Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

T. rex'lerin Günümüzde Yaşayan En Yakın Akrabası Tavuklardır!

2 dakika
43,350
T. rex'lerin Günümüzde Yaşayan En Yakın Akrabası Tavuklardır! Home Xsplore
Tüm Reklamları Kapat

Evrimsel biyoloji sahasında yapılan araştırmalar, tavukların şu anda gördüklerinden biraz daha fazla saygıyı hak ettiklerini gösteriyor.

68 milyon yıllık bir Tyrannosaurus rex (T. rex) fosilinden izole edilebilen ufak bir protein parçasının, günümüzde yaşayan 21 modern tür ile 1 soyu tükenmiş mastodonun aynı proteinleri ile kıyaslanması sonucu yapılan evrimsel analiz, dinozorların günümüzdeki kuşlarla evrimsel akrabalığı bulunduğunu bir kez daha doğruladı.

Bu pek şaşırtıcı değil, artık sıradan bir gerçek. Asıl şaşırtıcı olansa, T. rex'in modern kuşlar içerisinde en fazla tavuklarla akrabalık gösteriyor olması! Sonrasında ise, kuşların çok yakın akrabası olan timsahlar geliyor. Ki bu da, yine evrimsel biyoloji tarafından zaten öngörülen bir gerçekti...

Tüm Reklamları Kapat

Tyrannosaurus rex, "dehşet verici kertenkele" demektir. Bu araştırma sayesinde, kemiklerden doğrudan elde edilen bir kimyasalın analizi sayesinde, evrimsel biyolojinin öngörüsü doğrulanmış oldu ve bu dev dinozor, Evrim Ağacı üzerindeki yerini buldu. Bu protein parçasının izole edilmesi, 2003 yılında çıkarılan çok özel bir T. rex fosili sayesinde mümkün oldu.

Harvard Üniversitesi'nde görev alan ve aynı zamanda Cambridge Karşılaştırmalı Zooloji Müzesi'nde çalışan Dr. Chris Organ ve arkadaşları, T. rex fosili içerisinde hapsolup kalmış kolajen lifleri izole etmeyi başardı. Sadece T. rex'ten değil, aynı zamanda 600.000 ila 160.000 yıl öncesinde yaşamış mastodon fosilinden de aynı lifler toplanabildi. Araştırmacılar, bu liflerden edinilen proteinleri 21 modern canlı türünün kolajen proteinleri ile kıyasladılar. Bunlar arasında tavuklar, devekuşları ve filler de bulunuyordu.

Edinburgh Üniversitesi

T. rex'ten alınan proteinler, en fazla kuşlarınkine benziyordu. Mastodon fosilinden çıkarılansa, tahmin edilebileceği gibi, fillerinkine en yakın akrabaydı. Bu araştırma, Science dergisinde yayımlandı. Dr. Organ şöyle söylüyor:

Bu sonuçlar iskelet anatomisinden yola çıkarak yapılan tahminleri doğruluyor. Ayrıca kuşların, kuş olmayan dinozorlarla olan akrabalığına ilk moleküler kanıtı da böylece sunmuş oluyoruz.

Araştırmanın eş yazarı, Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi ve Harvard Tıp Fakültesi'ne bağlı Prof. Dr. John Asara ise şunları ekliyor:

Tüm Reklamları Kapat

T. rex'in gerçekten de devekuşları ve tavukları kapsayan kuşlarla en yakın akraba olduklarını doğruladık. Bu akrabalık, üzerinde çalıştığımız diğer tüm canlılardan daha fazla. Ayrıca bu dinozorun, günümüzdeki timsahlar ya da kertenkeleler gibi modern sürüngenlere kıyasla, günümüzdeki kuşlara daha yakın olduğunu da gösterdik.

Her ne kadar bilim insanları çok uzun yıllardır kuşların, dinozorların yaşayan en yakın akrabası olduğunu düşünüyor olsalar da, yıllardır bu kıyaslamalar yalnızca iskeletlere bakarak yapılabiliyordu. Bu yeni bulgular ise, fosillere bakarak bu akrabalığı öngören bilim insanlarının çıkarımlarını destekliyor: Dinozorların genetik yapısı, günümüz omurgalıları içerisinde en fazla kuşlara yakınlık göstermektedir. Benzer şekilde, soyu tükenmiş mastodonların genleri de, günümüz fillerine en büyük yakınlığı göstermektedir.

Bu da akla bir soruyu getiriyor: Tavukları dinozorlara dönüştürmek mümkün olabilir mi? Bunun yanıtını buradan alabilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
35
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 13
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 12
  • Tebrikler! 7
  • Muhteşem! 5
  • Bilim Budur! 5
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Korkutucu! 3
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: The Telegraph | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 04:02:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3121

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. T. rex'lerin Günümüzde Yaşayan En Yakın Akrabası Tavuklardır!. (9 Aralık 2014). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3121
Bakırcı, Ç. M. (2014, December 09). T. rex'lerin Günümüzde Yaşayan En Yakın Akrabası Tavuklardır!. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3121
Ç. M. Bakırcı. “T. rex'lerin Günümüzde Yaşayan En Yakın Akrabası Tavuklardır!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 09 Dec. 2014, https://evrimagaci.org/s/3121.
Bakırcı, Çağrı Mert. “T. rex'lerin Günümüzde Yaşayan En Yakın Akrabası Tavuklardır!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 09, 2014. https://evrimagaci.org/s/3121.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close