Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Penguen Yumurtası Yenebilir mi? Penguen Yumurtasının Özellikleri Nedir?

5 dakika
1,288
Penguen Yumurtası Yenebilir mi? Penguen Yumurtasının Özellikleri Nedir? IFL Science
Gentoo pengueninin kaynamış yumurtasının görünümü.
Tüm Reklamları Kapat

İnsanlık tarihi boyunca beslenme alışkanlıklarımız, yaşam biçimimize ve kültürel gelişimimize paralel olarak sürekli evrim geçirmiştir. Bunların en eskilerinden biri de yumurta tüketimidir. Öyle ki, yaklaşık 6 milyon yıl önce ilk insansıların yumurta tüketmeye başladığı bilinmektedir.[1] Bu erken dönem insanları, muhtemelen vahşi kuşların yuvalarından topladıkları yumurtaları çiğ olarak yemekteydi. Zira o dönemde pişirme teknikleri henüz bilinmiyordu ve salmonella gibi bakteriler henüz bilinen bir tehdit değildi.

Zamanla insanlar, yiyeceklerini pişirmeyi öğrendikçe yumurta tüketimi de bu süreçten payını aldı. Ateşin kontrol altına alınmasıyla birlikte, yaklaşık 1,5 milyon yıl önce insanlar yiyeceklerini pişirmeye ve böylece yumurtaları da pişirerek tüketmeye başladılar. Ancak, yumurtaların kaynatılarak tüketilmesi; seramik kapların icadından sonra, yaklaşık milattan önce 5000 yıllarında mümkün olacaktı.

Yumurta üretimi ve evcilleştirme konusuna gelince bilim insanları, evcilleştirilmiş tavukların kökeni hakkında uzun yıllardır tartışmaktadır. Güneydoğu Asya, Hindistan ve Kuzey Çin gibi bölgeler önerilen yerler arasındadır ve tavuğun ilk ortaya çıkışı, 4.000 ila 10.500 yıl öncesine kadar değişen bir zaman aralığında belirtilmiştir.[2] Eti ve yumurtasıyla insanlığı besleyecek olan evcil tavuk daha sonrasında tüm dünyaya yayılım gösterecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Günümüzde tavuk yumurtası, kahvaltılarımızın vazgeçilmez bir parçası hâline gelmiştir. Yumurtanın birçok farklı pişirme ve tüketme biçimi bulunmaktadır. Örneğin, kimileri yumurtayı sahanda tercih ederken kimi omlet şeklinde tercih eder. Yumurtayı kaynatmak da başka bir pişirme yoludur. Günlük hayattan da bildiğiniz üzere tavuk yumurtası kaynatıldığında, normalde şeffaf olan kısmı katılaşarak beyaz renge dönüşür ve ortasında sarı kısmıyla klasik bir kaynamış yumurta görünümünü alır. Peki ya aynı işlemi bir penguen yumurtasına uyguladığınızda nasıl bir sonuç elde edersiniz?

Tavuk yumurtasının kaynatılıp ortadan ikiye bölündüğündeki görünümü.
Tavuk yumurtasının kaynatılıp ortadan ikiye bölündüğündeki görünümü.
Pixabay

Penguen yumurtası kaynatıldığında, tavuk yumurtasından oldukça farklı bir manzarayla karşılaşırsınız. Penguen yumurtasının beyazı (yani albümeni), katılaştığında bile şeffaf kalır ve bu sayede yumurtanın içindeki sarısı içi kesilmeden görünebilir hâle gelir. Bu durum, penguen yumurtasının benzersiz ve ilginç bir görünüme sahip olmasına neden olur.

Penguen Yumurtalarının Özellikleri

2024 yılı itibarıyla dünyada 18 penguen türü olduğu kabul edilmektedir ve bu türlerin birçoğunun yumurtası çeşitli zamanlarda gıda olarak tüketilmiştir.[3], [4] Son yıllarda bazı bölgelerde penguen avlamak veya yumurtalarını toplamak yasaklanmış olsa da, Antarktika keşiflerinde penguen eti iskorbütle mücadelede ve yumurtaları ise yaşamı sürdürebilmek için hayati bir gıda kaynağı görevi görmüştür. Nitekim kutup kaşifleri zorlu koşullarda, ellerine geçirdikleri neredeyse her şeyi yemek zorundaydılar. Aksi hâlde gıda sorunu ile baş başa kalabilirlerdi.

Antarktika'ya yolu düşen gezginlerin ve bilim insanlarının en çok tükettiği penguen yumurtaları, gentoo penguenine aittir. Öyle ki gentoo penguenlerinin yumurtaları, eski Antarktik yemek kitaplarında sıkça yer almaktadır. Bunun olası nedeni, bu penguenlerin diğer türlere göre daha uzun bir yumurtlama dönemine sahip olmaları ve birden fazla yumurta bırakabilmeleridir. Öte yandan, imparator penguenler ise her sezon yalnız bir yumurta bırakırlar. Dolayısıyla imparator penguenlerin yumurtalarına erişim daha zor olmuş olabilir. Ayrıca gentoo penguenleri, yumurtalarını yırtıcılara kaptırdıklarında tekrar yumurtlayabilirler, ancak bu durum bir sonraki üreme sezonunu geciktirebilir. Aktarılanlara göre bu yumurtaları taze olarak elde etmek zordur.

