Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Rüzgar Türbinleri, Gerçekten Kuş Ölümlerini Arttırıyor mu?

Kuş Katilleri Gibi Gösterilmeye Çalışılan Rüzgar Türbinleri Pek de Öyle Olmayabilir!

4 dakika
11,279
Rüzgar Türbinleri, Gerçekten Kuş Ölümlerini Arttırıyor mu? Pixabay
Tüm Reklamları Kapat

Rüzgar türbinlerine karşı çıkan insanlar sık sık rüzgar türbini kanatlarının çok sayıda kuşu öldürdüğünü söylerler ve bu sebeple de kanatlardan söz ederken "kuş doğrayıcıları" ismini kullanırlar. Rüzgar türbinlerinin simgesel ve nadir kuşlara, özellikle de yırtıcı kuşlara tehlike arz ettiği iddiaları, büyük ilgi uyandırmaktadır.

Rüzgar türbin kanatları gerçekten de kuşları ve yarasaları öldürmektedir ancak yapılan üç araştırmaya göre bu ölümlerin toplam kuş ölümlerine oranı şaşırtıcı seviyede düşüktür.

2009'da Birleşik Devletler ve Avrupa'nın kuş ölümü verilerinin kullanıldığı bir araştırmada rüzgar, fosil yakıt ve nükleer enerji sistemlerinin her biri tarafından öldürülen kuş sayısı tahminen hesaplanmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Elde edilen neticeye göre, fosil yakıtlı enerji santralleri gigavat-saat başına 5,2 ölümden sorumlu tutulmaktayken, rüzgar türbinleri ve nükleer enerji santralleri gigavat-saat başına 0,3 ila 0,4 arası ölümden sorumlu gözükmektedir.

Bunun neredeyse 15 kat daha fazla olduğunun üzerinde duran yazar şöyle bir tahmin yürütmektedir:

2006'da Birleşik Devletler'de rüzgar türbinleri yaklaşık 7 bin, nükleer santraller 327 bin, fosil yakıtlı enerji santralleri ise 14,5 milyon civarında kuş öldürmüştür.Aradaki farkı basitçe örneklendirmek amacıyla şöyle söyleyebiliriz: Rüzgar türbinleri tarafından öldürülen her bir kuş başına, nükleer enerji ve fosil yakıtlı enerji santralleri 2,118 kuş öldürmektedir.

İspanya'da yapılan bir araştırmada, 252 türbinli 20 rüzgar santralinde 2005'ten 2008'e kadar gerçekleştirilen günlük denetlemeler sonucunda 596 ölü kuş bulunmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

Yapılan araştırmada kullanılan türbinler 11. ve 34. ay arasında farklı zamanlarda çalışmaktaydılar ve türbin başına yıllık olarak yalnızca ortalama 1,33 kuş ölümü düşmekteydi. Makalenin yazarları bu araştırmada elde edilen kuş ölümü oranının, dünya araştırma literatüründe en yüksek orana sahip olduğunu belirttiler.

596 ölümün %36'sını yırtıcı kuşlar oluşturmaktaydı (214 ölüm). Bu yırtıcı kuşların içinde de en çok ölen tür kızıl akbabalardı (137 ölüm ile toplam ölümlerin %23'ü). Araştırma, Fas'tan İspanya'ya göç eden kuşların bir göç alanı olan, İspanya'nın en güneyinde bulunan Cebelitarık'ın yakınlarında gerçekleştirilmiştir.

Muhtemelen yayımlanan en kapsamlı rapor 2013 yılında Kanada'nın, Kanada Çevre ve Vahşi Yaşam Araştırmaları Bölümünden bilim insanları tarafından Avian Conservation and Ecology dergisinde yayımlanmıştır. Kanada'da insanlardan kaynaklanan kuş ölümlerinin nedenlerinin bulunabileceği raporda, çeşitli kaynaklardan elde edilen veriler bir araya getirilmiştir.

Aşağıdaki tabloda insan faaliyetlerinden kaynaklanan toplamda tahmini olarak yıllık 186,429,553 kuş ölümünün belirli sebepleri gösterilmiştir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Uluslararası Kartalları Koruma Derneği (Save the Eagles International) başkanı Mark Duchamp büyük ihtimalle rüzgar türbinlerinde gerçekleşen kuş ölümleri hakkında konuşan en tanınmış kişidir. Duchamp şunları söylemektedir:

Türbin başına yılda ortalama 333 ila 1000 arası olarak belirlenen kuş ölümü sayısının Amerikan rüzgar endüstrisi tarafından iddia edilen 2 ila 4 kuş ya da Amerikan Kuş Koruma Topluluğu (American Bird Conservancy) tarafından Amerika'nın tamamı için (ki İspanya'nın yaklaşık iki katı kadar türbine sahiptir) tahmin edilen yıllık 400 bin kuşla alakası yoktur.Rüzgar türbini eleştirmenleri tarafından ortaya atılan bu tür iddialar gerçek ölüm boyutlarını örtbas etmek amacıyla genel olarak büyük çaplı ulusal komploları ima ederler.

