Tavuk (Gallus gallus domesticus)
- Bilimsel Adı Gallus gallus domesticus
- Halk Arasındaki Türkçe Adı Tavuk
- Halk Arasındaki İngilizce Adı Chicken
- Klad Eotetrapodiformes
- Klad Elpistostegalia
- Klad Stegocephali
- Üst Sınıf (Superclass) Dört Bacaklılar (Tetrapoda)
- Klad Reptiliomorpha
- Klad Amniyot (Amniota)
- Klad Sauropsida
- Sınıf (Class) Sürüngenler (Reptilia)
- Klad Gerçek sürüngenler (Eureptilia)
- Klad Diapsidler (Diapsida)
- Klad Neodiapsida
- Klad Sauria
- Klad Archelosauria
- Klad Archosauromorpha
- Klad Archosauriformes
- Klad Arkozorlar (Archosauria)
- Klad Avemetatarsalia
- Klad Dinozoromorf (Dinosauromorpha)
- Klad Dinozor (Dinosauria)
- Klad Saurischia
- Klad Teropod (Theropoda)
- Klad Yeni theropodlar (Neotheropoda)
- Klad Averostra
- Klad Tetanurae
- Klad Orionides
- Klad Avetheropoda
- Klad Coelurosauria
- Klad Tyrannoraptora
- Klad Maniraptoromorpha (Maniraptoromorpha)
- Klad Maniraptoriformes (Maniraptoriformes)
- Klad Maniraptora (Maniraptora)
- Klad Pennaraptora (Pennaraptora)
- Klad Paraves (Paraves)
- Klad Avialae (Avialae)
- Klad Avebrevicauda (Avebrevicauda)
- Klad Pygostylia (Pygostylia)
- Klad Ornithothoraces (Ornithothoraces)
- Klad Euornithes (Euornithes)
- Klad Ornithurae (Ornithurae)
- Sınıf (Class) Kuşlar (Aves)
- Alt Tür (Subspecies) Tavuk (Gallus gallus domesticus)
- Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
- Gözlem Ekle
Tavuk (Gallus gallus domesticus), evcil ve insanlarla etkileşimi fazla olan bir hayvandır. Bu ilişkiden dolayı, cinsiyet ve yaşa göre farklı isimler (erkek için "horoz", dişi için "tavuk", yavru için "civciv", genç için "piliç") kullanılsa da bahsedilenlerin hepsi tavuk (Gallus gallus domesticus) alt türünün mensubudur.
Tavuklarda dişi ve erkek arasında eşeysel çiftbiçimlilik (seksüel dimorfizm) bulunur. Yetişkinler arasında bu oldukça kolay ayırt edilebilir: Erkeklerin ibik ve gıdılarından sarkan et parçası, tavuklara göre daha büyüktür ve genellikle tüyleri daha koyu ve parlak renklere sahiptir. Civcivlerde ise bu ayrım, hemen gözle görülmez; fakat kanatlardaki tüylerin sıralanma şekline göre ayırt edilebilir.
Genel olarak tavuklarda erkekler (horozlar) yavru bakımıyla veya yumurta gelişimiyle ilgilenmezler; yavrulardan (civcivlerden) tamamen dişiler sorumludur. Dişiler, erkekleri seçen taraf oldukları için genelde daha sönük renklere sahiptirler ve yaşam alanlarında, erkeklerden bile iyi kamufle olmuş haldedirler. Bir dişi, genellikle birden fazla erkekle çiftleşir ve hem erkekler arasında hem de dişiler arasında güçlü hiyerarşiler bulunur.
Tavuklar, en çok karşılaştığımız hayvanlardan biri olsa da bilmediğimiz birçok yönleri vardır. Özellikle civcivler, ünlü etolojist Konrad Lorenz'in çalışmalarından bildiğimiz "filial imprinting" kavramının gözlemlenebildiği bir tür olarak bilimsel araştırmaların konusu olmaktadır.
