Çam baştankarası (Periparus ater)
- Bilimsel Adı Periparus ater
- Halk Arasındaki Türkçe Adı Çam baştankarası
- Halk Arasındaki İngilizce Adı Coal tit
- Klad Elpistostegalia
- Klad Stegocephali
- Üst Sınıf (Superclass) Dört Bacaklılar (Tetrapoda)
- Klad Reptiliomorpha
- Klad Amniyot (Amniota)
- Klad Sauropsida
- Sınıf (Class) Sürüngenler (Reptilia)
- Klad Gerçek sürüngenler (Eureptilia)
- Klad Diapsidler (Diapsida)
- Klad Neodiapsida
- Klad Sauria
- Klad Archelosauria
- Klad Archosauromorpha
- Klad Archosauriformes
- Klad Arkozorlar (Archosauria)
- Klad Avemetatarsalia
- Klad Dinozoromorf (Dinosauromorpha)
- Klad Dinozor (Dinosauria)
- Klad Saurischia
- Klad Teropod (Theropoda)
- Klad Yeni theropodlar (Neotheropoda)
- Klad Averostra
- Klad Tetanurae
- Klad Orionides
- Klad Avetheropoda
- Klad Coelurosauria
- Klad Tyrannoraptora
- Klad Maniraptoromorpha (Maniraptoromorpha)
- Klad Maniraptoriformes (Maniraptoriformes)
- Klad Maniraptora (Maniraptora)
- Klad Pennaraptora (Pennaraptora)
- Klad Paraves (Paraves)
- Klad Avialae (Avialae)
- Klad Avebrevicauda (Avebrevicauda)
- Klad Pygostylia (Pygostylia)
- Klad Ornithothoraces (Ornithothoraces)
- Klad Euornithes (Euornithes)
- Klad Ornithurae (Ornithurae)
- Sınıf (Class) Kuşlar (Aves)
- Takım (Order) Ötücü kuşlar (Passeriformes)
- Tür (Species) Çam baştankarası (Periparus ater)
- Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
- Gözlem Ekle
Çam baştankarası narin yapılı, küçük bir baştankaradır. Beyaz ense ve yanakları dışında baş ve boğazı siyahtır. Sırtı kurşuni gri renktedir. Büyük ve orta kol örtülerinin uçlarındaki beyazlık çift kanat çizgisi oluşturur. Kısa bir kuyruğu vardır.[1]
Genç kuşlar, yetişkinlerden daha soluk renktedir; kafalarındaki siyah bölgelerde kontrast daha zayıftır ve ense ile yanaklarındaki beyaz, genç bireylerde sarımsı bir ton alır. Dişi, büyük ölçüde erkeğe benzer ancak tepe kısmındaki parlaklık erkeğe göre daha azdır, sırtı ve omuz tüyleri hafifçe yeşilimsi bir tona sahiptir.
Evrimsel Tarih ve Taksonomi
Çam baştankarası ilk olarak İsveçli doğa bilimci Carl Linnaeus tarafından 1758'de Systema Naturae eserinin onuncu baskısında tanımlanmıştır. Linnaeus'un temel referansı, eski bir eser olan Fauna Svecica'dır. Bu eserde tür, Parus capite nigro: vertice albo, dorso cinereo, pectore albo ("siyah başlı, beyaz enseye, kül grisi sırtına ve beyaz göğse sahip baştankara") gibi uzun ve karmaşık bir isimle adlandırılmıştır.
Ancak bu isim, daha sade ve açık bir şekilde Parus ater olarak kısaltılmıştır. Bu ifade, "mat siyah baştankara" anlamına gelir ve eski ornitoloji kitaplarından (Conrad Gessner'in 1555 tarihli Historia Animalium eserine kadar geri giderek) alınmıştır. Linnaeus, bu türün bulunduğu yer olarak yalnızca Avrupa'yı belirtmiştir, ancak orijinal tanımında İsveç'te yaşayan popülasyona atıfta bulunulmaktadır. Bu nedenle bugün nominate alt tür olarak kabul edilir.
Nominate, biyolojide bir türün bilimsel adını taşıyan ve genellikle ilk tanımlanan "tipik" alt türü ifade eder. Türün coğrafi olarak farklı popülasyonları olabileceği durumlarda, bu popülasyonlar farklı alt türler olarak sınıflandırılabilir. Nominate alttür, bilimsel adı birebir taşıyan ve genelde ilk tanımlanan alt türdür.
