Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

İklim Değişimi, Antarktika'da Yaşayan İmparator Penguenlerin Üreme DavranışlarınI Değiştiriyor!

İklim Değişimi, Antarktika'da Yaşayan İmparator Penguenlerin Üreme DavranışlarınI Değiştiriyor!
1 dakika
1,511
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 9 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Özet
Tüm Reklamları Kapat

İklim değişikliği binlerce bitki ve hayvan türünü derinden etkiliyor. Hızla değişen iklimin yol açtığı tehdit değişik şekillerde kendini göstermeye devam ediyor. Dört imparator penguenin uydu gözlemleri temel alınarak İngiliz Antarktik Araştırmaları bilim insanlarınca yapılan yeni bir çalışma, değişen çevreye kendini adapte ediyor gibi görünen deniz kuşu için bir umut ışığı yaktı. İngiliz Antarktik Araştırmaları coğrafya uzmanlarından ve çalışmanın baş yazarı Peter Fretwell, LiveScience’a şunları söyledi:

Burada yeni bir üreme davranışına tanık oluyoruz. Bu bizi çok şaşırttı. İmparator penguenlerin buz sahanlıklara çıkıp orada üreyebileceklerini bilmiyorduk.

Bu çalışma, sert Antarktik kışında üreyen imparator penguenlerin davranışlarındaki olağandışı değişimi gözler önüne seriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Uydu gözlemleri, penguen kolonilerinin geleneksel üreme alanlarına yerleşemeyip anakara çevresindeki kalın yüzer buz sahanlıklarda toplandığını ortaya çıkardı. Üreme alışkanlıklarındaki bu değişim, deniz buzunun her zamankinden daha geç oluşması nedeniyle gerçekleşti.

Avustralya Antarktik Bölgesi’ndeki ve Kaliforniya’daki San Diego Kaliforniya Üniversitesi’ne bağlı Scripps Denizbilim Enstitüsü’nden bilim insanları da bu çalışmada görev aldılar.

Tüm Reklamları Kapat

Fretwell bu kuşların normalde deniz buzu üzerinde ürediğini, böylece yemek arayabilecekleri sulara kolayca erişim sağladıklarını belirtti. Penguenlerin 2008, 2009 ve 2010’da yapılan benzer uydu gözlemleri, yıllık deniz buzunun bir penguen kolonisini taşıyacak kalınlıkta olduğunu ortaya çıkardı. Ancak 2011 ve 2012’de, üreme mevsimi başladıktan bir ay sonra bile deniz buzunun oluşmadığını görmek şaşırtıcıydı. Gelinen bu noktada, kuşların yavrularını büyütmek için en yakındaki yüzer buz sahanlığa gittiği görüldü. Fretwell sözlerine şöyle devam etti:

Özellikle şaşırtıcı olan şu ki, bu bölgede 30 metreye kadar yükselebilen yüzer buz sahanlıklara kenarlarından tırmanmak, imparator penguenler için çok zor bir manevradır. Çok kıvrak yüzücüler olmalarına karşın suyun dışında genellikle beceriksiz olarak bilinirler.

Bu kuşlar, üremeleri için deniz buzuna ciddi şekilde ihtiyaç duyduklarından Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’nin nesli tükenmekte olan türlerin “kırmızı liste”sinde “yakın tehdit altında” olarak listelenmiştir. Bu son keşif, bilim insanlarına geleceği bir çerçeveye oturtmakta yardımcı olacaktır. Ekip başka türlerin de değişen çevre koşullarına uyum sağlayıp sağlamadığını bulmayı planlıyor. Bu bulgular, PLoS One dergisinde yayınlanmıştır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
5
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Üzücü! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Tebrikler! 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/09/2023 05:18:22 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1914

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Lazer
Renk
Hücre
Hormon
Araştırmacılar
İntihar
Sağlık
Bağışıklık Sistemi
Kimyasal
Cansız
Koronavirüs
Orman
Sıcaklık
Hız
Küçük
Kozmoloji
Genler
Türlerin Kökeni
Cinsiyet Araştırmaları
Meteor
Fotoğraf
Göz
Geometri
Asit
Ağız Sağlığı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Plastik Problemimizi Bakterilerle Çözebilir miyiz?
Plastik Problemimizi Bakterilerle Çözebilir miyiz?
Bu Cisim Nasıl YUKARI Düşüyor?
Bu Cisim Nasıl YUKARI Düşüyor?
Zifiri Karanlıkta Nasıl Görebiliyoruz?
Zifiri Karanlıkta Nasıl Görebiliyoruz?
Depremin Ne Kadar Sürdüğü Neden Açıklanmıyor?
Depremin Ne Kadar Sürdüğü Neden Açıklanmıyor?
Sandığınız Kadar Boş Değilsiniz!
Sandığınız Kadar Boş Değilsiniz!
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Matilda, et al. İklim Değişimi, Antarktika'da Yaşayan İmparator Penguenlerin Üreme DavranışlarınI Değiştiriyor!. (29 Ocak 2014). Alındığı Tarih: 28 Eylül 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1914
Matilda, B., Ölez, Ş., Bakırcı, Ç. M. (2014, January 29). İklim Değişimi, Antarktika'da Yaşayan İmparator Penguenlerin Üreme DavranışlarınI Değiştiriyor!. Evrim Ağacı. Retrieved September 28, 2023. from https://evrimagaci.org/s/1914
B. Matilda, et al. “İklim Değişimi, Antarktika'da Yaşayan İmparator Penguenlerin Üreme DavranışlarınI Değiştiriyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Şule Ölez, Evrim Ağacı, 29 Jan. 2014, https://evrimagaci.org/s/1914.
Matilda, Benita. Ölez, Şule. Bakırcı, Çağrı Mert. “İklim Değişimi, Antarktika'da Yaşayan İmparator Penguenlerin Üreme DavranışlarınI Değiştiriyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Şule Ölez. Evrim Ağacı, January 29, 2014. https://evrimagaci.org/s/1914.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close