Kızıl akbaba (Gyps fulvus)
- Bilimsel Adı Gyps fulvus
- Halk Arasındaki Türkçe Adı Kızıl akbaba
- Halk Arasındaki İngilizce Adı Griffon vulture
- Klad Elpistostegalia
- Klad Stegocephali
- Üst Sınıf (Superclass) Dört Bacaklılar (Tetrapoda)
- Klad Reptiliomorpha
- Klad Amniyot (Amniota)
- Klad Sauropsida
- Sınıf (Class) Sürüngenler (Reptilia)
- Klad Gerçek sürüngenler (Eureptilia)
- Klad Diapsidler (Diapsida)
- Klad Neodiapsida
- Klad Sauria
- Klad Archelosauria
- Klad Archosauromorpha
- Klad Archosauriformes
- Klad Arkozorlar (Archosauria)
- Klad Avemetatarsalia
- Klad Dinozoromorf (Dinosauromorpha)
- Klad Dinozor (Dinosauria)
- Klad Saurischia
- Klad Teropod (Theropoda)
- Klad Yeni theropodlar (Neotheropoda)
- Klad Averostra
- Klad Tetanurae
- Klad Orionides
- Klad Avetheropoda
- Klad Coelurosauria
- Klad Tyrannoraptora
- Klad Maniraptoromorpha (Maniraptoromorpha)
- Klad Maniraptoriformes (Maniraptoriformes)
- Klad Maniraptora (Maniraptora)
- Klad Pennaraptora (Pennaraptora)
- Klad Paraves (Paraves)
- Klad Avialae (Avialae)
- Klad Avebrevicauda (Avebrevicauda)
- Klad Pygostylia (Pygostylia)
- Klad Ornithothoraces (Ornithothoraces)
- Klad Euornithes (Euornithes)
- Klad Ornithurae (Ornithurae)
- Sınıf (Class) Kuşlar (Aves)
- Aile (Family) Atmacagiller (Accipitridae)
- Tür (Species) Kızıl akbaba (Gyps fulvus)
- Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
- Gözlem Ekle
Gözlem Bilgileri
Gözlem, Yasemin Öztürk'ün yüksek lisans tezinde yürüttüğü araştırmalar sonucu kaydedilmiştir.
Tanım ve Genel Bilgiler
Türkiye'nin 4 akbaba türünden birisi olan kızıl akbaba, kara akbabadan sonra en büyük akbaba türüdür. Kızıl bir gövdeye sahiptir. Kanatları ve kuyruğu siyahtır. Boynu ve başı, yün kumaşına benzeyen ince tüylerle kaplıdır. Genç bireylerde kanat altı daha açık, yakası daha koyu renklidir. Boyunlarının hareket kabiliyeti yüksektir. Görme ve işitme duyuları oldukça gelişmiştir. Burun boşlukları oldukça geniş bir yapıya sahiptir. Burun delikleri ise genellikle kıl ve türlerle kaplıdır. Gündüz yırtıcıları takımında olduğu için gagası çengel şeklindedir. Birinci ve ikinci parmağı uzun, tırnakları sivri ve kıvrıktır. Kızıl akbaba, diğer akbabalar gibi yerden havalanma konusunda çok yetenekli olmasalar da, havada süzülerek 64 km/sa hıza çıkabilir. Hatta bir leşe veya herhangi bir besine doğru ilerliyorsa, 164 km/sa hıza bile ulaşabilir.
Evrimsel Tarih ve Taksonomi
Kuşlar uçarken fazla enerjiye ihtiyaç duyarlar, buna mukabil oksijen ihtiyaçları oldukça fazladır. Bir kuş uçarken, dinlendiği zamana göre 21 kat daha fazla oksijene ihtiyaç duymaktadır. Bu sebepten ötürü solunum sistemleri, buna yönelik seçilim göstermiştir. Gövdelerinde yer alan kemikler ve korudukları organlarında yapılarında değişiklikler gözlemlenmektedir.
Kızıl akbaba, Gündüz Yırtıcıları (Falconiformes) takımının içinde yer alan Atmacagiller (Accipitridae) ailesinde sınıflandırılmaktadır. Gyps cinsinin 7 türünden biridir.
Ekolojik Dağılım ve Habitat
Kızıl akbaba: İspanya'dan Kuzey Afrika'ya, Arap Yarımadası'ndan Balkanlar'a, Hindistan'dan Kafkaslar'a kadar geniş yayılımı olan bir türdür. Diğer Eski Dünya Akbabaları gibi yerden havalanma konusunda çok yetenekli olmadıkları için genellikle yuvalarını yüksek kayalıklara yaparlar. Yuvaları dağlık bölgelerde bulunsa da yiyecek aramak ormanlık alanlara seyahat ederler.