İlk olarak Parus ater olarak sınıflandırılan tür daha sonrasında genetik ve morfolojik çalışmalara dayanarak Periparus cinsine taşınmıştır.[6]
Çam baştankarasının 21 alt türü vardır.[2] Bunların bazılarında tüy renklerinde belirgin farklılıklar görülürken, boyut farklılıkları daha azdır. Asya'daki Çam baştankaraları, Bergmann kuralına uyar; yani soğuk bölgelerde daha büyük olurlar. Ancak batıda bu kural geçerli değildir; Akdeniz'in yüksek bölgelerinde yaşayan kuşlar, Kuzey Avrupa'dakilerden daha büyüktür. Bergmann kuralı, aynı türün kuzeydeki bireylerinin daha büyük, güneydeki bireylerinin ise daha küçük olma eğiliminde olduğunu belirten ekolojik bir ilkedir. Bu, soğuk iklimlerde hayvanların daha büyük vücutlar geliştirerek ısı kaybını azaltmalarını sağlayan evrimsel bir adaptasyondur.
Ayrıca türün yayılış bölgesinde, vücut boyutuna oranla kuyruk uzunluğu güneybatıdan kuzeydoğuya doğru artar.
Türkiye'de bulunan Çam Baştankarası popülasyonunun alt tür seviyesindeki sınıflandırması, farklı kaynakların farklı yaklaşımlar sergilemesi nedeniyle tartışmalıdır.
Simon Harrap, Türkiye'de iki alt türün varlığını ifade etmiştir. Bunlardan ilki, kuzeydoğu Doğu Karadeniz çevresinde yayılım gösteren P. a. derjugini'dir. İkincisi ise Marmara bölgesi, Batı Karadeniz kıyıları ve Toroslar boyunca görülen P. a. ater (nominate) alt türüdür.[10]
Buna karşılık Cees S. Roselaar, Türkiye'deki çam baştankarası popülasyonlarını sınıflandırmada karmaşık bir tablo ortaya koymuş ve popülasyonlar arasında belirgin geçiş bölgeleri olduğunu vurgulamıştır.[11] Türkiye'nin batı ve güney bölgelerindeki popülasyonların görünüm ve özelliklerinin genellikle abietum alt türüne benzediğini ifade etmiş, ancak bu bireylerin kesin bir şekilde abietum olarak mı sınıflandırılması gerektiği, yoksa daha önce kullanılan rufolateralis isminin bu gruplar için yeniden gündeme getirilip getirilmeyeceği konusunda kesin bir sonuca varamamıştır. Ayrıca, kuzeydoğuda P. a. derjugini'yi tanımlamış olmakla birlikte, Artvin ve Sarıkamış'ın doğusunda, P. a. abietum/rufolateralis ile P. a. michalowskii arasında bir geçiş bölgesi olduğunu ifade etmiştir.[9], [11]
Roselaar'ın çalışmaları, Türkiye'deki popülasyonların özelliklerinin coğrafi olarak kademeli bir değişim sergilediğini, yani belirli bir bölgeden diğerine geçtikçe popülasyonların fiziksel ve genetik özelliklerinde yavaş ve sürekli bir değişim olduğunu göstermektedir. Bu tür bir değişim, "klinal varyasyon" olarak adlandırılır ve alt türlerin sınırlarını kesin bir şekilde belirlemeyi zorlaştırır, çünkü bu sınırlar net çizgilerle ayrılmak yerine sürekli bir yapıdadır. Bu durum, Türkiye'deki çam baştankarası popülasyonlarının özelliklerinin daha ayrıntılı genetik ve morfolojik analizlerle incelenmesini gerektirmektedir. Bu şekilde, hangi popülasyonların hangi belirli alt türlere ait olduğu daha iyi anlaşılabilir.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Bunun dışında Periparus ater cypriotes alt türü Kıbrıs Adası için endemiktir. Popülasyonu yaklaşık olarak 43.000–79.000 çift olarak tahmin edilmektedir. Popülasyonu 200 metre rakımın üzerindeki Paphos ve Troodos Ormanları'nda yoğunlaşmıştır. Üreme sezonunda Kıbrıs'taki dağlık bölgelerde yaygın olarak bulunur ve neredeyse tüm doğal çam ormanlarında sıkça rastlanır. Yuvaları genellikle yere oldukça yakın bir seviyede, ağaç kovuklarında, taş duvarlardaki deliklerde veya yamaçlarda bulunur.[13]
