Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

"Leopan" Nedir: Leopar ve Aslan Melezi, Tür Tanımlarımızın Sınırlarını Zorluyor!

3 dakika
13,692
"Leopan" Nedir: Leopar ve Aslan Melezi, Tür Tanımlarımızın Sınırlarını Zorluyor!
Tüm Reklamları Kapat

Doğada türlerin tanımı son derece esnektir. Çünkü aslında doğada, kesintili türler bulunmaz. Her tür, birbiriyle akrabadır, ortak ataları paylaşır ve bir renk tonundan diğerine yavaşça ve hissettirmeden geçebilecek olmamız gibi, atasal bir türden torun bir türe geçebiliriz.

Ancak bilim, kategorizasyon temelli çalışan bir sistemdir. Bu sebeple, bazı sınırlar belirleyerek "tür" tanımı yaparız. Taksonomlar ile filogenetikçilerin (evrim bilimcilerin) sürekli kavga etme sebeplerinden birisi budur.

Taksonomlar daha çok dış görünüşü, lisede öğrendiğiniz gibi çiftleşme becerisini ve ekolojik özellikleri kullanarak tür tanımı yaparlar. Bu, omurgalı hayvanlar için oldukça kullanışlıdır; ancak bakteriler gibi tek hücreliler için imkansızdır; bitkiler ve protistalar gibi diğer canlı grupları içinse çok zordur. Evrimsel biyologlar, bunu çözmek için genleri, çiftleşme becerisini, morfolojiyi, fizyolojiyi ve daha nice özelliği bir araya getiren sistemler önermektedirler.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak bu durum da, türler arasındaki çizginin kaybolmasına neden olmakta, kategorizasyonu güçleştirmektedir. Çünkü dediğimiz gibi, tüm türler bir renk skalasının parçası gibidirler. Mavi nerede biter, kırmızı nerede başlar belirlemek imkansızdır. Taksonomistler bu sebeple evrimsel biyologlara kızarlar ve daha katı olunması gerektiğini söylerler. Kavga böyle uzar gider; ancak izlemesi ve dahil olması çok eğlencelidir. Çünkü gerçek bir bilimsel tartışma nasıl yapılır, onu görme fırsatı verir insana...

Leopar ve Aslan Melezi Olan
Leopar ve Aslan Melezi Olan "Leopan"
Messy Beast

İşte bu tartışmayı daha da körüklemek istercesine, yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz erkek bir leopar ile dişi bir aslanın çiftleşmesinden oluşan bir "leopan"dır. Hindistan, Japonya, Almanya ve İtalya'da üretilen bu melezler (İtalya'dakiler "aslar" idi; çünkü erkek bir aslan ile dişi bir leoparın çiftleşmesinden üretilmişti), ilk olarak Karl Hagenbeck tarafından Dünya'ya tanıtılmıştır. Hagenbeck, türler arası melezleme çalışmalarıyla bilinmektedir.

Tarihteki en başarılı leopon çiftliği Japonya'nın Nishinomiya kentindeki Koshien Hanshin Parkı'nda sürdürülmüştür. Buradaki Sonoko isimli dişi aslan, Kaneo isimli erkek leoparlar çiftleşmiştir. Yavruları olarak doğan leopan, halk arasında büyük ilgi görmüştür. Fakat bu uygulama, kısa sürede tepki çekmiştir.

Leopanlar, boyut bakımından dişi anneleri kadar iridirler. Şişmanca, aslan-benzeri bir gövdeye sahiptirler; ama leopar gibi daha kısa bacakları vardır. Siyah değil, kahverengi benekleri bulunur ve kuyrukları püsküllüdür. Leoparlar gibi ağaçlara tırmanabilirler ve sudan genel olarak hoşlanırlar. Yetişkinliğe eriştiklerinde erkeklerde 20 santimetreyi bulan yeleler oluşur. Dişilerde ise davranış konusunda bir çelişki doğar: Bir leoparın tek başına olan (soliter) yaşantısı ile, bir dişi aslanın sürüye bağımlı davranışı arasında gidip gelir.

Tüm Reklamları Kapat

Melezler Kısır Olmak Zorunda mı?

Leoponlar çoğu zaman kısırdır; zaten program da bu kısırlık dolayısıyla 1985 yılında sonlandırılmıştır. Bu mantıklıdır; çünkü evrimsel süreçte yakın akraba olmalarına rağmen birbirinden epey ayrılmış iki türün yavrusudur.

Ancak bu konuda da yoğun bir bilgi kirliliği vardır: Bu melezler her zaman kısır olmazlar. Örneğin klasik örnek olan 64 kromozomlu at ile 62 kromozomlu eşeğin yavrusu olan 63 kromozomlu katır, sanılanın aksine ara ara verimli ve üreyebilir döller verebilir. Özellikle bir katırı, bir at veya eşekle çiftleştirdiğinizde verim elde etme imkanınız çok daha yüksektir. Ancak katırlar o kadar nadiren bir arada bulunurlar ki, kendi türlerini oluşturabilecek kadar üreyemezler. Dahası, 63 kromozomlu oldukları için mayoz sırasında düzgün bir ayrışma yaşanamaz, bu sebeple kolay kolay üreyemezler (ancak imkansız değildir). Ayrıca zaten üreme olasılıkları da, normal türlere göre daha az olduğu için, evrimsel açıdan dezavantajlıdırlar. Ancak bu, gerekli imkanlar sağlandığında yepyeni bir türün evrimini tetikleyemeyecekleri anlamına gelmez.

Fakat her melezde tek sayılı kromozomluluk olmak zorunda değildir. Düzgün türler seçilip melezlenirlerse, kendi içlerinde üreyebilen verimli döller elde edilebilir. Bu şekilde yapay türler üretme girişimleri bulunmaktadır. Özellikle Japonya, Almanya ve İtalya'da leopanların üretilmesine uğraşılmaktadır. Ne yazık ki çoğu zaman bunlar yetişkinliğe ulaşamadan ölürler. Buraya ve buraya tıklayarak nedenlerini öğrenebilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
25
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 12
  • Tebrikler! 9
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Güldürdü 3
  • Umut Verici! 3
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Üzücü! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 06:19:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2814

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlı Cansız
Doğa Yasaları
Beslenme Davranışı
Aşı
Diş Hekimi
Savunma
Avrupa
Sendrom
Su Ayısı
Kimyasal Evrim
Değişim
Goril
Deprem
Hastalık Dağılımı
Yayılım
Akıl
Bebek
Nötron
Toprak
Sağlık Bakanlığı
Yıldızlar
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Terapi
Canlı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. "Leopan" Nedir: Leopar ve Aslan Melezi, Tür Tanımlarımızın Sınırlarını Zorluyor!. (11 Ekim 2014). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2814
Bakırcı, Ç. M. (2014, October 11). "Leopan" Nedir: Leopar ve Aslan Melezi, Tür Tanımlarımızın Sınırlarını Zorluyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2814
Ç. M. Bakırcı. “"Leopan" Nedir: Leopar ve Aslan Melezi, Tür Tanımlarımızın Sınırlarını Zorluyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 11 Oct. 2014, https://evrimagaci.org/s/2814.
Bakırcı, Çağrı Mert. “"Leopan" Nedir: Leopar ve Aslan Melezi, Tür Tanımlarımızın Sınırlarını Zorluyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 11, 2014. https://evrimagaci.org/s/2814.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close