Popülasyon ve Koruma Statüsü
Kızıl akbaba IUCN kırmızı listesinde Least Concern “LC”, yani "Asgari Endişe" olarak sınıflandırılmıştır. Bazı coğrafyalarda popülasyonlarında parçalanmalar görülse de nüfusu giderek artmaktadır. Avrupa nüfusunun 32.400-34.400 çift olduğu tahmin edilmektedir, bu da 64.800-68.800 olgun kişiye eşittir. Küresel nüfusun ise çok ön bir tahmini 648.000-688.000 olgun bireydir. Türkiye'de kızıl akbaba en az 300, en çok 600 üreyen çifte sahiptir.
Kızıl akbabanın popülasyonları artış göstermesine rağmen küresel ölçekte karşılaştığı bazı beşeri tehditler vardır. Rüzgar türbinleri, elektrik telleri kızıl akbaba için önemli olan tehditlerden birkaçıdır. Diğer leşçi türlerde olduğu gibi, toynaklı hayvanların tedavilerinde ölmeden önce kullanılan diklofenak gibi ilaçlar, kızıl akbaba ölümlerine yol açmaktadır.
Hayvan türlerini tehdit eden en önemli faktörlerden biri yaşam alanlarındaki değişikliklerdir. Özellikle yırtıcı kuşlar geniş yaşam alanlarına ihtiyaç duyarlar, örneğin bir kartal normal şartlarda 100 km²'lik alana ihtiyaç duymaktadır. Kızıl akbabaya gelecek olursak, kızıl akbabalar yaşamlarının büyük bir kısmını kayalık arazilerde geçirirler. Bu nedenle alanda meydana gelecek değişiklikler kızıl akbabaları önemli ölçüde etkiler.
Bir başka tehdit ise yırtıcı popülasyonunu azaltmak için kullanılan yasa dışı zehirli et uygulamasıdır. Burada asıl hedef kurt, çakal vb. hayvanlar olmasına rağmen, kızıl akbaba gibi leşçi canlılar da etkilenmektedir.
Davranış ve Etoloji
Kızıl akbaba, son derece sosyal bir kuş türüdür. Sayıları binleri bulan büyük sürüler oluşturabilir. Bir leşin paylaşılması kızıl akbabalar arasında kavgalara neden olabilir. Leş üzerinde hakimiyet sağlamak için homurdanma, tıslama gibi sesler çıkarırlar.
Kızıl akbaba, yuvasını eşiyle beraber yapar. Kuluçka dönemi şubat ve mart aylarında başlar, ağustos ayının sonuna kadar devam eder. Kızıl akbaba üreme verimliliğini arttırmak için yumurtlamadan önce, 1 ay sık sık çiftleşir. Yumurtadan çıkan yavrular 125-130 gün içerisinde uçar. Cinsel olgunluğa 4-5 yaşında ulaşır. Ortalama yaşam süresi 37 yıldır.
Diyet ve Metabolizma
Kızıl akbaba leşçi bir kuş türüdür. Diyetini çoğunluğunu çeşitli hayvanların leşleri oluşturmaktadır. Leşlerin iç organlarını yer, sert kısımlarını dışarı atarlar. Diyetleri bölgedeki biyolojik çeşitliliğe göre değişmektedir.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar
Kızıl akbaba doğa için önemli olduğu gibi insan için de önemli bir türdür. Çünkü diğer leşçil akbabalar gibi kızıl akbaba da ölen hayvanların cesetlerini ortadan kaldırarak olası hastalıkların salgınını önler.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 7
- 3
- 3
- 3
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Y. Öztürk. (Yüksek Lisans Tezi, 2021). Sütçüler (Isparta) Kızıl Akbaba (Gyps Fulvus) Populasyonunun Biyoekolojisi. Not: Tez No: 179761.
- Smıthsonian's National Zoo & Conservation Biology Institute. Ruppell's Griffon Vulture. (3 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 3 Haziran 2021. Alındığı Yer: Smıthsonian's National Zoo & Conservation Biology Institute | Arşiv Bağlantısı
- A. Demirsoy. (Ansiklopedi, 1992). Yaşamın Temel Kuralları Omurgalılar / Amniyota (Sürüngenler Kuşlar Ve Memeliler) Cilt Iii / Kısım Ii. Not: s. 942.
- G. Eken, et al. (Bilimsel Rapor, 2006). Türkiye'nin Önemli Doğa Alanları. Not: s. 473.
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 16:52:08 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10528
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.