Çam baştankarasının nadiren de olsa tepeli baştankara (Lophophanes cristatus) ve büyük baştankara (Parus major) ile melezleştiği görülmüştür. Ayrıyeten 1981 yılının Eylül ayında Finlandiya'da halkalama çalışmalarında yakalanan bir çam baştankarası ile dağ baştankarası (Poecile montanus) melezi kaydedilmiştir. Bu birey, her iki türe ait özellikleri göstermiştir: Zayıf kanat bantları ve küçük bir ense lekesi bulunmakla birlikte alt kısımlardaki tüyleri, özellikle kuyruk altı örtüleri dağ baştankarasına daha yakındır.[10]
Ekolojik Dağılım ve Habitat
Çam baştankarasının yaşam alanı oldukça geniş bir coğrafyaya yayılır. Avrasya'nın ormanlık bölgelerinde yaygın olarak bulunurken, Afrika'da ise Atlas Dağları ve kuzeybatı Tunus'un belirli alanlarında görülür. Genellikle iğne yapraklı ormanların sadık bir sakini olarak bilinir ve özellikle ladin ormanlarını tercih eder. Bununla birlikte, ladin ve yaprak döken ağaçların oluşturduğu karışık ormanlarda ve çamlık alanlarda da yaşamını sürdürür.
Popülasyon ve Koruma Statüsü
Avrupa'da üreyen popülasyonun 15.900.000-28.800.000 çift arasında olduğu, bunun da 31.800.000-57.500.000 yetişkin bireye denk geldiği tahmin edilmektedir. Avrupa, küresel dağılımın yaklaşık %35'ini kapsadığından dünya genelindeki nüfusun 90.850.000-164.290.000 yetişkin birey civarında olduğu öngörülmektedir. Ancak bu tahminin doğruluğunun daha fazla araştırma ile netleştirilmesi gerekmektedir.[7]
Popülasyonun son yıllardaki bölgesel eğilimlere göre dalgalandığı tahmin edilmektedir. "Bölgesel eğilimlere göre dalgalanma" ifadesi bir türün popülasyonunun farklı bölgelerdeki sayılarının zaman içinde düzenli bir şekilde artıp azaldığını veya inişli çıkışlı bir seyir izlediğini anlatır. Yani bazı bölgelerde nüfus artarken diğer bölgelerde düşüşler olabilir, bu da türün genel popülasyonunun dalgalanmasına neden olur.
Avrupa popülasyonunun 1980 ile 2013 yılları arasında orta derecede bir azalma gösterdiği düşünülmektedir. Avrupa'daki azalma, endüstriyel kirlilik ve asit yağmurları nedeniyle artropodlar (eklembacaklılar) üzerinde meydana gelen büyük ölçekli azalmalarla ilişkilendirilmektedir.
Bern Sözleşmesi, Avrupa'da vahşi hayvanlar ve onların yaşam alanlarını korumayı hedefleyen önemli bir uluslararası anlaşmadır. Bu sözleşmenin Ek II listesinde yer alan Periparus ater cypriotes alt türü, korunması öncelikli türler arasında bulunmasına rağmen bugüne kadar bu takson için somut bir koruma çalışması gerçekleştirilmemiştir.[7]
Davranış ve Etoloji
Çam baştankarası genel olarak yerleşik bir tür olsa da birçok bölgede kışın kısa mesafeli irtifa hareketleri yaparlar. Soğuk dağlık alanlardan yiyecek bulmanın daha kolay olduğu düşük rakımlara doğru inerler.
İskandinavya ve Orta Avrupa'da yaşayan yetişkin bireyler genellikle yerleşik bir yaşam sürerken genç bireyler düzenli olaraktan göç etme eğilimindedir. Genç bireylerin göçleri genellikle ağustos sonu ile kasım başı arasında gerçekleşir ve güney/güneybatı yönünde, çoğunlukla Güney Fransa ve Kuzey İtalya'ya doğru ilerlerler. Besin bulma konusunda sorun yaşadıkları yıllarda bu göçler çok daha geniş çaplı hale gelir ve binlerce bireyden oluşan büyük sürüler halinde gerçekleşir. Örnek vermek gerekirse Güney Finlandiya'daki Hanko Kuş Gözlemevi'nde 35.000 birey, Güney İsveç'teki Falsterbo'da ise 18.700'den fazla birey kaydedilmiştir.[2] Bu büyük ölçekli hareketler genellikle Ağustos sonundan Ekim başına kadar devam eder. Halkalama çalışmaları, göç eden bireylerin günde 60 kilometreye kadar mesafe kat edebildiğini göstermektedir.
