Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Passiflora Nedir, Nasıl Kullanılır? Passiflora Nelere İyi Gelir?

Passiflora Nedir, Nasıl Kullanılır? Passiflora Nelere İyi Gelir?
7 dakika
8,968
Tüm Reklamları Kapat

Passiflora olarak da bilinen çarkıfelek (Passiflora incarnata) bitkisi, geleneksel olarak Amerika'da ve daha sonra Avrupa'da anksiyete, uykusuzluk, ADHD, ağrı, nöbetler ve histeri için sakinleştirici bir bitki olarak kullanılmıştır. Günümüzde hala anksiyete ve uykusuzluk tedavisinde kullanılmaktadır. Ancak bu kullanımları destekleyen iyi bir bilimsel kanıt yoktur. Passiflora, ayrıca bazı yiyecek ve içeceklere tat vermesi için çarkıfelek çiçeği eklenir.

Passiflora Nedir?

Amerika'nın güneydoğu bölgelerine özgü olan çarkıfelek (Passiflora), günümüzde tüm Avrupa'da yetiştirilmektedir. Otsu sürgünleri ve yaklaşık 10 metre uzunluğa kadar büyüyen sağlam odunsu gövdesi olan, çok yıllık bir tırmanıcı asmadır. Her çiçeğin 5 beyaz taç yaprağı ve eflatundan maviye kadar değişen renklerde 5 çanak yaprağı vardır. Halk inanışına göre Passiflora, İngilizce olan "passionflower" adını, taç kısmı İsa'nın çarmıha gerilmesi sırasında taktığı dikenli tacı andırdığı için almıştır. Passiflora'nın olgun meyvesi, sarı veya mor olabilen yumurta şeklinde bir meyvedir. Bazı çarkıfelek türleri yenilebilir.

Passiflora hakkında daha fazla bilgiyi buradaki yazımızdan alabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Passiflora Ne İşe Yarar?

Bitkilerin ve takviyelerin çoğu kapsamlı bir şekilde test edilmemiştir ve ürünlerin içeriği veya güvenliği konusunda hiçbir garanti yoktur.

Ancak bilim insanları, passifloranın, beyinde gama aminobütirik asit (GABA) adı verilen bir kimyasalın seviyelerini artırarak çalışıyor olabileceğini düşünmektedir. GABA bazı beyin hücrelerinin aktivitesini düşürerek daha rahat hissetmenizi sağlar. Passifloranın çalışıyor olabileceği iki alan şunlardır:

  • Anksiyete: Passiflora çiçeğinin ağız yoluyla alınması anksiyete belirtilerini azaltabilir. Passiflora, bazı reçeteli ilaçlar kadar işlevsel olabilir.
  • Ameliyat Öncesi Anksiyete: Passiflora, bir ameliyattan 30-90 dakika önce ağızdan alındığında anksiyeteyi azaltabilir. Passiflora, melatonin veya midazolam gibi ameliyat öncesi anksiyete için diğer bazı tedaviler kadar işe yarayabilir. Ancak passiflora, bazı anestezi ilaçlarıyla da etkileşime girebilir, bu nedenle bir sağlık hizmeti sağlayıcısı tarafından önerilmedikçe ameliyattan önce passiflora kullanmayınız.

Passiflora ailesinin bazı üyeleri, mide sorunlarının tedavisine yardımcı olabilir. Indian Journal of Pharmacology'de yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar,daha yaygın olarak "kokuşmuş çarkıfelek" olarak da bilinen Passiflora foetida bitkisinin mide ülserlerini tedavi etme potansiyelini incelemişlerdir. Sıçanlarda ülserleri hafifletmeye yardımcı olduğunu ve ayrıca antioksidan potansiyeli gösterdiğini bulmuşlardır.

BioMed Research International'da bildirilen bir başka çalışmada bilim insanları, Passiflora serratodigitata'nın yapraklarından ve saplarından bir özüt oluşturarak sıçanların ülser tedavisinde umut vaat eden sonuçlar elde etmişlerdir. Ancak insanlar üzerinde daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Passifloranın aynı zamanda dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), yanıklar, kalp ritmi sorunları, hemoroid, ağrı, uyku sorunları, menopoz ile ilişkili semptomlar ve stres için de kullanılabileceğine yönelik iddia ve fikirler de vardır; ancak bu alanlarda yararlı olup olmayacağını söylemek için henüz yeterli ve güvenilir bilgi yoktur.