Tüm Reklamları Kapat

Gentoo pengueni ve yumurtası.
Gentoo pengueni ve yumurtası.
iStock

Penguen yumurtası, yaklaşık olarak ördek yumurtası büyüklüğündedir. Tavuk yumurtalarından daha büyük ve daha yuvarlak bir yapıya sahiptir. Kabuğu, tavuk yumurtasına göre daha kalın ve dayanıklıdır. Bu yüzden oldukça dikkatli kırmak gerekir. Çiğken beyazı hafif yeşilimsi bir tonda ve şeffaftır. Sarısı ise çok daha parlak ve turuncudur. Kaynatıldığında (yaklaşık 10 dakika) ya da kızartıldığında beyazı katılaşır ancak şeffaflığını korur, tavuk yumurtasında olduğu gibi beyazlaşmaz. Sarısı katılaşır ve parlak rengini korur. Yumurtanın tüketimi ise tavuk yumurtasına kıyasla pek farklı değildir.

Penguen yumurtalarının bu özelliklere sahip olmasının nedeni, Polar Guidebook kuruluşuna göre, içerdikleri yüksek glikoprotein oranlarıdır. Glikoproteinler, proteinlere bağlı karbonhidrat zincirlerine sahip moleküllerdir ve proteinlerin işlevlerini ve stabilitelerini artırır. Tavuk yumurtaları, ağırlıklı olarak ovalbümin içerir ki bu, yumurtanın beyazında bulunan ana proteinlerden biridir ve pişirme sırasında katılaşmayı sağlar. Penguen yumurtaları ise %25 penalbümin içerir. Penalbümin, özellikle düşük sıcaklıklarda stabil kalabilen ve protein denatürasyonunu engelleyen bir glikoproteindir. Bu, penguen yumurtalarının donmasını engelleyerek embriyonun gelişimini korur. Bu özellik, penguenlerin bölgenin dondurucu sıcaklıklarında hayatta kalmasına ve başarılı bir şekilde üremesine yardımcı olur.

Penguen Yumurtaları Tarih Boyunca Nasıl Tüketildi?

Falkland Adaları'nda yaşayan "Kelpers" olarak bilinen yerel halk, yaklaşık 3.500 kişilik nüfusa karşılık bir milyondan fazla penguenle baş başadır. Halk için yiyecek temini karmaşık bir meseledir çünkü bol miktarda et ve balığa sahipken bitkisel ürün bulmak çok daha zordur. Toprakları ince ve asidik olduğundan tarıma uygun değildir, bu yüzden taze ürünlerin çoğunu yüksek maliyetlerle ithal etmek zorundadırlar.

Bu nedenle Kelpersler ellerindeki kaynakları en iyi şekilde değerlendirmeyi öğrenmişlerdir. Öyle ki kaz, tavuk ve penguen yumurtalarının turşusunu yapıp saklamaktadırlar.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Başka yerlerde, penguen yumurtası toplamak, insanların penguenlerle kesiştiği bölgelerde genellikle yasal değildir. Antarktika'nın hiçbir zaman yerli bir nüfusu olmamıştır, ancak bir zamanlar kaşifler yiyecek stoklarını doldurmak için "yumurtacılık" yaparlardı. Genel olarak Antarktika'da, penguen ve diğer kuşların yumurtaları yaz aylarında toplanırdı. Her yuvadan en fazla bir yumurta (genellikle iki yumurtayı bırakırlar) alınır ve bu yumurtalar kışın kullanılmak üzere saklanırdı.[5] Bunların kabukları, şu anda kuru ve boş halde, hâlâ bazı tarihi kulübelerde görülebilir. Büyük bir stok elde etmek için erken ve hızlı olmak esastı, bu stok dikkatli kullanıldığında kışa kadar dayanabilirdi.

CoolAntarctica

Penguen Yumurtasının Tadı Nasıldır?

Kaynatılmış bir penguen yumurtasının tadına gelince, şeffaf ve yağlı albümeni çiğnemek muhtemelen çoğu insanın hoşuna gitmeyecektir. Ek olarak, penguenlerin diyetleri deniz temelli besinlerden oluştuğundan, yumurtalarında balığımsı tatlar olduğu da aktarılmıştır.[6] Bazı bilim insanlarının aktardığına göre, penguen yumurtasının tadı şu şekildedir:

Kaynatıldığında pek lezzetli değillerdi ve yenilebilir hale getirmek için sirkeye ihtiyaç duyuluyordu.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
15
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 6
  • İğrenç! 4
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Korkutucu! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 08/09/2024 06:55:05 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15387

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
İnsanlar
Yıldızlar
Diş Sorunları
Dünya
İnsanın Evrimi
Viral Enfeksiyon
Epidemik
Alan
Çin
Değişim
Savaş
Zehirli Mantar
Elektrokimya
Meyve
Coğrafya
Epistemoloji
Kadın Sağlığı
Film
Güneş
Karbondioksit
Uzay Görevleri
Aşılar
Gen
Üreme
Burun
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. K. Selçukoğlu, et al. Penguen Yumurtası Yenebilir mi? Penguen Yumurtasının Özellikleri Nedir?. (20 Temmuz 2024). Alındığı Tarih: 8 Eylül 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15387
Selçukoğlu, A. K., Civan, Ç. (2024, July 20). Penguen Yumurtası Yenebilir mi? Penguen Yumurtasının Özellikleri Nedir?. Evrim Ağacı. Retrieved September 08, 2024. from https://evrimagaci.org/s/15387
A. K. Selçukoğlu, et al. “Penguen Yumurtası Yenebilir mi? Penguen Yumurtasının Özellikleri Nedir?.” Edited by Çınar Civan. Evrim Ağacı, 20 Jul. 2024, https://evrimagaci.org/s/15387.
Selçukoğlu, Alper Kaan. Civan, Çınar. “Penguen Yumurtası Yenebilir mi? Penguen Yumurtasının Özellikleri Nedir?.” Edited by Çınar Civan. Evrim Ağacı, July 20, 2024. https://evrimagaci.org/s/15387.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close