Çoğu çam baştankarası genellikle 2-4 yıl yaşasa da, 2008 yılında halkalanmış bir çam baştankarasının 9 yıl, 2 ay ve 25 gün yaşadığı kaydedilmiştir.[16], [3]
Üreme
Üreme dönemi, coğrafi bölgelere göre farklılık göstermekle birlikte genellikle mart sonundan temmuz sonuna kadar devam eder. Türkiye'de ise bu süre genellikle mart sonundan haziran ortasına kadar uzanmaktadır.
Tür, yaşam boyu süren güçlü bir çift bağı ile monogam (tekeşli) bir yaşam sürer; bir çiftin altı yıl boyunca birlikte kaldığı kaydedilmiştir.[2] Erkekler, partnerlerine zarif süzülüşlerle kur yapar. Bu esnada kanatlarını ve kuyruklarını tamamen açarak yakın uçarlar, uzun süre kanatlarını titretirler ve hırıltılı sesler çıkarırlar.
Yuva neredeyse tamamen yosundan oluşan, içine bir miktar hayvan kılı, yün ve tüylerin yerleştirildiği fincan şeklinde bir yapıdadır. Yuva yeri olaraktan ağaçları, kaya veyahut duvar çatlaklarını bazen ise diğer kuşların terk ettiği yuvaları tercih edebilirler.
Dişi genellikle 5 ila 13 yumurta bırakır ve kuluçkaya yalnızca dişi yatar. Kuluçka süresi genellikle 14-16 gün sürer. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra, her iki ebeveyn de beslenmelerinde aktif rol oynar. Yavrular yuvada geçirdikleri üç haftanın ardından yuvayı terk ederler.
Diyet ve Metabolizma
Çam baştankarası, oldukça geniş bir diyet yelpazesine sahiptir. Yetişkin bireyler genellikle yaprak bitleri, böcekler, örümcekler, tırtıllar ve diğer küçük omurgasızlarla beslenir. Bunun yanı sıra çam, ladin, kayın, meşe gibi ağaçların tohumlarını ve tomurcuklarını da tüketirler. Tohumların ve sert kabuklu böceklerin dış kabuklarını gagalarıyla parçalayarak iç kısımdaki yumuşak ve yenilebilir bölümleri tüketirler.
Çam baştankarası, kış aylarından hemen önce yiyecek depolamaya başlar ve ihtiyaç duyduğunda bu yiyecekleri kullanır. Genellikle ladin tohumlarını veya bunlar yoksa omurgasızları likenler, ağaç kabuklarındaki çatlaklar veya ağaç diplerinde saklar. Saklanan yiyecekler, sert kış koşullarında besin kaynağı olarak tüketilir. Saklanan yiyeceklerin yeniden bulunma oranı, bölgeye ve kışın zorlu koşullarına bağlı olarak değişir; besinler bazen hiç bulunmazken bazen tesadüfen ya da düzenli bir şekilde bulunur ve tüketilirler.
Yavruların diyetleri yetişkinlerinkine benzese de daha az tohum içerir. Tırtıl bolluğu olan yıllarda yavruların diyetinin tamamı tırtıllardan oluşabilir. Çam baştankaraları besin bulmak için genellikle iğne yapraklı ağaçların üst kısımlarındaki dallarda dolaşırlar, dalların uçlarında asılı kalır ya da yaprak altlarını inceleyerek böcekleri avlarlar. Sık sık yerde beslenerek kayın, kestane ve meşe gibi ağaçlardan düşen tohumları ve meyveleri de tüketirler. Karla kaplı zeminlerde, sincapların ve yaban domuzlarının kazdığı alanlarda tohum aradıkları da gözlemlenmiştir.
Çam baştankarası, özellikle kış aylarında sosyal bir yapıya sahiptir ve 50 bireye ulaşabilen büyük sürüler oluşturabilir. Bu sürülerin içerisine sıklıkla farklı baştankara türleri, çıvgınlar, çalıkuşları ve diğer ufak ötücü türleri dahil olabilir.
Kimi bölgelerde, beslenme alışkanlıkları ve sosyal davranışları kışın koşullarına ve yiyecek kaynaklarının mevcudiyetine göre farklılık gösterebilir.
