Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Nosofobi: Hastalık Korkusu Nedir? Hipokondriya Hastalığından Nasıl Ayırt Edilir?

4 dakika
33,494
Nosofobi: Hastalık Korkusu Nedir? Hipokondriya Hastalığından Nasıl Ayırt Edilir?
Evrim Ağacı Akademi: Fobiler Yazı Dizisi

Bu yazı, Fobiler yazı dizisinin 15 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Fobi Nedir? Ne Zaman Ortaya Çıkar ve Nasıl Tedavi Edilir?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Nosofobi, yani hastalık fobisi, bir bireyin herhangi bir hastalığa yakalanmak konusundaki anormal, irrasyonel ya da aşırı düzeyde olan korkmasına verilen bir isimdir. Çoğu insan, sağlığı konusunda endişelenir fakat mantık temelinde olmayan aşırı düzeyde hastalık ve hastalığa yakalanma korkusu fobiye girer ve nosofobi olarak adlandırılır. Diğer fobilerde olduğu gibi, eğer hastalığa yakalanma endişeniz rasyonel temellere dayanmıyorsa, gerçekliğe dayalı değilse ve kontrol edilemez düzeyde ise, nosofobik olma ihtimaliniz bulunmaktadır. Nosofobi, erkeklerde daha yaygın görülmektedir.

Nosofobikler, sağlık testlerine girip doktordan sağlıklı onayı alsalar bile korkuları devam eder ve farklı farklı doktorlara gidip kontrol ederler. Ayrıca, mikroplara karşı teması önlemek için aşırı önlemler alırlar. Yaş ilerledikçe ölümcül bir hastalığa yakalanma ihtimali de artar ve ölüm yaklaşır bu yüzden nosofobi sahibi insanlar ölmekten korktukları için yaşlanmak istemezler. Nosofobi hastalığına sahip kişiler hem kendi hayatlarını hem de çevresindekilerin hayatlarını zorlaştırıp sıkıntılara neden olabilir.

Hasta Olmaktan Korkmak
Hasta Olmaktan Korkmak
Teepublic

Neden Ortaya Çıkar?

Kişiden kişiye değişim gösteren birçok nedeni bulunmaktadır. Temelinde, diğer fobilere neden olan faktörler nosofobi içinde geçerlidir. Nosofobiye neden olabilecek faktörlerin başında şunlar bulunur:

Tüm Reklamları Kapat

  • Öncesinde, çevresinde hastalık veya ölüm görüp bundan büyük bir yıkım alıp etkilenmiş kişiler,
  • Erken dönemde ailenin çocuğuna sağlık açısından yaptığı aşırı korumacı ve travmatik davranışlar,
  • Travmalar,
  • Uzun süreli strese maruz kalmak ve kaygı bozukluğu yaşamak,
  • Genetik faktörler,
  • Büyük hastalık krizi salgınlarına maruz kalmak ve
  • Psikolojik bozukluklar

Semptomları Nelerdir?

Anksiyete bozukluğunun bir türü olduğu için, kaygı bozukluğu belirtilerine benzer semptomlar görülür. Fiziksel ve psikolojik olarak iki türde belirtileri bulunmaktadır.

Bazı Fiziksel Semptomlar

Nosofobinin fiziksel semptomları arasında şunlar bulunur:

  • Mide bulantısı,
  • Baş dönmesi,
  • Aşırı terleme ve sıcak basması,
  • Kalp ritminin artması,
  • Nefes alış-verişinin hızlanması,
  • Çarpıntı,
  • Kaşıntı,
  • Panik atak,
  • Nefes darlığı ve
  • Vücuda iğne batma hissi

Duygusal/Psikolojik Semptomlar

Nosofobinin duygusal ve psikolojik belirtileri arasında genel olarak şunlar yer alır:

  • Yeme alışkanlıklarına ve hijyene yönelik birçok takıntılı davranışlar,
  • Obsesiflik ve
  • Sürekli olarak endişeli bir ruh hali içerisinde olmak

Tedavi Yöntemleri Nedir?

Bu fobinin tedavisi veya azaltmaya yönelik tedaviler mevcuttur. Anksiyete bozukluğu olan fobilerin, temel tedavi yöntemleri nosofobi tedavisi içinde geçerlidir ve uygulanabilir. Kişiden kişiye değişen nosofobi nedenleri gibi tedavi yöntemleri de kişileştirilmiş olarak farklılık gösterebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bilişsel Davranışçı Psikoterapi (CBT)

Bilişsel Davranışçı Psikoterapi (CBT) genel olarak fobilerin tedavisinde kullanılan popüler yöntemlerden biridir. Türkiye Psikiyatri Derneği’ne göre bilişsel davranışçı terapi; düşünce, duygu ve davranışlar arasındaki ilişkiler konusunda çalışılır ve sorunlar üzerine odaklanılır. Sonrasında hastanın başa çıkabilmesi için bazı stratejiler üreterek beceriler kazandırılır. Becerileri kazanmış hasta, hayatına entegre ederek fobisinin üstesinden gelebilir.