Evrimsel Tarih ve Taksonomi
Tavuk denince aklımıza kümeslerde görmeye aşina olduğumuz evcil tavuklar gelse de, aslında tavuklar (yani Gallus cinsi), güney ve güneydoğu Asya'da yaşayan yaban tavuklarını ve bunlardan yapay seçilim yoluyla evrimleşen evcil tavukları (Gallus gallus domesticus) barındıran daha geniş bir gruptur (İng: "junglefowl"). Yaban tavukları genel olarak iri kuşlardır, özellikle de erkeklerinde renkli tüyler bulunur; ancak buna rağmen yaşadıkları ormanlara harika bir şekilde adapte oldukları için yüksek kamuflaj yeteneğine sahiplerdir.
Tavuklar, kuşlar sınıfının altındaki Gallus gallus türünün, evcilleştirilmiş bir alt türüdür. Tavukların (gallus gallus domesticus) bazı diğer türlerle birlikte (Gri Hint Kuşu (G. sonneratii), Yeşil Hint Kuşu (G. varius), Sri Lanka Hint Kuşu (G. lafayettii) temel atasının Kızıl Orman Kuşu (Gallus gallus) olduğu belirlenmiştir [1]
Dinozor Torunları: Tavukların Antik Evrimi
Tavukların T. rex gibi dinozorların yaşayan en yakın akrabası olduğunu duymuşsunuzdur. Hatta insanlar bundan yola çıkarak, T. rex'lerin aslında koca birer tavuktan ibaret olduklarını söyleyebilirler. Bu, pek doğru değildir.
Öncelikle bariz olan yanlışla başlayalım: T. rex gibi dinozorların aslında koca bir tavuk olduğu iddiası fazlasıyla abartılıdır; çünkü evrim, aşağıdaki türden görsellerin gösterdiği gibi çalışan bir süreç değildir:
Gerçekte T. rex, çok zeki ve üst düzey bir avcıydı, tüyleri vardı ama kanatları yoktu, tavuklardan çok farklıydı. Bu, insan da dahil bütün plasentalı memelilerin 65 milyon yıl önceki atasının "ufak bir insan" olduğunu söylemek gibidir. On milyonlarca yılla ayrılan türleri, birbirinin "büyük" veya "küçük" versiyonlarından ibaret görmek tamamen hatalıdır. Birazdan daha detaylı göreceğimiz üzere, T. rex ile tavuklar arasındaki ilişki, daha ziyade şu ağaçtaki gibidir (ki bu bile aşırı basitleştirilmiş bir gösterimdir):
Bütün Kuşlar, Yaşayan Dinozorlardır!
Ama bu konuda doğru olan taraf şudur: Bir tavuk, dinozorlara bir insandan çok ama çok daha yakın akrabadır. Current Biology'de yayınlanan bir makalede bunu net olarak görmek mümkündür:[2]
Yukarıdaki ağacı kökünden yukarı doğru takip edecek olursanız, farklı karasal omurgalıların birbiriyle ilişkisini görebilirsiniz: Örneğin daha önce anlattığımız gibi, ilk olarak amfibilerden önce memeliler ve sürüngenler evrimleşmektedir. Sürüngenlerden ayrılan bir koldan önce krokodiller ayrılmaktadır; sonrasındaysa, günümüzden 240 milyon yıl kadar önce dinozorlar evrimleşmeye başlamaktadır.
Ama bu evrim ağacında dikkat etmeniz gereken bir şey vardır: "Dinosauria", yani dinozorlardan günümüzdeki tüm kuşlara, yani "Neornithes" altsınıfına kesintisiz bir bağlantı vardır. Öte yandan memeliler veya timsahlar dinozorlardan evrimleşmemiştir, çünkü ayrım noktası, tarihte daha eski bir yerdedir. Ama kuşlar, doğrudan doğruya dinozorlardan evrimleşmiştir ve hatta halen onlar altında kategorize edilen hayvanlardır (grafikte mor kutu)! Dolayısıyla günümüzde yaşayan bütün kuşlar, aslında dinozordurlar.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Yani dinozorlar, 65 milyon yıl önce tamamen yok olmamışlardır. Kuşlara gelecek soy hattı haricinde kalan tüm dinozorlar (grafikte turuncu kutu) yok olmuştur - ki bu da grafikte meteor ve bordo çizgiyle gösterilmektedir. O bordo çizgiyi yukarı doğru aşamayan soy hatları, 65 milyon yıl önce yok olmuştur. Geri kalanı ise günümüze kadar ulaşabilmiştir. İşte en sağda, turuncu kutunun hemen dışında kalan ve kuşlara giden o soy hattı, dallanıp budaklanarak, birçok çıkmaz sokağa evrimleşerek, günümüze kadar ulaşmıştır! Bu konuda çıkardığımız kitabımızı okumanızı öneririz.
