Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Motamot Etkisi: İnsanlar, Anlattıklarınızın Detaylarından Çok Özünü Hatırlıyor; Bunu Lehinize Kullanmayı Öğrenin!

Motamot Etkisi: İnsanlar, Anlattıklarınızın Detaylarından Çok Özünü Hatırlıyor; Bunu Lehinize Kullanmayı Öğrenin! Effectiviology
7 dakika
1,769
Evrim Ağacı Akademi: Bilime Dayalı Kişisel Gelişim Yazı Dizisi

Bu yazı, Bilime Dayalı Kişisel Gelişim yazı dizisinin 24. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Stanford Marshmallow Deneyi Nedir? Çocukken Sergilenen Öz Kontrol, Yetişkinlikte Başarıyı Nasıl Etkiler?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Motamot etkisi; insanların, bilginin özünü, bilginin "tam biçimi"ne göre (yani bilginin sunulma şekli ve içerdiği küçük ayrıntılara göre) daha iyi hatırlamalarına neden olan bilişsel bir önyargıdır. Örneğin bir kişi, uzun bir metin okuduğunda, muhtemelen metnin nasıl ifade edildiğini değil, metnin ana mesajını daha iyi hatırlayacaktır.

Motamot etkisinin izah edilmesi birçok bağlamda oldukça faydalıdır. Bu nedenle, bu makalede motamot etkisi ve onu neden deneyimlediğimiz hakkında daha çok şey öğreneceğiz ve bundan mümkün olduğunca etkili bir şekilde nasıl yararlanabileceğimizi göreceğiz.

Motamot Etkiye Örnekler

Motamot etkisi için dikkate değer bir örnek, insanların okudukları metni daha sonra hatırlarken bu metnin tam olarak nasıl ifade edildiğinden çok bu metnin ana mesajını hatırlamaya eğilimli olmalarıdır.[1] Örneğin aşağıdaki cümleye bir bakalım:

Tüm Reklamları Kapat

Alice ve Bob, büyük bir markette çeşitli tezgahlara heyecanlı gözlerle bakarak yavaş tempoyla yürüdüler.

Bu cümleyi yalnızca bir kez okuduktan sonra insanlara ne hatırladıklarını sorduğumuzda cümlenin özünü içeren fakat tüm küçük ayrıntıları içermeyen aşağıdaki gibi bir cümle ortaya çıkması muhtemeldir.

Alice ve Bob, tezgahlara heyecanla bakarak markette dolaştılar.

Motamot etkisine bir başka örnek ise, bir kişiye bir sürü bilgi içeren bir grafik gösterdiğinizde, grafiğin tam anlamından ziyade, grafiğin iletmek istediği genel kavramı hatırlama olasılığının daha fazla olmasıdır. Bu, aşağıdaki örnekte gösterilmiştir.

Solda, kişilere gösterilen grafik ve detaylar görülmektedir. Sağdaysa insanların hatırladıkları görülmektedir.
Solda, kişilere gösterilen grafik ve detaylar görülmektedir. Sağdaysa insanların hatırladıkları görülmektedir.
Effectiviology

Motamot etkisinden pazarlama bağlamında sık sık bahsedilir. Mesela bu etki, sıklıkla insanlara belirli bir hizmet ya da ürün hakkında bilgi gösterildiğinde, onların tam ayrıntılardan ziyade, bilginin genel içeriğini hatırlamaya eğilimli oldukları gerçeğini vurgulamak ve açıklamak için kullanılır. Örneğin fiyat söz konusu olduğunda, insanlar, tam fiyatı hatırlamak yerine, genellikle ürünün ucuz mu pahalı mı olduğunu yahut yaklaşık ne kadar olduğunu hatırlamaya meyillidirler.

İnsanlar Neden Motamot Etkisini Deneyimliyor?

Genelde konuyla alakalı çalışmalar, insanları birbirleriyle ilişkili ama iki ayrı hafıza işlem şekline ayırıyor:[2], [3]

Tüm Reklamları Kapat

  • Öz hafıza; bilginin vermek istediği mesaja odaklanır.
  • Motamot hafıza; bilginin daha yüzeysel kısımlarına odaklanır.