Duyarsızlaştırma Terapisi

Duyarsızlaştırma Terapisi de bir diğer popüler tedavi yöntemidir. Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) Derneği’ne göre bir psikoterapi yaklaşımı olan duyarsızlaştırma terapisi; fizyolojik temelli olup izole anıların işlenmesini sağlar ve beyni zamanında yapamadığı işlemi yapmasını sağlar. Bu sayede de fobiye neden olan travma ortaya çıkarılıp çözülmesi üzerine çalışılır. Sonucunda da fobi sahibi kişi bu durumun üstesinden gelebilir.

Meditatif Uygulamalar

Yoga ve meditasyon gibi teknikler ile ruh halinden çıkmak ve farkındalığı arttırmak hedeflenebilir. Bunlar, birincil tedaviler olmasa bile, ana tedaviye ek olarak, yardımcı olması amacıyla uygulanabilir.

İlaç Tedavisi

Psikiyatri tarafından tıbbi bir tanı konulup ilaç ile tedavi edilmesidir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Bazı durumlar da psikoterapiler ve diğer tıbbi olmayan yöntemler tek başına yeterli olmaz bu yüzden takviye olarak ilaç tedavisinin de eş zamanlı olarak uygulanması gerekebilir. Bu sayede nosofobi tedavi edilebilir ya da önemli bir ölçüde azaltılabilir.

Hipokondria
Hipokondria

Nosofobi ve Hipokondri Arasındaki Farklar

Nosofobi ve hipokondri çok benzer olan sorunlardır ve sıklıkla karıştırılırlar; ancak aralarında bazı ayırt edici farklar bulmak mümkündür.

Öncelikle, hipokondri, günümüzde giderek artan bir sıklıkla “hastalık kaygı/anksiyete bozukluğu” (IAD) olarak isimlendirilmektedir. Nosofobik birisi, spesifik bir hastalığa karşı irrasyonel bir korkuya sahiptir, hastalık kaygı bozukluğu ise genel olarak "hastalık" kavramına yönelik sağlığı bozacak düzeyde kaygı duymak ile karakterize edilir.

Hipokondriyak biri, baş ağrısı veya boğaz kaşınması gibi ufak tefek semptomlar geliştirdiğinde derin bir kaygıya kapılırken, nosofobik biri ortada hiçbir fiziksel semptom olmamasına rağmen, spesifik bir tıbbi rahatsızlık geliştireceklerinden korkarlar. Örneğin hipokondriyak biri, baş ağrısı yaşadığında beyin tümörü olduğunu düşünebilirken, nosofobik birisi baş ağrısı çekmezken bile beyin tümöründen irrasyonel derecede korkabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Fobiler Yazı Dizisi

Bu yazı, Fobiler yazı dizisinin 15 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Fobi Nedir? Ne Zaman Ortaya Çıkar ve Nasıl Tedavi Edilir?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
38
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 25
  • İnanılmaz 20
  • Bilim Budur! 14
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 9
  • Umut Verici! 9
  • Merak Uyandırıcı! 9
  • Muhteşem! 7
  • Güldürdü 3
  • Üzücü! 2
  • Korkutucu! 2
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 07:02:34 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9089

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. E. Koçak, et al. Nosofobi: Hastalık Korkusu Nedir? Hipokondriya Hastalığından Nasıl Ayırt Edilir?. (4 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9089
Koçak, A. E., Bakırcı, Ç. M. (2020, August 04). Nosofobi: Hastalık Korkusu Nedir? Hipokondriya Hastalığından Nasıl Ayırt Edilir?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/9089
A. E. Koçak, et al. “Nosofobi: Hastalık Korkusu Nedir? Hipokondriya Hastalığından Nasıl Ayırt Edilir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 04 Aug. 2020, https://evrimagaci.org/s/9089.
Koçak, Aslı Ece. Bakırcı, Çağrı Mert. “Nosofobi: Hastalık Korkusu Nedir? Hipokondriya Hastalığından Nasıl Ayırt Edilir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, August 04, 2020. https://evrimagaci.org/s/9089.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close