Etimoloji
Cins adı olan "Periparus" Antik Yunanca "peri" (çevresinde, etrafında veya tamamen) kelimesi ile Latince kökenli "parus" (baştankara) kelimesinin birleşiminden oluşur. "Peri", türün çevresel hareketliliğini veya geniş yayılımını ifade ediyor olabilirken, "parus" ise Linnaeus'un 1758'de baştankara türlerini tanımlarken kullandığı cins adıdır ve genel olarak "baştankara" anlamına gelir.[17]
Tür adı olan "ater", Latince "donuk siyah" veya "mat siyah" anlamına gelir. Bu, Periparus ater'in karakteristik siyah başını ve tüylerinin genel renk tonunu betimlemek için kullanılmış olabilir.[17]
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ K Erciyas-Yavuz, et al. (2022). Trakus Türkiye'nin Kuşları. ISBN: 6254054760. Yayınevi: İş Bankası Yayınları. sf: 247.
- ^ a b c Andrew Gosler. Cornell Lab Birds Of The World Coal Tit. (24 Ekim 2023). Alındığı Tarih: 6 Aralık 2024. Alındığı Yer: Birds of the World | Arşiv Bağlantısı
- ^ Animalia. Animalia Coal Tit. Alındığı Tarih: 3 Aralık 2024. Alındığı Yer: Animalia | Arşiv Bağlantısı
- BirdLife International. Coal Tit Red List. Alındığı Tarih: 3 Aralık 2024. Alındığı Yer: IUCNRedList | Arşiv Bağlantısı
- G .Tullock. The Coal Tit As A Careful Shopper. Alındığı Tarih: 7 Aralık 2024. Alındığı Yer: University of Chicago Press Journals doi: 10.1086/282704v. | Arşiv Bağlantısı
- ^ F. B. Gill, et al. (2005). Phylogeny Of Titmice (Paridae): Ii. Species Relationships Based On Sequences Of The Mitochondrial Cytochrome-B Gene. The Auk, sf: 121-143. doi: 10.1093/auk/122.1.121. | Arşiv Bağlantısı
- ^ a b Bird Life International. Bird Life International Coal Tit Periparus Ater. Alındığı Tarih: 8 Aralık 2024. Alındığı Yer: Bird Life International | Arşiv Bağlantısı
- L. M. Bautista, et al. (2000). Coal Tits Increase Evening Body Mass In Response To Tawny Owl Calls. acta ethologica, sf: 105-110. doi: 10.1007/s102119900014. | Arşiv Bağlantısı
- ^ G .Kirwan, et al. (2008). The Birds Of Turkey The Distribution, Taxonomy And Breeding Of Turkish Birds. Yayınevi: Helm.
- ^ a b S. Harrap, et al. (1995). Tits, Nuthatches And Creepers.
- ^ a b Roselaar, et al. (1995). Songbirds Of Turkey: An Atlas Of Biodiversity Of Turkish Passerine Birds. ISBN: 9781873403440.
- Birds Fandom. Birds Fandom Coal Tit. Alındığı Tarih: 13 Aralık 2024. Alındığı Yer: Birds Fandom | Arşiv Bağlantısı
- ^ P. Nikolaou, et al. (2023). Breeding Biology Of The Cyprus Coal Tit (Periparus Ater Cypriotes) In The Coniferous Paphos Forest, Cyprus, Over A 9-Year Period. Informa UK Limited. doi: 10.1080/09397140.2023.2200092. | Arşiv Bağlantısı
- S. Pentzold, et al. (2012). Where Is The Line? Phylogeography And Secondary Contact Of Western Palearctic Coal Tits (Periparus Ater: Aves, Passeriformes, Paridae). Elsevier BV, sf: 367-382. doi: 10.1016/j.jcz.2012.10.003. | Arşiv Bağlantısı
- Song Bird Survival. Song Bird Survival Coal Tit. Alındığı Tarih: 15 Aralık 2024. Alındığı Yer: Song Bird Survival | Arşiv Bağlantısı
- ^ AnAge Database of Animal Ageing and Longevity. Periparus Ater. Alındığı Tarih: 15 Aralık 2024. Alındığı Yer: AnAge Database of Animal Ageing and Longevity | Arşiv Bağlantısı
- ^ a b J. A. Jobling. (2010). The Helm Dictionary Of Scientific Bird Names. sf: 289.
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/12/2024 22:37:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19179
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.