Passifloranın etkileri, kediotu (Valeriana officinalis) ve kava (Piper methysticum) gibi anksiyete tedavisinde kullanılan diğer bitkilerden daha hafif olma eğilimindedir. Passiflora, genellikle kediotu, melisa (Melissa officinalis) veya diğer sakinleştirici bitkilerle birleştirilir. Ne var ki çarkıfeleğin anksiyete veya uykusuzluk için gerçek bir tedavi olduğunu gösteren akademik çalışma sayısı yok denecek kadar azdır. Passiflora, genellikle diğer sakinleştirici bitkilerle birleştirildiğinden, çarkıfeleğin tek başına ne gibi etkileri olduğunu söylemek zordur.

Yaygın anksiyete bozukluğu olan kişiler üzerinde yapılan çalışmalar, passifloranın semptomları tedavi etmek için oksazepam (Serax) ilacı kadar etkili olduğunu göstermektedir. Ortalama 7 günde etki eden passiflora, 4 günde etki eden oksazepam kadar hızlı etki göstermemiştir. Bununla birlikte passiflora, kullanıcıların iş performansı üzerinde oksazepamdan daha az olumsuz etki yaratmıştır. Diğer çalışmalar, ameliyattan önce çarkıfelek verilen hastaların plasebo verilenlere göre daha az anksiyete yaşadığını ve anestezinin etkilerinden aynı hızla kurtulduklarını göstermektedir.

Kullanılan Parçaları ve Kullanım Biçimleri

Çarkıfeleğin toprak üstü kısımları (çiçekler, yapraklar ve saplar) tıbbi amaçlar için kullanılır. Bu kullanım, çeşitli biçimlerde olabilir:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

  • İnfüzyonlar: 2,5 gram, günde üç ila dört kez
  • Çaylar: Günlük 4 ila 8 gram kurutulmuş bitkiden yapılan çay
  • Sıvı ekstrakt: 10 ila 30 damla, günde üç kez
  • Tentür: 10 ila 60 damla, günde üç kez

Passiflora kullanmak için, kurutulmuş Passiflora çiçeğini kaynar suya ekleyebilirsiniz. Kurutulmuş çarkıfelek veya hazır paketlenmiş çayı birçok sağlıklı gıda mağazasında bulabilirsiniz. Ayrıca sıvı özler, kapsüller ve tabletler de bulabilirsiniz.

Passiflorayı alternatif bir tedavi olarak denemeden önce mutlaka doktorunuzla konuşun. Uzmanlar, potansiyel fayda ve riskleri değerlendirmenize yardımcı olabilirler.

Yan Etkiler ve Önlemler

Vücudu güçlendirmek ve hastalıkları tedavi etmek için bitki kullanmak çok eski bir gelenektir. Ancak tüm bitkisel ürünler gibi passiflora da yan etkileri tetikleyebilir ve tüketilen diğer bitkiler, takviyeler veya ilaçlarla etkileşime girebilir. Bu nedenlerden dolayı, bitkileri bir sağlık uzmanının gözetimi altında dikkatli bir şekilde almalısınız.

Passifloranın nadiren de olsa bazı yan etkileri olabilir:

  • Ağız yoluyla alındığında: Passiflora, gıdalarda tatlandırıcı olarak kullanıldığında çoğu insan için muhtemelen güvenlidir. Çay olarak 7 gece boyunca veya ilaç olarak 8 haftaya kadar alındığında muhtemelen güvenlidir. Uyuşukluk, baş dönmesi ve kafa karışıklığı gibi yan etkilere neden olabilir.
  • Cilde uygulandığında: Passiflora çiçeğinin güvenli olup olmadığını veya yan etkilerinin neler olabileceğini bilmek için yeterli güvenilir bilgi yoktur.

Yetişkinler de doktor gözetiminde, kilolarıyla uygun dozda passiflora kullanmalıdırlar.

Çarkıfeleğin çocuklardaki etkilerini inceleyen hiçbir çalışma yoktur, bu nedenle doktor gözetimi olmadan çocuklara passiflora verilmemelidir.

Tüm Reklamları Kapat

Yapılan küçük çaplı bir araştırma, çarkıfelek çiçeğinin hamilelik komplikasyonları ile ilişkili olabileceğini göstermiştir. Bu potansiyel riski daha iyi anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Hamileyseniz veya emziriyorsanız çarkıfelek çiçeği ALMAYINIZ.