Modern Kuşların Evrimi
Peki tavuklar, tüm kuşlar arasında T. rex'in en yakın akrabası mı? Eh... Hemen yukarıdaki evrim ağacındaki Neornithes dalına "zoom" yapalım ve iyice yakınlaşalım:
Bu ağacımız, Science'ta yayınlanan ve kuş evrimiyle ilgili olarak bugüne kadar yapılmış en kapsamlı genetik çalışmalardan birinden geliyor: Bu çalışmada onlarca kuş türünün genomları dizilendi ve evrimsel tarihleri aydınlatıldı.[3]
Bu görselden de görebileceğiniz gibi, modern kuşların en eski ortak atasından ayrılan ilk iki grup; pekin ördeği, tavuk, hindi, beyaz boğazlı keklik ve devekuşunu kapsayan ve mor kutu içine alınmış olan gruptur. Bu grup içinde de en "şabalak" ve T. rex'le en tezat hayvanlar tavuklar olarak görüldüğü için, dinozor-kuş akrabalığı tavuklar üzerinden popülerleştirilmiştir. Yoksa sadece tavuk T. rex'in akrabası değildir ve hatta muhtemelen, bütün kuşlar arasında en yakın olanı da tavuk değildir. Örneğin devekuşları, muhtemelen dinozorlara tavuklardan daha yakın akrabadır. Ama tavukların, kuşların ezici çoğunluğuna nazaran, dinozorlara daha yakın olduğu iddiası doğrudur.
Tavukların evrimiyle (ve yakın geçmişteki irileşmesiyle) ilgili daha fazla bilgiyi buradaki yazımızdan alabilirsiniz.
Davranış ve Etoloji
Yavrularda Imprinting
"Imprinting" sözcüğü bazı yerlerde Türkçeye "basımlama" ya da "izlenim" olarak çevrilerek kullanılmışsa da anlamı hala muğlak kalmaktadır. En basit biçimi ile imprinting, bazı hayvan türlerinde görülen bir öğrenme çeşididir. Psikolojide çokça bahsi geçen "cinsel imprinting" ve "Westermarck etkisi" dışında yavrularda imprinting (İng: "filial imprinting") kavramı özellikle, yumurtadan çıktıktan bir süre sonra yuvadan ayrılan kuşlarda (civcivler de dahil olmak üzere) yaygındır. Konrad Lorenz’in 1930’larda tanımladığı bu kavram, hayvanların dünyaya gelmesinden sonraki period içinde ilk maruz kaldıkları nesneyi (bu genellikle anne olur) takip etmelerini ve ona bağlanmalarını anlatır.[2]Imprinting öğrenme biçimi, birçok araştırmacı tarafından iki temel nedenden ötürü bilimsel araştırmalarda bir metot olarak kullanılmaktadır:
- Herhangi bir eğitim veya ödül gerektirmemesi ve bundan dolayı daha "natürel" bir metot sağlaması
- Davranışsal deneylerle uyumlu olması
Tavuk ise bu çalışmalar için oldukça uygundur. Bunun sebebi civcivlerde, filial imprinting kavramının gözlemlenmesi ve aynı zamanda, popülasyonunun büyüklüğü ve yaygınlığı sebebiyle de tavukların kolay erişilebilir bir alt tür olmasıdır.