Bu iki hafıza tipi ayrı kodlama ve alma işlemine sahiptir.[4] Buna göre insanların genelde motamot etkisini deneyimlemelerinin sebebi, öz hafızasının motamot hafızadan çok daha verimli kodlanmasıdır.[1]

Bu durum, genel olarak öz bilginin insanlara gösterilen bilgilerin hem en önemli hem de en az ayrıntılı kısımlarını temsil etmesine bağlanabilir. Bu da onu hem daha arzu edilir hem de hatırlanması daha kolay hale getirir. Örneğin insanlar bilgiyi hatırladıklarında otomatik olarak hem en anlamlı hem de en az ayrıntılı kısmı hatırlamayı tercih ederler.[2] Bu da onların öz bilgiyi içeren kısmı hatırlamayı tercih ettikleri anlamına gelir.

Motamot Etkisindeki Değişkenlik

Motamot etkisinin tüm durumlarda gerçekleşmesinin garanti olmadığını, onları etkileyip etkilemediğinin yanı sıra insanları etkileme derecesinin bir dizi faktöre bağlı olarak değiştiğini belirtmek gerekir.[4] Bu faktörler, örneğin; bireysel tercihler, doğuştan gelen yetenekler, önceki deneyimler ve söz konusu malzemenin türü ile bireyin bu malzemeyle etkileşime girerken belirlediği hedefler olabilir.

Bu, genel eğilimin öz bilgiyi daha kolay hatırlama yönünde olduğu anlamına gelir; fakat insanların bilginin biçimini anlamında daha iyi ezberleyebilecekleri durumlar da vardır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Örneğin; birinden yabancı dildeki bir metin gibi tam olarak anlamadığı bir bilgiyi ezberlemesini istersek, bu durumda o kişi bilgiyi kelimesi kelimesine ezberleyebilir; fakat gerçekte ne anlama geldiğini hatırlayamaz. Bu, mesela motamot dilbilimsel bilginin kodlanmasının, bilişsel bakış açısıyla anlamsız kelime dizilerinin kodlanmasına benzer olduğu gerçeğinde çok açıktır.

Motamot Etkisi Nasıl Fark Edilir?

Motamot Etkisinin Sizi Nasıl Etkilediğini Anlayın!

Motamot etkisinin hafızanıza ve düşünme biçiminiz üzerine faydalı olabileceği iki ana yöntem vardır.

İlk olarak; motamot etkisinden yararlanmak, size birtakım bilgilerle ilgili daha doğru tahminler yapmanız konusunda, bilgiyi hatırlamanız ve ona göre davranmanız konusunda yardımcı olacaktır. Örnek verecek olursak, bir sunum dinliyorsanız, bu yöntem, muhtemelen sonradan unutacağınız küçük ama önemli detayları not almanızı sağlayabilir.

Ek olarak, motamot etkisini anlamak daha verimli bir şekilde öğrenmenizi sağlayabilir. Spesifik olarak konuyla ilgili araştırmalar, bilginin özünü ezberlemeye odaklandığımız bir öz stratejisi benimsemenin biçimini kelimesi kelimesine tekrarlayarak bilgiyi ezberlemeye odaklandığımız ezberci bir stratejiyi benimsemekten daha iyi sonuçlara yol açabileceğini göstermektedir.[5]

Not: Öz stratejisi ve ezberci strateji arasındaki ayrım, öğrenmenizi kolaylaştırabilecek bir başka konsept olan "bilgi inşası" ve "bilgi anlatımı" arasındaki ayrımla benzerdir.

Motamot Etkisinin Başkalarını Nasıl Etkilediğini Anlayın!

Motamot etkisinin diğer insanların hafızalarını ve düşünüşlerini etkileme biçiminden yararlanabileceğiniz birçok yöntem bulunmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Bunlardan birincisi; motamot etkisi, bilgilerinizi, söylemek istediklerinizin ana noktasını aktarmanızı sağlayacak şekilde sunmanıza yardımcı olabilir. Örneğin; bir sunum hazırlıyorsanız bu, insanların unutma olasılığı yüksek olan küçük ve önemsiz ayrıntıları tanımlamanıza ve önemli olan iletinize daha fazla odaklanılmasını sağlamak için onları sunumdan kaldırmanıza yol açabilir.