Passiflora kullanırken, sizi nasıl etkilediğinden emin olana kadar araba veya ağır makine kullanmadığınızdan emin olunuz. 

Diğer insanlar için çarkıfelek, genellikle önerilen dozlarda ve bir seferde 2 aydan daha kısa bir süre kullanıldığı müddetçe güvenli ve toksik olmadığı düşünülmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Doz

Passiflora ürünleri tipik olarak doz başına 250-900 mg içerir. Ancak uygun bir passiflora dozunun ne olabileceğini bilmek için yeterli güvenilir bilgi yoktur. Doğal ürünlerin her zaman güvenli olmayabileceğini ve dozajın hayati önemi olduğunu unutmayın. Ürün etiketlerindeki ilgili talimatları takip ettiğinizden ve kullanmadan önce bir sağlık uzmanına danıştığınızdan emin olun.

Olası Etkileşimler

Çarkıfelek aşağıdaki ilaçlarla etkileşime girebilir:

  • Antidepresanlar
  • Antihistaminikler
  • Benzodiazepinler
  • Barbitüratlar
  • Narkotik

Aşağıda, özellikle tehlikeli olabilecek bazı etkileşimler üzerinde durulmaktadır.

Sakinleştiriciler (Uykuya Neden Olan İlaçlar)

Sakinleştirici etkisi nedeniyle passiflora, yatıştırıcı ilaçların etkilerini daha güçlü hale getirebilir. Bu ilaçlar şunları içerir:

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Zaman Sandığı

İzlanda Edebiyat Ödülü (gençlik kitapları dalında) • İzlanda Kitapevleri Ödülü• Nordic Council Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Ödülü

“Dünyayı fethettiğini sanıyorsun ama sana söyleyecek bir çift sözüm var: Kimse dünyayı fethedemez, zamanı fethedemediği sürece!”

Yakın bir gelecek… Artık kimse ruhsuz pazartesilere, soğuk şubatlara hatta ekonomik krizlere bile katlanmak zorunda değil. Kötü zamanları Zaman Kutusu®’na girip atlatmak mümkün.

Sigrun’un ailesi, yaklaşan büyük ekonomik krize karşı –diğer herkes gibi– sihirli kara kutularının içine saklanarak birinin gelip tüm sorunları çözmesini beklemeye karar veriyor. Ama Sigrun’un kutusu, olması gerekenden erken açılıyor ve küçük kız kendini şehrin terk edilmiş, vahşi hayata teslim olmuş sokaklarında, bu durumu çözmeye çalışan yaşlı bir kadına yardım eden bir grup çocuğun arasında buluyor.

Dünya en eski lanetlerden birinin etkisi altında ve laneti kaldırmak için çocuklara gereken ipuçları, kızını karanlık ve kasvetli günlerden korumak, sadece güzel günleri görmesini sağlamak için içinden zamanın bile geçemediği bir sandığa kapatan Pangea kralının hikâyesinde!

İzlandalı yazar Andri Snær Magnason’un bol ödüllü kitabı Zaman Sandığı, peri masalıyla distopik bir geleceğin ustaca iç içe geçtiği, bizi hayatı bir an önce avuçlarımızın içine almaya çağıran eşsiz bir hikâye.

“Adeta Chomsky ve Lewis Carroll’ın aşkından doğmuş bir eser.”

–Rebecca Solnit

Devamını Göster
₺140.00
Zaman Sandığı
  • Dış Sitelerde Paylaş

  • Fenitoin (Dilantin) gibi antikonvülsanlar
  • Barbitüratlar
  • Alprazolam (Xanax) ve diazepam (Valium) gibi benzodiazepinler
  • Zolpidem (Ambien), zaleplon (Sonata), eszopiclone (Lunesta), ramelteon (Rozerem) gibi uykusuzluk ilaçları
  • Amitriptilin (Elavil), amoksapin, doksepin (Sinequan) ve nortriptilin (Pamelor) gibi trisiklik antidepresanlar
  • Antiplateletler ve antikoagülanlar (kan sulandırıcılar)

Passiflora, kanın pıhtılaşması için gereken süreyi artırabilir, bu nedenle kan inceltici ilaçların etkilerini daha güçlü hale getirebilir ve kanama riskinizi artırabilir. Kan inceltici ilaçlar şunları içerir:

  • Klopidogrel (Plavix)
  • Varfarin (Coumadin)
  • Aspirin

Monoamin Oksidaz İnhibitörleri (MAO İnhibitörleri)

