdür. Başka bir örnek ise yaygın atmaca veya atmaca olarak verilebilir. İkisi de Accipiter nisus türünü tanımlamaktadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/11/2024 22:10:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7442

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hastalık Kataloğu
Canlı
Enfeksiyon
Çiftleşme
Memeli
Gebelik
Jinekoloji
Kertenkele
İfade
Evrim Ağacı
Mars
Kanıt
Şehir Hastanesi
İnsanlık
Erkek
Evrim Tarihi
Newton
Çocuk
Kas
Yas
Ses Kaydı
İngiltere
Bağışıklık Sistemi
Gen İfadesi
Araştırmacılar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. Türkoğlu. Kerkenez (Falco tinnunculus). (31 Ekim 2018). Alındığı Tarih: 24 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7442
Türkoğlu, P. (2018, October 31). Kerkenez (Falco tinnunculus). Evrim Ağacı. Retrieved November 24, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7442
P. Türkoğlu. “Kerkenez (Falco tinnunculus).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 31 Oct. 2018, https://evrimagaci.org/s/7442.
Türkoğlu, Pedram. “Kerkenez (Falco tinnunculus).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, October 31, 2018. https://evrimagaci.org/s/7442.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close