Benzer şekilde, motamot etkisi sunumunuzu insanları ikinci plandaki ayrıntılara kıyasla söylemek istediğiniz şeyin özüne odaklanmalarını teşvik eder. Bu, hem mesajın özünü vurgulayarak ya da birkaç kez tekrar ederek dolaylı yoldan, hem de insanlara küçük detaylardan ziyade mesajın özüne odaklanmalarını istediğinizi açıkça söyleyerek yapılabilir.

Ek olarak motamot etkisinin bilinmesi, insanların küçük ama önemli ayrıntıları hatırlamasını sağlayacak şekilde sunmanıza yardımcı olabilir. Mesela bir ders veriyorsanız ve küçük görünen ancak dinleyicilerin hatırlaması bakımından önemli bir detaydan bahsediyorsanız, onu, sunduğunuz şeyin özü olmamasına rağmen dinleyicilerin aklında kalmasını sağlayacak biçimde vurgulayabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Yine benzer şekilde, bunu, insanlara sunduğunuz şeyi onların esas formunda hatırlamalarını sağlamak için kullanabilirsiniz. Örneğin; insanlar için hatırlanması önemli belli bir tanımın yanlış anlaşılmasını önlemek adına bu gerçekleşebilir. Buna benzer teknikleri kullanarak mesela tekrarlama yoluyla ya da açıkça ikinci plandaki bilgiye dikkat çekerek öz bilginin vurgulanmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca insanların küçük ama önemli bilgileri daha kolay hatırlamasına yardımcı olacak kafiye kullanmak gibi çeşitli diğer yöntemleri de kullanabilirsiniz.

Son olarak motamot etkisini anlamak işinizi önceliklendirmenize yardımcı olarak daha verimli olmanıza da yardımcı olabilir. Örneğin belli bir sunum için küçük bir detayı elde etmek sizin için zor olacaksa ve sununun özü için önemli değilse insanların o detayı hatırlama olasılığı düşük olduğundan ondan vazgeçmeye karar verebilirsiniz.

Motamot Etkisini Açıklamak Hakkında Uyarılar

Motamot etkisini kullanırken, etkisi konusunda bir çeşitlilik olduğunu akılda tutmak gerekir. Temel olarak bu, motamot etkisinin insanları farklı durumlarda farklı şekillerde etkileyebileceği anlamına gelmektedir. Örneğin öğrencilere ders veriyorsanız bazı öğrenciler görece çok miktarda motamot bilgiyi kolayca akıllarında tutabilirken bazıları temel bilgilerin dışında hiçbir şey hatırlamayabilir.

Yine de bu çeşitliliğe rağmen insanların çoğu durumda bilginin esas formuna nazaran özünü daha kolay hatırlamalarını beklemek normaldir.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Makine Mühendisliğine Giriş
  • Boyut: 23 x 18,5
  • Sayfa Sayısı: 417
  • Basım: 3
  • ISBN No: 9786053551935
Devamını Göster
₺500.00
Makine Mühendisliğine Giriş
  • Dış Sitelerde Paylaş

Ek olarak; bilgiyi sunarken küçük detaylara ne kadar odaklanacağımızı seçmeye sıra geldiğinde eklemeniz gereken detayların düzeyi, bağlama ve hedef kitleye bağlıdır. Örneğin bir akademisyenseniz, araştırmalarınızı meslekten olmayan insanlara sunmanıza göre alanınızdaki diğer akademisyenlere sunarken genellikle daha detaylı analizler içeren formuyla sunmayı tercih edersiniz.

Yine de her iki durumda da genelde insanların takip edebileceği daha basit açıklamalarla başlamak ve daha sonra, eğer gerekliyse, daha fazla detay ekleyerek devam etmek en iyisidir. Çok fazla detayla sunuma başlamak kitlenin dikkatinin dağılmasına yol açar.