MAO inhibitörleri, günümüzde eskisi kadar sık reçete edilmeyen bir antidepresan sınıfıdır. Teorik olarak passiflora, MAO inhibitörlerinin etkilerini ve tehlikeli olabilecek yan etkilerini artırabilir. Bu ilaçlar şunları içerir:

  • İzokarboksazid (Marplan)
  • Fenelzin (Nardil)
  • Tranilsipromin (Parnate)

Diğer

Bazı ilaçlar, hücrelerin içine ve dışına pompalar tarafından taşınır. Passiflora, bu pompaların çalışma şeklini değiştirebilir ve vücutta ne miktarda ilaç kaldığını etkileyebilir. Bazı durumlarda bu, Organik Anyon Taşıyıcı Polipeptit Substratları olarak bilinen ilaç gruplarının etkilerini ve yan etkilerini değiştirebilir.

Kan sulandırıcı veya anti-enflamatuar ilaçlar kullanıyorsanız dikkatli olun, çünkü bunların da olası çarkıfelek etkileşimleri olduğu gösterilmiştir. Passiflora ile bir arada kullanıldığında sorunlara neden olabilecek diğer bitkisel ilaçlar arasında kava ve kediotu kökü bulunmaktadır. Son olarak, passiflora kullanımı sırasında alkol, kafein ve aspirin tüketiminden de uzak durulmalıdır.

Passiflora Alternatifleri

Eğer passiflora umduğunuz veya ihtiyaç duyduğunuz şekilde çalışmıyorsa veya başka seçenekleri denemek istiyorsanız, göz önünde bulundurabileceğiniz başka tedaviler ve ilaçlar da vardır.

Diğer Bitkisel Takviyeler

Papatya gibi anksiyete için önerilen diğer birçok takviye, çeşitli çalışmaların anksiyeteyi azaltmada etkili olduğunu ve hatta belki de bir antidepresan olarak etki ettiğini göstermiştir. Papatya, eski Yunanlılar, Mısırlılar ve Romalılar da dahil olmak üzere binlerce yıldır kullanılmaktadır.

Birçok depresyon hastasının faydalı bulduğu bir diğer seçenek de sarı kantaron otudur. Araştırmalar, sarı kantaron otunun hafif ve orta dereceli depresyon tedavisinde faydalı olduğunu göstermektedir, ancak anksiyete tedavisi olarak değeri hala belirlenmemiştir.

İlaç ve Psikoterapi

Hayatınızda sıkıntıya ve aksamaya neden olan anksiyeteniz varsa, uygun bir teşhis ve tedavi önerisi için bir sağlık uzmanıyla konuşun. Anksiyeteyi hafifletmeye yardımcı olabilecek etkili tedaviler mevcuttur ve passiflora gibi alternatif bir tedaviyi denemeden önce bu seçenekler ilk savunma hattınız olmalıdır.