Sosyal Düzen
Tavuklarda büyük bir hiyerarşi söz konusudur. Buna "pecking order" denir. Grup içinde daha güçlü ve büyük olanın sözü geçer ve ilk onlar, yemek ve suya erişim sağlayabilir. Alt gruptakilerin ise sırası daha sonra gelir. Küçük alanlarda ve yetersiz beslenen tavuk gruplarında bu hiyerarşi, bazen kötü sonuçlanabilmektedir. Alt tabakadaki tavuklar, dominant olanlar tarafından gagalanarak uzaklaştırılmaya çalışılmaktadır. Fakat yeterli alan sağlanmadığı durumlarda, bu gagalamalar sertleşebilir ve grup içinde yaralanmalara sebep olabilir. Bu yüzden besi alanlarının ve kümeslerin yeterince büyük olması oldukça önem taşımaktadır.
Sayısal Biliş
İnsanlarda bulunan soyut sayısal bilişin temelinde, daha ilkel bir sayısal yeti olduğu ve bunun insan yavrularıyla birlikte diğer hayvan türleri ile paylaşıldığı düşünülmektedir. Bunlardan biri olan "nesne dosyalama sistemi" (İng: "object file system"), küçük nicelikteki işlemlerin yapılmasından sorumludur. Bu sistem, 1, 2, 3 ve bazen 4 kadar çıkabilirken ikinci bir sistem olan "analog büyüklük sistemi" (İng: "analog magnitude system"), 4’ten büyük nicelikler için kullanılır.[4] Yapılan çalışmalarda, farklı niceliklerin karşılaştırılması yolu ile tavukların bu sistemlere sahip olup olmadığı sorusu sorulmuştur. Sonuçlar ise tavukların, niceliksel karşılaştırmalarda belirli bir oran yakalandığı durumlarda yalnızca NDS değil, aynı zamanda ABS sistemini kullandığını göstermiştir.[5], [6]
Kural Takibi ve Genelleştirme Yetisi
Civcivlerin, imprinting yöntemi kullanılarak ve ödüllendirme yolu ile belirli kuralları takip edebilme ve bu kuralları soyutlayarak başka nesnelerde bulabilme yetisine sahip olduğu gösterilmiştir.[7], [8] Kural takibi öncelikle, belirli bir kuralın tikeller üzerinden algılanması gerekir. Ardından soyutlama yapılarak genelleştirilen kural, farklı tikellerde tespit edilmelidir. Örneğin; "AAB" ile "CCD" aynı kural ile oluşturulmuş (aynı-aynı-farklı) iki farklı seridir. İlk bakışta tespit edilmesi oldukça kolay olan bu benzerliğin arkasında yatan bir soyutlama becerisi bulunmaktadır. "AAB" serisinin "aynı-aynı-farklı" özelliklerden oluştuğunu kodlamak ve bu kuralı genelleştirerek farklı tikellerde, örneğin "CCD" serisinde tanımak, kural takibi yetisi gerektirir. Bu çalışmalarda civcivler, belirli bir seriye maruz bırakılır (örneğin AAB). Farklı öğrenme metotları ile bu seriyi öğrenen civcivlere, iki farklı seçenek sunulur; bir yanda öğrenilen serideki kuralı taşıyan yeni bir seri (CCD), diğer yanda ise aynı tikellerden oluşan fakat bu kurala uymayan bir seri (CDC). Bu aşamada eğer kural öğrenildiyse ve genelleştirmesi yapılabiliyorsa bu iki seriden birinin tercih edilmesi gerekmektedir. Unutmayın ki tercihler, %50’nin üzerinde "CDC" serisinden yana olsa bile, kural takibi yetisinin olduğunun söz edilebilir. Bunun nedeni, "CDC" serisinin "yeni" yani "aynı-aynı-farklı" kuralını içermeyen bir seri olduğunun tanınabilmesidir. Çalışmaların sonucu göstermiştir ki civcivler, kural takibi ve genelleme yapabilmektedir. Bu da soyutlama becerilerinin olduğuna kanıttır.