Son olarak, birçok durumda hiç kimse sizin ilgilendiğiniz kadar sunumunuzdaki bilgilerle ilgilenmeyeceğini unutmayın. Bu şu anlama gelir: Size önemli gelen küçük bir detay bile çoğu durumda hiç kimse onları hatırlamayacaktır ve atlamanızı umursamayacaktır.

Özet ve Sonuçlar

  • Motamot etkisi, insanların bilginin özünü bilginin biçiminden daha iyi hatırlamalarına neden olan bilişsel bir önyargıdır.
  • Örneğin; insanlar uzun bir metin okuduklarında metnin nasıl ifade edildiğinden çok ana mesajı hatırlamaya eğilimlidirler.
  • İnsanlar bilginin asıl anlamına daha çok odaklanan motamot hafızasından daha verimli bir şekilde bilgiyi kodlayan öz hafızası nedeniyle motamot etkisini deneyimlerler. Çünkü insanlar mümkün olduğunca en az detaylı ve en anlamlı bilgiyi hatırlamayı tercih ederler.
  • Motamot etkisini anlamak, hatırlamanız muhtemel olan bilgileri doğru tahmin etmenize, bilgiyi öğrenme yolunu geliştirmenize ve anlamanıza yardımcı olur.
  • Motamot etkisinin başkalarını nasıl etkilediğini bilmek, onların muhtemelen hangi bilgileri hatırlayacağını tahmin etmenize ve böylece sunum şeklinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Bilime Dayalı Kişisel Gelişim Yazı Dizisi

Bu yazı, Bilime Dayalı Kişisel Gelişim yazı dizisinin 24. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Stanford Marshmallow Deneyi Nedir? Çocukken Sergilenen Öz Kontrol, Yetişkinlikte Başarıyı Nasıl Etkiler?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
34
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 7
  • Tebrikler! 4
  • Güldürdü 2
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ a b J. Poppenk, et al. (2008). Why Is The Meaning Of A Sentence Better Remembered Than Its Form? An Fmri Study On The Role Of Novelty-Encoding Processes. Wiley, sf: 909-918. doi: 10.1002/hipo.20453. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ a b D. A. Broniatowski, et al. Gist And Verbatim In Narrative Memory. (5 Ekim 2013). Alındığı Tarih: 5 Ekim 2022. Alındığı Yer: drops.dagstuhl.de doi: 10.4230/OASIcs.CMN.2013.43. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ C. J. Brainerd, et al. (2002). Fuzzy-Trace Theory: Dual Processes In Memory, Reasoning, And Cognitive Neuroscience. JAI, sf: 41-100. doi: 10.1016/S0065-2407(02)80062-3. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ a b S. H. Bookbinder, et al. (2016). Emotionally Negative Pictures Enhance Gist Memory.. American Psychological Association (APA), sf: 102-119. doi: 10.1037/emo0000171. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ H. Noice. (2007). Effects Of Rote Versus Gist Strategy On The Verbatim Retention Of Theatrical Scripts. Wiley, sf: 75-84. doi: 10.1002/acp.2350070108. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 09:38:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12568

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
I. Shatz, et al. Motamot Etkisi: İnsanlar, Anlattıklarınızın Detaylarından Çok Özünü Hatırlıyor; Bunu Lehinize Kullanmayı Öğrenin!. (5 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12568
Shatz, I., Bakırcı, Ç. M., Üzücek, . (2022, October 05). Motamot Etkisi: İnsanlar, Anlattıklarınızın Detaylarından Çok Özünü Hatırlıyor; Bunu Lehinize Kullanmayı Öğrenin!. Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12568
I. Shatz, et al. “Motamot Etkisi: İnsanlar, Anlattıklarınızın Detaylarından Çok Özünü Hatırlıyor; Bunu Lehinize Kullanmayı Öğrenin!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 05 Oct. 2022, https://evrimagaci.org/s/12568.
Shatz, Itamar. Bakırcı, Çağrı Mert. Üzücek, . “Motamot Etkisi: İnsanlar, Anlattıklarınızın Detaylarından Çok Özünü Hatırlıyor; Bunu Lehinize Kullanmayı Öğrenin!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 05, 2022. https://evrimagaci.org/s/12568.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close