Peki Avustralya'da durumlar nasıl?2006'da Avustralya'nın Victoria eyaletinin güney doğu sahili Bald Hills'te yapılması planlanan 52 türbinli rüzgar santrali teklifi (şimdi tamamlanmış haldedir), zamanın çevre bakanı Ian Campbell tarafından iptal edilmiştir.

Campbell, 50 yıl içerisinde nesli tükenme riski altında olduğu söylenen turuncu karınlı papağanların (Neophema chrysogaster) geleceği hakkındaki endişelerden bahsetmiştir. Rüzgar santrali karşıtı bir grup olan The Tarwin Valley Coastal Guardians bu gelişmeye başından beri karşı çıkmıştır.

Çıkar grupları bir dizi gelişmeyi durdurmaya çalıştıklarında düzenli olarak nesli tükenmekte olan bu kuşu dile getirmişlerdir.

Bu gelişmelere bir kimyasal depolama tesisi ve yat limanı da dahildir. Victoria'daki önerilen Westernport limanı ayrıca şans eseri olarak önemli sulak bir alanın yakınında bulunmaktaydı. Fakat bunun üzerine bir profesör biyolojik çeşitlilik ve sürdürülebilirlik hakkında şöyle yazdı:

Tüm Reklamları Kapat

Bu papağan 25 yıldır bu bölgede görülmemesine rağmen tüm suçu üstlenmiştir. Victoria'nın o zamanki planlama bakanı Rob Hulls, Bald Hills hakkında verilen kararı bariz şekilde politik bir karar olarak nitelendirdi. Hulls, federal muhafazakar hükümetin, fosil yakıt çıkar gruplarının yenilenebilir enerji gelişmelerini engellemek amacıyla yürüttüğü lobicilik faaliyetleri doğrultusunda hareket ettiğini iddia etti.

Hulls, Bald Hills'e kurulması hedeflenen rüzgar santrali bölgesine 10 ila 35 kilometre arası uzaklıkta bazı tarihi mekanların ve turuncu karınlı papağanlar tarafından kullanılmış veya kullanılmamış bazı potansiyel mera alanlarının bulunduğundan söz etti.

Belki de bu konu hakkında son sözlerimizde İngiltere Kuşları Koruma Kraliyet Topluluğuna (British Royal Society for the Protection of Birds) değinmeliyiz. Topluluk Bedfordshire genel merkezinde karbon salınımını azaltmak amacıyla bir rüzgar türbini kurmuştur. (Bunu yaparak türlerin iklim değişimi nedeniyle yok olmasını en aza indirmeyi amaçlar.) Topluluk, rüzgar türbinlerinin kuşlara zarardan çok fayda sağladığını kabul etmiştir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
46
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 14
  • Bilim Budur! 5
  • İnanılmaz 4
  • Umut Verici! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Muhteşem! 2
  • Üzücü! 2
  • İğrenç! 1
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: The Conversation | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 06:57:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7940

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Chapman, et al. Rüzgar Türbinleri, Gerçekten Kuş Ölümlerini Arttırıyor mu?. (6 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7940
Chapman, S., Kocakuşak, H., Ateş, A. (2019, September 06). Rüzgar Türbinleri, Gerçekten Kuş Ölümlerini Arttırıyor mu?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/7940
S. Chapman, et al. “Rüzgar Türbinleri, Gerçekten Kuş Ölümlerini Arttırıyor mu?.” Edited by Arda Ateş. Translated by Hüseyin Kocakuşak, Evrim Ağacı, 06 Sep. 2019, https://evrimagaci.org/s/7940.
Chapman, Simon. Kocakuşak, Hüseyin. Ateş, Arda. “Rüzgar Türbinleri, Gerçekten Kuş Ölümlerini Arttırıyor mu?.” Edited by Arda Ateş. Translated by Hüseyin Kocakuşak. Evrim Ağacı, September 06, 2019. https://evrimagaci.org/s/7940.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close