Uzamsal Hafıza ve Hipokampus
Memelilerde hafıza ve uzamsal yön bulma ile ilişkili olan hipokampus ile kuşlardaki hipokampusun aynı işleve sahip olduğu keşfedilmiştir.[9] Beyinde uzamsal yer-yön bilgilerinin kodlandığı ve hafıza ile ilişkili olan hipokampus, kuş türlerinde önemli bir rol oynar. Gelişmiş hipokampus sayesinde, uzun göç yolları veya uçuş mesafeleri üzerinde yön bulmaları kolaylaşır. Kuş sınıfının altında olan tavuklar için bu durum söz konusu olmasa da yapılan çalışmalar, uzamsal yön bulma becerisi ve bununla ilişkili hafızanın, tavuklarda da gelişmiş olduğunu göstermiştir.[10]
Diyet ve Metabolizma
Tüm tavuklar, insanlar gibi hepçildir; yani et de yiyebilirler ot da... Tavukların doğal ortamlarındaki diyetlerini çoğunlukla yapraklar, kuru bitki artıkları, salyangoz ve sümüklüböcek gibi hayvanlar, nadiren küçük fareler, yılanlar ve kurbağalar oluşturur.
İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar
Hayvancılık sebebi ile insan ve tavuk arasındaki etkileşim her ne kadar fazla olsa da bu etkileşim genellikle tek bir amaç üzerinden kurulur. Bu da aslında tavukların bilmediğimiz ve keşfedilmeyi bekleyen birçok bilişsel ve davranışsal özelliği olduğunu göstermektedir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 13
- 11
- 4
- 3
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ R. A. Lawal, et al. (2020). The Wild Species Genome Ancestry Of Domestic Chickens. BMC Biology, sf: 1-18. doi: 10.1186/s12915-020-0738-1. | Arşiv Bağlantısı
- ^ a b S. Brusatte, et al. (2015). The Origin And Diversification Of Birds. Current Biology, sf: R888-R898. doi: 10.1016/j.cub.2015.08.003. | Arşiv Bağlantısı
- ^ G. Zhang, et al. (2014). Comparative Genomics Reveals Insights Into Avian Genome Evolution And Adaptation. American Association for the Advancement of Science (AAAS), sf: 1311-1320. doi: 10.1126/science.1251385. | Arşiv Bağlantısı
- ^ L. Feigenson, et al. (2004). Core Systems Of Number. Trends in Cognitive Sciences, sf: 307-314. doi: 10.1016/j.tics.2004.05.002. | Arşiv Bağlantısı
- ^ R. Rugani, et al. (2013). One, Two, Three, Four, Or Is There Something More? Numerical Discrimination In Day-Old Domestic Chicks. Animal Cognition, sf: 557-564. doi: 10.1007/s10071-012-0593-8. | Arşiv Bağlantısı
- ^ R. Rugani, et al. (2013). Numerical Abstraction In Young Domestic Chicks (Gallus Gallus). PLOS ONE, sf: e65262. doi: 10.1371/journal.pone.0065262. | Arşiv Bağlantısı
- ^ E. Versace, et al. (2017). Spontaneous Generalization Of Abstract Multimodal Patterns In Young Domestic Chicks. Animal Cognition, sf: 521-529. doi: 10.1007/s10071-017-1079-5. | Arşiv Bağlantısı
- ^ C. Santolin, et al. (2016). Generalization Of Visual Regularities In Newly Hatched Chicks (Gallus Gallus). Animal Cognition, sf: 1007-1017. doi: 10.1007/s10071-016-1005-2. | Arşiv Bağlantısı
- ^ M. Colombo, et al. (2000). Is The Avian Hippocampus A Functional Homologue Of The Mammalian Hippocampus?. Neuroscience & Biobehavioral Reviews, sf: 465-484. doi: 10.1016/S0149-7634(00)00016-6. | Arşiv Bağlantısı
- ^ L. REGOLIN, et al. (1999). Long-Term Memory For A Spatial Task In Young Chicks. Animal Behaviour, sf: 1185-1191. doi: 10.1006/anbe.1999.1097. | Arşiv Bağlantısı
- K. Z. Lorenz. (1937). The Companion In The Bird's World. The Auk, sf: 245-273. doi: 10.2307/4078077. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 14:53:17 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11417
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.