İlaç ve bilişsel-davranışçı terapi (BDT) gibi kanıta dayalı tedavilerin anksiyete semptomlarını azaltmada etkili olduğu kanıtlanmıştır. Tanı ve tedavi için nitelikli bir ruh sağlığı uzmanına sevk konusunda doktorunuzla konuşun.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
30
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Umut Verici! 3
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Mount Sinai Health System. Passionflower Information. Alındığı Tarih: 31 Aralık 2023. Alındığı Yer: Mount Sinai Health System | Arşiv Bağlantısı
  • WebMD. Passionflower: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing And Reviews. Alındığı Tarih: 31 Aralık 2023. Alındığı Yer: WebMD | Arşiv Bağlantısı
  • NCCIH. Passionflower. Alındığı Tarih: 31 Aralık 2023. Alındığı Yer: NCCIH | Arşiv Bağlantısı
  • K. Appel, et al. (2010). Modulation Of The Γ‐Aminobutyric Acid (Gaba) System By Passiflora Incarnata L.. Wiley, sf: 838-843. doi: 10.1002/ptr.3352. | Arşiv Bağlantısı
  •  Mayo Clinic. Herbal Treatment For Anxiety: Is It Effective?. (2 Mart 2018). Alındığı Tarih: 31 Aralık 2023. Alındığı Yer:  Mayo Clinic | Arşiv Bağlantısı
  • A. Movafegh, et al. (2008). Preoperative Oral Passiflora Incarnata Reduces Anxiety In Ambulatory Surgery Patients: A Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Anesthesia & Analgesia, sf: 1728-1732. doi: 10.1213/ane.0b013e318172c3f9. | Arşiv Bağlantısı
  • A. Ngan, et al. (2011). A Double‐Blind, Placebo‐Controlled Investigation Of The Effects Of Passiflora Incarnata (Passionflower) Herbal Tea On Subjective Sleep Quality. Wiley, sf: 1153-1159. doi: 10.1002/ptr.3400. | Arşiv Bağlantısı
  • R. Sathish, et al. (2011). Antiulcer And Antioxidant Activity Of Ethanolic Extract Of Passiflora Foetida L.. Medknow, sf: 336. doi: 10.4103/0253-7613.81501. | Arşiv Bağlantısı
  • M. Strasser, et al. (2014). Antiulcerogenic Potential Activity Of Free And Nanoencapsulated Passiflora Serratodigitata L. Extracts. BioMed Research International, sf: 1-7. doi: 10.1155/2014/434067. | Arşiv Bağlantısı
  • Verywell Mind. How This Herbal Supplement Can Improve Anxiety. Alındığı Tarih: 31 Aralık 2023. Alındığı Yer: Verywell Mind | Arşiv Bağlantısı
  • K. Toda, et al. (2017). Passionflower Extract Induces High-Amplitude Rhythms Without Phase Shifts In The Expression Of Several Circadian Clock Genes In Vitro And In Vivo. International Journal of Biomedical Science : IJBS, sf: 84. | Arşiv Bağlantısı
  • J. Sarris. (2018). Herbal Medicines In The Treatment Of Psychiatric Disorders: 10‐Year Updated Review. Wiley, sf: 1147-1162. doi: 10.1002/ptr.6055. | Arşiv Bağlantısı
  • D. Anheyer, et al. (2017). Herbal Medicines In Children With Attention Deficit Hyperactivity Disorder (Adhd): A Systematic Review. Complementary Therapies in Medicine, sf: 14-23. doi: 10.1016/j.ctim.2016.11.004. | Arşiv Bağlantısı
  • M. Miroddi, et al. (2013). Passiflora Incarnata L.: Ethnopharmacology, Clinical Application, Safety And Evaluation Of Clinical Trials. Journal of Ethnopharmacology, sf: 791-804. doi: 10.1016/j.jep.2013.09.047. | Arşiv Bağlantısı
  • Z. Ozturk, et al. (2018). Pregnancy Outcomes In Psychiatric Patients Treated With Passiflora Incarnata. Complementary Therapies in Medicine, sf: 30-32. doi: 10.1016/j.ctim.2017.11.008. | Arşiv Bağlantısı
  • P. J. Gow, et al. (2019). Fatal Fulminant Hepatic Failure Induced By A Natural Therapy Containing Kava. Wiley, sf: 442-443. doi: 10.5694/j.1326-5377.2003.tb05286.x. | Arşiv Bağlantısı
  • J. Sarris, et al. (2009). Kava And St. John's Wort: Current Evidence For Use In Mood And Anxiety Disorders. Mary Ann Liebert Inc, sf: 827-836. doi: 10.1089/acm.2009.0066. | Arşiv Bağlantısı
  • B. Bandelow, et al. (2020). Treatment Of Anxiety Disorders. Informa UK Limited, sf: 93-107. doi: 10.31887/dcns.2017.19.2/bbandelow. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 15:36:18 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16387

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Komplo Teorisi
Periyodik Tablo
Tıp
Zeka
Bakteriler
Nöronlar
Nükleotit
Bakteri
Fare
Yapay Zeka
Bebek Doğumu
Şeker
Sperm
Factchecking
Koaservat
Nörobiyoloji
Mers
Araştırma
Mantar
Şempanze
Uzay Aracı
Ana Bulaşma Mekanizması
Yas
Göz
Karanlık Enerji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Passiflora Nedir, Nasıl Kullanılır? Passiflora Nelere İyi Gelir?. (31 Aralık 2023). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16387
Bakırcı, Ç. M. (2023, December 31). Passiflora Nedir, Nasıl Kullanılır? Passiflora Nelere İyi Gelir?. Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/16387
Ç. M. Bakırcı. “Passiflora Nedir, Nasıl Kullanılır? Passiflora Nelere İyi Gelir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 31 Dec. 2023, https://evrimagaci.org/s/16387.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Passiflora Nedir, Nasıl Kullanılır? Passiflora Nelere İyi Gelir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 31, 2023. https://evrimagaci.org/s/16387.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close